Elektronsko popunjavanje obrazaca

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bernstein

#1 Elektronsko popunjavanje obrazaca

Post by Bernstein »

Svako od nas se našao u situaciji da u svom lokalnom matičnom uredu podiže rodni list.

Teta za šalterom nas pronađe na brzinu, u printeru ima već gotove obrazce, nekoliko klikova i naši podaci se printaju na tim već gotovim obrazcima.

Eh sad, interesuje me, da li postoji program namjenjen za pravljenje i printanje takvih vrsta obrazaca, odnosno elektronsko popunjavanje, gdje on već povlači podatke iz neke baze podataka i sa par klikova imamo isprintan obrazac. Mislim, vjerovatno postoji, al tu mi treba vaša pomoć :-D

Ono što sam našao na internetu googlajući je da je to moguće napraviti u Word-u, gdje bi se svi podaci unosili, znači bez baze podataka (ubaci se skenirana slika kao template i u odredjenim dijelovima se dodaju kontrole sadržaja kakve nam trebaju).

Da li neko zna šta od toga, je li se neko bavio s tim...
Bernstein

#3 Re: Elektronsko popunjavanje obrazaca

Post by Bernstein »

Konkretan problem koji ja imam je da u određeni formular PRECIZNO isprintam određene podatke...

Znači radi se o sljedećem problemu:

U osnovnoj školi treba ispisati uvjerenja i svjedočanstva pa me interesuje da li postoji način da to bude elektronski ispunjeno. Iz lokalne štamparije dolaze obrasci za grbom, tako da nije moguće to kompletno napraviti u wordu i printati to u školi na običnom bijelom papiru A4 format, nego tražimo način da to napravimo da unosimo ocjene i podatke o učenicima a da ti podaci budu tačno u određenim poljima isprintani kako treba, il narodni rečeno da "potrefimo" ocjene i ostale podatke u rubrike predviđene za to kada se to isprinta.

Negdje sam čuo da postoje neki programi napravljeni za to, ali ljudi traže novac a znate kako je bajno stanje u obrazovanju, tako da se to radi ručno u osnovnim školama. Ali to je sad već neka druga tema (da ne gubimo vrijeme na to xD).
almir_tz

#4 Re: Elektronsko popunjavanje obrazaca

Post by almir_tz »

Pa poigraj se s ovim, uveži polja kad uneseš informacije o učenicima u Excel s onima u Word-u.
Mora to ići. Nema veze na kakav papir printaš, probaj, testiraj i to je to. Nikad nećeš dobiti nešto
za džaba, trebaš raditi, probati, pa će i biti. Dodatno, uvijek možeš sjesti, za tih stotinjak
učenika nparaviti jedan Word template (možda s text box-ovima?) u koji ćeš podatke
o sve i jednom učeniku unositi ručno. Zadaš jedno veče i sve odštampaš. Vrijeme ili novac
za programe, na ovaj ili onaj način ćeš platiti i to je to. Sretno.
Post Reply