Jeste li znali?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
friskyoreo

#1 Jeste li znali?!

Post by friskyoreo »

Ako ima slicna tema, nek admin brise.
Ideja je da dijelimo neke zanimljivosti, cinjenice iz svakodnevnog zivota, prirode i slicno kako bi obogatili svoje znanje i kako bi olaksali sebi svakodnevnicu. :)

Evo od mene prva:

Zemlji je potrebno 23h 56m i 4s da se okrene oko svoje ose a ne 24h.
Ljakan

#2 Re: Jeste li znali?!

Post by Ljakan »

Jesam,ima feler pa zaglavi
dobro me podsjeti, moram malog poslat da to popravi
Sanjarko

#3 Re: Jeste li znali?!

Post by Sanjarko »

Ja mislio da Dan traje 86.400,002 sekunde.
Sta ces ova naucna literatura se stalno mijenja.
friskyoreo

#4 Re: Jeste li znali?!

Post by friskyoreo »

neki

#5 Re: Jeste li znali?!

Post by neki »

Vizionar 1985 wrote:Ja mislio da Dan traje 86.400,002 sekunde.
Da je tako ne bi imali 29. februar svake 4 godine..
Sanjarko

#6 Re: Jeste li znali?!

Post by Sanjarko »

neki wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ja mislio da Dan traje 86.400,002 sekunde.
Da je tako ne bi imali 29. februar svake 4 godine..
To ti ima veze sa preciznoscu kalendara.
Solarna godina traje 365,2421987....? dana,
a Gregorijanska i Julijanska 365,2425 i 365,25 dana.
All Apologies

#7 Re: Jeste li znali?!

Post by All Apologies »

"Minuta nije veliki vremenski razmak, ali miljarda minuta je više od devetnaest stoljeća. Sekunda je u usporedu s minutom vrlo mala. Miljarda takvih sekundi je oko 32 godine. "
ho oponopono

#8 Re: Jeste li znali?!

Post by ho oponopono »

...pobogu, ni za koga se ne moze tvrditi da je normal... :pusi2:
friskyoreo

#9 Re: Jeste li znali?!

Post by friskyoreo »

1. Vrane su pametne kao 7-godišnje dijete

Vrane su još jednom dokazale da su vrlo pametne životinje. Naime, najnovijim istraživanjem dokazano je da ove ptice razumiju kauzalnost, što je ključna karakteristika ljudi. Rezultati istraživanja dokazuju da vrane imaju svijest o uzroku stvari i događaja.

2. Pčele dokazuju da za inteligenciju nije potreban veliki mozak

Pčele su sposobne računati, kategoriziraju slične predmete (kao što su psi, mačke ili ljudska lica), razumiju "isto" ili "drugačije", kao i simetrične i asimetrične oblike.

3. Psi su dobri matematičari

Brojnim istraživanjima dokazano je da psi primjećuju pogreške u jednostavnim matematičkim operacijama, kao na primjer da 1+1 nije 3. Također, rezultati istraživanja pokazuju da prosječan pas može naučiti značenje oko 170 riječi i znakova.

4. I ribe znaju brojati

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, ribe rade razliku između manjih i većih količina, a čak mogu brojati i do tri. Znanstvenici pretpostavljaju da ribe, isto kao i psi, posjeduju i naprednije matematičke sposobnosti, koje tek treba dokazati.

5. Kakadu je najbolji provalnik među životinjama

Ova vrsta papagaja nosi titulu "majstorskog provalnika", jer može obiti skoro bilo koju bravu.

6. Slon koji govori korejski

Jedan mužjak azijskog slona može imitirati ljudski govor, i to na korejskom. Vokabular slona za sada se sastoji od pet riječi: zdravo, sjedi, ne, lezi i dobro. Neke od tih riječi, slon je naučio kao zapovijedi ili ih je dobivao kao potvrdne informacije.

7. Zlatne rebice vole klasičnu glazbu i razlikuju Bacha od Stravinskog

Zlatne ribice ne samo da vole slušati glazbu, već i razlikuju jednog skladatelja od drugog. Također, jednim istraživanjem je utvrđeno da zlatne ribice, za razliku od drugih životinja, razlikuju boju i visinu tona.

8. Zmije ubijaju planski

Zmije ne ubijaju samo instiktivno, one prate stanje svojih žrtava do samog kraja. Trajanje tog samog čina, vremenski je dovedeno do savršenstva, a za to je potrebna pamet.

9. Konji nikada ne zaboravljaju ljudska lica

Prijatelji dođu i odu, ali možda je baš konj vaš najvjerniji prijatelj. Naime, konji imaju odlično pamćenje i stvaraju lijepe uspomene o ljudima, koji su bili dobri prema njima. Oni također mogu upamtiti ljudske riječi.

10. Dupini su druga po redu najinteligentnija bića

Dupini su po inteligenciji odmah iza modernog čovjeka, otkrilo je to jedno istraživanje, gdje su se uspoređivale skenirane snimke naših mozgova s onima dupina.

http://www.index.hr/ljubimci/clanak/10- ... 25178.aspx
supercali

#10 Re: Jeste li znali?!

Post by supercali »

Da prosjecno 2 forumasice izadju na kafu s respom tokom sedmice :)
Boateng

#11 Re: Jeste li znali?!

Post by Boateng »

Image
MaD_ProfessoR

#12 Re: Jeste li znali?!

Post by MaD_ProfessoR »

:mrgreen:
Tercius

#13 Re: Jeste li znali?!

Post by Tercius »

Hm ima dosta toga evo recimo...Film Serpico sa Al Pacinom, je kompletan scenu po scenu sniman unazad. 3 posto teritorije R Kipar, i dan danas je suvereno tlo Velike Brtanije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14 Re: Jeste li znali?!

Post by _BataZiv_0809 »

Tercius wrote:Hm ima dosta toga evo recimo...Film Serpico sa Al Pacinom, je kompletan scenu po scenu sniman unazad. 3 posto teritorije R Kipar, i dan danas je suvereno tlo Velike Brtanije.
Zanimljivo stvarno, narocito za Serpico :thumbup:

Marlon Brando je zbog debljine trazio od rezisera da ga se ne snima od struka na nize. Kako bi bio siguran da ga nece zeznuti, nije nosio pantalone.
avetinja

#15 Re: Jeste li znali?!

Post by avetinja »

Jeste li znali da je od svakih 200 ljudi u prosjeku jedan psihopat?!
Tercius

#16 Re: Jeste li znali?!

Post by Tercius »

_BataZiv_0809 wrote:
Tercius wrote:Hm ima dosta toga evo recimo...Film Serpico sa Al Pacinom, je kompletan scenu po scenu sniman unazad. 3 posto teritorije R Kipar, i dan danas je suvereno tlo Velike Brtanije.

Marlon Brando je zbog debljine trazio od rezisera da ga se ne snima od struka na nize. Kako bi bio siguran da ga nece zeznuti, nije nosio pantalone.

Heh da, kazu Serpicu su kratili kosu i bradu od zadnje scene pa sve do samog pocetka kada je bio mlad, zelen i golobrad, mislim ono fckn umjetnost nesto tako izvesti i da sve bude u detalje.A kazu isto da su Djuri kopali rupu da stane u nju da ne bude visi od Brad Pita hehe. :thumbup:
FreakyStyley

#17 Re: Jeste li znali?!

Post by FreakyStyley »

Tercius wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

Heh da, kazu Serpicu su kratili kosu i bradu od zadnje scene pa sve do samog pocetka kada je bio mlad, zelen i golobrad, mislim ono fckn umjetnost nesto tako izvesti i da sve bude u detalje.A kazu isto da su Djuri kopali rupu da stane u nju da ne bude visi od Brad Pita hehe. :thumbup:
:thumbup:

Samo, od Colina Farrella, kad su snimali Danisov Triage.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#18 Re: Jeste li znali?!

Post by _BataZiv_0809 »

Tercius wrote:
Serpico je remek djelo. A Al Pacino je njime zacementirao svoj besmrtni status :thumbup:

Inace znam ja dosta ovako neobicnih stvari, ali mi nadodju u razgovoru, ovako kad moram "na silu" pucat, ne mogu se sjetiti :evil:

Eh evo sjetih se:

Na novcanicama bivse istocne Njemacke su dominirali, a ko bi drugi, do marksisticki mislioci i borci za prava radnika: Marks, Engels, Klara Cetkin, itd...

Medjutim na apoenu od 5 maraka nalazio se Tomas Muntzner, protestantski svecenik :)

Bio je visoko cijenjen od DDR rezima jer je u svojim zapisima propagirao jedakost i pravednu raspodjelu bogatstva, a i digao je seljacku bunu :thumbup:
FreakyStyley

#19 Re: Jeste li znali?!

Post by FreakyStyley »

Sluzbena valuta Ekvadora, Paname i El Salvadora je USD. :D
Tercius

#20 Re: Jeste li znali?!

Post by Tercius »

_BataZiv_0809 wrote:
Tercius wrote:
Serpico je remek djelo. A Al Pacino je njime zacementirao svoj besmrtni status :thumbup:

Inace znam ja dosta ovako neobicnih stvari, ali mi nadodju u razgovoru, ovako kad moram "na silu" pucat, ne mogu se sjetiti :evil:

Eh evo sjetih se:

Na novcanicama bivse istocne Njemacke su dominirali, a ko bi drugi, do marksisticki mislioci i borci za prava radnika: Marks, Engels, Klara Cetkin, itd...

Medjutim na apoenu od 5 maraka nalazio se Tomas Muntzner, protestantski svecenik :)

Bio je visoko cijenjen od DDR rezima jer je u svojim zapisima propagirao jedakost i pravednu raspodjelu bogatstva, a i digao je seljacku bunu :thumbup:
A kad smo vec kod Njemaca, oni su ustvari prvi koji su lansirali ljudskom rukom napravljeni predmet u svemir. A to je bila granata koja je letjela oko 40tak km i tako presla granicu svemira.
Kazu da je sibirski vuk toliko usavrsio taktiku lova, da cijeli copor prije samog pocetka lova jede snijeg kako bi prikrili trag daha u zraku.
Dr Kova

#21 Re: Jeste li znali?!

Post by Dr Kova »

Zarez napravljen na kori stabla uvijek ostaje na istom razmaku od tla iako stablo neprestano raste.

Pablo Escobar je jednom prilikom, u toku skrivanja, spalio 2 miliona dolara da bi zagrijao bolesnu kćerku.
Last edited by Dr Kova on 15/06/2015 21:16, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22 Re: Jeste li znali?!

Post by _BataZiv_0809 »

:thumbup: :thumbup:

Super tema, nastavljamo pisati.
Tercius

#23 Re: Jeste li znali?!

Post by Tercius »

Piri Reis, turski mornaricki oficir 1513-te napravio kartu sjeverne obale Antarktika, kako ustvari izgleda ispod leda.1960-te USAF po zahtjevu Turske mornarice uradi analizu, te dodje do zakljucka da je karta iz 1513-te tacnija od one koju su imali 1960-te.Do danas se nisu usaglasili kojom metodom je dosao do tih preciznih crteza...
ćiribiribela

#24 Re: Jeste li znali?!

Post by ćiribiribela »

Kreator LSD-a je zivio 102 godine. :D
supercali

#25 Re: Jeste li znali?!

Post by supercali »

avetinja wrote:Jeste li znali da je od svakih 200 ljudi u prosjeku jedan psihopat?!
i taj jedan iz prosjeka po belaju rasporedjen da zivi u bih ostalih 199 negdje van bih

da i ja kazem neku zanimljivost

na mont everestu postoji preko 200 trupala koji sluze kao orjentiri
Post Reply