Kako legalno do Amerike?
- SpecialOffer
#1 Kako legalno do Amerike?
Imam neke rodbine u Americi, tacnije u Houstonu. Imaju neku firmu i postoji li kakav nacin da preko toga dobijem radnu dozvolu (kao da me oni zaposle) s tim da moje zanimanje i djelatnost koju obavlja firma nemaju dodirnih tacaka.
Ako ko ima kakva slicna iskustva bio bih zahvalan da ih javno podijeli.
-
Puf
#4 Re: Kako legalno do Amerike?
SpecialOffer wrote:Imam neke rodbine u Americi, tacnije u Houstonu. Imaju neku firmu i postoji li kakav nacin da preko toga dobijem radnu dozvolu (kao da me oni zaposle) s tim da moje zanimanje i djelatnost koju obavlja firma nemaju dodirnih tacaka.
a sta mislis da to vidis sa tom rodbinom a ne sa nama na forumu? Valjda oni zanju kako to ide
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#5 Re: Kako legalno do Amerike?
Nalov "Kako legalno do Amerike" bi bio adekvatniji "Kako ilegalno do Amerike", jer mi se čini da je opcija broda, slijepog putnika i sl. puno teža nego ona sa bilo kojom vrstom vize 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6 Re: Kako legalno do Amerike?
aldinmah wrote:
a sta mislis da to vidis sa tom rodbinom a ne sa nama na forumu? Valjda oni zanju kako to ide
- SpecialOffer
#7 Re: Kako legalno do Amerike?
Eh nisam znao da mogu i tako da mi nisi rekao. Bas ti hvala na pomoci_BataZiv_0809 wrote:aldinmah wrote:
Pa normalno da cu vidjeti sa rodbinom nego me zanima da li je neko otisao na takav ili slican nacin, kakve su procedure, koliko dugo traje odlazak i na kraju krajeva moze li se otici na takav nacin i sl.
- SpecialOffer
#8 Re: Kako legalno do Amerike?
Prvo do Meksika i onda ilegalno preko grane k'o i MekseKatarinaKosaca wrote:Nalov "Kako legalno do Amerike" bi bio adekvatniji "Kako ilegalno do Amerike", jer mi se čini da je opcija broda, slijepog putnika i sl. puno teža nego ona sa bilo kojom vrstom vize
-
Fudo387
#9 Re: Kako legalno do Amerike?
Postoji mogucnost da dobijes radnu vizu ukoliko te firma trazi.SpecialOffer wrote:Imam neke rodbine u Americi, tacnije u Houstonu. Imaju neku firmu i postoji li kakav nacin da preko toga dobijem radnu dozvolu (kao da me oni zaposle) s tim da moje zanimanje i djelatnost koju obavlja firma nemaju dodirnih tacaka.
https://www.us-immigration.com/cart/pro ... -visa.html
-
TRANCE
#10 Re: Kako legalno do Amerike?
Uvijek mi je bilo fascinantno kako ljudi misle živjeti u drugoj državi, a nisu u stanju u vremenu interneta proguglati i pročitati informacije koje im trebaju. Ovdje ti sve piše, pod uslovom da znaš engleski:
http://www.uscis.gov
Ako ne znaš engleski, onda svakako i nemaš nikakvih šansi osim ako nisi bračni drug, roditelj ili dijete do 21 godine US državljana.
Ako ne znaš engleski, onda svakako i nemaš nikakvih šansi osim ako nisi bračni drug, roditelj ili dijete do 21 godine US državljana.
-
Puf
#11 Re: Kako legalno do Amerike?
TRANCE wrote:Uvijek mi je bilo fascinantno kako ljudi misle živjeti u drugoj državi, a nisu u stanju u vremenu interneta proguglati i pročitati informacije koje im trebaju. Ovdje ti sve piše, pod uslovom da znaš engleski:
Prekuco si sa ovim postom, bas tako, ako ne znas guglat ili engleski ostani gdje i jesi....
- SpecialOffer
#12 Re: Kako legalno do Amerike?
Strucnjak fino sam objasnio gore da me zanimaju licna iskustva. Da li je ko otisao, koliko je procedura trajala, da li dosta zezaju i sl.TRANCE wrote:Uvijek mi je bilo fascinantno kako ljudi misle živjeti u drugoj državi, a nisu u stanju u vremenu interneta proguglati i pročitati informacije koje im trebaju. Ovdje ti sve piše, pod uslovom da znaš engleski:
-
sarayewo
#13 Re: Kako legalno do Amerike?
Teoretski postoji, ali je procedura komplikovana i skupa. Moja supruga je prosla kroz ovu proceduru prije 10-ak godina, s tim sto je bila firma za koju je fakat radila (nakon faksa) i koji su htjeli da je zadrze pa su spoznorirali vizu.SpecialOffer wrote:Imam neke rodbine u Americi, tacnije u Houstonu. Imaju neku firmu i postoji li kakav nacin da preko toga dobijem radnu dozvolu (kao da me oni zaposle) s tim da moje zanimanje i djelatnost koju obavlja firma nemaju dodirnih tacaka.
Jedini nacin da dodjes tamo na ime te firme je da te ta firma zaposli na H1B vizi. Tu vizu je poprilicno tesko dobiti i sve skupa ce kostati bar 5 milja dolara - najveci dio troska je placanje imigracionog advokata jer bez njega ti papiri sigurno nece proci i neces dobiti dozvolu.
Ne sjecam se svih detalja, ali znam da je dio te procedure da ta firma mora dokazati da ne mogu naci odgovarajuci profil lokalno i da zato tebe zaposljavaju. Izmedju ostalog, moraju objaviti oglas za zaposljavanje itd... siguran sam da mozes sve ovo naci online.
Konacno, postoji zakonom propisana minimalna plata za svaku poziciju i ta firma ce te morati placati bar u tom iznosu (plate mozes naci ovdje http://www.flcdatacenter.com/).
I pored svega postoji godisnja kvota H1B viza i uvijek postoji sansa da je ne dobijes jednostavno jer su ispucali vize za tu godinu.
- DrugaGimnazija
#14 Re: Kako legalno do Amerike?
Takodje, sa H1B vizom si vezan za tu firmu i ne mozes promijeniti posao, a ako te otpuste moras napustiti drzavu. Takodje, nema propisanog putu od H1B do zelene karte. Ali znam da su to neki uspjeli izgurati uz pomoc ogromne sume para i imigracionih advokata.