Amerika nadzirala "Oluju", čovjek za vezu bio Sanader
Dnevni list 24sata u posjedu je dokumenata koji dokazuju da su SAD, pa i sam tadašnji predsjednik Bill Clinton, strogo nadzirali oslobodilačku vojno-redarstvenu operaciju Oluju, te čak otvoreno izdavali naređenja hrvatskom državnom vrhu.
ZAGREB - Dnevni list 24sata u posjedu je dokumenata koji dokazuju da su SAD, pa i sam tadašnji predsjednik Bill Clinton, strogo nadzirali oslobodilačku vojno-redarstvenu operaciju Oluju, te čak otvoreno izdavali naređenja hrvatskom državnom vrhu.
Dotični dokumenti su transkripti sastanaka koje je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman održao sa svojim najbližim suradnicima 7. kolovoza, trećeg dana akcije Oluje. Na tom su sastanku, osim Franje Tuđmana, bili nazočni predstojnik Ureda predsjednika Hrvoje Šarinić, ministar vanjskih poslova Mate Granić, Ivić Pašalić u svojstvu Tuđmanovog savjetnika, hrvatski veleposlanik u SAD-u Miomir Žužul, šef HIS-a Miroslav Tužman, ministar obrane Gojko Šušak, kao i tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova a danas premijer - Ivo Sanader.
Transkripti dokazuju da je tadašnji američki predsjednik Bill Clinton "preporučio" Hrvatskoj da sa svojim jedinicama ne ide ne preko granica BiH u smjeru Bihaća.
Žužul je na sastanku kazao kako Amerikanci drže da "s nama mogu raditi zajednički", zbog čega trpe "strašne pritiske sa svih strana".
Američke vlasti odnosno sam Bill Clinton dali su nekoliko glavnih "preporuka" hrvatskom državnom vrhu, a to su: akcija mora biti kratka i žestoka, trajanje akcije može biti najviše četiri dana, tražila se objava točnog vremena početka akcije, a sama strategija morala je biti faktor iznenađenja. Krajnji cilj Oluje je po Amerikancima trebao biti izbijanje na državne granice, a u samoj akciji moralo je biti što manje civilnih žrtava.
Tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Mate Granića te aktualni premijer Ivo Sanader bio je zadužen za kontakte s Amerikancima, što je i sam potvrdio na sastanku, ustvrdivši kako redovito kontaktira s Roberom Frasureom, Clintonovim povjerenikom za BiH, te Leonom Feurthom, utjecajnim Clintonovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, te od njih prima Clintonove "preporuke", koje je predsjednik Tuđman nevoljko prihvaćao.
16.5.2005.
Pincom.info
Amerika nadzirala "Oluju", čovjek za vezu bio Sana
-
gavrilo
#1 Amerika nadzirala "Oluju", čovjek za vezu bio Sana
-
digger
Naravno, pamet je poceti recenicu sa malim slovom, ostaviti prazan prostor prije zapete, i ne zavrsiti sa tackom.krcag wrote:pa da si bar pametan , kad vec nisi duhovitFair Life wrote:Cudno... meteoroski izvjestaji iz tog vremena nisu najavili nikakvu oluju.
- Fair Life
To je vec... nepoznavanje pravopisa.digger wrote:Naravno, pamet je poceti recenicu sa malim slovom, ostaviti prazan prostor prije zapete, i ne zavrsiti sa tackom.krcag wrote:pa da si bar pametan , kad vec nisi duhovitFair Life wrote:Cudno... meteoroski izvjestaji iz tog vremena nisu najavili nikakvu oluju.
Mozda ga krasi "usmena pamet".
- Alfons Kauders
Fair, kad ti ode iz komunjara u nacionaliste ?Simunidaaa wrote:Nije problem u njegovoj gluposti, niti u glupom pokusaju duhovitosti, problem je u njegovom nacionalisticko nadahnutom svatanju, a to prizlazi i da se trbaju ovakvi postovi i nickovi banovati a to je opet nadusu savjesti pnih koji to rade.krcag wrote:pa da si bar pametan , kad vec nisi duhovitFair Life wrote:Cudno... meteoroski izvjestaji iz tog vremena nisu najavili nikakvu oluju.
Kol'ko su platili transfer, ha ?!
-
Zadig
Digger, stari sitnicaru isti si kao Fair.Naravno, pamet je poceti recenicu sa malim slovom, ostaviti prazan prostor prije zapete, i ne zavrsiti sa tackom
Slabo vidite sustinu, a to da je Krcko legenda zavrsio drugi, odma iza Tonchi provale.
- Alfons Kauders
Ma jasta, prodaj se dok ima interesa, eto ljeta, ili zime zavisi gdje si, treba para za kakav godisnji u svakom slucaju...Fair Life wrote:Besparica... sta ces ?Alfons Kauders wrote:Fair, kad ti ode iz komunjara u nacionaliste ?
Kol'ko su platili transfer, ha ?!
Meni duplu ljutu.
A i ja bi jednu ljutu, malo suhovine i travnickog sira, dok se u pozadini krcka neka pleckica ispod saca...
- Alfons Kauders
Nisam vala neki ljubitelj paprika pravo da ti kazem... Jedino one male plaho ljute, taman uz mezu ovu da idu... Jos poneka maslina, mladi luk, kakvih somuncica ili pogaca domaca... Pive smo zaboravili, imas gajbu, da ne riknemo kauciju ?Fair Life wrote:Kad te kritikuju i lijevi i desni budi siguran da si... u sredini.Alfons Kauders wrote:A i ja bi jednu ljutu, malo suhovine i travnickog sira, dok se u pozadini krcka neka pleckica ispod saca...
I punjene paprike... ha ?
A tek dagara..............................................................
- Alfons Kauders
Mirci, a jesi ti horna za ove meze kakve, pusti ba politicare, pauza za rucak...mIRCerka wrote:Treba vas kolektivno poslati na terapiju....
naprosto uzivate u medjusobnom vrijedjanju i prozivanju....
bljak...
Posto si iz Sarajeva, ti ces nam zavrsit somune, nema kod nas u Tuzli onakvih tankih, a mekanih, da se tope u ustima...
Hajmo, ko je "od" Travnika, da nam zavrsi malo travnickog sira i kajmaka ?!
- Fair Life
Piknik na otvorenom.Alfons Kauders wrote:(...)

Posjedamo po "balvanima". Obavezno ponijeti kisobrane... nikad ne znas kakvo se vrijeme iza brda valja.
Last edited by Fair Life on 16/05/2005 15:05, edited 2 times in total.
- Alfons Kauders
Ma kakvi balvani, na travu, dekica, gitarica (ko zna svirat?!), vatrica...Fair Life wrote:Piknik na otvorenom.Alfons Kauders wrote:[(...)
Posjedamo po "balvanima". Obavezno ponijeti kisobrane... nikad ne znas sta se sprema.
Zaboravio sam Hercegovce... na njima ostaje vino, loza, prsut, janje, duhan...
Janje moze i zivo. Ima dovoljno potencijalnih koljaca na forumu.
Meni je blizu Gradacac, pa bi se mogla koja pletara sljive odradit...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
ma ne moze ni ono pasce na ulici svariti ovolike bljuvotine koje samo danas procitah na forumu....sramotno.....Alfons Kauders wrote:Mirci, a jesi ti horna za ove meze kakve, pusti ba politicare, pauza za rucak...mIRCerka wrote:Treba vas kolektivno poslati na terapiju....
naprosto uzivate u medjusobnom vrijedjanju i prozivanju....
bljak...
Posto si iz Sarajeva, ti ces nam zavrsit somune, nema kod nas u Tuzli onakvih tankih, a mekanih, da se tope u ustima...
Hajmo, ko je "od" Travnika, da nam zavrsi malo travnickog sira i kajmaka ?!
vise se zabavili cetnickom festom nego kuhinjom tetke zilhe, pas mater...
-
Prenj
A ko ide, MI ili ONI, ili nedajboze i MI i ONI???Alfons Kauders wrote:Ma kakvi balvani, na travu, dekica, gitarica (ko zna svirat?!), vatrica...Fair Life wrote:Piknik na otvorenom.Alfons Kauders wrote:[(...)
Posjedamo po "balvanima". Obavezno ponijeti kisobrane... nikad ne znas sta se sprema.
- Alfons Kauders
Idemo svi, ali se necemo svi vratit...Prenj wrote:A ko ide, MI ili ONI, ili nedajboze i MI i ONI???Alfons Kauders wrote:Ma kakvi balvani, na travu, dekica, gitarica (ko zna svirat?!), vatrica...Fair Life wrote: Piknik na otvorenom.
Krajsnici - riba iz Sane i Une...
- Alfons Kauders
Ma ko ih jebe, hajmo sjest jest, a oni nek se jedu...mIRCerka wrote: ma ne moze ni ono pasce na ulici svariti ovolike bljuvotine koje samo danas procitah na forumu....sramotno.....
vise se zabavili cetnickom festom nego kuhinjom tetke zilhe, pas mater...
-
Prenj
Tacno, ovi sa SerbianCafea tvrde da nikad nista ne jedukrcag wrote:mIRCerka wrote:ma ne moze ni ono pasce na ulici svariti ovolike bljuvotine koje samo danas procitah na forumu....sramotno.....
vise se zabavili cetnickom festom nego kuhinjom tetke zilhe, pas mater...mrznja hrani vise ljudi , nego tetka zilhina kuhinja
- Alfons Kauders
Prenj, kakva je janjetina na obroncima, hmmmm, tebe jebiga ?!
Moze li se naci sta za izgladnjele forumase... Nista posebno, jedno omanje stado... 50tak komada, po 12 kila...
Moze li se naci sta za izgladnjele forumase... Nista posebno, jedno omanje stado... 50tak komada, po 12 kila...