PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Reisova

#1 PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by Reisova »

Pub kviz je forma kviza razvijena i danas izrazito popularna u Velikoj Britaniji (Pub Quiz, Quiz Night, Trivia Night). Prema anketi jednih britanskih novina iz 2008. godine, 42% pubova organizira kvizove na tjednoj bazi, čime se dolazi do brojke od nevjerojatnih 22 445 kvizova koje u toj državi možete igrati svaki tjedan. Jedna druga anketa provedena na uzorku od 805 pubova u Škotskoj otkriva da se od dana u tjednu za kviz obično biraju “mirniji dani” od nedjelje do četvrtka, s ciljem privlačenja gostiju u te dane kad promet u pubu sam po sebi nije velik.

Što se tiče hrvatske pub kviz “scene”, sve je počelo negdje oko 2005. godine u zagrebačkom klubu Booksa. Nakon Bookse na raznim su se zagrebačkim lokacijama počeli održavati kvizovi. Izvan Zagreba pub kvizovi u početku nisu toliko intenzivno praćeni, ali se svakako mora izdvojiti riječki kviz koji postoji od 2012. Trend širenja danas obuhvaća sve više gradova.

Najčešća forma pub kvizova je klasični pitanje-odgovor sistem s pisanjem na papir, iako su moguće razne varijacije. U tom klasičnom sistemu postoji otprilike 30 pitanja podijeljenih na razne kategorije, bilo one klasične (povijest, geografija, sport, itd.) ili apstraktne (vjetrovi promjene, ne diraj lava dok spava, ćelavi bez ruku za kosu se vuku, itd.). Izrazito su omiljena pitanja u kojima se nešto treba pogoditi iz audio ili video isječka.

Timovi koji igraju obično se sastoje od 3 do 5 ljudi, ovisno o kapacitetu prostora u kojem se igra. Svaki tim igra pod svojim imenom i često je to pravi festival kreativnosti. Navest ćemo neka od imena sa zagrebačkih pub kvizova: Glomazni opat, Šepavi gusar, Drobilica za kičmu, Akademski poluproizvod, Autoškola Čačić, Pijani popušta, Dada Jihad, Protokol: Ribizla, Brk Miše Kovača itd.

Atmostera na pub kvizovima priča je za sebe. Iako se radi o opuštenom druženju prijatelja za stolom uz pivo, sok ili štogod, natjecateljska atmosfera izrazito je prisutna. Kad se čitaju točni odgovori, uzvici oduševljenja ili razočaranja, lupanje po čelu i slično, redovito su prisutni. I to sve bez obzira što su nagrade obično tek simbolične. One su obično materijalne (nekoliko pića na šanku, razni vaučeri, ulaznice i sl.), a ako se za sudjelovanje u kvizu plaća kotizacija, nagrade mogu biti i novčane. U svakom slučaju, nagrade su na pub kvizovima sporedna stvar i prema višegodišnjem iskustvu organiziranja i igranja na istima, slobodno se može tvrditi da 90% igrača dolazi isključivo zbog zabave i usvajanja novih nebitnih podataka koje je moguće iskoristiti na nekom drugom kvizu.

Šta mislite da li bi u Sarajevu mogli zaživjeti Pub kvizovi ? Svakome ko voli kvizove ovo je super fol.... Drugo je pitanje s obzirom na naš mentalitet, obrazovanje i trendove da li bi bili posjećeni...
DON_eARL

#2 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by DON_eARL »

U The Brew Pubu je ovo već česta praksa, koliko sam primjetio. Do sada nisam pisustvovao ovakvim događajima, ali bi ovo moglo zaživjeti iz jednog prostog razloga vezanog za naš mentalitet. Nešto besplatno pobjednicima! :D Kako vidim na prvom kvizu u TBP, učešće se plaćalo 40KM po četveročlanom timu, a svaki učesnik je dobijao besplatno pivo i grickalice.

https://www.facebook.com/TheBrewPub.BiH/events
adda_sa

#3 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by adda_sa »

DON_eARL wrote:U The Brew Pubu je ovo već česta praksa, koliko sam primjetio. Do sada nisam pisustvovao ovakvim događajima, ali bi ovo moglo zaživjeti iz jednog prostog razloga vezanog za naš mentalitet. Nešto besplatno pobjednicima! :D Kako vidim na prvom kvizu u TBP, učešće se plaćalo 40KM po četveročlanom timu, a svaki učesnik je dobijao besplatno pivo i grickalice.

10km po osobi hmmm za te pare se 3 tocena mogu uzeti :D
fer bi bilo da se ne placa nista,a nagrada bude npr placen racun za tu noc, za pobjednika. ili kupon za turu pica sljed put ili tako nesta
calculator

#4 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by calculator »

Izađem u pub da se opustim i odmorim, a ne da mozak ponovo zamaram kojekakvim kviz-pitanjima :-)
Saian

#5 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by Saian »

Reisova wrote:.

Timovi koji igraju obično se sastoje od 3 do 5 ljudi, ovisno o kapacitetu prostora u kojem se igra. Svaki tim igra pod svojim imenom i često je to pravi festival kreativnosti. Navest ćemo neka od imena sa zagrebačkih pub kvizova: Glomazni opat, Šepavi gusar, Drobilica za kičmu, Akademski poluproizvod, Autoškola Čačić, Pijani popušta, Dada Jihad, Protokol: Ribizla, Brk Miše Kovača itd.
ovdje (juesofej) to zovu quizzo-night, i bude prilichno zabavno, nagrada bude prva i druga, obicno 100% i 50% od ceha tu noc za tim stolom sto kod recimo 5,6 igraca zna bit poprilichno, obicno postoji limit koliko trebas naruciti najmanje da bi ucestvovao u kvizu, preracunato to budu 2 ture ja mislim

sto se imena tiche najjacha su mi ona koja se sastavetako da budu smijurija kad ih lik izgovori na glas :D kao recimo tim imena "only black keys open my backdoor", zDrugestrane bude tu i dosta dobrih pun-ova, meni je to zakon koncept, ubodemo relativno cesto makar poa ceha gratis :D

on topic
Saian wrote: Alan
I was in a pub quiz team once . . . very much making up the numbers . . .

Stephen
No, no, no!

Alan
My friends had this team, and we were in a pub in Kennington, and they were coming from Croydon. Anyway, they got lost, and they were late. And one of them said, "Cor, I feel like Marco Polo coming up here." And I said . . . "Who's that, then?"

And they all looked at me . . . 'cause I was joking; I know who it is; I just thought it would be funny . . . As a pub quiz team, it'd be funny to say . . . [puts on puzzled expression]--

Stephen
"Who's Marco--"

Alan
"Who's that, then?"

Stephen
Aww.

Alan
There was a deathly hush . . . .I bet they're in despair, watching this show.

Stephen
Yes.

Phill
Wouldn't it be great to go to a pub with him, though? [points to Stephen] With Fry--

Stephen
Oh, don't--

Phill
--on your team? "Yeah, and this is Barry from down the road. Yeah, he does look like him." And then Fry'll be there having to fake his way in the pub. [as Stephen, with vigorous head tossing] "Oh, blimey!"

Bill
He'd give it away by swearing in Latin.
Imal kvizooooo u sheheru i jel ko bio, jel bilo fizichkih povreda i koliko su se ljudi pridrzavali fer igre s obzirom na zabranu upotrebe smartphone-a? :D
Nadzorna_ploca

#6 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by Nadzorna_ploca »

calculator wrote:Izađem u pub da se opustim i odmorim, a ne da mozak ponovo zamaram kojekakvim kviz-pitanjima :-)
Nije ti niko uperio pistolj u glavu i rekao moras. :-)
salik79

#7 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by salik79 »

Valjda kviz pubovi?! :-? Pub kvizovi, k'o soko okolovo :-) :lol:
mousstapha

#8 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by mousstapha »

Zasto se ne bi zvao pub kviz? To je valjda odrednica za vrstu kviza, u suprotnom bi pub bio samo kvizaski.

Pitanje za ove koji su prisustvovali. Kako su koncipirani ovi kvizovi, odnosno da li se kontrolise upotreba smartphonea? Jel' to samo na principu fair playa?
salik79

#9 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by salik79 »

mousstapha wrote:Zasto se ne bi zvao pub kviz? To je valjda odrednica za vrstu kviza, u suprotnom bi pub bio samo kvizaski.

Pitanje za ove koji su prisustvovali. Kako su koncipirani ovi kvizovi, odnosno da li se kontrolise upotreba smartphonea? Jel' to samo na principu fair playa?
Kviz pub je oznaka za pub u kojem se priredjuje kviz. Pub kviz bi bio kviz o pubu/pubovima.
karanana

#10 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by karanana »

pub kviz je kviz koji se desava u pubu i pravilnije je tako reci kada je u pitanju engleski jezik.

ja bih mozda bio zainteresovan za ovo. znam da je u hrvatskoj poprilicno zivahna scena. cesto kotiga spomene ta desavanja u potjeri.
samo ne znam ko sastavlja i moderira pitanja i kako sve to fercera.
KB9

#11 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by KB9 »

salik odradi seppuku :izet:
calculator

#12 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by calculator »

salik79 wrote:Valjda kviz pubovi?! :-? Pub kvizovi, k'o soko okolovo :-) :lol:
Ne nego pub-kviz. Odem u pub - dočeka me kviz! Ako želim kviz, odem u pub... Slabo vas uče u tim džamijama :D
salik79

#13 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by salik79 »

calculator wrote:
salik79 wrote:Valjda kviz pubovi?! :-? Pub kvizovi, k'o soko okolovo :-) :lol:
Ne nego pub-kviz. Odem u pub - dočeka me kviz! Ako želim kviz, odem u pub... Slabo vas uče u tim džamijama :D
Vec objasnih: pub-kviz bi u nasem jeziku imao znacenje kviza o pubovima, a kviz-pub bi oznacavao mjesto, odnosno pub, u kojem se odrzavaju nekakvi kvizovi. Ali, neka si se ti "posr'o" na dzamiju. :roll: Onako, usput...
djigibau

#14 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by djigibau »

Reisova wrote:
Šta mislite da li bi u Sarajevu mogli zaživjeti Pub kvizovi ? Svakome ko voli kvizove ovo je super fol.... Drugo je pitanje s obzirom na naš mentalitet, obrazovanje i trendove da li bi bili posjećeni...
Pogledaj malo "njuske" sa fotografija nocnog zivota i mislim da ce ti to dati jasan odgovor na postavljeno pitanje, na zalost.
dust in the wind

#15 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by dust in the wind »

djigibau wrote:
Reisova wrote:
Pogledaj malo "njuske" sa fotografija nocnog zivota i mislim da ce ti to dati jasan odgovor na postavljeno pitanje, na zalost.
pa vilo je na Marin dvoru negdje, četvrtkom. Da li u Sovi. Ne mogu se sjetiti koje od tih mjesta tamo
karanana

#16 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by karanana »

hehe....evo bas na hrt2 prva epizoda emisije kvizna situacija gdje se ekipe takmice u pabu.
kviz pubovi.
DON_eARL

#17 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by DON_eARL »

adda_sa wrote:
DON_eARL wrote:U The Brew Pubu je ovo već česta praksa, koliko sam primjetio. Do sada nisam pisustvovao ovakvim događajima, ali bi ovo moglo zaživjeti iz jednog prostog razloga vezanog za naš mentalitet. Nešto besplatno pobjednicima! :D Kako vidim na prvom kvizu u TBP, učešće se plaćalo 40KM po četveročlanom timu, a svaki učesnik je dobijao besplatno pivo i grickalice.

fer bi bilo da se ne placa nista,a nagrada bude npr placen racun za tu noc, za pobjednika. ili kupon za turu pica sljed put ili tako nesta
Ih, 3 točene se mogu popiti? :-D Uživa se u studentskom životu. :D

Šalu na stranu, u ovom pubu se toče piva koja sami prave + nekoliko fantastičnih stranih piva. Prosječna cijena velike točene je 5 ili 6KM, ali su kvalitetom ispred svakog lager točenog. Obavezno posjeti i probaj O'Hara's. :D

Image
It_is_a_Leclerc

#18 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by It_is_a_Leclerc »

Imao sam čast da sudjelujem u jednom u Hrvatskoj. Vrlo ozbiljna stvar je u pitanju.

Uglavnom, igralo se po četveročlanim timovima, sa pitanjima različite forulacije (npr. zaokruživanje, povezivanje, dopisivanje i sl). Bila su četiri seta iz četiri teme npr. filmovi, pa imaš pitanja o glumcima, historiji filma, muzici u filmovima i slično. Znam da je jedno pitanje bilo u fazonu da je u pozadini išla pjesma koja je bila tačan odgovor na pitanje, ali niko nije skontao jer su svi gledali u one papire :D I imaju pravila oko varanja. Diskvalifikacija za ekipu. Pitanja su generalno vrlo teška, a poznanici mi kažu da imaju posebne rangove i vrste pub kvizova - od rekreativnih do kvizaških koja se boduju za kviz prvenstvo Hrvatske.

Ne znam šta je pobjednik dobio. :D
adda_sa

#19 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by adda_sa »

DON_eARL wrote:
adda_sa wrote:

Ih, 3 točene se mogu popiti? :-D Uživa se u studentskom životu. :D

Šalu na stranu, u ovom pubu se toče piva koja sami prave + nekoliko fantastičnih stranih piva. Prosječna cijena velike točene je 5 ili 6KM, ali su kvalitetom ispred svakog lager točenog. Obavezno posjeti i probaj O'Hara's. :D

Image
mogu,mogu. i volim :D iako sam zavrsila sa studentskim zivotom. volim po limenku,kokice i film, and that someone ispod dekice ...al necemo sad o tome
ne volim tamna piva,dzaba koliko da ih probam :roll:
adda_sa

#20 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by adda_sa »

It_is_a_Leclerc wrote:Imao sam čast da sudjelujem u jednom u Hrvatskoj. Vrlo ozbiljna stvar je u pitanju.

Uglavnom, igralo se po četveročlanim timovima, sa pitanjima različite forulacije (npr. zaokruživanje, povezivanje, dopisivanje i sl). Bila su četiri seta iz četiri teme npr. filmovi, pa imaš pitanja o glumcima, historiji filma, muzici u filmovima i slično. Znam da je jedno pitanje bilo u fazonu da je u pozadini išla pjesma koja je bila tačan odgovor na pitanje, ali niko nije skontao jer su svi gledali u one papire :D I imaju pravila oko varanja. Diskvalifikacija za ekipu. Pitanja su generalno vrlo teška, a poznanici mi kažu da imaju posebne rangove i vrste pub kvizova - od rekreativnih do kvizaških koja se boduju za kviz prvenstvo Hrvatske.

Ne znam šta je pobjednik dobio. :D
ja sam ucestvovala na par kvizova u austriji. tim je 3-6osoba, potrebna rezervacija mjesta. ne placa se nista. dobijes list papira na koji pises odgovore, dok konobarica cita pitanja, na njem i na engl, odgovori mogu biti na oba jezika. obzirom da su to obicno irish pubs, pa je kao ofisl jezik engleski.
pitanja su generalna kultura, ima i prepoznaj sta je na slici, bilo je i muzicko pitanje, npr uvodna spica iz neke serije - navedi seriju.
jaaako zanimljivo bjese uvijek :D
koristenje mobitela diskvalificira grupu. mi smo pokusali u wc da sta progooglamo, al dzaba, nema mreze :cry:
nagrada je bila kupon bon od 50e za konzomaciju u tom pubu, i boca nekog skupocjenog vina za drugo mjesto, ulaznice za zooloski za trece mjesto (ulaz je inace 16e po osobi)
KB9

#21 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by KB9 »

pocetak ne placa se nista, kraj ulaz 16 eura po osobi :mrgreen:
Saian

#22 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by Saian »

adda_sa wrote: koristenje mobitela diskvalificira grupu. mi smo pokusali u wc da sta progooglamo, al dzaba, nema mreze :cry:
Image
adda_sa

#23 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by adda_sa »

:D :D
JelenaJecika

#24 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by JelenaJecika »

Otvarate li vi kada galerije slika iz kafana, kafića, kafea, pubova, barova i ostalih mjesta za izlaske? Možete li uočiti kakav je profil ljudi dominantan? Pa čak i u onim lokalima koji slove za "urbanije"...

Smijaće vam se ljudi pobogu. :D Sprdaće vas i ismijavaće vas cijeli objekat...

Ako se u Sloveniji ustalilo prije 20 godina, u Hrvatskoj prije 10 godina, mi ćemo sazrijeti za ovo za nekih 10ak godina..
Ajatolah_

#25 Re: PUB KVIZOVI U SARAJEVU

Post by Ajatolah_ »

JelenaJecika wrote:Otvarate li vi kada galerije slika iz kafana, kafića, kafea, pubova, barova i ostalih mjesta za izlaske? Možete li uočiti kakav je profil ljudi dominantan? Pa čak i u onim lokalima koji slove za "urbanije"...

Smijaće vam se ljudi pobogu. :D Sprdaće vas i ismijavaće vas cijeli objekat...

Ako se u Sloveniji ustalilo prije 20 godina, u Hrvatskoj prije 10 godina, mi ćemo sazrijeti za ovo za nekih 10ak godina..
Ko će se smijati? Ti "profili ljudi" na koje ciljaš se svakako neće izaći u taj objekat u kojem se te večeri održava kviz... Bio sam u par navrata na pub kvizu, doduše ne ovom u Brew Pubu, i zamisli, niko me nije ismijavao. :oops:
Post Reply