Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
- JanuaryJones
#1 Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Po ko zna koja pljačka banke u po' bijela dana u Sarajevu. Mene zanima šta je zaštitarima u opisu posla, čemu služe?
Treba, ko u Italiji, uvesti poseban način ulaska u banku i detektor metala.
Treba, ko u Italiji, uvesti poseban način ulaska u banku i detektor metala.
Last edited by JanuaryJones on 22/04/2015 14:59, edited 1 time in total.
- Danguba
#2 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
da dignu frku. 
- manekenka u penziji
#3 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Da ukazu koji je red manje opterecen i da pokazu gdje stoje uplatnice 
Elem, nije niko lud za 400-500 KM nositi glavu u torbi.
- JanuaryJones
#4 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Onda to nije zaštitar nego službenik u sali. Ne kontam poantu. Isto ko da ih i nema a plaća im se nešto da štite. Šta i koga?manekenka u penziji wrote:Da ukazu koji je red manje opterecen i da pokazu gdje stoje uplatnice
- Nekako s proljeća
#5 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Da zarade mizernu platu, i da se stekne utisak da legalne lopove ima ko da zaštiti od onih nelegalnih. A u vezi detektora metala, prevaziđeno je to stari ihi hi...
- manekenka u penziji
#6 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Mislim da je @Nekako s proljeca dao najbolji odgovor a ja bih dodala i da su ispomoc koja ih kosta mnogo manje nego sluzbenik sa saltera kojemu je plata pa i duplo veca.
Ovako imas nekog ko stoji npr.za infopultom i obavlja posao ili bar daje dojam "zastitiara".
Ovako imas nekog ko stoji npr.za infopultom i obavlja posao ili bar daje dojam "zastitiara".
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#7 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Ja znam jednu stvar a to je dok je bila samo policija (milicija) ovakvog kriminala nije bilo ni blizu a od kada su se pojavili zastitari tj zastitatrske agencije kriminal cvijeta na sve strane. Sve to treba lijepo ukinuti i sve prebaciti ponovo na policiju. kakvi klinci i zastitari.
- JanuaryJones
#8 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Ne znam nijedan slučaj sprječavanja krađe (osim u Zagrebu prije godinu/dvije) iako im to stoji kao vrsta usluge/opis posla.Fizička zaštita
Fizička zaštita podrazumjeva prisustvo čuvara na objektu koji štiti ljude i imovinu od uništenja, oštećenja, krađe i drugih oblika opasnog ili štetnog djelovanja. Poslove fizičke zaštite obavljaju obučeni i certificirani zaštitari u skladu sa zakonima i u skladu sa ugovorom.
Posebno edukovani zaštitari
Svi naši zaštitari su edukovani na polju zaštite na radu i protivpožarne zaštite, a specijalizovani dio zaštitara je edukovan od strane ovlaštenog organa za Basic live suport odnosno pružanju hitne pomoći do dolaska liječnika.
U slučajevima dodatnih zahtjeva spremni smo obezbjediti zaštitare koji govore strane jezike, poznaju borilačke vještine, imaju razne certifikate i dozvole o položenim specifičnim kursevima.
Svakih 6 mjeseci provjere uposlenika
Tokom cijele godine vrše se provjere psihofizičkih sposobnosti, poznavanja zakonskih ovlaštenja, upotrebe fizičke sile, upotrebe vatrenog oružja. Na osnovu rezultata provjera zaštitari se raspoređuju na pojedine objekte i sektore rada.
Zaštitari Securitasa posjeduju sva propisana materijalno-tehnička sredstva
Tokom obavljanja poslova zaštite zaštitari su opremljeni potrebnim materijalno - tehničkim sredstvima koji zavise od vrste određene usluge i ugovornih obaveza agencije za zaštitu.
Svi zaštitari na terenu su opremljeni sistemom radio veze kojim je pokrivena cijela Bosna i Hercegovina. Operateri iz dojavnog-operativnog centra mogu uspostaviti vezu sa svim uposlenicima u svakom trenutku bilo radio vezom, bilo mobilnim telefonima
- Ridjobrki
#9 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Zaštitari služe da bi se formalno ispoštovao zakon koji ne služi ničemu.
-
razonoda
#10 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Kod mene ih vidjam samo u Gucci i LV prodavnici, banke NE.
u BIH SVE NAOPAKO.
u BIH SVE NAOPAKO.
-
weca89
#11 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Samo lud čovjek bi rizikovao svoj život za onu platu koju imaju zaštitari. Može stajati u opisu posla svašta, ali njihovo je da spriječe neki manji incident (tipa kada dođe pijani klijent ili slično) i da alarmiraju policiju u slučaju pljačke.
- karanana
#12 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
zastitari ne sluze nicemu.
to je legalan nacin reketarenja odnosno prikazivanja nekog prividnog obezbjedjenja. vjerujem da postoji zakon koji kaze da zastitari moraju biti prisutni a vjerovatno da se i unutar polica osiguranja novca banke navodi da banka mora imati zastitare.
to je legalan nacin reketarenja odnosno prikazivanja nekog prividnog obezbjedjenja. vjerujem da postoji zakon koji kaze da zastitari moraju biti prisutni a vjerovatno da se i unutar polica osiguranja novca banke navodi da banka mora imati zastitare.
- Ridjobrki
#13 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Šta, imaju te radnje u borer-tornju?razonoda wrote:Kod mene ih vidjam samo u Gucci i LV prodavnici, banke NE.
u BIH SVE NAOPAKO.
-
razonoda
#14 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Popni se ako ti ''BRK' dozvoljava.Ridjobrki wrote:Šta, imaju te radnje u borer-tornju?razonoda wrote:Kod mene ih vidjam samo u Gucci i LV prodavnici, banke NE.
u BIH SVE NAOPAKO.
- Ridjobrki
#15 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Ma neću, bojim se slučajno zgaziti vlasnika pa eto ti belaja...razonoda wrote:Popni se ako ti ''BRK' dozvoljava.Ridjobrki wrote:Šta, imaju te radnje u borer-tornju?razonoda wrote:Kod mene ih vidjam samo u Gucci i LV prodavnici, banke NE.
u BIH SVE NAOPAKO.
-
razonoda
#16 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Vlasnik je jako ljubazan , dobices tvoju omiljnu kaficu i neke novine da presistas. Reci da sam te JA poslala. 
- O'zone
- Globalni moderator
#17 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Rijetko ali desi seJanuaryJones wrote: Ne znam nijedan slučaj sprječavanja krađe (osim u Zagrebu prije godinu/dvije) iako im to stoji kao vrsta usluge/opis posla.
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140429113
http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 91058.html
http://www.infobiro.ba/article/679136
- Ridjobrki
#18 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Moram prvo jezik naučiti, on ne zna bosanski a tanak je i sa engleskim, vjerujem.razonoda wrote:Vlasnik je jako ljubazan , dobices tvoju omiljnu kaficu i neke novine da presistas. Reci da sam te JA poslala.
-
broj dva
#19 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Sluze tome da ne mogu ja sada doci i opljackati banku sa mobitelom u ruci i da ne mogu salterusi oci iskopat zivce kad mi digne.
A definitivno nisu tu da se obracunaju sa mafijom i da sprijece ozbiljne pokusaje pljacke. A i sto bi (bez obzira je li im plata 500 ili 1500) kad je banka i onako osigurana, zasto glavu u torbu za tudje pare...
A definitivno nisu tu da se obracunaju sa mafijom i da sprijece ozbiljne pokusaje pljacke. A i sto bi (bez obzira je li im plata 500 ili 1500) kad je banka i onako osigurana, zasto glavu u torbu za tudje pare...
-
razonoda
#20 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
a TO tebe boli. NE RAZUMIJES GA.Ridjobrki wrote:Moram prvo jezik naučiti, on ne zna bosanski a tanak je i sa engleskim, vjerujem.razonoda wrote:Vlasnik je jako ljubazan , dobices tvoju omiljnu kaficu i neke novine da presistas. Reci da sam te JA poslala.
- Ridjobrki
#21 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Sreća pa sam frendli prema tim auslenderima.razonoda wrote:a TO tebe boli. NE RAZUMIJES GA.Ridjobrki wrote:Moram prvo jezik naučiti, on ne zna bosanski a tanak je i sa engleskim, vjerujem.razonoda wrote:Vlasnik je jako ljubazan , dobices tvoju omiljnu kaficu i neke novine da presistas. Reci da sam te JA poslala.Povedi Mileta ON CE PREVODITI.
No toliko o offtopicu.
- jao_situacije
#22 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
razlog zašto su u bankama zaštitari je zakon koji tako nalaže
drugo novac je osiguran svakako
treće postoji više primjera kad su zaštitari namlatili razbojnike, pa čak i slučaj kad su zaposlenici banke namlatili razbojnika (pljačka u titovoj)
četvrto razni likovi su zaštitari i razne agencije vrše zaštitu nisu svi isto obučavani niti su svi profesionalci u tome
vrlo često oni nemaju obuku kako savladati razbojnika bez ugrožavanja svog i života ostalih, velika većina njih nemaju ni pancir, o ostalom da ni ne govorimo...
itd.
itd.
treće postoji više primjera kad su zaštitari namlatili razbojnike, pa čak i slučaj kad su zaposlenici banke namlatili razbojnika (pljačka u titovoj)
četvrto razni likovi su zaštitari i razne agencije vrše zaštitu nisu svi isto obučavani niti su svi profesionalci u tome
vrlo često oni nemaju obuku kako savladati razbojnika bez ugrožavanja svog i života ostalih, velika većina njih nemaju ni pancir, o ostalom da ni ne govorimo...
itd.
itd.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#23 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Pravo je pitanje cemu sluzi policija, tuzilastvo i sudstvo koji rade za mnogooo vecu platu od ovog jadnika koji ce nedo bog da povrijedi pljackasa u najmanju ruku ostati bez posla
-
razonoda
#24 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Koji zakon. Vecina banaka -privatna--ili ti stranacka. Zastitare vidjeli u 'starim ' filmovima.jao_situacije wrote:razlog zašto su u bankama zaštitari je zakon koji tako nalaže
itd.
itd.
Meni ti -zastitari--- govore ----------da je zemlja opasna, da je rizik uci u banku a jos veci IZACI. TO NE SALJE POZITIVNU SLIKU O DRZAVI.
- Njanjavi
#25 Re: Čemu služe zaštitari (konkretno) u bankama?
Ja se smijem opkladit da u preko 50% pljacki, bas ti zastitari tipuju hajvanima poslice. Svakakvog hamelja tu ima vjerujte