Rupe za baglame ti prave, a ostalo ne, koliko znam.
Samo pazi da uzmeš standardne baglame, pošto ti oni prave promjere za standardne. E, zaboravio sam koje su standardne, davno sam to radio.
Vodilice za ladice je pipkavo, jer odstupanje od jednog milimetra se primjeti na ladicama - može se naknadno to namjestiti.
E, sad. Ja sam prvo stavio ladice, pa sam naknadno postavio frontu ladice (udaljenost po 3mm od rubova - najlakše ti je mjeriti sa npr. telefonskim karticama).
Samo crtanje dimenzija je pola posla- računaj da ćeš negdje pogriješiti. Prođi nekoliko puta kroz nacrt - obavezno uračunati i debljinu iverice.
Prilikom crtanja ladica, uračunaj i debljinu vodilice, jer i ona zauzima unutrašnji prostor.
Ma, nije to rocket science, ali sve što se radi prvi put je zamorno.
Imaš ovdje dosta informacija:
http://www.stolarskaradionica.com/
Inače, tri puta mjeri, jednom sjeci - to ti je to.
Ima i besplatnih - dobrih programa, ako sam želiš da iscrtaš dimenzije (i time optimiziraš potrošnju materijala).
Zaboravio sam koji sam ja koristio.
U tim programima, treba da uneseš i debljinu oštrice (mislim da je pola cm), kao i okrajčavanje (kako se već kaže) (i ovo je oko 0.5 - 1cm). Okrajčavanje je rezanje ruba ploče iverice, jer obično rubovi budu oštećeni uslijed transporta.
Spomenute parametre (okrajčavanje, debljina reza, kao i druge) možeš dobiti gdje budeš kupovao i rezao ivericu.
Ima tu još stvari - moraš paziti da rez ide od kraja do kraja ploče (jel' kada počneš rezati, ne možeš stati na sredini - mada možda neki i ovo mogu). Samo zamisli u glavi da ti režeš komad kartona nožem.
Stvar dodatno komplikuje ako želiš neki dezen (npr. hrast), tj. ako nije jednobojno, jer kod dezena moraš paziti (mislim, ne moraš, ali ako hoćeš a liči na nešto) i na usmjerenje godova.
Ja sam rezao u Primus Balkan i bili su ekstremno susretljivi i strpljivi sa mojim dimenzijama, ali to sam poodavno radio. Ne znam kako sada stoji situacija. Ne preporučujem Fructas - krkani.
Kvalitetna iverica je Egger i ima neka njemačka (Frischeis - tako nekako), ali je i dosta skuplja.
Helem, ako ćeš sam optimizirati dimenzije, samo crtanje i planiranje je više od pola posla, samo sastavljanje nije problem - ako ti neko pomogne. Ako budeš sam dizao one ploče - hehe. Jedino, opet ladice su pipkave.
Nemoj zaboraviti na kantiranje.