citroen xm wrote:Previše je to kratak rok, a reciklaža debilno rješenje. Ljudima će ukloniti auto sa parkinga njihove zgrade, ali će zato nekom moćniku bez problema dozvoliti gradnju zgrade bez ijednog parking mjesta. Da, bez i jednog parking mjesta i to se desilo u mom naselju. Nikla je zgrada, regularno useljena, nekih 5 spratova i bez parking mjesta. I sada treba neko meni da pošalje auto na reciklažu sa parkinga moje zgrade da bi se mogao parkirati neko ko je kupio stan u toj divljoj zgradi? Dobro, moje je regularno registrovano, ali dajem primjer.
Odsetao si predaleko na stvari koje nemaju veze sa sustinom. Iako postoji zakon po kojem se parking mora izgraditi uz zgradu, nema "tvoj" ili "moj" parking. Javni parking je javna povrsina dostupna svima koja sluzi na parkiranje motornih vozila i za tu povrsinu je nadlezna drzava. Neregistrovano vozilo je izbrisano iz evidencije vozila i samo po sebi zvanicno nije motorno vozilo i nema pravo biti na javnom parkingu. To je isto kao na parking mjesto ostaviti npr. kakav teretni kontejner ili nekakvu masinu, gradj, materijal i sl. Uopste nije bitno da li je guzva na parkingu i ko ce se parkirati na mjesto kad vozilo bude uklonjeno.
Dalje, rok nije samo 7 dana, nijedan auto sa tablicama ne moze biti odvucen, a poslije vracanja tablica mora proci odredjeno vrijeme prije nego redari uoce da se vozilo ne koristi duze vrijeme, a kad se to desi onda prvo ostave upozorenje - zutu naljepnicu na sajbi pa tek onda voze auto. S obzirom da je javni zakon i da svako zna sta slijedi ako ne pomjeris auto ukupno gledajuci to nije kratak rok, radi se o par mjeseci i vise. Ni meni nije bas simpaticno to sa reziklaznom, ali je logicno da se fizicki brise mogucnost da se auto ikad vise registruje, a da firme puput Metisa i Ciosa koje u HR imaju koncesiju na reciklazu istovremeno ne smiju dodatno zaradjivati prodajom dijelova sa uklonjenih vozila.