Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
moet-perignon

#1 Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by moet-perignon »

Prije nego napisem temu, postavit cu zanimljiv clanak:

http://www.6yka.com/novost/96051/jeste- ... ez-teksta-

Ovo je prvi put da se javljam na ovom forumu, ali vec godinama povremeno citam i pratim pojedine korisnike.

No ovaj put se javljam, jer sam vec duze vremena pod dojmom danasnjeg odnosa skolaraca/studenata prema drustvu.
Spomenut cu da vec nekoliko godina da radim projekte sa studentima u BiH. Studentima srednjih skola u RS-u i Federaciji. Takodjer me jedan univerzitet angazirao, pa stoga imam doticaj sa univerzitetskim studentima te svakako posmatram njihov odnos prema skoli/fakultetu.

Za sve ovo vrijeme imam srecu da radim sa studentima koji su imali ambicije da rade vise i takodjer da dodju do cilja, pa je daleko lakse raditi sa onima koji imaju odgovornost prema radu i zbog toga smo dosta projekata uspjesno ostvarili.

Priznajem da nije uvijek fun raditi sa studentima, a neki od njih se (jasno mi je od pocetka) ne libe plagirati, ili doslovno uraditi copy/paste citavih tekstova, lako dostupnih na internetu, pa ih bez pardona predstave kao seminarski rad. (Trebam naglasiti da nije privatni fakultet, iako imam iskustva i sa tim formama.)

Sa takvim studentima (bez da im otkrijem da su otkriveni) pokusavam izvuci nesto dobro iz njih, da tako dobiju na samopouzdanju koje bi trebalo biti kljucno da se zainteresiraju.
Sa takvim pristupom uvjeravam se da ce se studenti motivirati i sami istrazitu neku materiju te svojim mislima napisati tekst.
To se dogodi na kraju, ali mislim da je potrebno vise vremena ili semestara da bi se dobio taj cvrst rezultat Zainteresiranog studenta.

Primjecujem da nekima nedostaje volja. Nedostaju im bitni elementi da se motiviraju, pa nekako poguraju da imaju odgovorniji odnos prema obrazovanju. Pisem sve ovo jer me brine me nemaran odnos prema nauci i vjerovatno ce se takav odnos ce siriti i biti jos nemarniji.
Ne mozemo se ponositi da u ovom podneblju grizemo za znanjem.

Clanak iz buke je pomalo surealan, ali vjerujem da si neki dijelovi cinjenica.
Posmatram ucenike nekih skola i fantastican mi je njihov odnos prema toj obavezi. Kako zivim u blizini jedne srednje skole primjecujem da su ucenici dosta vremena u okolnim barovima ili lokalima. Kvart u kojem zivim je tokom zimskih/ljetnih raspusta kao u bajci, parkovi i ulice su ciste - nema razbacanih papira i aluminijskih folija nakon sto pojedu uzinu, isaranih notesa i udzbenika. Sada je postao trend "grafita" pa se ispisuju neke prostacke poruke (koje su cesto gramaticki nekorektne) po zidovima. Niko se ne raduje raspustima kao ja...

Ne znam sto je rijesenje. Mislim da kroz svoj rad nekako djelujem, ali sigurno treba mnogo vise da se djeluje.
Ne mozete me ubijediti da je ovaj sistem "oslobadjajuci" ili "nadahnjujuci" u odnosu na onaj sistem u kom bi ucenik osjecao nelagodu ako bi dobio snizeno vladanje ili bio malo slabiji u skoli. Tada je odnos prema skoli/fakultetu bio odgovorniji, discipliniraniji. Cak i oni ucenici koji nisu imali ambiciju da budu dobri u skoli, imali su osjecaj nelagode da nisu dobri u toj odgovornosti.
Mozda je digresija, ali pitam se: ako je nacionalni identitet stvarno bitan, kao sto neki forumasi tvrde i cak ulaze u klinch zbog toga, zasto zaboga onda ne urade nesto i ucine ovaj sistem za mrvu boljim?

Samo mogu da kazem, do grla je doslo i nemam pojma kako svi plivamo u ovom mulju.

Bas nista se ne moze uciniti?
piupiu

#2 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by piupiu »

Prebačeno na PDF Nauka i edukacija. :)
moet-perignon

#3 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by moet-perignon »

znam, znam, moja je greska za tu zbrku teme i podforuma.

hvala na ispravci, piu. :)
Ajatolah_

#4 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by Ajatolah_ »

moet-perignon wrote:Prije nego napisem temu, postavit cu zanimljiv clanak:

Vjerujem svemu. Naše trogodišnje škole su cirkus, ne znam ni zašto postoje, djeca tamo idu (tj. krenu tamo, pa gdje završe :D ) zbog svega osim da nešto nauče.
piupiu

#5 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by piupiu »

Uh. Ovo je obimna tema. Kao što je obimna tema bilo koja sistemska promjena, koja znači i promjene postojećih sistema vrijednosti. Po mom mišljenju, problem je i tržišna priroda novog obrazovnog sistema, i nedostatak bilo kakve dugoročne političke vizije za razvoj ekonomije i društva ... koja ima eho i u obrazovanju i u odnosu prema nauci. Većina zemalja svijeta ima, na pr, nekakvu vladinu instituciju za istraživanja i komercijalizaciju istraživačkih projekata, jer ... tako se gradi competitive advantage jedne ekonomije i društva, ali to je za nas već misaona imenica. Za stanje krivim opšti politički diletantizam, slabo obrazovanje političkog kadra i sitnosopstveništvo kao filozofiju upravljanja.
¤ jelena ¤

#6 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by ¤ jelena ¤ »

Ajatolah_ wrote:
moet-perignon wrote:Prije nego napisem temu, postavit cu zanimljiv clanak:

Vjerujem svemu. Naše trogodišnje škole su cirkus, ne znam ni zašto postoje, djeca tamo idu (tj. krenu tamo, pa gdje završe :D ) zbog svega osim da nešto nauče.
Hm...nije baš pametno ovako olako generalizovati.

Moja frizerka na primjer, kao i mnoge druge, takođe je završila tu neku trogodišnju školu pa danas zna kvalitetno odraditi svoj posao: i ošišati i ofarbati i izvući pramenove i isfenirati i još svašta nešto...a nije isključeno da i hemiju bolje zna od mnogih daleko obrazovanijih od nje.

Što se tiče situacije opisane u članku...

katastrofa jeste, djeca kriva nisu, a ona danas najviše ispaštaju jer su prepuštena sebi, zapostavljena i od sistema, i od profesora pa haman i od roditelja a sve to u najpotentnijem periodu svog života kada bi trebalo tu ogromnu energiju koju posjeduju sada - i nikad u životu više! - usmjeravati ka sticanju znanja, odgovornosti i što kvalitetnijeg materijala od kojeg će oni jednog dana sami graditi svoju budućnost i ujedno budućnost ovog nesrećnog društva.

Ministarstvo i pedagoške institucije kojima su direktori i profesori srednjih škola podređeni - to su adrese i vrata na koja treba kucati sve dok se situacija ne dovede u normalu i ovaj (opasan!) javašluk ne iskorijeni.
Drinski

#7 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by Drinski »

piupiu wrote:Uh. Ovo je obimna tema. Kao što je obimna tema bilo koja sistemska promjena, koja znači i promjene postojećih sistema vrijednosti. Po mom mišljenju, problem je i tržišna priroda novog obrazovnog sistema, i nedostatak bilo kakve dugoročne političke vizije za razvoj ekonomije i društva ... koja ima eho i u obrazovanju i u odnosu prema nauci. Većina zemalja svijeta ima, na pr, nekakvu vladinu instituciju za istraživanja i komercijalizaciju istraživačkih projekata, jer ... tako se gradi competitive advantage jedne ekonomije i društva, ali to je za nas već misaona imenica. Za stanje krivim opšti politički diletantizam, slabo obrazovanje političkog kadra i sitnosopstveništvo kao filozofiju upravljanja.
:thumbup:
ma nije samo to, nego i do trzista rada, kada bi se na trzistu trazila znanja, onda bi onaj ucenik/student sam trazio i lovio profesore da mu nesto objasne.
Drinski

#8 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by Drinski »

Vjerovatno zato sto je neko nekada smislio da su ipak istorija i geografija bitne za opstanak jednog društva, pa ih uvalio u nastavni plan i program. A ne vidim niti zasto bi neko nesto učio preko interneta, ako ja nekoga plaćam da me nesto nauči, to sa učenjem mimo toga je stvar moje dobre volje.
KB9

#9 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by KB9 »

osnovna i srednja skola su puka formalnost odavno koju moras imat tj papir o zavrsenoj

fakulteti su kod nas na dobrom putu da postanu isto

nesposobne osobe, ogromna vecina jadnih profesora izgubljenih u prostoru i vremenu, metode od prije 50 godina il znalci koji ne mogu meda bez svojih laptopa

samo krajnosti, drugo i ne postoji
hadzinicasa

#10 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by hadzinicasa »

ja ne znam nikoga da je izasao s fakulteta i "znao raditi", ni ranije a ni sada. istina je da su kriteriji srozani od uposljavanja nastavnog kadra, pa nadalje. prije (kamenujte me) nije svako mogao biti fakultetski profesor, puno vise se polagalo na praksu (sta god ko govorio), instituti su radili, njegovao se naucnoistrazivacki rad i inovacija kao Faktor konkurentnosti, znanje je bilo opseznije, ucile se (i) Fußnote 'mjesto A,B,C,D odgovora iz skripti. razgovaralo se, objasnjavalo, diskutiralo... za sve to je bila potrebna veoma dobar teorijski osnov. Imamo mi recidiva tog pristupa jos uvijek, pa nasi studenti dobro kotiraju kad odu u svijet.... ali generalno, nivo opceg znanja je nizi - zahvaljujuci nizim kriterijima na svim nivoima.
moet-perignon

#11 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by moet-perignon »

taki sam kaki sam, to je vrlo opasno sto govoris, a nisi jedini koji tako devalvira obrazovanje.

kao sto u prethodnom postu pisem, vazno je zainteresirati djecu/studente. kada se stvori taj osjecaj, pojedinac bi trebalo da dobije smisleniji pogled na zivot. zao mi je sto pojmis svrhu ovog zivota da ima jedan cilj: da zaradjuje. totalni autogol za drustvo.
ne mislim da su djeca sto eskiviraju skolsku nastavu i obaveze narocito sretna.
nesto mi govori kako i oni koji su isli tim precicama nisu bas sretni, jer dogod vlada histerija u medjuljudskim odnosima, ocito je da nesto ne stima u drustvu. ne mozemo se stalno izvlaciti na racun lose ekonomske stabilnosti.
bio je rat, i tada stvarno nismo imali ni za lijeka - pa opet smo imali tu odgovornost prema obavezama. bar pamtim da smo i u tom haosu bili smireniji i pribraniji, a ovo danas je totalna frtutma.

ono sto jos vise porazava da su mi neki studenti na fakultetu u neobaveznom razgovoru priznali kako ne bi imali nista protiv da budu djelom neke stranke.
i to je sve sto nam je preostalo?
prije mi se cinilo da je normalno smisljati kako postati astronaut pa otici na Mjesec, biti doktor i spasavati svijet, i tome slicno - a danas otkrivam da imaju ambiciju postati djelom neke stranke. sada su Zukici, Radeljasi i slican talog su primjer uspjesnog covjeka. valjda.

u clanku su spomenili da ucenici nemaju vannastavne aktivnosti. njihov program i odnos nastavnog osoblja vec u startu degradira ucenike. vjerovatno polaze od toga da su isti upisali trogodisnju skolu, pa se pravdaju da su ucenici sami krivi, jer su imali priliku upisati gimnaziju.
ako se sjecam, tacno nakon rata, u mojoj gimnaziji profesori nisu bili narocito entuzijasticni kad su radili dodatnu nastavu. ako bi ih bilo, na tim nastavama nas nije mnogo prisustvovalo. pamtim da su i te nastave bile jednom u mjesecu, ili ako je profesor nesto raspolozeniji - bilo bi i dva puta u mjesecu. to je smijesno (mada, usporedjujuci to vrijeme sa danasnjim, moja generacija je imala srecu. zamalo smo i i nastradali kao danasnji klinci).
ovo govorim da i kod gimnazijalaca ne vidim neku gorucu zelju da budu zainteresvani i znatizeljni.

mené sada vis zanima kako uticati na to pomjeranje svijesti? kako uticati da povrate neke vrijednosti. trebalo je da bude bolje, da mnogo bolje, da nemamo ispade poput onoga sto je rekao taki sam kaki sam?

P.S. nemam iskustva sa pisanjem tema, pa nemam pojma sto je clanovima bitno da bi se stvorio neki javni diskurs. da li je bitna znamenka do mojeg usernamea, pa da bi se uvazio ovaj gadan problem u drustvu? ne trolam, vec se brinem.

P.P.S. skolegijum ima jos jedan zanimljiv clanak:

http://skolegijum.ba/tekst/index/759
moet-perignon

#12 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by moet-perignon »

hadzinicasa wrote:ja ne znam nikoga da je izasao s fakulteta i "znao raditi", ni ranije a ni sada. istina je da su kriteriji srozani od uposljavanja nastavnog kadra, pa nadalje. prije (kamenujte me) nije svako mogao biti fakultetski profesor, puno vise se polagalo na praksu (sta god ko govorio), instituti su radili, njegovao se naucnoistrazivacki rad i inovacija kao Faktor konkurentnosti, znanje je bilo opseznije, ucile se (i) Fußnote 'mjesto A,B,C,D odgovora iz skripti. razgovaralo se, objasnjavalo, diskutiralo... za sve to je bila potrebna veoma dobar teorijski osnov. Imamo mi recidiva tog pristupa jos uvijek, pa nasi studenti dobro kotiraju kad odu u svijet.... ali generalno, nivo opceg znanja je nizi - zahvaljujuci nizim kriterijima na svim nivoima.

slazem se, hadzinicasa. fusnote su nepoznanica. na mojem odsjeku diskursa gotovo da nema, ali za to je krivo nastavno osoblje.
prije nekoliko dana je bilo predavanje profesora na jednom univerzitetu u Srbiji. pokusat cu ga razumjeti, ali profesor je valjda zelio da predavanja ne budu dosadna, pa bi neku salu rekao ili neku dogodovstinu iz svog studentskog zivota uzeo kao uzorak za njegovo naucno i teorijsko izlaganje.

paradoks je da su predavanja bila vezana za "pomirenje" razlicitih etnickih skupina na ovom podrucju. njega su uzeli da bude treca strana. prepricao je jedan vic iz svojih studentskih dana, ako Zagorcu kazes da je glup - on nece reagovati. ako kazes Bosancu da je glup, on stisce pesnicu...
necu ulaziti koliko je vic smijesan ili ne, vec me iznenadilo da univerzitetski profesor - k tome jos profesor sociologije - umjesto naucnih cinjenica i referenci izabrao anegdotu ili taj vic kao uzorak naucnih izlaganja.
niko se nije pobunio. stovise, nasmijali su se i time su afirmisali to besmisleno predavanje.
moet-perignon

#13 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by moet-perignon »

piupiu wrote:Uh. Ovo je obimna tema. Kao što je obimna tema bilo koja sistemska promjena, koja znači i promjene postojećih sistema vrijednosti. Po mom mišljenju, problem je i tržišna priroda novog obrazovnog sistema, i nedostatak bilo kakve dugoročne političke vizije za razvoj ekonomije i društva ... koja ima eho i u obrazovanju i u odnosu prema nauci. Većina zemalja svijeta ima, na pr, nekakvu vladinu instituciju za istraživanja i komercijalizaciju istraživačkih projekata, jer ... tako se gradi competitive advantage jedne ekonomije i društva, ali to je za nas već misaona imenica. Za stanje krivim opšti politički diletantizam, slabo obrazovanje političkog kadra i sitnosopstveništvo kao filozofiju upravljanja.
pa to me zanima. kako da nase drustvo, mimo kulturnih i obrazovnih politika, stvori osjecaj competitive advantage?

pamtim jedan primjer osobe koja je malo prije rata govorila broken English. onda je na TV-u vidjela klinca iz Beograda, usputni prolaznik koji
daje intervju o tom stanju preko Drine. osjecala se skroz porazeno sto je njen engleski oskudan, pa je nakon toga dala sve od sebe da ga nauci.
danas ne pamti kada je citala knjigu na nasem.

razmisljam, kada se neki toliko busaju o vrijednosti ove nacije zasto ne bismo mogli da im pred noge bacimo cinjenicu da su narodi u regionu obrazovanij? meni bi to bilo zabavno, isprovocirati na ovaj nacin. nekako vjerujem da bismo ih pogodili u zicu. :)
Last edited by moet-perignon on 22/12/2015 10:54, edited 1 time in total.
johnnykola

#14 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by johnnykola »

Nažalost, nejač je prepuštena sebi.
Formalnog obrazovanja mora biti, ali treba učiti
i stvari mimo obrazovanja.
Npr.:

http://www.artparasites.com/15-absolute ... -at-large/

Svaki je obrazovni sistem u najvećem, u biti, ok. Sjedi i uči. Pa kasnije ganjaj internet pa i na njemu uči.
Koga zabole za vannastavne aktivnosti. Svako malo čitam, uz nastavne, ne stignu niti u halu stići.
Neka uče jezike, putuju, vide i čuju svijeta i bude sve ok. Ko im je kriv kad su debosi i gledaju kako se
u adolescenciji u stranku ulinva. Ha ja!
moet-perignon

#15 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by moet-perignon »

johnnykola wrote:Nažalost, nejač je prepuštena sebi.
Formalnog obrazovanja mora biti, ali treba učiti
i stvari mimo obrazovanja.
Npr.:

http://www.artparasites.com/15-absolute ... -at-large/

Svaki je obrazovni sistem u najvećem, u biti, ok. Sjedi i uči. Pa kasnije ganjaj internet pa i na njemu uči.
Koga zabole za vannastavne aktivnosti. Svako malo čitam, uz nastavne, ne stignu niti u halu stići.
Neka uče jezike, putuju, vide i čuju svijeta i bude sve ok. Ko im je kriv kad su debosi i gledaju kako se
u adolescenciji u stranku ulinva. Ha ja!

moras im stvoriti naviku da izaberu nesto u svojem zivotu. da izaberu biti u necemu dobri, konstruktivni. smijesna je ta liberalizacija odnosa ucenika prema skoli, ili studenta preka fakultetu.

prije nekoliko godina pozvali su me prijatelji na neku skolsku prezentaciju svoje klinke u Becu. njihova kcerka je imala tada 11 godina. u skolskom hodniku su bile pregrade koji su predstavljale prostor za sebe. ucenici podjeljeni u grupe imali su razlicite prezentacije. ova klinka je imala prezentaciju o funkciji mozga i uopste anatomiji tog organa. druge grupe su imale prezentaciju vezane za arhitekturu, sociologiju, geografiju ili istoriju, itd.
za njihov uzrast, prezentacije nisu bile nimalo naivne.
sistem pristisce da ucenici budu malo korisniji kad vec idu u skolu. podatak da nemaju vremena ni za osnovne potrebe, nema smisla uvaziti kao razborito razmisljanje. :)
johnnykola

#16 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by johnnykola »

Sistem se neće izmijeniti vrlo skoro = prepušteni su sebi. To je fakt. U takvom poretku stvari treba djelovati.

Nešto kao slabo rade na promjeni, ali dabogda:

http://www.aposo.gov.ba/hr/files/2012/1 ... -jezik.pdf
moet-perignon

#17 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by moet-perignon »

johnnykola wrote:Sistem se neće izmijeniti vrlo skoro = prepušteni su sebi. To je fakt. U takvom poretku stvari treba djelovati.

ovo je jako dobar program. on je vec davno trebao biti standard ovdje. sto to opstruira da bi se ovaj program primjenio?

opet se pitam, da li mi nesto mozemo uraditi da bi smo uznemirili podrucje obrazovanja?
ne zelim da mi program Perspektiva bude neki vrhunski socijalni rad sa studentima. dogod ovdje zakazujemo, program Perspektive se nikada
zavrsiti i promijeniti.
kada nastavnom osoblju i profesorima bude nametnuto pravilo kako moraju da zainteresiraju ucenike, drzim da necemo u tom velikom broju imati ante koji ce onako puni sebe davati rasisticke izjave.
johnnykola

#18 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by johnnykola »

Gdje ćeš im to nametati kad rade za buftle i kifle? A iz takvog obrazovnog sistema izlaze
novi profesori i nastavnici i sve u krug. Možeš samo individualno raditi sa
svojom nejači. Sve ostalo je, zasad i nažalost, osuđeno na propast.

A vizavi Ante - pogubljena nejač. Vidio si ga na bridžu. Elite hoće takve učenike, a buiduću radnu snagu.
Daklem, dok sam ne skontaš iliti otac i mater doma kaže ne budi lud, nemoj tako, donji si.
¤ jelena ¤

#19 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by ¤ jelena ¤ »

Kako zainteresovati učenike se uči na fakultetima iz pedagoške grupe predmeta i kroz iskustvo. Svakom iole odgovornom nastavniku ne treba nikakav zakon da bi ga natjerao da učenike zainteresuje za svoj predmet. To se postiže tako što djeci posvetiš pažnju, budeš i pedagog i psiholog i profesor predmetne nastave bez razmišljanja o tome da li ''se trošiti'' na zapuštenu, bezobraznu, ovakvu ili onakvu djecu ili ne - kako reče tamo onaj neki profesor ili šta li već u onom tekstu na početku teme. Ako treba, a treba, i odstupiš od neke ustaljene forme i pravila, kad je dijete problematično.

Ne postoji nikakva garancija da učenici koji su dobri, zainteresovani i posvećeni vanškolskim aktivnostima nisu ujedno i ksenofobi. Sistem, porodica i okolina su faktori koji od djece stvaraju nacionaliste, rasiste i tome slično. Može dijete biti odličan đak, uzoran na časovima, van nastave svirati klavir, pjevat u horu, recitovat... a ujedno biti snob i ksenofob samo ako odrasta u sredini i sistemu koji toleriše i na bilo koji način podstiče ksenofobiju.

I pogledajte malo i ostale epizode emisije ''Perspektiva'' i saslušajte đake iz svog grada, a ne samo iz Mostara i vidjećete da Anto nije izuzetak i da to dijete nije zaslužilo da se uzima kao reprezentativni primjer rasiste...okanite se toga.
¤ jelena ¤

#20 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by ¤ jelena ¤ »

johnnykola wrote:Sistem se neće izmijeniti vrlo skoro = prepušteni su sebi. To je fakt. U takvom poretku stvari treba djelovati.

:thumbup:

Upravo tako.
johnnykola

#21 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by johnnykola »

Problem je u tome što sve manje perfidno obrazovni sistem svojim ustrojstvom stvara kesnofobe.
moet-perignon

#22 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by moet-perignon »

¤ jelena ¤ wrote:I pogledajte malo i ostale epizode emisije ''Perspektiva'' i saslušajte đake iz svog grada, a ne samo iz Mostara i vidjećete da Anto nije izuzetak i da to dijete nije zaslužilo da se uzima kao reprezentativni primjer rasiste...okanite se toga.

slucajno slovim ante (zato i pisem malim slovima) je samo figura, slika danasnjih ucenika i studenata. ne pokazujem izrazvno prstom na decka koji
je izjavio ono sto mu je sasvim normalno. jasno mi je da i u mojoj sredini postoje buduci racisti, ksenofobi, homofobi ili nacionalisti i nije mi svejedno da sve odlazi u propast. mogu da se okrenem, da radim negdje drugdje, ali mislim da ako vec imam ulogu predavaca da mogu nesto poduzeti. i cinim to, iako je druge strane podrska mog kolegija minimalna.

pa sada... mali su primjeri onih koji su svirali klavir, ili isli na satove slikanja, pa na sport, i usput ucili jezike pa su usput u svojim kucama pumpali ponos zbog nacionalne, etnicke, rasne ili bilo koje druge pripadnosti.
kada bi se stvarna statistika uradila, vidio bi se stvaran rezultat takvih u odnosu na one koji iste imaju hobije ili interese, a imaju malo siru ideju svijeta.

takodjer ne inzistiram da stvorimo naciju odlikasa, da ucenici/studenti budu blistavi u ocjenama i one su mi najmanje bitne.
u projektima sa srednjoskolcima bili su ucenici sa prosjecnim ocjenama, ali zato jako bistri i zainteresovani. vise me zanima kako pobuditi u klincu potrebu da se sam pita, otkriva i konstruira.

potpuno mi je jasno da roditelji kao fantomi svoju djecu uvlace u te neke suzene i mracne svijetove. roditelji su i sami napumpani da stite taj neki imaginarni identitet, a mediji uvijek imaju nekog ujka Sema koji im svakodnevno prstom govore sto treba a sto ne treba.
i grozno je to.

mozda nastavnici rade za buhtle i kifle. njihov posao je potcijenjen, ali to je jednako zastupljeno i u razvijenim zemljama. prva Amerika spada u tu kategoriju. medjutim to nije razlog da budemo nemarni, jer i sebe ugrozavamo. ne zelim da mi vijest, koja je bila prije nekoliko mjeseci, kako se u skoli u KS instalirao uredjaj za skeniranje vatrenog i hladnog oruzja. i jos se ministri k'o sretni slikaju sa direktorom, kao uradili su jedan vrlo dobar projekat.
johnnykola

#23 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by johnnykola »

Da se ponovim, jer ne vidiš problem, iako si u sistemu, valjda zato što je lakše vidjeti kad si "izvan" njega.
Pored nekih roditelja cijeli sistem radi, planski, kroz najviše jezik i i istoriju ksenofobe od nejači.
Dakle, po tom dijelu je potreban top-down pristup, od političkih elita dirigirano čišćenje
ksenofobije iz školskih klupa. To se skoro neće desiti.

A za ovaj dio briljantnih i nebriljantnih, ispada da si zainteresiran za mediokritet. Eto, u prosječnim bi zapalio
plam "normale". Pa možeš bar ovdje napisati da bi od nebriljantnih napravio briljantne. Ha ja!
To će onda, samo po sebi, kod sviju zapaliti večnu vatru zainteresiranosti. Zadaj si cilj i udri. Simple as that.
moet-perignon

#24 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by moet-perignon »

johnnykola wrote:Da se ponovim, jer ne vidiš problem, iako si u sistemu, valjda zato što je lakše vidjeti kad si "izvan" njega.
Pored nekih roditelja cijeli sistem radi, planski, kroz najviše jezik i i istoriju ksenofobe od nejači.
Dakle, po tom dijelu je potreban top-down pristup, od političkih elita dirigirano čišćenje
ksenofobije iz školskih klupa. To se skoro neće desiti.

A za ovaj dio briljantnih i nebriljantnih, ispada da si zainteresiran za mediokritet. Eto, u prosječnim bi zapalio
plam "normale". Pa možeš bar ovdje napisati da bi od nebriljantnih napravio briljantne. Ha ja!
To će onda, samo po sebi, kod sviju zapaliti večnu vatru zainteresiranosti. Zadaj si cilj i udri. Simple as that.

onda smo u sosu. ako se samo budemo prepustali tome, i gledali kako se sve pred nasim ocima urusava.
ne kuzim kako nam moze biti ugodno u tome, jer se odnosimo prema tome kao da je to neminovno. kao neki smak svijeta koji ce se desiti, a na nama je da prozivimo ovaj trenutak kako znamo i umijemo.

da, u prosjecnim mozes zapaliti plam normale. pazi, u srednjim skolama postoje krize identiteta i nekako je prirodno da djeca osciliraju.
ako ucenik ne pokazuje da mu je visi cilj da bude ucenik generacije, ne znaci da je ispada iz norme idejnih. ni Einstein ni Tesla ni Dostojevski i mnogi nisu briljirali u ocjenama, pa su nesto uradili za covjecanstvo.

razumijem tvoje poruke od pocetka, johnnykola. no ne mogu da se pomirim sa njima.
johnnykola

#25 Re: Odnos prema nauci kao nacionalni identitet

Post by johnnykola »

Jedino rješenje je upravo tvoj savjesni rad, ali zbilja ne kontam kako ćeš napisati onda smo u sosu?
Kako ne vidiš da je stanje takvo?
I da, svojim radom, samo zahvaljujući njihovoj inteligenciji pokrenut ćeš
maksimalno 2-5% nejačadi. Tačka.
Post Reply