Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Moderator: Benq
- Pr0G4mer00
#1 Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Kada igram neku igricu, tipa GTA V, Metal Gear Solid V, ili bilo sta, neke zahtjevnije, kompjuter se ugasi nakon nekog vremena. Kompjuter sam kupio nedavno, gaming kompjuter, prije oko pola godine, nov kompjuter. Ima na sebi kulera mali milion, ali bude poprilicno vruc kompjuter nakon gasenja, ali nije mi jasno da se gasi rad pregrijavanja zato sto je gaming kompjuter, i ima poprilicno dobre specifikacije. Zna li neko sta bi moglo biti? Ako iko zna neko rjesenje neka kaze, hvala unaprijed. Pozz 
-
winkiewinkie
#2 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Kao prvo navedi specifikacije računara ali mislim da je ili
a) Napajanje crkava
b) Grafička crkava
c) Temperature grafičke ili procesora dostižu tačku topljenja pa se računar sam gasi da nebi došlo do oštećenja.
Skini HW Temp monitor , odvrti furmark i prati temperature tj postaj ih ovdje
a) Napajanje crkava
b) Grafička crkava
c) Temperature grafičke ili procesora dostižu tačku topljenja pa se računar sam gasi da nebi došlo do oštećenja.
- Pr0G4mer00
#3 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
winkiewinkie wrote:Kao prvo navedi specifikacije računara ali mislim da je ili
a) Napajanje crkava
b) Grafička crkava

Tacan model graficke je AMD Radeon R9 270
- klaki
#4 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
To su ok temperature i pretpostavjam da je to kad ti racunar stoji u idle (nista ne radi)
Ne vjerujem da se pregrijava ni pod opterecenjem.
Imam istu graficku, vuce "onako" snage ali ti AMD procesori vuku pun kurac.
Koja ti je napojna, mozda nije dovoljno jaka?
Skini prime95 da testiras CPU a ko sto rece kolega Furmark da testiras GPU. Isto tako mozes skinuti MSI afterburner i aktivirati "on screen display" pa da ti pokazuje parametre tj temperature dok igras u real time
Skini prime95 da testiras CPU a ko sto rece kolega Furmark da testiras GPU. Isto tako mozes skinuti MSI afterburner i aktivirati "on screen display" pa da ti pokazuje parametre tj temperature dok igras u real time
- Pr0G4mer00
#5 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Odradio sam Furmark, temperatura se popela do 101°c pa se vratila i parirala na 95 96 jedno 10 minuta mozda malo vise, a sad cu odraditi to za CPU, a napajanje mi je 600 W
- Pr0G4mer00
#6 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
klaki wrote:To su ok temperature i pretpostavjam da je to kad ti racunar stoji u idle (nista ne radi)
Evo ss od prime95 al ja iskreno ne kontam ovo i kako ovo pokrenuti ali evo valjda je to to

- Pr0G4mer00
#7 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Sad sam igrao GTA V i komp mi se ugasio nakon nekih 15 minuta igre, temp grafe je bila 84-85 a procesora 87-88, otprilike tako nesto jer nisam tacno vidio, to je u trenutku gasenja
- mayab
#8 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Ja bih probao sa drugom napojnom, posudi od nekoga za probu
-
savsvoj
#9 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
to je dosta visoko za amd CPU, otvori malo kuciste i vidi jel sve cisto i da li svi cooleri rade. Mozda su ti cak cooleri lose postavljeni pa nema dobrog protoka zraka.Pr0G4mer00 wrote:Sad sam igrao GTA V i komp mi se ugasio nakon nekih 15 minuta igre, temp grafe je bila 84-85 a procesora 87-88, otprilike tako nesto jer nisam tacno vidio, to je u trenutku gasenja
- Benq
#10 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Pa i nije bas tako jer je amd poznat po malo vecim temperaturama, imao sam FX-8120 i temperatura je jednom dostigla 85°C u CoD Ghost cini mi se.savsvoj wrote:to je dosta visoko za amd CPU, otvori malo kuciste i vidi jel sve cisto i da li svi cooleri rade. Mozda su ti cak cooleri lose postavljeni pa nema dobrog protoka zraka.Pr0G4mer00 wrote:Sad sam igrao GTA V i komp mi se ugasio nakon nekih 15 minuta igre, temp grafe je bila 84-85 a procesora 87-88, otprilike tako nesto jer nisam tacno vidio, to je u trenutku gasenja
Pitanje za autora teme , koja ti je napojna ? Nije dovoljno reci "600W" jer moze biti ili brend ili neko kinesko smece jer tvoja grafa ima dodatno napajanje a i taj procesor voli povuc dosta struje.
I Koji ti je cooler na procesoru ? Ako je stock , skidaj to i stavi neki aftermarket tipa Hyper 212 i slicni..
Kod mene je npr napojna Raidmax 600AF , u GTA 5 je napojna mlaka a racunar skoro hladan svo vrijeme.. (i7 2600 , 12GB DDR3 , GTX760 2GB sa 6+8pin napajanjem)..
- Pr0G4mer00
#11 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Benq wrote:Pa i nije bas tako jer je amd poznat po malo vecim temperaturama, imao sam FX-8120 i temperatura je jednom dostigla 85°C u CoD Ghost cini mi se.savsvoj wrote:to je dosta visoko za amd CPU, otvori malo kuciste i vidi jel sve cisto i da li svi cooleri rade. Mozda su ti cak cooleri lose postavljeni pa nema dobrog protoka zraka.Pr0G4mer00 wrote:Sad sam igrao GTA V i komp mi se ugasio nakon nekih 15 minuta igre, temp grafe je bila 84-85 a procesora 87-88, otprilike tako nesto jer nisam tacno vidio, to je u trenutku gasenja
Pitanje za autora teme , koja ti je napojna ? Nije dovoljno reci "600W" jer moze biti ili brend ili neko kinesko smece jer tvoja grafa ima dodatno napajanje a i taj procesor voli povuc dosta struje.
I Koji ti je cooler na procesoru ? Ako je stock , skidaj to i stavi neki aftermarket tipa Hyper 212 i slicni..
Kod mene je npr napojna Raidmax 600AF , u GTA 5 je napojna mlaka a racunar skoro hladan svo vrijeme.. (i7 2600 , 12GB DDR3 , GTX760 2GB sa 6+8pin napajanjem)..
Napajanje mi je Chieftec GPS-600A8 a cooler na CPU CM Blizzard T2
- Benq
#12 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
To napajanje je sasvim dovoljno za tvoju konfu , a taj cooler bi trebao puno bolje da hladi tvoj procesor , jesi li ti stavljao taj cooler ili si dobio vec namontirano ? Iskreno taj cooler nije neka sreca , ali je dosta bolji od stock coolera.Pr0G4mer00 wrote: Napajanje mi je Chieftec GPS-600A8 a cooler na CPU CM Blizzard T2
- Pr0G4mer00
#13 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Benq wrote:To napajanje je sasvim dovoljno za tvoju konfu , a taj cooler bi trebao puno bolje da hladi tvoj procesor , jesi li ti stavljao taj cooler ili si dobio vec namontirano ? Iskreno taj cooler nije neka sreca , ali je dosta bolji od stock coolera.Pr0G4mer00 wrote: Napajanje mi je Chieftec GPS-600A8 a cooler na CPU CM Blizzard T2
Bio je namontiran stock cooler na taj procesor, i onda su u radnji na nas zahtjev, stavili ovaj trenutni cooler umjesto stock coolera
- Benq
#14 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Hajde provjeri u biosu na koliko je postavljena temperatura gasenja racunara , ta opcija bi trebala biti u monitoring dijelu , i tamo se postavi npr da se racunar automatski ugasi ako cpu dostigne temperaturu 90°C ..Pr0G4mer00 wrote: Bio je namontiran stock cooler na taj procesor, i onda su u radnji na nas zahtjev, stavili ovaj trenutni cooler umjesto stock coolera
I skini program "bluescreenviewer" , i kad ga pokrenes napravi screenshot pa postavi ovdje.
EDIT: Nesto gledam po netu , FX8320 bi trebao da radi na 65°C u loadu , a kod tebe ide preko 80... jesi li ti siguran da su u servisu namontirali taj cooler kako treba i da su pastu stavili na cpu ?
- Pr0G4mer00
#15 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Ne znam tacno kako se zove ta opcija u biosu, a sad cu ti stavit ss od bsv, a za to dvoje ne znam, komp ce sutra na servis u radnju odakle je i kupljen pa nek oni vide sta jeu pitanju, a komp ne mogu otvarati jer ima naljepnicu na sebi koju ako skinem ode mi garancija, tako da moguce je i da mu je potrebno ciscenjeBenq wrote:Hajde provjeri u biosu na koliko je postavljena temperatura gasenja racunara , ta opcija bi trebala biti u monitoring dijelu , i tamo se postavi npr da se racunar automatski ugasi ako cpu dostigne temperaturu 90°C ..Pr0G4mer00 wrote: Bio je namontiran stock cooler na taj procesor, i onda su u radnji na nas zahtjev, stavili ovaj trenutni cooler umjesto stock coolera
I skini program "bluescreenviewer" , i kad ga pokrenes napravi screenshot pa postavi ovdje.
EDIT: Nesto gledam po netu , FX8320 bi trebao da radi na 65°C u loadu , a kod tebe ide preko 80... jesi li ti siguran da su u servisu namontirali taj cooler kako treba i da su pastu stavili na cpu ?
- Benq
#16 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
To i jeste najbolja opcija , sto da se ti mucis kad ima garaPr0G4mer00 wrote: Ne znam tacno kako se zove ta opcija u biosu, a sad cu ti stavit ss od bsv, a za to dvoje ne znam, komp ce sutra na servis u radnju odakle je i kupljen pa nek oni vide sta jeu pitanju, a komp ne mogu otvarati jer ima naljepnicu na sebi koju ako skinem ode mi garancija, tako da moguce je i da mu je potrebno ciscenje
- Pr0G4mer00
#17 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Pa cu vidjet sta ce oni sutra reci, a tebi brate hvala na pomoci, i ovim gore takodje.Benq wrote:To i jeste najbolja opcija , sto da se ti mucis kad ima garaPr0G4mer00 wrote: Ne znam tacno kako se zove ta opcija u biosu, a sad cu ti stavit ss od bsv, a za to dvoje ne znam, komp ce sutra na servis u radnju odakle je i kupljen pa nek oni vide sta jeu pitanju, a komp ne mogu otvarati jer ima naljepnicu na sebi koju ako skinem ode mi garancija, tako da moguce je i da mu je potrebno ciscenje.
-
winkiewinkie
#18 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Pr0G4mer00 wrote:Odradio sam Furmark, temperatura se popela do 101°c pa se vratila i parirala na 95 96 jedno 10 minuta mozda malo vise, a sad cu odraditi to za CPU, a napajanje mi je 600 W
Jeste li vi normalni koji mu govorite da je to sigurna temperatura
Skini stranicu sa kucista , pocisti ventove , skini cooler i promjeni termalnu pastu i kada je stavljas ne ide puno vec skroz malo i onda se stavi cooler za koji ima mogucnost da nisu odstranili sticker tj zastitu dole prilikom montiranja
- Benq
#19 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Racunar mu je pod garancijom , ima naljepnicu pa ne smije nista dirati. A joj to bi bilo EPIC ako nisu skinuli onu plasticnu zastitu koja dodje na coolerima
Rekao je momak da ce odnijet na servis posto ima garu pa nek se oni zabave s tim
Rekao je momak da ce odnijet na servis posto ima garu pa nek se oni zabave s tim
- klaki
#20 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Pr0G4mer00 wrote:Odradio sam Furmark, temperatura se popela do 101°c pa se vratila i parirala na 95 96 jedno 10 minuta mozda malo vise, a sad cu odraditi to za CPU, a napajanje mi je 600 W
Puno. Grafika ne bi trebala da prelazi 80C. Mislim moze prelazit do jedno 85, moja druga graficka se vrti na oko 82C pod punim opterecenjem, ali ove temperature su za starije graficke. Ako imas nesto novo onda to ne bi trebalo prelaziti 70. BTW. ne znaci nam nista sto kazes da imas 600w napajanje ako nije neko kvalitetno. Ja imam cooler master 650w platio ga 170 mara i dobro me sluzi samo ne mogu imena da se sjetim tacno.
Procesor nemoj da ti ide preko 75. Moj se vrti oko 60-70 zavisi. Izgleda da je intel poceo fuseriti sa fabrickom pastom, pa kada je promjenim onda mi CPU radi na 55-60C i kad je full load.
- mayab
#21 Re: Racunar se gasi u toku igranja neke igrice
Samo da porucim pokretacu teme da nas , ako ikako moze, obavijesti ovdje STA JE BIO PROBLEM, kad mu to zavrse u servisu , da steknemo nova saznanjaBenq wrote:Racunar mu je pod garancijom , ima naljepnicu pa ne smije nista dirati. A joj to bi bilo EPIC ako nisu skinuli onu plasticnu zastitu koja dodje na coolerima![]()
HVALA!