Kradja tablica - zastita?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#1 Kradja tablica - zastita?

Post by W0rM »

Sry ako postoji vec tema, interesuje me da li postoji neka zastita kojom se moze onemoguciti kradja tablica. Ovo postade javasluk sta rade lopovi.
kB27

#2 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by kB27 »

Nitne, 99% bezbjedno.

Meni su prije 2-3 mjeseca klepili obje - dakle ciljano za neku krađu ili šta već. Naravno, nikad nađene. Čim sam dobio nove, po četiri nitne na svaku i miran si.

To što po zakonu ne bi smio bušiti tablice, boli te briga.
W0rM

#3 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by W0rM »

kB27 wrote:Nitne, 99% bezbjedno.

Meni su prije 2-3 mjeseca klepili obje - dakle ciljano za neku krađu ili šta već. Naravno, nikad nađene. Čim sam dobio nove, po četiri nitne na svaku i miran si.

Smijem li prelaziti granicu tako ?
kB27

#4 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by kB27 »

W0rM wrote:

Naravno, ne vidim razlog zašto ne bi smio. Ja sam ih stavio skroz do kraja u četiri ugla tablice, nisam bušio kroz brojeve, kroz onaj 'bar kod' i kroz onu 'valovitu traku' koja potvrdjuje autenticnost.

Bez problema ih detektuje na naplatnim kućicama autoceste - pa će sigurno i po potrebi na granici. Ogroman broj automobila vidim sa nitnama i eventualno šarafima - nisam čuo da iko ima problema sa bilo čim. :)
W0rM

#5 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by W0rM »

kB27 wrote:
W0rM wrote:

Naravno, ne vidim razlog zašto ne bi smio. Ja sam ih stavio skroz do kraja u četiri ugla tablice, nisam bušio kroz brojeve, kroz onaj 'bar kod' i kroz onu 'valovitu traku' koja potvrdjuje autenticnost.

Bez problema ih detektuje na naplatnim kućicama autoceste - pa će sigurno i po potrebi na granici. Ogroman broj automobila vidim sa nitnama i eventualno šarafima - nisam čuo da iko ima problema sa bilo čim. :)

Onda je to rjesenje. Drug moj ogulilo me je. 100 KMcica ni kriv ni duzan, a da ga insan ohladi opet kriv.
kB27

#6 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by kB27 »

Vjerujem. Mene je izašlo nešto manje jer mi se krađa poklopila otprilike sa istekom registracije. A nije samo ni što platiš poprilično nego što procedura traje 2-3 sedmice - koliko si bez auta kako treba.

Balavci koji to kradu kad vide nitne neće ni pokušati - jer je njemu skoro svejedno kome će ukrasti tablice, pa će tražiti kome je najlakše odvaliti. Ove moje može jedino zajedno sa prednjom i zadnjom karambolkom. :)
Xeox2

#7 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by Xeox2 »

Je li ko pokusavao lijepiti tablice na auto onim dvostranim trakama ili silikonom,
kako se pokazao takav nacin pricvrscivanja i skidaju li se tesko kasnije?
insomnia78

#8 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by insomnia78 »

W0rM wrote:

Naravno. Meni u servisu, gdje sam i kupio tablice, stavili nitne

S moje sokoćalo
530i

#9 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by 530i »

insomnia78 wrote:
W0rM wrote:

Naravno. Meni u servisu, gdje sam i kupio tablice, stavili nitne

S moje sokoćalo
Ali ne bosanske...koje se baš i ne bi trebale bušiti, ali niko ne pravi problem zbog toga.
insomnia78

#10 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by insomnia78 »

Pa ni ove se ne bi trebale busiti. Evo sad gledam na stranici od servisa cak i pise da se ne smiju busiti niti postavljati sarafi i nitne a prvi artikal im nitne :D

S moje sokoćalo
530i

#11 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by 530i »

Ne znam da li sam ikad vidio fr tablice a da nisu nitnama pričvršćene...
tempuser

#12 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by tempuser »

Tablice se ne smiju trajno fiksirati tj busiti jer su identifikacioni dokument koji su praktivno "vlasnistvo drzave" i koji drzava (citaj policija) moze na licu mjesta oduzeti, sa nitnama i safarima to ide malo teze.
Stariji se sjecaju tablica sa petokrakama, imale su rupe u uglovima, pa zasarafis prvo lomenu podlogu na auto, na limenu podlogu ide tablica, preko nje okvir na sve se fiksira na poglodu sa 4 sarafa sa macijim okom.
insomnia78

#13 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by insomnia78 »

Al kako se kod nas sve komplikuje to je nevjerovatno
Doduse to se radi namjerno da se uzme vise para
Evo sad gledam na MUP-ovoj stranici ovdje u Fr. Ako izgubis tablice ili ti ih ukradu, prijavis u muriji i jednostavno odes sa saobracajnom i kupis nove
Ako neko koristi tvoje tablice, uslika ga radar npr, odes prijavis u muriji i sa tim papirima odes izvaditi novu saobracajnu. Naravno, opet besplatno. Placa se, doduse markica da ti pismom posalju saobracajnu kuci
Tablice mozes napraviti u skoro svim vecim servisima i prodavnicama AD. Volj ti model, izgled, materijal. Kostaju nekih 15-ak eura

S moje sokoćalo
Throttle

#14 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by Throttle »

Kod nas je dzaba samo kad na salteru kazes "Dobar dan".
Sve poslije toga se placa
KB9

#15 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by KB9 »

zar se i to pocelo radit aktivnije? :-)
muha_sa

#16 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:Al kako se kod nas sve komplikuje to je nevjerovatno
Doduse to se radi namjerno da se uzme vise para
Evo sad gledam na MUP-ovoj stranici ovdje u Fr. Ako izgubis tablice ili ti ih ukradu, prijavis u muriji i jednostavno odes sa saobracajnom i kupis nove
Ako neko koristi tvoje tablice, uslika ga radar npr, odes prijavis u muriji i sa tim papirima odes izvaditi novu saobracajnu. Naravno, opet besplatno. Placa se, doduse markica da ti pismom posalju saobracajnu kuci
Tablice mozes napraviti u skoro svim vecim servisima i prodavnicama AD. Volj ti model, izgled, materijal. Kostaju nekih 15-ak eura

S moje sokoćalo
poredis Francusku i nas :lol:

od tebe se to nisam nadAo :-)
insomnia78

#17 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by insomnia78 »

Ma ne poredim. Nego je jadno na kakve sve nacine drzava otima pare

S moje sokoćalo
muha_sa

#18 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:Ma ne poredim. Nego je jadno na kakve sve nacine drzava otima pare

S moje sokoćalo
naucili smo da nas lopatom uzimaju, naviko Bosnjo :-)

S moje laptopalo
Tomahawk11
Globalni moderator

#19 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by Tomahawk11 »

Mozes i kod nas napraviti tablice.
Da vidis kako ljudi urade za 10 KM :mrgreen:
tempuser

#20 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by tempuser »

Nekad je i kod nas bilo puno jednostavnije dok je Ferba bila koncesionar za tablice.
Kad izgubis jednu tablicu sa potvrdom MUP-a odes u ferbu i za 20 KM dobijes novo, za ostecene tablice nije trebalo nista, doneses staru kad preuzimas novu.
Sad kad hoces nekoga e da s*ebes skini mu tablice!
insomnia78

#21 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by insomnia78 »

kB27 wrote:Vjerujem. Mene je izašlo nešto manje jer mi se krađa poklopila otprilike sa istekom registracije. A nije samo ni što platiš poprilično nego što procedura traje 2-3 sedmice - koliko si bez auta kako treba.

Balavci koji to kradu kad vide nitne neće ni pokušati - jer je njemu skoro svejedno kome će ukrasti tablice, pa će tražiti kome je najlakše odvaliti. Ove moje može jedino zajedno sa prednjom i zadnjom karambolkom. :)
Image

S moje sokoćalo
W0rM

#22 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by W0rM »

Tomahawk11 wrote:Mozes i kod nas napraviti tablice.
Jest ako hoces da popijes kaznu. Nekad prije moglo, sad je zabranjeno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#23 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by Tomahawk11 »

W0rM wrote:
To opet mnoge ne sprijecava da urade tablicu koju izgube/neko im je ukrade.
Zabranjeno je i voziti bez vozacke, pa ljudi voze.
Ko ovdje lokalno vozi, tesko da ce imati problema sa ''rezervnom'' tablicom.
kB27

#24 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by kB27 »

tempuser wrote:Tablice se ne smiju trajno fiksirati tj busiti jer su identifikacioni dokument koji su praktivno "vlasnistvo drzave" i koji drzava (citaj policija) moze na licu mjesta oduzeti, sa nitnama i safarima to ide malo teze.
Stariji se sjecaju tablica sa petokrakama, imale su rupe u uglovima, pa zasarafis prvo lomenu podlogu na auto, na limenu podlogu ide tablica, preko nje okvir na sve se fiksira na poglodu sa 4 sarafa sa macijim okom.
Naravno, ne smiju. Isto tako, policija bi trebala na neki način intervenisati u slučaju krađe identifikacionih dokumenata (tablica) i oštećenja imovine građana (mog automobila) - pa nisu ni prstom mrdunli nego sam ja morao doći da izjavim da sam ih 'izgubio'. Vjeruj mi da ne bi tako pričao da si prošao kroz iskustvo krađe tablica.
Tomahawk11 wrote:
W0rM wrote:
To opet mnoge ne sprijecava da urade tablicu koju izgube/neko im je ukrade.
Zabranjeno je i voziti bez vozacke, pa ljudi voze.
Ko ovdje lokalno vozi, tesko da ce imati problema sa ''rezervnom'' tablicom.
Nažalost, u tom slučaju se samo možeš slikati kad taj neko napravi prekršaj sa tvojim tablicama - nisi prijavio gubitak/krađu. Ja sam pravio improvizovane tablice dok sam čekao da prođe 8 dana od dana objave gubitka tablica u službenom listu - nisam imao problema. Naravno, ilegalno je, kažnjivo, ali meni je trebao automobil. Bio sam spreman platiti kaznu da me zbog tog zaustave i kazne, ali nisu iako sam prošao pored 20ak patrola u tom periodu.
tempuser

#25 Re: Kradja tablica - zastita?

Post by tempuser »

W0rM wrote:
Nije nikad moglo, tablice su uvijek bile indetifikacioni dokument i zakon je uvijek propisivao izgled tablice.
Izuzetak su bile prikolice koje nisu podlijegale registraciji pa su se za njih iprovizirale tablice sa brojem auta koji ih vuce, mada je zakon predvidjao izdavanje 3 tablice za prikolice.
Post Reply