Kako treba da se programski i u prakticnom politickom zivotu, za "nase" prostore, da razlikuju ove stranke?
Idemo.

NEW TOPIC >>> pa dole na dnu imas opciju POLL.zapartiju wrote:Ljevici i samo ljevici.
Kako se pravi anketa ako nije problem da objasni neko ko zna? I koliko odgovora može da se ponudi?
Hvala druže.fosna2014 wrote:NEW TOPIC >>> pa dole na dnu imas opciju POLL.zapartiju wrote:Ljevici i samo ljevici.
Kako se pravi anketa ako nije problem da objasni neko ko zna? I koliko odgovora može da se ponudi?
Malo nacionalista, malo socijalistaCherry-Cherry wrote:U nekim stvarima desno, u nekim lijevo.
Odgovor koji ustvari pokazuje nase pravo politicko lice. To je i nas problem! Mi bismo nekad ovamo nekad tamo, ali to ne ide, bar kada je u pitanju jedna perioda vladanja od 4 godine.Cherry-Cherry wrote:U nekim stvarima desno, u nekim lijevo.
Postoje 3 vrste ljevice/desnice:fosna2014 wrote:Kako vidim na nekim temama se cesto prica o tome, kako mi u BiH nemamo pravo odredjene stranke po principu lijevo, centar i desno. Pa bih vas zamolio da mi/nam kazete sta za vas podrazumijeva odredjena grupacija?! Koliko su nase stranke udaljene od tih orijentacija?
Kako treba da se programski i u prakticnom politickom zivotu, za "nase" prostore, da razlikuju ove stranke?
Idemo.
Slazem se.ultima_palabra wrote:Postoje 3 vrste ljevice/desnice:fosna2014 wrote:Kako vidim na nekim temama se cesto prica o tome, kako mi u BiH nemamo pravo odredjene stranke po principu lijevo, centar i desno. Pa bih vas zamolio da mi/nam kazete sta za vas podrazumijeva odredjena grupacija?! Koliko su nase stranke udaljene od tih orijentacija?
Idemo.
1. ekonomska (pitanja poreza, socijalne pomoći, budžeta, fiskalne i monetarne politike itd.)
2. društvena (pitanja emigranata, manjina, LGBT populacija, abortusi, vjerske zajednice itd.)
3. vanjskopolitička i vojno-sigurnosna pitanja.
Kad u tom svjetlu pogledaš stranke kod nas, postane ti jasno zašto ne postoji ljevica i desnica. Ne znam da ijedna stranka (možda NS) ima ikakav, da ne kažemo dosljedan stav o prve dvije grupe pitanja. O trećoj grupi pitanja se često laprda, ali ni tu nema konzistentne priče... stavovi najviše zavise od toga jesi li na vlasti ili u opoziciji.
Nažalost, otprilike je tako... Posebno se to odnosi na ovu prvu grupu pitanja...ultima_palabra wrote:Postoje 3 vrste ljevice/desnice:fosna2014 wrote:Kako vidim na nekim temama se cesto prica o tome, kako mi u BiH nemamo pravo odredjene stranke po principu lijevo, centar i desno. Pa bih vas zamolio da mi/nam kazete sta za vas podrazumijeva odredjena grupacija?! Koliko su nase stranke udaljene od tih orijentacija?
Idemo.
1. ekonomska (pitanja poreza, socijalne pomoći, budžeta, fiskalne i monetarne politike itd.)
2. društvena (pitanja emigranata, manjina, LGBT populacija, abortusi, vjerske zajednice itd.)
Kad u tom svjetlu pogledaš stranke kod nas, postane ti jasno zašto ne postoji ljevica i desnica. Ne znam da ijedna stranka (možda NS) ima ikakav, da ne kažemo dosljedan stav o prve dvije grupe pitanja. O trećoj grupi pitanja se često laprda, ali ni tu nema konzistentne priče... stavovi najviše zavise od toga jesi li na vlasti ili u opoziciji.
hhahahaahhaha. objasnio covjekJThomas wrote:bh telecom - elektroprivreda - autoceste.
Obično ovo ide pomješano, zajedno u paketu. Na primjer ljevica se bori da se povećaju porezi za jahte i vile, a smanji za knjige, bori se za besplatno zdravstvo i školovanje da bude dostupno svima, istovremeno za prava LGBT populacije i apstinencije vojnih trupa zemlje u imperijalističkim pohodima ju es end eja. Toga svega kod nas nemaPostoje 3 vrste ljevice/desnice:
necu onda da ti objasnjavam. nemas sta ja hocu da dobijemKatarinaKosaca wrote:Kod nas to ne postoji, odnosno nema nikakve razlike. Ko nas je samo krađa i lopovluk, interes i političko bogaćenje, a pauperizacija baze.
Neka mi netko da obrazloženje ko je kod nas lijeva stranka, a ko desna i šta ih karakterizira kao takve, poklanjam mu svoj računar, a i laptop, a i tablet
![]()
Ajfon nemam