ljevica - centar - desnica

Ideoloski pripadam:

ljevici
15
52%
centru
4
14%
desnici
5
17%
ekstremnoj ljevici
2
7%
ekstremnoj desnici
2
7%
nesto drugo (navedi)
1
3%

Total votes: 29

fosna2014

#1 ljevica - centar - desnica

Post by fosna2014 »

Kako vidim na nekim temama se cesto prica o tome, kako mi u BiH nemamo pravo odredjene stranke po principu lijevo, centar i desno. Pa bih vas zamolio da mi/nam kazete sta za vas podrazumijeva odredjena grupacija?! Koliko su nase stranke udaljene od tih orijentacija?

Kako treba da se programski i u prakticnom politickom zivotu, za "nase" prostore, da razlikuju ove stranke?

Idemo.

Image
fosna2014

#2 Re: ljevica - centar - desnica

Post by fosna2014 »

Sta je meni bitno kao ljevicaru:

- multikulturalnost
- odvajanje vjere od politike
- Bosanci i Hercegovci
- pragmaticni politicki pristupi
- socijalna sigurnost
- polovicni kapitalizam
- ...
zapartiju

#3 Re: ljevica - centar - desnica

Post by zapartiju »

Ljevici i samo ljevici.

Kako se pravi anketa ako nije problem da objasni neko ko zna? I koliko odgovora može da se ponudi?
fosna2014

#4 Re: ljevica - centar - desnica

Post by fosna2014 »

zapartiju wrote:Ljevici i samo ljevici.

Kako se pravi anketa ako nije problem da objasni neko ko zna? I koliko odgovora može da se ponudi?
NEW TOPIC >>> pa dole na dnu imas opciju POLL.
O'zone
Globalni moderator

#5 Re: ljevica - centar - desnica

Post by O'zone »

Samo desnicom! Lijevicom kad to radim nije mi nekako prirodno.....
fazer

#6 Re: ljevica - centar - desnica

Post by fazer »

Ovi nasi ljevicari su uglavnom jos pod dojmom sfrj-a. Danasnja ljevicarska ideologija je drukcija i promice se kroz ideje feminizma, lgbt prava itd. Mislim da kod nas to nece jos zazivit s obzirom da smo vise vjerski nastrojeni.
Russki

#7 Re: ljevica - centar - desnica

Post by Russki »

Svi su ista gamad i svu tu istu gamad financira elita.
JThomas

#8 Re: ljevica - centar - desnica

Post by JThomas »

bh telecom - elektroprivreda - autoceste.
Cherry-Cherry

#9 Re: ljevica - centar - desnica

Post by Cherry-Cherry »

U nekim stvarima desno, u nekim lijevo.
zapartiju

#10 Re: ljevica - centar - desnica

Post by zapartiju »

fosna2014 wrote:
zapartiju wrote:Ljevici i samo ljevici.

NEW TOPIC >>> pa dole na dnu imas opciju POLL.
Hvala druže.
cyprus

#11 Re: ljevica - centar - desnica

Post by cyprus »

Cherry-Cherry wrote:U nekim stvarima desno, u nekim lijevo.
Malo nacionalista, malo socijalista :mrgreen:
fosna2014

#12 Re: ljevica - centar - desnica

Post by fosna2014 »

Cherry-Cherry wrote:U nekim stvarima desno, u nekim lijevo.
Odgovor koji ustvari pokazuje nase pravo politicko lice. To je i nas problem! Mi bismo nekad ovamo nekad tamo, ali to ne ide, bar kada je u pitanju jedna perioda vladanja od 4 godine.

Jos niko na temi nije da odgovor na moje postavljeno pitanje: Kako bi kod nas te tri ideoloske skupine trebale izgledati u prakticnom zivotu? Sta trebaju promijeniti nase stranke da bi bile onakve kako se i deklarisu?

Ja mislim da nase drustvo nije dovoljno upuceno u politiku, da bi moglo dati pravi odgovor.

Sta ocekujem od ljevice?
Sta ocekujem od centra?
Sta ocekujem od desnice?
...
mousstapha

#13 Re: ljevica - centar - desnica

Post by mousstapha »

Mrzim rasiste i crnce. :D
ultima_palabra

#14 Re: ljevica - centar - desnica

Post by ultima_palabra »

fosna2014 wrote:Kako vidim na nekim temama se cesto prica o tome, kako mi u BiH nemamo pravo odredjene stranke po principu lijevo, centar i desno. Pa bih vas zamolio da mi/nam kazete sta za vas podrazumijeva odredjena grupacija?! Koliko su nase stranke udaljene od tih orijentacija?

Kako treba da se programski i u prakticnom politickom zivotu, za "nase" prostore, da razlikuju ove stranke?

Idemo.

Image
Postoje 3 vrste ljevice/desnice:
1. ekonomska (pitanja poreza, socijalne pomoći, budžeta, fiskalne i monetarne politike itd.)
2. društvena (pitanja emigranata, manjina, LGBT populacija, abortusi, vjerske zajednice itd.)
3. vanjskopolitička i vojno-sigurnosna pitanja.

Kad u tom svjetlu pogledaš stranke kod nas, postane ti jasno zašto ne postoji ljevica i desnica. Ne znam da ijedna stranka (možda NS) ima ikakav, da ne kažemo dosljedan stav o prve dvije grupe pitanja. O trećoj grupi pitanja se često laprda, ali ni tu nema konzistentne priče... stavovi najviše zavise od toga jesi li na vlasti ili u opoziciji.
Gojeni H

#15 Re: ljevica - centar - desnica

Post by Gojeni H »

ultima_palabra wrote:
fosna2014 wrote:Kako vidim na nekim temama se cesto prica o tome, kako mi u BiH nemamo pravo odredjene stranke po principu lijevo, centar i desno. Pa bih vas zamolio da mi/nam kazete sta za vas podrazumijeva odredjena grupacija?! Koliko su nase stranke udaljene od tih orijentacija?

Idemo.

Image
1. ekonomska (pitanja poreza, socijalne pomoći, budžeta, fiskalne i monetarne politike itd.)
2. društvena (pitanja emigranata, manjina, LGBT populacija, abortusi, vjerske zajednice itd.)

Kad u tom svjetlu pogledaš stranke kod nas, postane ti jasno zašto ne postoji ljevica i desnica. Ne znam da ijedna stranka (možda NS) ima ikakav, da ne kažemo dosljedan stav o prve dvije grupe pitanja. O trećoj grupi pitanja se često laprda, ali ni tu nema konzistentne priče... stavovi najviše zavise od toga jesi li na vlasti ili u opoziciji.
Slazem se.
S obzirom da je jos uvijek prevelik broj preduzeca u vlasnistvu drzave i da takve cesto imaju monopol, sve na sto se svodi vlast je na podjelu fotelja po ovim interesnim preduzecima.
Politika dijeli vlast svugdje u svijetu, i svugdje u svijetu postoje interesne grupe koje guraju jedne, druge ili trece.
Fenomen monopolistickih preduzeca skoro je iskljucivo vezan za post-komunisticke zemlje.

S obzirom da je barem polovina glasaca pasivno, te da oni koji glasaju rijetko zahtijevaju konkretne ekonomske planove, onda po principu ponude i potraznje, ni strankama nije prioritet ekonomski oporavak zemlje.

Sto se tice tacke 3, ne mozemo se ne osvrnuti na cestu pridiku upucenu prvom predsjedniku, gdje ga se okrivljuje za nepripremljenost.
Danas je BiH u daleko boljoj situaciji ali sa trenutnim kapacitetima nije sposobna izdrzati jaku agresiju pomognutu secesionistickim elementima iznutra.
Interesantno je da se niko nije usudio ozbiljno dotaci ovu temu, a kamoli profesionalno izanalizirati potencijalni scenario.
cyprus

#16 Re: ljevica - centar - desnica

Post by cyprus »

ultima_palabra wrote:

Idemo.

Image

Nažalost, otprilike je tako... Posebno se to odnosi na ovu prvu grupu pitanja...

Razlika između ljevice i desnice kod nas se ogleda u otprilike u tome da li ideš u džamiju ili ne (kod Bošnjaka), da li su ti bliži partizani ili četnici (kod Srba) ili da li ti je bliže Sarajevo ili Široki Brijeg (kod Hrvata), a ako si Ostali nekako si po defaultu ''lijevo''... Malo i karikiram, ali ne griješim puno...
dust in the wind

#17 Re: ljevica - centar - desnica

Post by dust in the wind »

da nas je ovoliko ljevicara koliko nas je kliknulo na tu opciju na anketi pa mi bismo odavno izasli iz govana fanatizma, nacionalizma, mrznje poluropstva...
dust in the wind

#18 Re: ljevica - centar - desnica

JThomas wrote:bh telecom - elektroprivreda - autoceste.
hhahahaahhaha. objasnio covjek :sax:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#19 Re: ljevica - centar - desnica

Post by KatarinaKosaca »

Kod nas to ne postoji, odnosno nema nikakve razlike. Ko nas je samo krađa i lopovluk, interes i političko bogaćenje, a pauperizacija baze.
Neka mi netko da obrazloženje ko je kod nas lijeva stranka, a ko desna i šta ih karakterizira kao takve, poklanjam mu svoj računar :D , a i laptop, a i tablet :lol: :lol: Ajfon nemam ;-)
Obično ovo ide pomješano, zajedno u paketu. Na primjer ljevica se bori da se povećaju porezi za jahte i vile, a smanji za knjige, bori se za besplatno zdravstvo i školovanje da bude dostupno svima, istovremeno za prava LGBT populacije i apstinencije vojnih trupa zemlje u imperijalističkim pohodima ju es end eja. Toga svega kod nas nema :D
Last edited by KatarinaKosaca on 08/09/2015 12:44, edited 1 time in total.
dust in the wind

#20 Re: ljevica - centar - desnica

KatarinaKosaca wrote:Kod nas to ne postoji, odnosno nema nikakve razlike. Ko nas je samo krađa i lopovluk, interes i političko bogaćenje, a pauperizacija baze.
Neka mi netko da obrazloženje ko je kod nas lijeva stranka, a ko desna i šta ih karakterizira kao takve, poklanjam mu svoj računar :D , a i laptop, a i tablet :lol: :lol: Ajfon nemam ;-)
necu onda da ti objasnjavam. nemas sta ja hocu da dobijem :lol:
zg1911

#21 Re: ljevica - centar - desnica

Post by zg1911 »

kontra crkve i ovog oblika kapitalizma. (i dinama :D )
Eborg

#22 Re: ljevica - centar - desnica

Post by Eborg »

Ovdje vala sve ljevičari, a kad treba glasat' nigdje ih u toj opciji.
BAK-eV

#23 Re: ljevica - centar - desnica

Post by BAK-eV »

U nas prevladava ekstremna desnica, koja drzi 70% vlasti a to su SDS, SNSD, HDZ, HDZ1990, HSP.

Lijevici pripada kadar bivse SKJ a to su SBB, SPD, SDA, SBiH, NS, SRZB.

Ostalo su minorne stranke.
Eborg

#24 Re: ljevica - centar - desnica

Post by Eborg »

Koji troll. :lol:
Cherry-Cherry

#25 Re: ljevica - centar - desnica

Post by Cherry-Cherry »

Ako ne ideš u džamiju, onda si ljevica . To je kod nas kriterij.
Post Reply