BH Kinematografija i pljuvanje po samim sebi.

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

ulicar

#1 BH Kinematografija i pljuvanje po samim sebi.

Post by ulicar »

Prije nekoliko dana sam kupio dva filmov proizveden u BiH, ili proizveden u inostranstvu, a koji su pravili bosanci. Filmovi su:

1. LJeto u zlatnoj dolini
2. Kajmak in mermelada

Znam da su oba relativno stari, ali ja nesto vidim da se oni vrte u krug kao sto se Kusturica vrtio, kao sto se Kenovic vrti... Iz ovih filmova isijava bukvalno neka mazohisticka zelja da se Bosanci i Hercegovci predstave kao stoka nesoljena, sto im pravo dobro ide.

Najbolji primjeri toga su na prvom mjestu "Kajmak in Mermelada", a odmah za njim "LJeto u Zlatnoj Dolini". Moguce da su i obratno postavljeni, ali posto Kajmak pljuje Bosance u iseljenistvu, to me malo vise dotaklo.

Dakle, "Kajmak in Mermelada" je, kako kaze uvod u film, prica o strancima "juznjacima" i Slovencima. Da li je? Ukoliko je iko gledao film, mora se sloziti samnom da ja ne bih svojoj sestri dao da se zabavlja sa majmunom kakvim nas predstavlja Branko DZuric u svojm filmu. Ovim svojim uratkom, Branko DZuric, koji je valjda sada Slovenac, dao municiju slovenackim nacionalistima i sovinistima, pa tako mozete naci na IMDB.com u reagiranjima na ovaj film i posting stanovitog Fenomen79 http://www.imdb.com/title/tt0333701/ u kojem on kaze da je ovo"prica o dvjema nacijama, jer je glavna glumica radina Slovenka, a na drugoj strani imamo Bosanca koji nema pojma sta je to rad".

Moje licno misljenje da je scenarista i reziser Branko DZuric, covjek cije je ocigledno davno proslo, u ovom filmu iskoristio svaki moguci klisej. Ukoliko niste gledali ovaj film, niste nista izgubili izuzev osjecaja da ste vidoviti :) . Naime ovaj film je tako predvidljiv da se gledalac u jednom trenutku pocne osjecati kao da vidi u buducnost, ili pocnete imati osjecaj deja-vua. Uz mrmljanje u bradu pocnete da se prisjecate gdje ste vec mogli vidjeti ovaj film. Odgovor je nigdje, ukoliko imate taj osjecaj, to je do DZure, a ne do vas :)

Drugi primjer je LJeto u Zlatnoj Dolini. Ja ne kontam gdje je Glava, pardon Srdjan Vuletic sreo te likove, ali ja nemam pojma gdje ih se moze naci. Mislim, ja sam k'o klinac snif'o ljepilo nekoliko puta, ali sumnjam da veliki broj klinaca nosi automatske puske, pistolje i ostala sranja. Cisto sumnjam da su svi policajci "prebaci u rikverc i po gasu", i cisto sumnjam da je sve tako crno kako nam Glava prica.

Ponovno, moje je misljenje da je film nelogican. Cehov je, meni se cini rekao nesto kao ukoliko se oruzje pojavi u prvom cinu, neko ce biti s njim ubijen u trecem. Na nasu nesrecu, kod glave ljudi izadju iz auta u gacama, ali udju u granap sa M16-om, opale rafal iz nje i padnu na guzicu. Sta me fakat zanima je GDJE JE TA PUSKA BILA U DOTADASNJEM TOKU PRICE? Predju pola grada u autu, nigdje ni pomena o pusci, ali u granap samo sto sa tenkom nisu usli. Da ne pricam o faktu da neko dodje na dzenazu i kaze "meni se duguje 50.000 maraka" i ljudi kazu, jes' garant, mora da je tako i odluce da poduzmu gomilu kretenluka nebil' se nekako tih 50,000 maraka platilo. Gdje to tako ide?

Sve u svemu, oba filma mi se nisu svidjela iz gomile razloga "Kajmak" jer je sablonski, a "LJeto" jer je prica krah, ali me interesuje dokle ce bosanskohercegovacka "intelidzensija" pljuvati po svojim sugradjanima, samo zato da bi se prodali u inostranstvu?
Prenj

Post by Prenj »

Ti bi da zavedes cenzuru?
ulicar

Post by ulicar »

A ti bi da se javis u thread koji ne kontas?

Haj' ako ti nije problem, javi se kada ti IQ prebaci preko broja cipela.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Drugi primjer je LJeto u Zlatnoj Dolini. Ja ne kontam gdje je Glava, pardon Srdjan Vuletic sreo te likove, ali ja nemam pojma gdje ih se moze naci. Mislim, ja sam k'o klinac snif'o ljepilo nekoliko puta, ali sumnjam da veliki broj klinaca nosi automatske puske, pistolje i ostala sranja. Cisto sumnjam da su svi policajci "prebaci u rikverc i po gasu", i cisto sumnjam da je sve tako crno kako nam Glava prica.
ulicharu, u pravu si, pricha nije tachna, dapacje gore je nego je Glava to pokazao u svom filmu.
Prenj

Post by Prenj »

Za tvoju informaciju, "glupi Bosanac" Djuro, je sa filmom "Kajmak i marmelada" odlicno zaradio. "Kajmak i marmelada" je najgledaniji film u istoriji Slovenije.
Uostalom da ti ja ne solim pamet, evo sta kaze Nenad Polimac, jedan od najcjenjenijih ex-Yu filmskih kriticara jos iz vremena dok je bog po zemlji hodao.

http://www.dnevnik.com.hr/index.php?article=1162
Image
Bosansko filmsko čudo
15.04.2004 | 23:04
Znakovit je podatak da je slovenska komedija Branka Đurića “Kajmak i marmelada” tijekom prvog vikenda u zagrebačkom CineStaru skupila gotovo tisuću gledatelja više od svojih hrvatskih konkurenata.
piše Nenad Polimac

Je li naša publika reagirala na činjenicu da je Đurić, koji je tim filmom debitirao kao redatelj, velika faca zahvaljujući reklamnim spotovima za HTnet? Ili je, pak, stekla dojam da se iza naslova “Kajmak i marmelada” krije nešto zabavno, za razliku od naslova hrvatskih filmova, koji su vrlo neutralni, a jedan je čak i izrazito depresivan?

U svakom slučaju, Đurićev film - koji je u Sloveniji već vidjelo više od 150 tisuća gledatelja, što je rekord tamošnje domaće produkcije - mogao bi i u nas biti i te kako gledan. Pošao sam ga ponovno vidjeti ove srijede, na prvu poslijepodnevnu predstavu, i zapanjeno slušao blagajnicu koja mi je tumačila da je najdalje slobodno mjesto - u trećem redu! Dvorana je zbilja bila puna, a da nije posrijedi slučajan fenomen, ustanovio sam nakon projekcije: za iduću predstavu u pola devet uvečer ostalo je još samo sedam ulaznica.

“Kajmak i marmeladu”, priču o nezaposlenom Bosancu u Ljubljani koji ima problema sa suprugom Slovenkom (glavni glumci Đurić i Tanja Ribič i u životu su bračni par), gledao sam prvi put prošloga ljeta na Sarajevskom filmskom festivalu i film je na mene ostavio dobar dojam. Činio mi se poput nepretenciozne TV produkcije koja je napravljena s puno duha, a povremeno i nešto malo stila. Ponajbolje scene u ljubljanskoj gostionici, u kojoj se domaćini prepuštaju svojim (malo je reći) bedastim običajima, podsjetile su me na “Priču o Palm Beachu” Prestona Sturgesa, gdje redatelj zafrkava luckaste američke macho rituale. Ako na bilo koji način možete povezati jednog od najvećih hollywoodskih satiričara i Đurića, to potonjem mora biti užasno važan kompliment.

Drugo gledanje još me više uvjerilo u to da je “Kajmak i marmelada” zbilja dobar film, koji je - barem glede priznanja - ostao u sjeni prerazvikanog “Kruha i mlijeka” Jana Cvitkoviča (Zlatni lav u Veneciji za najbolji mladi film) i “Rezervnih dijelova” Damjana Kozolea (natjecateljski program berlinskog festivala). Po sjetnom, podigranom humoru i načinu režije film je na tragu poetike Akija Kaurismakija (“Čovjek bez prošlosti”). Također ne baš mali kompliment.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

možda je nogat :D
barka umjesto cipela

cca 149 cm :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

najnormalnije je da se film bavi likovima s margine....inače, gdje je zaplet, gdje je bilo šta?

ne treba mi film da bih vidio kako živim.
ulicar

Post by ulicar »

A i ti ne kontas?

Kada neko kaze na najavnoj spici "ovo je prica o doseljenicima i slovencima" i onda prikaze neku protuhu kao primjer Bosanca, koji sve sto radi je sjedi povazdan i gleda TV, ili ide krast', e onda to nema nikakve veze i moze se hladno nazvati rasizam. Nije napravljen da bude razbibriga, jer ako ste vidjeli "Kajmak", kao sto ste vidjeli MIB, ili ET, onda je vas problem malo veci, nego susto nerazumjevanje onoga sto je meni zagrebalo ocni zivac dok sam gledao Kajmak.

Sto se tice velikih filmskih kriticara, otici na IMDB i pogledati kako kotira Kajmak, ili mozda sta pisu Slovenacki sovinisti, jer im je DZuro dao municiju. Sovinisti u Sloveniji jedva docekali da nadju potporu u tome da su svi Bosanci ljencuge i lopovi, a ovo im fino DZuro "juznjak" dade.

Inace, kao sto sam vec rekao, film je pun kliseja, od glupog i ljenog Bosanca, plavuse radine Slovenke, juznjackih lopova, mislim sta da ti pricam. Nebitno, meni je samo uvijek bilo sega da najbolju "domacu" pjesmu o Sarajevu napravi Beogradjanin, da najbolju pjesmu o Sarajevu sveukupno napravi Irac, da najbolji film o Sarajevu napravi Amerikanac..., a zasto, jer su "domaci" autori odlucili da su svi Bosanci glupi, ljeni kriminalci, a sve Bosanke smrdljive drolje. Interesantno je da je sa teritorija BiH i onih koji gravitiraju BiH izaslo tri Nobelovca, jedan oskarovac, nekoliko Palmi, PrixEuropa i slicno, a i dalje imamo takav status, zasto, jer ga i nasa "intelidzensija" gura.
A wrote:Da sam ja vlast u Amerikama zabranila bih ET, MIB, jer ce svijet misliti da se po Americi kretaju sve sami vanzemaljci sa drugih planeta. A nije tacno. U Americi ima samo ljudi razni boja. :-)
Film ima da pokaze amerikan drim, a ne tamo neke fantazije kad se drogerasi nadrogiraju sta misle.

Toliko.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

a da ne govorimo o
Texaškom masakru motornom pilom
i filmovima o njujorku :D
Zox

Post by Zox »

Kajmak JESTE bezze film, ali ti, ulicaru, vidis samo ono sto TEBE vrijedja. Film isto toliko vrijedja i slovence.
Duh sa sjekirom

Post by Duh sa sjekirom »

Jes, jes :roll:

pokaza ona djurina zena ben na d...i za 2 milje mara :shock: :P
Prenj

Post by Prenj »

ulicar wrote:A i ti ne kontas?

Kada neko kaze na najavnoj spici "ovo je prica o doseljenicima i slovencima" i onda prikaze neku protuhu kao primjer Bosanca, koji sve sto radi je sjedi povazdan i gleda TV, ili ide krast', e onda to nema nikakve veze i moze se hladno nazvati rasizam. Nije napravljen da bude razbibriga, jer ako ste vidjeli "Kajmak", kao sto ste vidjeli MIB, ili ET, onda je vas problem malo veci, nego susto nerazumjevanje onoga sto je meni zagrebalo ocni zivac dok sam gledao Kajmak.
...
Bice da si ti sanjao k'o mali da budes ruski filmski cenzor, mali covjek sa velikim makazama u rukama za rezanje nepocudnih filmova :sad:
Stari

Post by Stari »

Zox:
Kajmak JESTE bezze film, ali ti, ulicaru, vidis samo ono sto TEBE vrijedja. Film isto toliko vrijedja i slovence.
Ma meni nekako cudno sto ocito vecina filmova (ovaj Djurin nisam gledao) ...samo vrijedja .... pa nek su to i slovenci i Bosanci ...i crnci ili eskimi i kinezi. Vrijedjati samo po sebi ...je cudna svrha pravljenja jednog igranog filma... ako je to tako da ti filmovi vrijedjaju. To sto meni nije jasno kako se ne nadje neki (a ima ih dokazivo vise od jednog koji znaju praviti filmove ) da nekoga ili nesto pohvali....pa bili to slovenci bosanci busmani hotentoti aboriginci ....bilo ko. Ovdje u svedskoj je tesko doci do nasih filmova ...ali eto pogledao sam ih par i fino su napravljeni...samo sto u njima .... niko ne valja ni srbi ni hrvati ni bosnjaci ni nesvrstani ni englezi ni francuzi ni njemci...niko ...a film opet po ocijeni kritike ...dobar.
ulicar

Post by ulicar »

Bice da tebi i dalje nije jasno o cemu se ovdje prica. Neka, nije ni svako za dvocifrenog IQ-a
Prenj wrote: Bice da si ti sanjao k'o mali da budes ruski filmski cenzor, mali covjek sa velikim makazama u rukama za rezanje nepocudnih filmova :sad:
ulicar

Post by ulicar »

Apsolutno si u pravu, Zox, jeste da film u odredjenoj mjeri vrijedja i Slovence, ali opet to je stereotipizacija koja se provlaci kroz citav film.

Kontam ja da je on htio da se tusne, pa onda skontao da pravi film na osnovu viceva koje je cuo o glupom Bosancu i tako to. Sta mene handri je sto ljudi jednostavno progutaju sve sto im se servira i kada neko k'o ja kaze da je to sto nam nude kvazi umjetnici u najmanju ruku SMECE, A U NAJGORU sovinizam, onda se ukazu biseri branioci slobode gluposti i pricaju o cenzurisanju.

Kao sto rekoh, najbolju pjesmu o Sarajevu napravio Irac, kako to moze biti normalno? Ja bas ovih dana slusam price o jednom od novih doktora nauka, koji je rat docekao u srednjoj, pa bio u ArBiH, pa zavrsio fax, pa magistrirao, pa doktorirao, Bosanca na ciju je promociju dosao ministar obrazovanja RH i koji je jedan od najtalentovanijih ljudi u svojoj bransi na svijetu. Koliko se takvi ljudi uklapaju u DJurinu viziju Bosanca? Nikako. Koliko se uklapaju u moju? Uvijek.

Zox wrote:Kajmak JESTE bezze film, ali ti, ulicaru, vidis samo ono sto TEBE vrijedja. Film isto toliko vrijedja i slovence.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Kao sto rekoh, najbolju pjesmu o Sarajevu napravio Irac, kako to moze biti normalno? Ja bas ovih dana slusam price o jednom od novih doktora nauka, koji je rat docekao u srednjoj, pa bio u ArBiH, pa zavrsio fax, pa magistrirao, pa doktorirao, Bosanca na ciju je promociju dosao ministar obrazovanja RH i koji je jedan od najtalentovanijih ljudi u svojoj bransi na svijetu. Koliko se takvi ljudi uklapaju u DJurinu viziju Bosanca? Nikako. Koliko se uklapaju u moju? Uvijek.
predlazhem ti da otvorish temu o tom novom doktoru nauka, da vidimo i neki pozitivan primjer i temu. 8-)
Prenj

Post by Prenj »

Iz istorije su poznati brojni primjeri kada je umjetnicka sloboda bila ogranicavana na razne nacine, u raznim totalitarnim sistemima, i kada su umjetnici bili proganjani zbog svoga djela.
Ne mislim da je cilj filma, ili bilo koje druge umjetnosti, da propagira, da uljepsava, pa ne idemo zato u kino.
Ti se zalazes za to da se Djuri udari packa jer nismo 'dovoljno lijepi' u filmu, ja sam protiv.

Ali, hajde da ostavimo na trenutak raspravu o filmu i o tome da neko
uopste da odredjuje sta i kako reziser moze da snima.
Mi smo jos super prikazani u filmovima u odnosu na to kakvi smo inace.
Lako je upasti patriotski zanos na daljinu.
Ti izgleda da nisi odavno bio u sirotoj i uprljanoj zemlji Bosni.
Evo ti par primjera o tome kakvi smo:

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =10&isasp=
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 2/index.do

Cim se predje granica, na bilo kojoj strani, krenu brda i brda smeca, prelijepe bosanske rijeke su postale deponije :(

Slovenci su do sada pokupovali vecinu toga sto je vrijedilo u Bosni i time su pokazali da su u pravu kada kazu da smo mi glupi i lijeni Bosanci (a ja cu dodati i korumpirani).
Bez obzira sta Ulicar imao da kaze o tome ...
ulicar

Post by ulicar »

Ti i dalje ne kontas o cemu se ovdje prica, haj' nema veze. Neces skontati i to je to.
Prenj wrote:Iz istorije su poznati brojni primjeri kada je umjetnicka sloboda bila ogranicavana na razne nacine, u raznim totalitarnim sistemima, i kada su umjetnici bili proganjani zbog svoga djela.
Ne mislim da je cilj filma, ili bilo koje druge umjetnosti, da propagira, da uljepsava, pa ne idemo zato u kino.
Ti se zalazes za to da se Djuri udari packa jer nismo 'dovoljno lijepi' u filmu, ja sam protiv.
ulicar

Post by ulicar »

Haj' da ti pokusam pojasniti o cemu pricam.

DJuro, Glava, peti-deseti... Oni svi rade sablone i to je ono sto mene najvise handri u svemu tome. Bolan, pa malo se odmaknu od sablona i dobiju oskara? Kako je to moguce?

Otidji na http://www.panicstruckpro.com/revelatio ... movie.html i odatle skini film koji su ljudi napravili hobija radi i onda ce ti biti jasno zasto meni smetaju Kajmak i LJeto. Haj' ali dok ne pogledas ovaj film, nemoj vise ni pokusavati da pricas na ovom threadu. Jel' OK?
Prenj wrote:Iz istorije su poznati brojni primjeri kada je umjetnicka sloboda bila ogranicavana na razne nacine, u raznim totalitarnim sistemima, i kada su umjetnici bili proganjani zbog svoga djela.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Mozda stvarno treba izaci iz sablona i napraviti film kako je kod nas med i mlijeko. Da vlada pravna drzava, nigdje mafije, svi likovi iz filma zaposleni, zive u peterosobnim stanovima, voze Golfove petice, glavni problemi su oni ljubavni... A tek korupcija, ima li toga uopste u BiH? Mi zajebavamo Slovence, otimamo im deviznu stednju, kupujemo njihove firme podmicujuci njihove politicare.
Ne vjerujte onom sto vidite vec kako vam mi serviramo. To sto se u rubrici "crna hronika" na teletextu slovenacke televizije od pet izvrsilaca krivicnih djela cetvorica prezivaju Muharemovic, Todorovic, Ibrahimovic i Selmanovic je cista podvala slovenackih sovinista a nikako stvarno stanje. A tek njemacki i austrijski sovinisti koji namjerno uz identitet vecine kriminalaca stavljaju 'Bosniaker'.
Kako je mogao Djuro predstaviti Bosanca kao svercere ljudima. Jeste da je prije nekoliko godina zvanicna statistika pokazala da je iz Teherana redovnom linijom u Sarajevo doslo oko deset hiljada Iranaca svi sa povratnim kartama, a vratilo ih se samo nekoliko stotina. Ostali se izgubili, neki utopili u savi, uglavnom ih nema u Bosni. Slicno i sa Kurdima, Kinezima. Pa je li bas Djuro morao? Sto nije Norvezane ili Dance predstavio kao svercere ljudima?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ma davno sam ja govorio da je taj Djuro shupak... :-)
ulicar

Post by ulicar »

Ti fakat ne kontas sta je pisac hotio rijet :) Vjerovatno jer na film gledas sa malo drugacije perspektive nego ja. Haj' da ti pokusam pojasniti o cemu ja to, pa onda probaj skontati o cemu ja to. Jel' OK?

Kada kazem da u filmu imas lik Italijana, sta tebi padne prvo na pamet da ce taj Italijan raditi? Biti mafijas, okorjeli kriminalac.

Kada kazem da u filmu imas Bosanca, sta tebi padne prvo na pamet da ce taj lik raditi? Biti glupi kriminalac.

Kada ti kazem da u filmu imas homoseksualca Britanca, sta ti prvo padne na pamet da ce taj lik raditi? Biti pizda, da izvines na izrazu.

Ako pravis filmove u kojima ovo iskoristis, onda si truba jarane. To su sabloni koje smo vidjeli vec hiljadu puta i zato su ti filmovi glupi, klasicno smece.

Sta mislis zasto je http://www.imdb.com/title/tt0122933/ (Analyse This) bio veci uspjeh nego gomila DeNirovih filmova? Sta mislis zasto Sopranos http://www.hbo.com/sopranos/ uzese tolike nagrade? Jednostavno, jer su slomili neke sablone koje ti ocekujes da vidis u filmu o Italijanima. Dok se nasa kvaziintelidzensija gadja sablonima, neko drugi pravi lovu, zasto?

Imas dva pravila za pravljenje interesantne price.

1. Stavi normalne osobe u nenormalne situacije
2. Stavi nenormalne osobe u normalne situacije

Svaki dobar film u zivotu koji si gledao potpada u jednu od ove dvije skupine. Sta je DJuro od ta dva napravio? Sta je Glava od ta dva napravio?

Ja kontam zasto je Kusturica pravio takve filmove, ali on je provalio fol, ako sada vi napravite takav film, to je sablon. Sabloni su smece.
sudnjidan wrote:Mozda stvarno treba izaci iz sablona i napraviti film kako je kod nas med i mlijeko. Da vlada pravna drzava, nigdje mafije, svi likovi iz filma zaposleni, zive u peterosobnim stanovima, voze Golfove petice, glavni problemi su oni ljubavni... A tek korupcija, ima li toga uopste u BiH? Mi zajebavamo Slovence, otimamo im deviznu stednju, kupujemo njihove firme podmicujuci njihove politicare.
Ne vjerujte onom sto vidite vec kako vam mi serviramo. To sto se u rubrici "crna hronika" na teletextu slovenacke televizije od pet izvrsilaca krivicnih djela cetvorica prezivaju Muharemovic, Todorovic, Ibrahimovic i Selmanovic je cista podvala slovenackih sovinista a nikako stvarno stanje. A tek njemacki i austrijski sovinisti koji namjerno uz identitet vecine kriminalaca stavljaju 'Bosniaker'.
Kako je mogao Djuro predstaviti Bosanca kao svercere ljudima. Jeste da je prije nekoliko godina zvanicna statistika pokazala da je iz Teherana redovnom linijom u Sarajevo doslo oko deset hiljada Iranaca svi sa povratnim kartama, a vratilo ih se samo nekoliko stotina. Ostali se izgubili, neki utopili u savi, uglavnom ih nema u Bosni. Slicno i sa Kurdima, Kinezima. Pa je li bas Djuro morao? Sto nije Norvezane ili Dance predstavio kao svercere ljudima?
mr_orange

Post by mr_orange »

Ne mogu da vjerujem dokle seže ljudska glupost! :shock:
neutralac

Post by neutralac »

Neki filmovi su BAZIRANI na istinitom dogadjaju uz male modifikacije, a neki su slobodnog uma proizvod.Ti se izgleda nasao medju ovim prvima i odmah se uvrijedio.Steta. Pusti ljude od umjetnosti neka kazu sto imaju za reci preko filmskog platna.
Šandor

Post by Šandor »

Ne znam sto toliko raspravljate o Djuri?
Nemam ja nista protiv Djure. Ali Djuro je osoba sa vrlo malo talenta za ono cime se bavi.
Ali covjek je mangup. Maher. I treba mu skinut kapu jer ne prodaje nista a uzima lovu. I to je uspjeh.
Takav je jos od skolskih dana. Ali je uvijek bio jako inteligentan. Mudar, namazan, a kulturan i pristojan. :-D
Post Reply