Zajednicki zivot- brak

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
ja nisam ja

#1 Zajednicki zivot- brak

Post by ja nisam ja »

Koliko podrzavate zajednicki zivot prije vjencanja i na sta treba obratiti paznju. S druge strane koliko dugo bi zivjeli prije nego pomenuli i to vjencanje i kako da "natjerati" na taj potpis?
Ljuska_u_BaklaFi

#2 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Ako se bilo kakav zajednički zivot planira da bi nekoga "natjerali" na potpis onda odmah pisi propalo... zajednicki zivot podrzavam utoliko ukoliko oboje to zele ali ne kao vid izbjegavanja papira..

Papir nije najvaznija stvar, meni licno jeste bitna, ali on ne treba biti nacinjen pod prisilom zajednickog zivota i jedini cilj zajednickog zivota...znam da je konfuzno receno ali ko razumije shvatit ce :)
insomnia78

#3 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by insomnia78 »

Podrzavamo, podrzavamo
Cak i preporucujemo
Sto se tice Otog drugog, ne'am pojma
Ja svog ne tjeram, on to sam :lol:
ja nisam ja

#4 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by ja nisam ja »

Ne mislim da se time tjera na papir,vec ako ode toliko u osjecajima da licno zelite taj papir
spreca

#5 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by spreca »

ja nisam ja wrote:Koliko podrzavate zajednicki zivot prije vjencanja i na sta treba obratiti paznju. S druge strane koliko dugo bi zivjeli prije nego pomenuli i to vjencanje i kako da "natjerati" na taj potpis?
Nema u tome nista lose........bolje i tako nego vjencate se a posle pola godine se ganjaju po sudu i razvode se......a kko dugo tako zivjeti?....pa dok oboje ne rijesite da je doslo vrijeme za to ali bez cestih razzgovora bilo skoje strane o tome......i naravno nije pohvalno u godini promijeniti 12 partnera :mrgreen:
spreca

#6 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by spreca »

ja nisam ja wrote:Ne mislim da se time tjera na papir,vec ako ode toliko u osjecajima da licno zelite taj papir
ma mlada si ti jos ...kud zuris :oops: :mrgreen:
Saian

#7 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by Saian »

ja nisam ja wrote: S druge strane koliko dugo bi zivjeli prije nego pomenuli i to vjencanje i kako da "natjerati" na taj potpis?
Nemoj zamjerit', ali ovako kako si napisala, izgleda da si ti pristala na taj zajednicki zivot pod "daj sta das"-uvjerenjima, jer mi se cini da si ti bila manje zainteresirana za taj zivot bez potpisa nego on. Cini se da se tad gledalo na to kao na kompromis na koji trenutno moras pristati pa cemo potpis (kako ti to zoves) onda dalje zbarit' nekako. Po mom misljenju, taj pristup i filozofija su od rijetko koje, ako ijedne, bolji. Zajednicki zivot, naravno, ako oboje ulazite u to s istim nadanjima i slikom o tome. Ako ce to posluziti da vidite kako funkcionisete zajedno "na male". No nekako iz pisanja se cini da je jedna strana za ovjekovjechenje tog zajednickog zivota, dok drugoj treba slozit zvrchku da nesto potpise. Ako je tako, legitimno je pitati, da li oboje izvlacite istu pouku iz tog zajednickog perioda, ili su vam se slike malo razisle.

Unaprijed izvini, ako sam dobio pogresan utisak, no nacin na koji si ovo srocila u kombinaciji sa oskudnoscu informacijama lako navedu covjeka na taj zakljucak.
ho oponopono

#8 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by ho oponopono »

...a taj papir ce te uciniti mozda srecnijom, tada ce kao tvoje emocije biti u vrhuncu, a srce ce ti biti na mjestu?! :pusi2:

...ja ne znam pobogu ko taj komad papira ozakoni, napravio je ljudima samo zajebe, jer sumnje vrebaju cim do tog cina haman ne dolazi, da li me stvarno voli?!

...one koji nisu u istom, oni koji jesu odvec gledaju u fazonu nesto im fali...znam samo da nist ne ide na prisilu, nazor pa i kad do braka dodje i koliko god da potraje posto je ziv odnos, sta nosi dan/noc eh niko ne zna...ne treba ostajati u istom opet nazor, sta cu sad gotovo je, zarad kindera, sta ce familija i komsije da pomisle... :pusi2:
Saian

#9 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by Saian »

Je li moguce da si ti mozda malo konzervativnije odgojena i kao djevojka ne zelis, odnosno osjecas se deplasirano u ulozi onoga ko ce prvi spomenuti brak kao takav? Ako je to u pitanju onda je bezazlenije od ovog u sto sam ja skeptik posumnjao. No, koliko god je chednost, chasnost i nenametljivost kod djevojke (ili bilo koga) lijepa osobina, mislim da si sebi ipak duzna postaviti pitanje svom partneru, ako on vec ne pokazuje neke znakove slichnog raspolozenja. Timing je mozda drugaciji kod vas dvoje, no ako mu ne kazes koji je tvoj timing onda on i ne moze znati (iako opet skeptik u meni misli da se to zna, ako se zivi zajedno, osim ako covjek nije potpuno autistican). Tvoj zivot je u pitanju i tvoja sreca fakticki, tako da i pored one fine nenametljivosti i skromnosti lijepo dzuvegiji proishareti ha verbalno ha nekako drugacije, da si ti iz tog zajednichkog perioda dobila sto si planirala i da te zanima gdje je on sto se toga tice.
zijancer

#10 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by zijancer »

:P zajednicki zivot vodi tome da prije ili kasnije prestane svaki oblik glume, cak i nesvjesne, ako je ima
so, kada bi bili sigurni da ne glumite, znali biste odmah je li vam ugodno biti skupa ili nije :P
pustopoljina

#11 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by pustopoljina »

pa prije nego sto pocnes zivjeti s njim skupa, kazes mu da- ali:
1. za tebe je potpis bitan, te nema sanse da ti godine provodis u "divljem braku", svakom njegovo, ali ako sve pase-ima da se pravi svadba.
2. to je probni period na odredjeno i traje toliko i toliko (odredi period, daj sebi vremena). ako sve bude ok, nakon probnog vremena ima da se pojavi sa prstenom i da idete odrediti datum.
a sad savjet tebi- kao zena zeni :D
- ako vidis da ne ide, da se trudis puno, za male ili nikakve rezultate. da te ne konta. da te uzima zdravo za gotovo. da imas osjecaj da te uopste ni ne slusa- nemoj se ukopavati sa njim, da je materi na oci isp'o. uveHnuces da ces se sebe prepasti. to ne znaci da na prvu svadjicu trebas kupiti stvari, ali svako bi trebao imati onaj mali glasic,koji se javi kad je djavo odnio salu. i nemoj da te bude stid (sto si vec s nekim zivjela) i nemoj da mislis da ce brak promijeniti njegove kretenske osobine- ako ih ima, zadrzace ih i u braku.
ako vidis da mu nije tesko, ako skontas da se puno vise smijete i da ste se poceli kontati i bez puno price, ako je ciscenje jedino oko cega se naganjate, a ni to nije greda i ako jedva cekas da dodjes kuci- vodi ga kod maticara.
ako se budete oko braka svadjali, ono-on nece potpis, ti hoces- pitaj ga sta bi svojoj sestri rekao, da lik nece da je zeni, sta bi njegova mati i otac rekli sestri? ali ako dodje do toga, onda je bolje da trazis boljeg lika, taj ce se na kraju usreciti s nekom trudnocom i mrziti svijet do kraja zivota.
ovo zajednicko zivljenje bi trebalo da se desi spontano, a ti bi vec u vezi trebala reci da ti brak znaci, da ti je potpis vazan.
nije ok ni kad bi te lik odmah zenio,tom ni razvod nece tesko pasti- nije ok ni da oteze i necka se i ceka bolju priliku...trebas da osjetis da te voli i postuje i da je ozbiljno razmislio. za to konkretno, nije ni zajednicki zivot potreban, ali bolje je i to probati da ne kiksate na razmazenostima iz rodne kuce.
S4mpion

#12 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by S4mpion »

Koliko podrzavate zajednicki zivot prije vjencanja i na sta treba obratiti paznju. S druge strane koliko dugo bi zivjeli prije nego pomenuli i to vjencanje i kako da "natjerati" na taj potpis?
To mi je nakaradno, ulazak u zajednički život bez ikakvih odgovornosti i obaveza. Ne bih ulazio u takvu zajednicu. Nakon godina provedenih u takvoj zajednici, vjenčanje ne donosi ništa novo.
insomnia78

#13 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by insomnia78 »

sherbett wrote:I to i spermiogram podrzavam
Eki spermiogram
Haha
Dje ti on pade na pamet
ja nisam ja

#14 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by ja nisam ja »

Mozda je prerano govoriti o tome ali zar i takav nacin zivota nije kao legalan brak? Pk cemu se razlikuje sem
Po prezimenu. Ali ipak osjeca se sigurnost i nekako mislim da je bolje sa tim
Potpisom. Ko zna mozda je za sve potrebno vrieme
topcam
Vozim: uzbrdo

#15 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by topcam »

sherbett wrote:
insomnia78 wrote:
sherbett wrote:I to i spermiogram podrzavam
Eki spermiogram
Haha
Dje ti on pade na pamet
:mrgreen: šta fali?

Ma evo primjer moje kolegice: ukupno 8 godina sa sadašnjim mužem, što veza što brak, što zajenički život, i nedavno otkrila da ima slabo sijeme, ne može da ju oplodi...pa mi pade napamet..a i ona sama mi je tako zapovijedila :mrgreen: kaže da sam znala, ne bih se udala...

Doduše, ja se ne bi usudila to tražiti..

na temu..podržavam zajednički život, ali ne podržavam ga ako predstavlja svojevrsnu probu ili test za brak..po meni su te "probe" idiotarija i vrhunac sebičnosti. Kada bih dobila takav prijedlog, ne bih pristala. Idemo živjet skupa valjda iz nekih drugih razloga, a ne na probe i ostale idiotarije. Pa ako završimo u braku, neće to biti jer on ne baca čarape di stigne, nego iz nekih drugih razloga valjda
Ti kao da o kravi, a ne kolegici pises. (vidim da si pisala po naredjenju) :mrgreen:
topcam
Vozim: uzbrdo

#16 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by topcam »

ja nisam ja wrote:Mozda je prerano govoriti o tome ali zar i takav nacin zivota nije kao legalan brak? Pk cemu se razlikuje sem
Po prezimenu. Ali ipak osjeca se sigurnost i nekako mislim da je bolje sa tim
Potpisom. Ko zna mozda je za sve potrebno vrieme
Nisam bio u braku, ali koliko znam, a mogu si dozvoliti da malo znam, razlika je drasticna.
sha_ba

#17 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by sha_ba »

podrzavam i po ne znam koji put se iznenadim kad vidim da ima raje koja insistiraju na potpisu zarad "garancije" :-) :mrgreen:
madner

#18 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by madner »

Sta se sekiras, najgore sto se moze desiti jeste da raskine nakon par godina i ozeni se kolegicom u roku mjesec dana.
Ha ja, ne puca se.
Zoya

#19 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by Zoya »

Podrzavam i mislim da bi se trebalo zakonski uvesti zivljenje skupa prije braka. Nije to nikakvo testiranje u pitanju nego jednostavno je drugacije kada vidis osobu kako rijesava problematicne situacije, kako se nosi sa nekim stvarima i sl. Cemu zurba?
SaraFina

#20 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by SaraFina »

ja nisam ja wrote:Koliko podrzavate zajednicki zivot prije vjencanja i na sta treba obratiti paznju. S druge strane koliko dugo bi zivjeli prije nego pomenuli i to vjencanje i kako da "natjerati" na taj potpis?
Nisam ni za prisilne ( trudnoća) ni za suptilne( vanbracna zajednica )metode nagovaranja partnera kad je bračna zajednica u pitanju odnosno stupanje u istu.

Jednostavno mislim da se takve stvari trebaju spontano dešavati uz obostranu zelju.
Ako osoba ulazi u neki vanbračni zivot sa nekim, samo zato da bi ga kasnije privolila odnosno smeksala za brak to mi je nekako očajno ..

Jasno bi definirala radije voljenom muškarcu što ocekujem od njega, nego radila bilo kakve " pokuse"

Inače nisam protiv zivota van bračne zajednice ako je zasnovan na ljubavi, povjerenju, finansijskim ustedama za prestojeci zivot i sl..
JThomas

#21 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by JThomas »

Zoya wrote:Podrzavam i mislim da bi se trebalo zakonski uvesti zivljenje skupa prije braka. Nije to nikakvo testiranje u pitanju nego jednostavno je drugacije kada vidis osobu kako rijesava problematicne situacije, kako se nosi sa nekim stvarima i sl. Cemu zurba?
da možeš održati djevojačko veče pred jaranicama zelenim od jeda.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by Truba »

vako se i krave dovode na probu po selima da vide gazda radi li tvornica

podržavam zajednički život prije braka samo u situaciji da obje strane 100% žele to
a ne da je to nekome samo stepenica da na foru uhvate onog drugog
ili da je next best thing jer hadzo ili hadzinica neće brak za sada

mislim da su žene u blagoj defanzivi što se zajedničkog života prije braka tiče ali eto to je možda samo moje mišljenje

dakle ljudi ne vjeruju u brak = žive skupa SUPER

jedno cvili za brakom a drugo ne želi = žive skupa ODRON

probni period pred brak = žive zajedno NIKAKAV garant jer nema pritiska :D koji dođe s potpisom
SaraFina

#23 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by SaraFina »

A kakva je garancija koja dolazi s potpisima? Da će partneri biti vjerni, zauvjek zaljubljeni i sl???

Zena moze brakom svoju poziciju ucvrstiti jedino ako se udaje za fakat obezbijedjenu " finansijsku sigurnost" znači pozamaznog lovatora..

No obzirom kako Vlatka Pokos završi nakon razvoda s Dikanom i te kvazi sponzoruše poznatih faca sa TV ekrana bi trebale takve stvari uz odvjetnike i savjete njihove raditi.

Pokosici odose godine a nije lipe izvukla..

Očajno zbilja..da u četrdesetim završi zena koja se koliko toliko promovirala i ulagala u svoj izgled.

Da ne tupim o ovim manje poznatim..

Pa ko hoće sigurnost s potpisom od zena onda neka :

-nadje lovatora

-sroci dobar predbračni ugovor.. Svaku godinu zajedničkog zivljenja lijepo naplati, prevaru ekstra i sl ko u filmovima. :D

A sigurnost u dozivotnoj ljubavi? Vjernosti?

To niko ne moze dati. Jedino ako interese ne uvedeš u priču .. I to kao jak adut. I onda je upitno!
Muhamed Đakmić

#24 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by Muhamed Đakmić »

Nijedan funkcionalan i kvalitetan brak u mojoj okolini nije počeo zajedničkim životom prije braka.

Mislim da je najveći problem sebičnost, a neće vam hiljadu zajedničkih života pomoći, ako niste spremni praviti kompromise. Zajednički život je test, kako za jednu, tako i za drugu stranu, a meni miriše na žestoko nepovjerenje među partnerima.
SaraFina

#25 Re: Zajednicki zivot- brak

Post by SaraFina »

A vječno pitanje je opet " koliko se puta testirati" prije braka?
Jednom, dvaput? Koliko je " društveno prihvatljivo?

Mislim zabavljanje je jedno, ali vanbračne zajednice su komplicirane..

Tu čovjek ugradi dio sebe.. Emocije.. Financije..( logično da se i skučiš koliko toliko sa partnerom )

Svaki taj raskida vanbračne zajednice mislim da je jednako traumatičan kao i razvod.
Post Reply