Hvala unaprijed.
Studiranje u Švedskoj
-
adasdk
#1 Studiranje u Švedskoj
Pozdrav ljudi! Student sam prve godine na Filozofskom fakultet Univerziteta u Sarajevu. universityadmissions.se su objavili sada proces aplikacije na njihove univerzitete, međutim, ja nemam pojma kako šta i odakle početi. Zanima me da li je moguće da samo prebacim svoje uspjehe i upišem drugu godinu u Švedskoj preko stipendije, ili moram sve ispočetka? Molio bih nekoga da mi objasni cijeli proces, jer mi se zaista sve smiksalo i ne znam odakle krenuti.
Hvala unaprijed.
Hvala unaprijed.
- Leia_Organa
#2 Re: Studiranje u Švedskoj
Pozdrav.
Ja sam ove godine aplicirala na master programe u Švedskoj putem te stranice.
Što se tiče stipendije, pogledaj stranicu studyinsweden.se. Tu sam ja našla informacije o stipendiraju master i doktorskih studija u Švedskoj. Trebale bi biti informacije i o stipendijama za dodiplomski studij.
Nisam upoznata s procedurom glede prebacivanja, ali jesam što se tiče "regularne" aplikacije. Ne znam može li ti to biti od pomoći.
Ja sam ove godine aplicirala na master programe u Švedskoj putem te stranice.
Što se tiče stipendije, pogledaj stranicu studyinsweden.se. Tu sam ja našla informacije o stipendiraju master i doktorskih studija u Švedskoj. Trebale bi biti informacije i o stipendijama za dodiplomski studij.
Nisam upoznata s procedurom glede prebacivanja, ali jesam što se tiče "regularne" aplikacije. Ne znam može li ti to biti od pomoći.
- U-zap
#3 Re: Studiranje u Švedskoj
Ako te zanima bachelor onda moras poslati svoju gimnazijsku diplomu na vrijednovanje i tek onda vidis na cemu si. Naravno moras znati i svedski sva 3 nivo ili u nekim slucajevima engleski 6. Za master rreba diploma fakulteta bachelor i znanje engleskog odnosno svedskog
- chengaba
#4 Re: Studiranje u Švedskoj
Pretpostavljam da hoćeš na engleskom bachelor program da studiraš. Bachelor programi na engleskom u Švedskoj su relativno rijetki (u nekim poljima ih ima puno, u nekim nikako, i ovisi od Univerziteta), ali mastera ima kakvih hoćeš. Rok za apliciranje je uglavnom u februaru, a ako hoćeš da se raspitaš da se prebaciš/da ti priznaju to sa prve godine, to moraš direktno pitati koordinatora programa za koji apliciraš. Znači nađeš na web sajtu Univerziteta programa koji te interesuje, i tamo nađi email i baci im pitanje. Universityadmissions nema ništa s tim...
A ako upisuješ jovo-nanovo, spremi certifikat engleskog (uglavnom IELTS ili TOEFL, provjeri za svoj program), sve diplome i transkripte prevedene i ovjerene na engleski od strane sudskog tumača sa apostilleom, CV i motivaciono pismo. Uplatiš 2 stoje na račun universityadmissions i pošalješ im poštom i nadaš se najboljem
A ako upisuješ jovo-nanovo, spremi certifikat engleskog (uglavnom IELTS ili TOEFL, provjeri za svoj program), sve diplome i transkripte prevedene i ovjerene na engleski od strane sudskog tumača sa apostilleom, CV i motivaciono pismo. Uplatiš 2 stoje na račun universityadmissions i pošalješ im poštom i nadaš se najboljem
- U-zap
#5 Re: Studiranje u Švedskoj
Ne moze upisati ni bachelor ako nema grundläggande behörighet pa cak i da nadje na engleskom. Prvo mora poslati diplome gimnazije na vrednovanje pa kad vidi da li ispunjava osnovne uslove za program koji je zanima onda moze poslati to sto je do sad zavrsila da joj priznaju ali samo pod uslovom da upadne na taj program. Naravno mora imati i odredjena predznanja engleskog i/ili svedskog jezika. Engleski je obicno engelska 6 a svedski je SVA3 ili Svenska 3