Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" islama (Bosna i Hercegovina)

Rasprave o vjerskim temama.
Tesla10

#1 Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" islama (Bosna i Hercegovina)

Post by Tesla10 »

Često čujem po raznim medijima ovdje u našoj državi, kako treba da se borimo protiv "uvoznog" Islama a da njegujemo naš tradicionalni Islam. Međutim, mi smo kao što je već poznato država gdje ljudi zaboravljaju vrlo lako događaje koji su se desili prije par godina (a da ne govorim o događajima koji su bili prije nekoliko decenija ili stoljeća), država gdje žive ljudi sa mnogo predrasuda o nečemu što je drugačije, što nije njihovo, i na kraju zemlja sa "složenom" političkom situacijom, što još više čini neke stvari težim i gorim.

Dakle mene zanima šta je to po vama tradicionalni bosanski Islam?

Kako on izgleda?

Da li se on stvarno razlikuje od tog današnjeg "uvoznog" Islama?

Zar i taj naš tradicionalni Islam nije uvezen?

Pitam ovo jer nije mi jasno zbog čega tolika hajka na osobe koje su islamske vjeroispovijesti, i koje danas praktikuju određene običaje i aktivnosti koje su naši predci također praktikovali u prošlosti, ali koji eto danas nisu popularni, bilo zbog ovog ili onog razloga.

Jer ako pogledamo malo u našu prošlost (a imamo mnogo toga za pogledati) vidjeti ćemo dosta muškaraca ali i dosta žena kako upravo praktikuju te iste običaje i aktivnosti kao i ove osobe gore koje sam spomenuo a za koje danas govorimo kako ne pripadaju nama i našem narodu.

Pod ovim običajima mislim recimo na puštanje brade (ima dosta fotografija koje pokazuju starije ali i mlađe osobe kako nose bradu) te na običaj nošenja nikaba ili burke koji je bio zaista dosta raširen među našim ženama u prošlosti. Ima toga još ali vjerujem da shvatate na šta ciljam.

Dakle zbog čega su danas osobe koje praktikuju ove gore navedene običaje šikanirane, i zašto odmah dobijaju etiketu teroriste odnosno zaostale individue?

Volio bih da prije svega dobijem odgovore na ova gore prva postavljena pitanja, ali vi odgovarajte i diskutujte onako kako vam je lakše :) .

I za kraj evo nekoliko zanimljivih fotografija iz starih vremena.

https://www.google.ba/search?q=Stari+Bo ... -jD7U5M%3A

https://www.google.ba/search?q=Stari+Bo ... gaZrSaM%3A

https://www.google.ba/search?biw=1440&b ... brkSV0M%3A

https://www.google.ba/search?biw=1440&b ... v-VzsTM%3A

https://www.google.ba/search?biw=1440&b ... t0Ruc6M%3A

Opet molim da ne uništite temu i da ne ostavljate komentare ako nemate nešto korisno da napišete, jer zaista me zanima mišljenje ljudi sa ovog foruma i volio bih kada bi potrajala eto malo duže od neke druge prosječne teme ;) .
Last edited by Tesla10 on 07/08/2015 16:26, edited 1 time in total.
Diwan

#2 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by Diwan »

Nositi bradu i brada koja nosi tebe nisu iste stvari - uzgred, primjetih na ovih fotografijama uglavnom starce sa bradom, i sa normalnom bradom i normalnog izgleda, za razliku od ove plemensko -četničke koji njeguju vehabije.
Tesla10

#3 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by Tesla10 »

Kako god, ali imaju bradu. Dakle nije to fenomen tek od jučer. Bilo je toga i prije :) .
zagortenej

#4 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by zagortenej »

70-tih godina prošlog vijeka dosta muškaraca je nosilo dužu/dugu kosu, i sta sad, bilo i prošlo, možda će opet nekad doći u modu. Sve to treba promatrati kao običaje odredjenog vremena. I "dlaka" ne može biti sastavni dio vjere, dlake svugdje rastu.
Tesla10

#5 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by Tesla10 »

Mada kod muslimana brada ima jedan poseban status. Možda kod naših ne toliko kao kod drugih ali ima :) . Čak se i u Kur'anu spominje brada i njeno puštanje.

I ne želim da tema bude samo o bradama :) . Ima tu još stvari za raspravljati ;) .

P.S. Hvala na dosadašnjem doprinosu ;) .
Last edited by Tesla10 on 07/08/2015 01:49, edited 1 time in total.
Towelie

#6 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by Towelie »

zagortenej wrote:70-tih godina prošlog vijeka dosta muškaraca je nosilo dužu/dugu kosu, i sta sad, bilo i prošlo, možda će opet nekad doći u modu. Sve to treba promatrati kao običaje odredjenog vremena. I "dlaka" ne može biti sastavni dio vjere, dlake svugdje rastu.
Dlake na odredjenim mestima je sunnet podrezivati i brijati, dok je na drugim mestima sunnet pustati. :-D
Dexx1

#7 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by Dexx1 »

Kroz historiju su se razvili razliciti pravci medju muslimanima, po nacinu i metodologiji tumacenja vjerskih tekstova. Vremenom su se slicni pravci formirali u mezhebe, odnosno pravne skole.

Ti mezhebi ne iskljucuju jedni druge, svaki ima svoj metod izvodjenja dokaza iz Tekstova. Njihovi nosioci ne kazu da je njihov mezheb jedini ispravan a da su ostali batil/neispravni.

U fikhu, ili islamskom pravu kod sunni muslimana su se razvila cetiri velika mezheba - hanefijski, hanbelijski, safijski i malikijski. Najbrojniji je prvospomenuti, on je najfleksibilniji i njemu pripada vecina muslimana na Balkanu, ukljucujuci i Bosnjake.

U akidi, ili islamskom vjerovanju, takodje postoje cetiri mezheba. To su esh'arijski, maturidijski, eserijski i tahavijski. Bosnjaci su maturidijske akide, po imamu Maturidiju.

Dakle, kao sto kaze reis Kavazovic, Bosnjaci su maturidijske akide i hanefijskog fikha. To je taj nas "tradicionalni islam", onakav kakvog smo ga naslijedili od nasih starih a oni od svojih i tako unazad pola milenijuma.

"Uvozni islam" je na ove prostore stigao prije nekih 20 godina preko raznih saudijskih misionara.

Sto se tice fikha, oni kazu da slijede "najjaci dokaz" a da mezheb nije obaveza slijediti. Dakle oni su "gajrul mukallidin" - nemezheblije. Iz Tekstova uzimaju ono sta im njihove daije kazu da je najispravnije i to slijede.
Nama spocitavaju da nismo ispravne hanefije, i da su oni ti koji su jedini ispravni i da se trebaju slusati da bi bio na pravom putu.

Sto se tice vjerovanja, za sebe kazu su "ehlisunnetske akide", tj vjeruju na nacin na koji im njihovi shejhovi kazu da je naispravnije. Nasu, maturidijsku akidu, smatraju novotarskom i neispravnom i drze da su oni tu da nas poduce kako da vjerujemo.

Eto brate, ukratko u cemu je razlika.
Kamo srece da je u pitanju brada, nikabi i slicno. Razlika je i fikhska i akidetska a najgore je sto su ovi potonji iskljucivi a i agresivni sto dodatno komplikuje stvari i pravi razliku.
U-zap

#8 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by U-zap »

Ja bih sve te bradonje surnuo i odizeo im putovnicu. Nek materi svojoj se kurci sa bradom.
piupiu

#9 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by piupiu »

Koliko upratih iz forumskih rasprava, meni to sve izgleda kao izvoz-uvoz medjubliskoistočne politike na Balkan. Globalizacija, pa, šta da se radi.
broj dva

#10 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by broj dva »

Tesla, sta to nije uvezeno kod nas ?
Uvozili smo i komunizam i dansnju "demokratiju", uvezli smo krscansto i islam, uvezli smo baklavu i becku sniclu.
Ali neke stvari su se udomacile, ili smo ih mi usvojili.
I sada se zna sta je i kakav je bosanski islam. Meni licno (ovo pisem kao hard core ateista) najbolji Islam na svjetu.Onaj sa finim, malim dzamijama u otomanskom stilu. Onaj kojeg nije briga koliko su ti duge pantale i imas li bradu. Onaj koji zene tretira ljudski i da im da se skoluj i i auto voze. Cak i do Zenice. Onaj gdje mozes piti (i cak i svinjetinu pojest) a smatrati se muslimanom jer to je izmedju tebe i tvog boga i ne izmedju tebe, tvog boga i religozne policije koja ce te kaznit ako krsis njihova pravila. Onaj Islam gdje ne moras znati arapski ili u dzamiju ici da bi se smatrao i bio prihvacen kao musliman. Onaj gjde ces i Reisu i caru rec da odjebu jer ko su ko oni. Onaj islam koji nikada nije palio crkve i sinagoge i koji se uklopio sa modernim svjetom. E to je (meni makar) Bosansko-hercegovacki Islam.
A ovaj uvozni, njima su bitne i brada i pantale i auto do zenice i rakija i cvarak i reis i jos puno takvi sranja...
Diwan

#11 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by Diwan »

Tesla10 wrote:Mada kod muslimana brada ima jedan poseban status. Možda kod naših ne toliko kao kod drugih ali ima :) . Čak se i u Kur'anu spominje brada i njeno puštanje.

I ne želim da tema bude samo o bradama :) . Ima tu još stvari za raspravljati ;) .

a gdje to piše u Kur'anu o uzgoju brade ....
Diwan

#12 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by Diwan »

piupiu wrote:Koliko upratih iz forumskih rasprava, meni to sve izgleda kao izvoz-uvoz medjubliskoistočne politike na Balkan. Globalizacija, pa, šta da se radi.
:thumbup:
NataliDizdar

#13 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by NataliDizdar »

Samo sto je nesto tradicija ne znaci da je pozitivno, naprotiv. Svijet napreduje i evoluira. Na zapadu prije 100 godina zene nisu imale pravo glasa, djeca su radili 10 sati dnevno u fabrikama, tuberkuloze na svakom koraku, visoka smrtnost dojencadi. E sada, zamislite kakva je situacija tek bila kod nas. A ipak ima ljudi koji bi da se vratimo u to doba :-) Mahom vjernici naravno, jer jebes sve ono sto sam navela: bitno da se zene pokrile od glave do pete :-)
zagortenej

#14 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by zagortenej »

Diwan wrote:
Tesla10 wrote:Mada kod muslimana brada ima jedan poseban status. Možda kod naših ne toliko kao kod drugih ali ima :) . Čak se i u Kur'anu spominje brada i njeno puštanje.

+1
kritichar

#15 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by kritichar »

Ko naručuje ove teme, jel neko plaća ovu propagandu, jedna rsprava završi, odmah se otvara druga tema, o istoj stvari, samo drugo pakovanje
:-)
insomnia78

#16 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by insomnia78 »

broj dva wrote:Tesla, sta to nije uvezeno kod nas ?
Uvozili smo i komunizam i dansnju "demokratiju", uvezli smo krscansto i islam, uvezli smo baklavu i becku sniclu.
Ali neke stvari su se udomacile, ili smo ih mi usvojili.
I sada se zna sta je i kakav je bosanski islam. Meni licno (ovo pisem kao hard core ateista) najbolji Islam na svjetu.Onaj sa finim, malim dzamijama u otomanskom stilu. Onaj kojeg nije briga koliko su ti duge pantale i imas li bradu. Onaj koji zene tretira ljudski i da im da se skoluj i i auto voze. Cak i do Zenice. Onaj gdje mozes piti (i cak i svinjetinu pojest) a smatrati se muslimanom jer to je izmedju tebe i tvog boga i ne izmedju tebe, tvog boga i religozne policije koja ce te kaznit ako krsis njihova pravila. Onaj Islam gdje ne moras znati arapski ili u dzamiju ici da bi se smatrao i bio prihvacen kao musliman. Onaj gjde ces i Reisu i caru rec da odjebu jer ko su ko oni. Onaj islam koji nikada nije palio crkve i sinagoge i koji se uklopio sa modernim svjetom. E to je (meni makar) Bosansko-hercegovacki Islam.
A ovaj uvozni, njima su bitne i brada i pantale i auto do zenice i rakija i cvarak i reis i jos puno takvi sranja...
Samo sto to nije islam
Islamska pravila su jasna
chupacabra

#17 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by chupacabra »

Hajde da se ne lazemo. Ovaj nas bosanski Islam je ustvari proizvoljno biranje kojih ces se pravila u Islamu pridrzavati a kojih ne. Islam ima jasno definisana pravila, a "tradicionalni bosanski Islam" ustvari ignorise odredjena pravila jasno definisana u Kuranu, Hadisima i Serijatu kao izvedenom vjerskom zakonu. Bosnjaci ustvari vec praktikuju neku reformiranu verziju Islama prilagodjenu modernom vremenu i to je mozda bolje tako. Poligamija, rodbinski brakovi, nikab (pokrivanje lica), uzimanje robova, zastitni porez za "nevjernike", serijatski zakon (ubijanje za vanbracnu prevaru, sjeca ruku za kradju itd.) i ostale zaostavstine sredjnovjekovnog halifata jednostavno nemaju mjesta u danasnjem demokratskom drustvu, a tu su Bosnjaci vec prilagodjeni.
Ono sto mi nazivamo uvozni Islam je ustvari insistiranje u bukvalnom pridrzavanju cistih islamskih pravila koja su vazila za vrijeme Muhameda i srednjovjekovnog halifata poslije njega. Nije tu nista novo ili uvezeno.
Tesla10

#18 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by Tesla10 »

zagortenej wrote:
Diwan wrote:

+1
Oprostite, ja sam napravio grešku ;) .

Međutim koliko znam izvori islama su:

1. Kur'an (sveta knjiga).
2. Sunnet (ono što je Božiji poslanik radio i što je preporučio da se radi).
3. Idžma (konsenzus).
4. Kijas (anolohija).

Sve ove nabrojane stvari su vrlo važne za religiju o kojoj govorimo, jer iz njih se i crpi znanje potrebno za praktikovanje te iste religije :) .

A znamo da tko zaniječe i jednu stvar vezanu prvenstveno za Kur'an i Sunnet (ovdje mislim na one hadise koji se smatraju čvrstim i neoborivim) smatra se automatski otpadnikom od religije, a u te otpadnike i ja spadam već neko vrijeme.

Ovo za bradu sam vidio u jednom hadisu (opet kažem moja greška ;) ) Božijeg poslanika. Znam da se hadisi mogu tumačiti na razne načine koje opet tumače razni učenjaci, ali opet se moraju uzeti u ozbiljno razmatranje...

Opet kažem moja greška ;) .
indiana_nije_dzons

#19 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" islama (Bosna i Hercegovina)

Post by indiana_nije_dzons »

neki misle da je islam ko švedski sto-ovo uzmem, ovo neću. :-)
pa ne može tako gospodo, ili uzimaš islam ili ne uzimaš. pokušavam zamisliti situaciju, dođe neko arapsko pleme, ili njegovi prvaci ili predstavnici Poslaniku a.s. i kažu: eto mi bismo da prihvatimo islam ali da ne plaćamo zekat, ili eto mi bismo da budemo muslimani i da izvršavamo sve vjerske obaveze određene Kur'anom ali nemoj da dolazimo na hadž, zahmet je to, ko će to, kroz pustinju se deverat a mi smo najudaljenije arapsko pleme, ili dođe pleme i kažu, mi ćemo biti muslimani ali ako kako može da preselimo Kabu kod nas u Bahrejn, ko će dolazit ljeti po sparini i vrelini u sred pustinje, a kod nas je ugodnije, more, svježina, puhne vjetar sa mora, osvježenje pravo, pa eto razmislite... :-)
a nemojte misliti da nije bilo zahtjeva i prijedloga još na samom početku, bilo je itekako. no ne ide to tako, a islam je prihvatio ko je htio, a ko nije široka mu pustinja. :wink:
Last edited by indiana_nije_dzons on 07/08/2015 16:43, edited 1 time in total.
zagortenej

#20 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" islama (Bosna i Hercegovina)

Post by zagortenej »

To i jeste uloga hadisa, da naprave pometnju, mnogo ljudi ne zna da li je nesto iz Kur'ana ili je iz hadisa.
Pravo da ti kažem, bas me briga da li me neki "ovlasteni od Boga" ucenjak proglašava ili svrstava u neku grupu ili nesto. Sve su to ljudi izmislili da bi mogli reći ko nije s nama, onda je protiv nas. A u cilju odvracanja ljudi od Boga, odvracanjem pažnje na pripadnosti nekoj stranci i sl. Bas kao sto rade ovi naši politički predstavnici, mažu nam oči nebitnim stvarima, e tako rade i ovi vjerski predstavnici.
Diwan

#21 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" Islama (Bosna i Hercegovina)

Post by Diwan »

kritichar wrote:Ko naručuje ove teme, jel neko plaća ovu propagandu, jedna rsprava završi, odmah se otvara druga tema, o istoj stvari, samo drugo pakovanje
:-)
koju to propagandu :zzzz:
chupacabra

#22 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" islama (Bosna i Hercegovina)

Post by chupacabra »

indiana_nije_dzons wrote:neki misle da je islam ko švedski sto-ovo uzmem, ovo neću. :-)
pa ne može tako gospodo, ili uzimaš islam ili ne uzimaš. pokušavam zamisliti situaciju, dođe neko arapsko pleme, ili njegovi prvaci ili predstavnici Poslaniku a.s. i kažu: eto mi bismo da prihvatimo islam ali da ne plaćamo zekat, ili eto mi bismo da budemo muslimani i da izvršavamo sve vjerske obaveze određene Kur'anom ali nemoj da dolazimo na hadž, zahmet je to, ko će to, kroz pustinju se deverat a mi smo najudaljenije arapsko pleme, ili dođe pleme i kažu, mi ćemo biti muslimani ali ako kako može da preselimo Kabu kod nas u Bahrejn, ko će dolazit ljeti po sparini i vrelini u sred pustinje, a kod nas je ugodnije, more, svježina, puhne vjetar sa mora, osvježenje pravo, pa eto razmislite... :-)
a nemojte misliti da nije bilo zahtjeva i prijedloga još na samom početku, bilo je itekako. no ne ide to tako, a islam je prihvatio ko je htio, a ko nije široka mu pustinja. :wink:
Znaci da u BiH imamo procentualno muslimana na nivou statisticke greske, cirka 3%. Ostali ili piju, jedu svinjske salame, ne poste, ne daju zekat, ne klanjaju, ne idu na hadz....U koju kategoriju pripadaju vecinom Bosnjaci? Kjafiri?
Ja sam sigurno vec u toj kategoriji kjafira jer sam agnostik. Interesuje me sta sa ovim ostalim Bosnjacima koju su deklarativno muslimani ali se ne pridrzavaju svih pravila. Ovi sto pripadaju "tradicionalnom bosanskom Islamu" gdje se tolerise alkohol ali ne daj boze da te vide sa pivom za Ramazan ili se kunes Allahom da nikad nisi probao klempu ali peces rakiju na vikendici. :D
indiana_nije_dzons

#23 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" islama (Bosna i Hercegovina)

Post by indiana_nije_dzons »

chupacabra wrote:
indiana_nije_dzons wrote:neki misle da je islam ko švedski sto-ovo uzmem, ovo neću. :-)
Znaci da u BiH imamo procentualno muslimana na nivou statisticke greske, cirka 3%. Ostali ili piju, jedu svinjske salame, ne poste, ne daju zekat, ne klanjaju, ne idu na hadz....U koju kategoriju pripadaju vecinom Bosnjaci? Kjafiri?
Ja sam sigurno vec u toj kategoriji kjafira jer sam agnostik. Interesuje me sta sa ovim ostalim Bosnjacima koju su deklarativno muslimani ali se ne pridrzavaju svih pravila. Ovi sto pripadaju "tradicionalnom bosanskom Islamu" gdje se tolerise alkohol ali ne daj boze da te vide sa pivom za Ramazan ili se kunes Allahom da nikad nisi probao klempu ali peces rakiju na vikendici. :D
a znači trebali bi biti muslimani samo zato jer se zovu Mustafa, Salih, Haris, Samir, Ferid, Kerim?? doduše u zadnje vrijeme sve više i Arnel, Denis, Mirnel, Laris itd.
zagortenej

#24 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" islama (Bosna i Hercegovina)

Post by zagortenej »

Meni ovakve izjave mirisu na veliku čistku, ukoliko bi ovi "pravovjerni" došli na vlast. Nema tu mjesta za druge i drugačije. I sto je najgore, imaju dosta simpatizera, koji iz neznanja ili neinformiranosti misle da će ovi donijeti pravdu i blagostanje.
nasa

#25 Re: Tradicionalni Islam protiv "uvoznog" islama (Bosna i Hercegovina)

Post by nasa »

"BiH baštini autohtoni islam duže nego što neke zapadne zajednice baštine kršćanstvo. Recimo, stariji je islam u BiH nego protestantizam u Evropi ili kršćanstvo u Americi... Islam u BiH je islam krajnjeg zapada muslimanskog svijeta i autohton je i zbog svog evropskog duha poput onog u Andaluziji koji, nažalost, nije preživio. Također, islam u BiH može poslužiti kao paradigma islama na Zapadu i to shvataju sve brojnije imigrantske muslimanske zajednice koje u slijeđenju islama i svakodnevnom životu moraju tragati za rješenjima koja u BiH postoje duže od šest stoljeća u pogledu ortoprakse, obreda, duhovnosti...”, navodi Kovač.

Evropa i islam: Novi dokumentarac o muslimanima u Evropi, BiH u fokusu

http://www.klix.ba/vijesti/bih/evropa-i ... /150807015
Post Reply