1. LJeto u zlatnoj dolini
2. Kajmak in mermelada
Znam da su oba relativno stari, ali ja nesto vidim da se oni vrte u krug kao sto se Kusturica vrtio, kao sto se Kenovic vrti... Iz ovih filmova isijava bukvalno neka mazohisticka zelja da se Bosanci i Hercegovci predstave kao stoka nesoljena, sto im pravo dobro ide.
Najbolji primjeri toga su na prvom mjestu "Kajmak in Mermelada", a odmah za njim "LJeto u Zlatnoj Dolini". Moguce da su i obratno postavljeni, ali posto Kajmak pljuje Bosance u iseljenistvu, to me malo vise dotaklo.
Dakle, "Kajmak in Mermelada" je, kako kaze uvod u film, prica o strancima "juznjacima" i Slovencima. Da li je? Ukoliko je iko gledao film, mora se sloziti samnom da ja ne bih svojoj sestri dao da se zabavlja sa majmunom kakvim nas predstavlja Branko DZuric u svojm filmu. Ovim svojim uratkom, Branko DZuric, koji je valjda sada Slovenac, dao municiju slovenackim nacionalistima i sovinistima, pa tako mozete naci na IMDB.com u reagiranjima na ovaj film i posting stanovitog Fenomen79 http://www.imdb.com/title/tt0333701/ u kojem on kaze da je ovo"prica o dvjema nacijama, jer je glavna glumica radina Slovenka, a na drugoj strani imamo Bosanca koji nema pojma sta je to rad".
Moje licno misljenje da je scenarista i reziser Branko DZuric, covjek cije je ocigledno davno proslo, u ovom filmu iskoristio svaki moguci klisej. Ukoliko niste gledali ovaj film, niste nista izgubili izuzev osjecaja da ste vidoviti
Drugi primjer je LJeto u Zlatnoj Dolini. Ja ne kontam gdje je Glava, pardon Srdjan Vuletic sreo te likove, ali ja nemam pojma gdje ih se moze naci. Mislim, ja sam k'o klinac snif'o ljepilo nekoliko puta, ali sumnjam da veliki broj klinaca nosi automatske puske, pistolje i ostala sranja. Cisto sumnjam da su svi policajci "prebaci u rikverc i po gasu", i cisto sumnjam da je sve tako crno kako nam Glava prica.
Ponovno, moje je misljenje da je film nelogican. Cehov je, meni se cini rekao nesto kao ukoliko se oruzje pojavi u prvom cinu, neko ce biti s njim ubijen u trecem. Na nasu nesrecu, kod glave ljudi izadju iz auta u gacama, ali udju u granap sa M16-om, opale rafal iz nje i padnu na guzicu. Sta me fakat zanima je GDJE JE TA PUSKA BILA U DOTADASNJEM TOKU PRICE? Predju pola grada u autu, nigdje ni pomena o pusci, ali u granap samo sto sa tenkom nisu usli. Da ne pricam o faktu da neko dodje na dzenazu i kaze "meni se duguje 50.000 maraka" i ljudi kazu, jes' garant, mora da je tako i odluce da poduzmu gomilu kretenluka nebil' se nekako tih 50,000 maraka platilo. Gdje to tako ide?
Sve u svemu, oba filma mi se nisu svidjela iz gomile razloga "Kajmak" jer je sablonski, a "LJeto" jer je prica krah, ali me interesuje dokle ce bosanskohercegovacka "intelidzensija" pljuvati po svojim sugradjanima, samo zato da bi se prodali u inostranstvu?