Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

sunceKOtepsija

#1 Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by sunceKOtepsija »

Potaknut ovim govorom: sta mislite koliko kod nas ima registrovanih firmi, kompanija, bili svaka od njih mogla primiti jos jednog radnika i na taj nacin zaposliti ako ne desetine onda stotine hiljada nezaposlenih? Ili da se smanji radno vrijeme, a uvede jos jedan uposlenik, nesto na taj fazon.
NEKA svaka tvrtka zaposli jednog nezaposlenog: to je „jednostavno“ rješenje za nezaposlenost koje predlaže turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čije sve veće uplitanje u gospodarstvo zabrinjava turske poslovne krugove, prenosi France Presse.

Prozivajući glavnu organizaciju turskih poslodavaca, Savez trgovačkih komora i robnih burzi Turske (TOBB), Erdogan je kazao: „TOBB danas ima gotovo milijun i pol članova. Čujte, ako svaki član sada zaposli jednu osobu, što to znači? To znači posao za 1,5 milijuna nezaposlenih.“

„Nažalost, nećemo novac odnijeti sa sobom u grob. Ostat će ovdje. Kad je tako, dajmo posao onima koji ga nemaju“, rekao je turski predsjednik u nedjelju na konferenciji o zdravlju i sigurnosti na radu u Istanbulu.

„Što tvrtka može izgubiti, recite mi? Hoće li propasti jer je zaposlila jednu osobu? Ne. Baš naprotiv, imat će od toga koristi. To je tako jednostavno“, zaključio je, popraćen odmjerenim pljeskom nazočnih direktora turskih tvrtki.
Image
KB9

#2 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by KB9 »

magija, puf
ExNihilo

#3 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by ExNihilo »

Idiot.
Bodkin

#4 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by Bodkin »

Kakav idiot jebo te tito
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Kakav glupos.
insomnia78

#6 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by insomnia78 »

Ih kad su to jugo komunjare profurale :D
Danguba

#7 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by Danguba »

Bodkin wrote:Kakav idiot jebo te tito
a sto matere ti?
fino covjek kaze ''neces biti ljepsi mrtvac sa par miliona na racunu ili par lira u dzepu''.

onaj ko ima milione taj nema osjecaja za novac dok onaj koji ih nema, cijeni i sicu i ne trazi previse. da radi i od svog rada zivi.
animals

#8 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by animals »

Komunizam ponovo na djelu :-)
zaposliti jedno pola miliona, nema veze rade li sta.. :-)
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#9 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by Matijevic_Vlado »

Bake obeco 100000, a mescini i Fadilj Jos 50000, veli da pogura Baketa. Bake Erdogan i Fadilj Davatoglu :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by Truba »

miriši na komunizam
zbog ovoga propadaju zdrave firme
ko kaže da će se zaustaviti na jednom radniku
možda bude naredba 10
pa 100 :D

probalo se nije išlo
Danguba

#11 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by Danguba »

Matijevic_Vlado wrote:Bake obeco 100000, a mescini i Fadilj Jos 50000, veli da pogura Baketa. Bake Erdogan i Fadilj Davatoglu :thumbup:
Gdje ce ih zaposliti? U BiH ili Njemackoj? :D

Haman su smirili 80 tisuca. Jos malo pa ce namiriti kvotu. :D
commendatore

#12 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by commendatore »

nekad mi je zao sto sam koliko toliko pametan da su mi ovakva retardirana obecanja smijesna toliko da za njih i ovakve glasaju hiljade stotine hiljada i milioni..... mozda bi mi bilo bolje da sam glup ili djon-obraza..... :run:
Bodkin

#13 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
a sto matere ti?
fino covjek kaze ''neces biti ljepsi mrtvac sa par miliona na racunu ili par lira u dzepu''.

onaj ko ima milione taj nema osjecaja za novac dok onaj koji ih nema, cijeni i sicu i ne trazi previse. da radi i od svog rada zivi.
Zato sto ne treba ni jednu privatnu firmu tjerati da zaposljava ljude jer drzava ne moze da rijesi nezaposlenost. Zato sto se tako stvaraju firme koje nisu efikasne. Zato sto se tako stvara radna baza koju boli kurac jer ce ih neko svakako zaposliti. I kako bi ti odredio koga to sa biroa treba zaposliti? Ovo je prepisao bosanski model zaposljavanja radne snage sa mogu kasnije glasati za njega. Bjezi ba
Danguba

#14 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by Danguba »

Ako firme imaju veliku dobit na kraju godine, valjda imaju prostora i za prosirenje svojih kapaciteta ili ce vlasnik to zadrzati samo za sebe.
Ako je javna ili drzavna firma, na isto ti dodje. Ako ne zaposli nekoga, lesinari ce dobit rascerupati opet po partijskim linijama.

Ovako, ako nekoga zaposlis(nije bitno koga) rjesavas jednu porodicu bijede.
Naravno da se zaposljavanje vrsi ako firma ima mogucnosti.
Cohers

#15 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by Cohers »

U BiH su (javni i privatni) poslodavci, uglavnom, kvislinzi, ratni profiteri i kriminalci. Zašto su oni zainteresirani? Za izdaju, profit i kriminal. Tako da su sve patriotski divani samo bacanje genocidne prašine u oči žrtvama, bh-društvu i bh-državi.

"I Quisling je započeo kao socijalista a završio kao fašista i nacista. A što vrijedi za vođe još više vrijedi za obične pripadnike pokreta."
Drvosjeca iz Dejcica

#16 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kada na zapadu vlade spašavaju privatne banke onda to nije glupost a kada jedan predsjednik zatraži od privatnog sektora da upošljavanjem samo jednog uposlenika stvore još radnih mjesta onda je to glupost, idiotizam, komunizam... Po strukturi onih koji daju takve komentare vidim da se okupila gotovo sva siva eminencija mrzitelja Turaka što dovoljno govori o namjerama istih. Nastavite! :oops:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#17 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Cuj mrzitelja Turaka.

Pa evo moja firma da zaposli jos jednog, potpuno nepotrebnog radnika koji nema gdje sjediti, dovela bi se u problem oko isplate plata. A onda hop eto inspekcije, eto kazne, eto kljuca u bravu i 4 novih ljudi na birou.

A ovakvih malih firmi poput moje koliko hoces :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#18 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

_BataZiv_0809 wrote:Cuj mrzitelja Turaka.

Pa evo moja firma da zaposli jos jednog, potpuno nepotrebnog radnika koji nema gdje sjediti, dovela bi se u problem oko isplate plata. A onda hop eto inspekcije, eto kazne, eto kljuca u bravu i 4 novih ljudi na birou.

A ovakvih malih firmi poput moje koliko hoces :roll:
Eto indikativno da si se ti prvo pronašao prozvanim. :oops: Pronađi mi svoj jedan post u kojem govoriš bilo šta afirmativno o Turcima i ja ću sebi *urac odsjeći. Ali ne bih ja da polemišem dalje o ovome to govori samo za sebe.

Ova Erdoganova ideja nije ništa novo niti je vidim kao nešto genijalno i revolucijarno već samo kao vandredan potez u vandrednim vremenima...isto kao i to da su vlade zapada finansirale privatne banke te ih time spašavale od propasti. Time su više nego ova Erdoganova zamisao umiješale u pravilo kapitalizma da tržište samo izbaci one firme koje ne mogu opstati, a u tržišnoj utrci ostave samo one zdrave i sposobne. :oops: Niko nije ni rekao da će sve firme uposliti, već da bi stabilne firme koje imaju pozitivno poslovanje mogle uposliti po jednog dodatnog uposlenika. Firme koje jedva pokriju troškove i opstaju na tržištu naravno da niko neće niti smije tjerati na upošljavanje. Evo npr. kod nas jedan Konzum, Bingo, Penny, Prevent, Bekto...šta njima znači mjesečno 700KM + porezi? Apsolutno ništa!
int21

#19 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by int21 »

Danguba wrote:
a sto matere ti?

Ja mislim da je bas obrnuto, da nema osjecaj za novac, ne bi imao milione.

A to zaposljavanje na silu meni dodje kao: nas deset radi ko konji dodje jedanaesti i dobije platu umjesto mi povisicu. A on palamudi jer je zaposlen samo da bude zaposlen.

Kad ljudi nauce da na trzistu rada moraju nesto imati za ponuditi, onda ce im biti bolje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#20 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Eto indikativno da si se ti prvo pronašao prozvanim. :oops: Pronađi mi svoj jedan post u kojem govoriš bilo šta afirmativno o Turcima i ja ću sebi *urac odsjeći. Ali ne bih ja da polemišem dalje o ovome to govori samo za sebe.

Ova Erdoganova ideja nije ništa novo niti je vidim kao nešto genijalno i revolucijarno već samo kao vandredan potez u vandrednim vremenima...isto kao i to da su vlade zapada finansirale privatne banke te ih time spašavale od propasti. Time su više nego ova Erdoganova zamisao umiješale u pravilo kapitalizma da tržište samo izbaci one firme koje ne mogu opstati a u tržišnoj utrci ostave samo one zdrave i sposobne. :oops: Niko nije ni rekao da će sve firme uposliti, već da bi stabilne firme koje imaju pozitivno poslovanje mogle uposliti po jednog dodatnog uposlenika. Firme koje jedva pokriju troškove i opstaju na tržištu naravno da niko neće niti smije tjerati na upošljavanje. Evo npr. kod nas jedan Konzum, Bino, Penny, Prevent, Bekto...šta njima znači mjesečno 700KM + porezi? Apsolutno ništa!
Napisem negativan komentar o ideji, a ti svakog ko uradi isto nazivas mrziteljem Turaka i onda se ja nasao prozvanim. :-) Pa de bolan ne budi toliki licemjer :-)

I jesam li ja to na nekom isljedjivanju ovdje? Cuj de nadji nesto afirmativno o Turcima sto si pisao? Kakve to hebene veze ima sa konkretnom situacijom koju sam izlozio?

Koga cu primiti-VSS, SSS, KV? Sta ce on raditi i gdje ce sjediti u kancelariji? Odakle lova za jos jednu platu + topli obrok?

To su konkretna pitanja, a ne Turci i ostalo. :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#21 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

_BataZiv_0809 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Ova Erdoganova ideja nije ništa novo niti je vidim kao nešto genijalno i revolucijarno već samo kao vandredan potez u vandrednim vremenima...isto kao i to da su vlade zapada finansirale privatne banke te ih time spašavale od propasti. Time su više nego ova Erdoganova zamisao umiješale u pravilo kapitalizma da tržište samo izbaci one firme koje ne mogu opstati a u tržišnoj utrci ostave samo one zdrave i sposobne. :oops: Niko nije ni rekao da će sve firme uposliti, već da bi stabilne firme koje imaju pozitivno poslovanje mogle uposliti po jednog dodatnog uposlenika. Firme koje jedva pokriju troškove i opstaju na tržištu naravno da niko neće niti smije tjerati na upošljavanje. Evo npr. kod nas jedan Konzum, Bino, Penny, Prevent, Bekto...šta njima znači mjesečno 700KM + porezi? Apsolutno ništa!
Napisem negativan komentar o ideji, a ti svakog ko uradi isto nazivas mrziteljem Turaka i onda se ja nasao prozvanim. :-) Pa de bolan ne budi toliki licemjer :-)

I jesam li ja to na nekom isljedjivanju ovdje? Cuj de nadji nesto afirmativno o Turcima sto si pisao? Kakve to hebene veze ima sa konkretnom situacijom koju sam izlozio?

Koga cu primiti-VSS, SSS, KV? Sta ce on raditi i gdje ce sjediti u kancelariji? Odakle lova za jos jednu platu + topli obrok?

To su konkretna pitanja, a ne Turci i ostalo. :-)

Pročitaj još jednom moj post, nemam ništa više za dodati.
Sarajmen wrote:U ovom prijedlogu, pozivu il' apelu ... ja vidim poziv na ljudsku solidarnost i humanost, da ne kažem ravnopravnost u jednom društvu. Pravo na rad i život od vlastitog rada je suština koja se provlači u ovom slučaju.Nezaposlen čovjek nije koristan ni sebi a ni društvu. Istina, nisam baš siguran da je upućen na pravu adresu pa i ne očekujem da postigne neki revolucionarni prijem i uspjeh. A ako ćemo realno, da samo jedan nezaposleni čovjek postane ravnopravan član društva preko zapošljavanja, meni je vrijedno poštovanja. Mjerljivo je to sve, uporede se statistički podaci nezaposlenih prije i nakon npr tri ili šest mjeseci, mislim u državi iz koje je prijedlog, poziv il' apel i došao. Tek ako u njoj bude postigao konkretne rezultate i smanjio stopu nezaposlenosti, al' ne na štetu poslodavaca, onda možemo da donesemo neki sud ili zaključak. Do tada, ideja kao ideja je meni sasvim u dure, ako ništa zbog iskazane ljudske solidarnosti.

Je li realna-nije, ali može to da postane.
Vrlo dobro! :thumbup:
animals

#22 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by animals »

Sarajmen wrote:U ovom prijedlogu, pozivu il' apelu ... ja vidim poziv na ljudsku solidarnost i humanost, da ne kažem ravnopravnost u jednom društvu. Pravo na rad i život od vlastitog rada je suština koja se provlači u ovom slučaju.Nezaposlen čovjek nije koristan ni sebi a ni društvu. Istina, nisam baš siguran da je upućen na pravu adresu pa i ne očekujem da postigne neki revolucionarni prijem i uspjeh. A ako ćemo realno, da samo jedan nezaposleni čovjek postane ravnopravan član društva preko zapošljavanja, meni je vrijedno poštovanja. Mjerljivo je to sve, uporede se statistički podaci nezaposlenih prije i nakon npr tri ili šest mjeseci, mislim u državi iz koje je prijedlog, poziv il' apel i došao. Tek ako u njoj bude postigao konkretne rezultate i smanjio stopu nezaposlenosti, al' ne na štetu poslodavaca, onda možemo da donesemo neki sud ili zaključak. Do tada, ideja kao ideja je meni sasvim u dure, ako ništa zbog iskazane ljudske solidarnosti.

U kapitalizmu, ova ideja ne prolazi..
a Erdogan je ionako manit covjek...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pročitaj još jednom moj post, nemam ništa više za dodati.
Da je kojim slucajem umjesto Erdogana Putin ili Njatanjahu, drugu pjesmu biste vi pjevali ;-)
greatful_and_dead

#24 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

Post by greatful_and_dead »

_BataZiv_0809 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pročitaj još jednom moj post, nemam ništa više za dodati.
Da je kojim slucajem umjesto Erdogana Putin ili Njatanjahu, drugu pjesmu biste vi pjevali ;-)
A čini mi se da je i s druge strane isto, da je ovo rekao štajaznam neki dokazani humanista tipa Pape (lupam primjer totalno), a ne dokazani diktator, bilo bi ovde svršavanje na predivnu ideju.

Na stranu sve, ideja može biti i dobra. Naravno u svemu država participira 50%. Mogle bi se uključiti firme koje ostvaruju veliki profit, globalne korporacije, duhanske i slične štetne industrije. Kriteriji koga zaposliti mogu biti različiti: socijalni status, broj članova porodice, stepen obrazovanja, invaliditet itd... Pa ne znam, prioritet su oni koji imaju npr. petoro djece itd.

Naravno da bi ovo država sve trebala sama, bez opterećivanja privatnika. Ali dok mi čekamo da država uradi svoju obavezu, neko umire.
Last edited by greatful_and_dead on 11/05/2016 11:51, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#25 Re: Zaposljavanjem do 100 000 zaposlenih

animals wrote:

U kapitalizmu, ova ideja ne prolazi..
a Erdogan je ionako manit covjek...
Je li maHnit samo zato što je Erdogan i turčin ili je maHnit zbog tvoje stručnosti u ekonomiji? Objasni zašto tom istom analogijom "neprolaska u kapitalizmu" nije mahnito spašavanje privatnih banka od strane vlada na zapadu? Hvala!
Post Reply