Igalo i sutorina

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

aburovic

#1 Igalo i sutorina

Post by aburovic »

Grad Igalo je bio posjed Hamzica, kojeg su dobili u posjed od Sultana. Hamzic Hasan rodjen 1808 i Hamzic Husaga rodjen 1840-zadnji Igalski beg, kao djecak je dozivio ubistvo oca kojeg su ubilli u Igalu, kao i sve Muslimane Igala. Hamzic Husaga 1840-1939 godine-zadnji Igalski beg.
Zeljocity

#2 Re: Igalo i sutorina

Post by Zeljocity »

Dzabe sve kad ce to nasi predat Crnojgori kao da je u pitanju kesa cipsa.
KUZNETSOV

#3 Re: Igalo i sutorina

Post by KUZNETSOV »

aburovic wrote:Grad Igalo je bio posjed Hamzica, kojeg su dobili u posjed od Sultana. Hamzic Hasan rodjen 1808 i Hamzic Husaga rodjen 1840-zadnji Igalski beg, kao djecak je dozivio ubistvo oca kojeg su ubilli u Igalu, kao i sve Muslimane Igala. Hamzic Husaga 1840-1939 godine-zadnji Igalski beg.
a šta u crnoj gori nije bilo crnogorskih begova? nije bilo poturcenih crnogoraca?
Bodkin

#4 Re: Igalo i sutorina

Post by Bodkin »

E ako im je okupator dodijelio, tako mora zauvijek ostati
Prof_Okultis

#5 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

Uvijek me obuzme neka sjeta kad vidim kako su se predstavnici BiH nehajno odnosili prema svojim teritorijama. Tako je bilo kroz cijelu istoriju, od Sandalja Hranica pa do danasnjih dana. Dobro kaze vladika Hercegovacki Grigorije: neprimjereno je i neprirodno da BiH ima ovakvu juznu granicu i da ima zaledje, a nema izlaz na more (izuzev malo kod Neuma). Ne smatram da su danasnje granice prirodne (tu podvlacim Hercegovinu).
Haris.ba

#6 Re: Igalo i sutorina

Post by Haris.ba »

Mislim da je dovoljno pola bečke brigade i frtalj minhenske da se to oslobodi. Vladiku Grigorija kao bajraktara pohoda postaviti.
Kitrona

#7 Re: Igalo i sutorina

Post by Kitrona »

Prof_Okultis wrote:Dobro kaze vladika Hercegovacki Grigorije: neprimjereno je i neprirodno da BiH ima ovakvu juznu granicu i da ima zaledje, a nema izlaz na more (izuzev malo kod Neuma).

Ti bi mijenjao granice?
Prof_Okultis

#8 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

Naravno. Ja bih brisao granice. Ovdje su sudbine ljudi toliko isprepletene da su svake granice smijesne. Kad je rijec o BiH u danasnjim administrativnim granicama, smatram da njena juzna granica nije realna ni istorijski opravdana. Ako cemo pravo, nije ni moralna.

Danasnjim vlastodrscima u CG smeta pominjanje Sutorine, a ne smeta im da traze (i dobiju) benefite od sistema HE na Trebisnjici.
Kitrona

#9 Re: Igalo i sutorina

Post by Kitrona »

Prof_Okultis wrote:Naravno. Ja bih brisao granice. Ovdje su sudbine ljudi toliko isprepletene da su svake granice smijesne.
Zašto su se onda neki bunili protiv "meke" granice u zap. Hercegovini?
Prof_Okultis

#10 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

Kitrona wrote:
Prof_Okultis wrote:Naravno. Ja bih brisao granice. Ovdje su sudbine ljudi toliko isprepletene da su svake granice smijesne.
Zašto su se onda neki bunili protiv "meke" granice u zap. Hercegovini?
Ne znam zaista. Ja mogu govoriti samo u svoje ime. U ime drugih ne mogu ni pricati ni pisati ali imam slobodu da prezirem sve sto je primitivno, nazadno i besmisleno. Imam pravo i da istovremeno, i osudjujem i sazaljevam, one jadnike kojima nikad nije dosta medjunacionalnih trvenja i sirenja iracionalne mrznje.
Prof_Okultis

#11 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

A i sta znaci "meka" granica? Ako su stvari prirodne, granice ne treba biti. Ni u zap. Hercegovini, ni na Drini, ni na Sitnici. Ako su stvari neprirodne, kao sto izgleda jesu, onda te "meke" granice i "specijalno-paralelni odnosi" nisu nista drugo nego instrumenti za necasne i zakulisne radnje. Ja samo mogu citirati Jova Kapicica: "Ko želi rastakati Bosnu, dabogda se on rastakao."
Kitrona

#12 Re: Igalo i sutorina

Post by Kitrona »

Prof_Okultis wrote:A i sta znaci "meka" granica? Ako su stvari prirodne, granice ne treba biti. Ni u zap. Hercegovini, ni na Drini, ni na Sitnici. Ako su stvari neprirodne, kao sto izgleda jesu, onda te "meke" granice i "specijalno-paralelni odnosi" nisu nista drugo nego instrumenti za necasne i zakulisne radnje. Ja samo mogu citirati Jova Kapicica: "Ko želi rastakati Bosnu, dabogda se on rastakao."

Ja mislim da se dobri i prijateljski odnosi mogu graditi kad se zna što je "moje" a što "tvoje" a ne srljat opet u nekakvo "ko-nas-bre-zavadi-bratstvo-i -jedinstvo".
Prof_Okultis

#13 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

Kitrona wrote:
Prof_Okultis wrote:A i sta znaci "meka" granica? Ako su stvari prirodne, granice ne treba biti. Ni u zap. Hercegovini, ni na Drini, ni na Sitnici. Ako su stvari neprirodne, kao sto izgleda jesu, onda te "meke" granice i "specijalno-paralelni odnosi" nisu nista drugo nego instrumenti za necasne i zakulisne radnje. Ja samo mogu citirati Jova Kapicica: "Ko želi rastakati Bosnu, dabogda se on rastakao."

Ja mislim da se dobri i prijateljski odnosi mogu graditi kad se zna što je "moje" a što "tvoje" a ne srljat opet u nekakvo "ko-nas-bre-zavadi-bratstvo-i -jedinstvo".
Jeste da si stavio pod navodnike ali bi bilo dobro da objasnis sta tu moze biti "moje", a sta "tvoje"?
Takodje je jako dikutabilno: ko smo mi, ko ste vi, a ko su pak oni?

Po mom misljenju normalni (namjerno necu reci dobri) odnosi se mogu razvijati prosvjetljavanjem zatucanih ljudi, dizanjem svijesti na iole visi nivo i sasijecanjem klerikalnih i fasistickih ideologija.
Kitrona

#14 Re: Igalo i sutorina

Post by Kitrona »

Prof_Okultis wrote:
Kitrona wrote:

Jeste da si stavio pod navodnike ali bi bilo dobro da objasnis sta tu moze biti "moje", a sta "tvoje"?
Takodje je jako dikutabilno: ko smo mi, ko ste vi, a ko su pak oni? .
Na mikrorazini ljudi a na makrorazini - drzave, mogu biti i narodi, etc...

Po mom misljenju normalni (namjerno necu reci dobri) odnosi se mogu razvijati prosvjetljavanjem zatucanih ljudi, dizanjem svijesti na iole visi nivo i sasijecanjem klerikalnih i fasistickih ideologija.
Mislim da je to utopijsko razmisljanje. 45 godina je ljudima "dizana" svijest pa nastade klanje kakvog se ni ISIS ne bi posramio...
Prof_Okultis

#15 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

Cetrdesetak godina je minoran period da bi se bilo kom narodu podigla svijest, a pogotovo onim koji su vijekovima udarani mokrom carapom po glavi. Taj period ce, naravno u glavama objektivnih ljudi, ostati upamcen po nekom normalnom zivotu, moralnim vrijednostima i medjuljudskim odnosima. "Klanje" je nastupilo kasnije, kad se ta epoha zavrsila. Za to nije odgovorna ideologija iz Titove Jugoslavije vec povampireni vjerski fundamentalizmi. Ja se usudjujem reci da su medjunacionalni odnosi cak i periferna stvar. Kakva crna nacija, kad nas vecina ima pogresnu i iskrivljenu predstavu o nacionalnom identitetu i porijeklu? Problem je sto te medjunacionalne probleme i "razlike" generisu upravo klerikalni krugovi koji stoljecima obmanjuju ljude, falsifikuju istoriju, bjesomucno lazu i vracaju nam srednjevjekovnu tamu.
Kitrona

#16 Re: Igalo i sutorina

Post by Kitrona »

Prof_Okultis wrote:Cetrdesetak godina je minoran period da bi se bilo kom narodu podigla svijest, a pogotovo onim koji su vijekovima udarani mokrom carapom po glavi. .
A kao općenarodno slavljenje rođendana "velikog i dragog vođe" i sveprisutna partija nisu "udaranje mokrom čarapom po glavi?

Taj period ce, naravno u glavama objektivnih ljudi, ostati upamcen po nekom normalnom zivotu, moralnim vrijednostima i medjuljudskim odnosima.. "Klanje" je nastupilo kasnije, kad se ta epoha zavrsila..
Ne slažem se. Sjeti se sjednice CKSKJ - Milošević je rekao da stvari ostanu kakve jesu na priejdlog Slovenije da se uvedu višestranački izbori.

Dakle, rat su izazvali oni koji su htjeli silom zadržati postojeće stanje a to je taj period o kojem pričaš.
Prof_Okultis

#17 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

Ti imas pravo na svoje misljenje, jednako kao i ja na moje. Ili, pak, smatras da smo razlicitih korijena pa da jedan od nas mora "izdurati" i na kraju pobijediti??! :)

Milosevic nema veze sa tom epohom, on se pojavio na pocetku nove, koljacke epohe. On je jedan od grobara Jugoslavije, vjerovatno i najodgovorniji (ako izuzmemo spoljni faktor). E, sad... Bilo bi stupidno reci da je i on bio clan SKJ, pa eto pripada toj ideologiji. Da su to ljudi bili na svom mjestu, istorija bi bila drugacija.
Kitrona

#18 Re: Igalo i sutorina

Post by Kitrona »

Prof_Okultis wrote:Ti imas pravo na svoje misljenje, jednako kao i ja na moje. Ili, pak, smatras da smo razlicitih korijena pa da jedan od nas mora "izdurati" i na kraju pobijediti??! :)
Ne mora niko "pobijediti". Pricamo covjece... nekad neko ima jace argumente, drugi puta neko drugi i tako u krug...

Milosevic nema veze sa tom epohom, on se pojavio na pocetku nove, koljacke epohe. On je jedan od grobara Jugoslavije, vjerovatno i najodgovorniji (ako izuzmemo spoljni faktor). E, sad... Bilo bi stupidno reci da je i on bio clan SKJ, pa eto pripada toj ideologiji. Da su to ljudi bili na svom mjestu, istorija bi bila drugacija.

Opet se ne bih slozio, Milosevic je partijski apartcik od samog pocetka svoje karijere i njegovan da bude jedan od vodja te iste partije. Egida pod kojom je zapocet rat i pod kojom su pocinjeni zlocini je bila "ocuvanje Jugoslavije".

A eto, istina je i to da je bilo stanarskih prava i moglo se preko sindikata na more. Ali to ne mijenja cinjenicu da su rat zapoceli i vodili elitni likovi sistema kojem ti ne mozes naci niti jednu zamjerku.
Prof_Okultis

#19 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

Ja ne kazem da je u tom sistemu sve bilo idealno. Ipak, od ovog sistema je bio bolji bar 100 puta. Da ispisem sve argumente, trebalo bi mi 2 dana.

Milosevic se nije istinski zalagao za Jugoslaviju. Doduse, mozda jeste, ali za nekakav oblik Jugoslavije u kojoj bi Srbi bili dominantan narod. Dakle, on je djelovao sa pozicija velikosrpskog nacionalizma a ocuvanje Jugoslavije mu je bila "zvaka za seljaka" i maska. Koliko je bio iskren u svojoj namjeri, pokazala su i potonja zbivanja.

Jedan nacionalizam je uvijek budio druge, a onda se zaigralo "vrzino kolo". O spoljnom faktoru necu ni da pricam. Sovjeti su godinama pruzali podrsku iredenti na Kosovu, a tebe cu podsjetiti da su, u samom pocetku, Amerikanci podrzavali Milosevicevo toboznje zalaganje za ocuvanje drzave. Zvuci li ti poznato, u svijetlu i nekih nedavnih zbivanja?
Kitrona

#20 Re: Igalo i sutorina

Post by Kitrona »

Prof_Okultis wrote:Ja ne kazem da je u tom sistemu sve bilo idealno. Ipak, od ovog sistema je bio bolji bar 100 puta. Da ispisem sve argumente, trebalo bi mi 2 dana.

Milosevic se nije istinski zalagao za Jugoslaviju. Doduse, mozda jeste, ali za nekakav oblik Jugoslavije u kojoj bi Srbi bili dominantan narod. Dakle, on je djelovao sa pozicija velikosrpskog nacionalizma a ocuvanje Jugoslavije mu je bila "zvaka za seljaka" i maska. Koliko je bio iskren u svojoj namjeri, pokazala su i potonja zbivanja.

Jedan nacionalizam je uvijek budio druge, a onda se zaigralo "vrzino kolo". O spoljnom faktoru necu ni da pricam. Sovjeti su godinama pruzali podrsku iredenti na Kosovu, a tebe cu podsjetiti da su, u samom pocetku, Amerikanci podrzavali Milosevicevo toboznje zalaganje za ocuvanje drzave. Zvuci li ti poznato, u svijetlu i nekih nedavnih zbivanja?
Nemoj misliti da sam ja automatski za kapitalizam i "demokraciju" samo zato što nisam ljubitelj onog sistema. Trudim se izvuci pouke iz onoga sto je bilo i staviti stvari na svoje mjesto. I ja bih volio imati stanarsko pravo i ici na more preko sindikata...
Prof_Okultis

#21 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

Mislim da nije samo u pitanju odlazak na more i dobijanje stana. Na brzinu cu natuknuti jos par "sitnica"

- U onom sistemu si mogao otici u bilo koji dio zemlje bez straha za bezbjednost. Meni danas nije sigurno ni u dvoristu.
- U ondasnjem "jednoumlju" nisi mogao nekaznjeno da vrijedjas komsiju druge nacionalnosti, a kamoli da ubijes.
- Nekad si mogao da imas besplatno lijecenje a danas, ako nemas para, najbolje se isplati umrijeti (doduse, ni tu troskovi nisu zanemarivi pa ne mogu svi sebi priustiti cak ni to.)
- Skolstvo je bilo na mnogo vecem nivou nego danas.
- Bilo je i onda birokrata, parazita i, kako kazes, apartcika. Hajde, uporedi njihov broj sa danasnjim apartcicima, stranackim vojnicima i sluzbenicima iz javne uprave.
- U zatvor se islo i za najmanju pronevjeru, a danas se ne procesuiraju ni milionske prevare i pljacke.
- U ono vrijeme tajkuna nije ni bilo. U mom gradu, vise nekretnina i para ima jedan profiter i tajkun nego sto su svi zajedno imali predratne birokrate.
- U ono vrijeme "apsolutizma" bio sam slobodan mnogo vise nego danas, u ovom "liberalnom" drustvu.
Da ne nabrajam vise, zavrsicu sa aforizmom.

40 godina smo zivjeli u mraku, jeb'o mater onaj sto upali svjetlo.
Kitrona

#22 Re: Igalo i sutorina

Post by Kitrona »

Prof_Okultis wrote:Mislim da nije samo u pitanju odlazak na more i dobijanje stana. Na brzinu cu natuknuti jos par "sitnica"

- U onom sistemu si mogao otici u bilo koji dio zemlje bez straha za bezbjednost. Meni danas nije sigurno ni u dvoristu.
A gdje ti zivis da ne mozes otici u bilo koji dio zemlje?
- U ondasnjem "jednoumlju" nisi mogao nekaznjeno da vrijedjas komsiju druge nacionalnosti, a kamoli da ubijes.
Pa to smo vec raspravili. To su zapoceli upravo oni koji su se kleli u tu zemlju. JNA podijelila oruzje cetnicima, partijasi napalili a "komsije" sprovele u djelo.

- Nekad si mogao da imas besplatno lijecenje a danas, ako nemas para, najbolje se isplati umrijeti (doduse, ni tu troskovi nisu zanemarivi pa ne mogu svi sebi priustiti cak ni to.)
Opet postavljam pitanje - gdje ti zivis? Osim toga, nije to ni u ono doba bilo tako jeftino, Nosila se janjad, a i kuverte doktorima.
- Skolstvo je bilo na mnogo vecem nivou nego danas.
Pa sta se desilo? Ucitelji zaboravili predavat?
- Bilo je i onda birokrata, parazita i, kako kazes, apartcika. Hajde, uporedi njihov broj sa danasnjim apartcicima, stranackim vojnicima i sluzbenicima iz javne uprave.

Daj konkretne brojke pa cemo usporediti?
- U zatvor se islo i za najmanju pronevjeru, a danas se ne procesuiraju ni milionske prevare i pljacke.
I onda se govorilo za direktore da grade vikendice na moru i djecu skoluju vani. A i ako bi neslo i upropastili, topciderska stmampaonica novca bi u 3-smjenskom radu nadoknadila gubitak.

- U ono vrijeme tajkuna nije ni bilo. U mom gradu, vise nekretnina i para ima jedan profiter i tajkun nego sto su svi zajedno imali predratne birokrate.
Zato sto su se skrivali. Ne zaboravi akcije "imas kucu, vrati stan" i "porijeklo imovine" - to su sve sintagme skovane u onom drustvu - KAKO, AKO NIKO NIJE KRAO I NIJE BILO PRONEVJERA?

- U ono vrijeme "apsolutizma" bio sam slobodan mnogo vise nego danas, u ovom "liberalnom" drustvu.
Da ne nabrajam vise, zavrsicu sa aforizmom.
Samo sto u ono dob nisi smio pisnut protiv drzave i Partije.

40 godina smo zivjeli u mraku, jeb'o mater onaj sto upali svjetlo.

ja jos uvijek ne shvacam zasto ste izlazili iz Jugoslavije?
Prof_Okultis

#23 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

Opet ne znam ko to mi??! I ne znam gdje bih izlazio??!

Negdje gdje ce, kako ti kazes, biti moje? E, pa nema takvog mjesta na ovoj planeti. Ako se sta ne promijeni pod uticajem vas, naprednih Europljana, udisacemo isti vazduh, setati istim ulicama i diviti se identicnim prirodnim ljepotama. Osim neke privatne svojine i licnih stvarcica, nista ne moze biti vise moje nego komsije moga. Ne znam koliko poznajes samu Bosnu i njenu istoriju ali ona nije nicija prcija. Ona je "ni Davidova, ni carska, ni spahijska". Ona ti je jedna Jugoslavija u malom, zato toliko i bode oci dusmanima. ;)
Kitrona

#24 Re: Igalo i sutorina

Post by Kitrona »

Prof_Okultis wrote:Opet ne znam ko to mi??! I ne znam gdje bih izlazio??!

Negdje gdje ce, kako ti kazes, biti moje? E, pa nema takvog mjesta na ovoj planeti. Ako se sta ne promijeni pod uticajem vas, naprednih Europljana, udisacemo isti vazduh, setati istim ulicama i diviti se identicnim prirodnim ljepotama. Osim neke privatne svojine i licnih stvarcica, nista ne moze biti vise moje nego komsije moga. Ne znam koliko poznajes samu Bosnu i njenu istoriju ali ona nije nicija prcija. Ona je "ni Davidova, ni carska, ni spahijska". Ona ti je jedna Jugoslavija u malom, zato toliko i bode oci dusmanima. ;)

A pogodi kako ti vise neces bosti moje oci?
Prof_Okultis

#25 Re: Igalo i sutorina

Post by Prof_Okultis »

Kitrona wrote:
Prof_Okultis wrote:Opet ne znam ko to mi??! I ne znam gdje bih izlazio??!

A pogodi kako ti vise neces bosti moje oci?
Stavices slusalice u usi, slusati Thompsona i ignoriRati moje postove? ;)
Post Reply