PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Moderator: Benq
- mobile9
#1 PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Da li je po vama bolje uzeti PC za cijenu koju bi dali recimo za najnoviju konzolu PS4 ili Xbox One? Znamo da svaka nova igra za PC zahtjeva sve jači hardver pa je nakon nekog vremena potrebno neke komponente nadograditi odnosno da li se za cijenu konzole može uzeti dovoljno jak PC da se nosi par godina s konzolama bez nadograđivanja i što se tiče gamepad-a nisu sve igre kompaktibilne sa dualshock ili xbox gamepad-om pa to nekima smeta jer nije svako za igranja na tastaturi..ako još šta imate za dodati napišite. 
- XeuX
#2 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Uvijek PC.Bolja grafika i interface,pogotovo za FPS igre jer se može igrati mišem.Da ne govorim da PC ima još kamaru drugih prednosti.
Što se tiča hardwarea,nisu igre toliko zahtjevne,dovoljno je imat samo jaku grafičku i to je sve što ti treba,procesor neki solidan.Ja igram šta hoću na računaru iz 2009.
Što se tiča hardwarea,nisu igre toliko zahtjevne,dovoljno je imat samo jaku grafičku i to je sve što ti treba,procesor neki solidan.Ja igram šta hoću na računaru iz 2009.
- mobile9
#3 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Koje su ti specifikacije računara?XeuX wrote:Uvijek PC.Bolja grafika i interface,pogotovo za FPS igre jer se može igrati mišem.Da ne govorim da PC ima još kamaru drugih prednosti.
- Ljakan
#4 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Konzola.Dosta dobrih igara ima na konzolama sto za pc nema.Konzolu mores gonit 4-5 godina najmanje bez ikakvih ulaganja u nju(jedino ako ti sta crkne)
Konzola je cak mislim i jeftinija varijanta.
Konzola je cak mislim i jeftinija varijanta.
-
Mustang1
#5 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Jos ce ova generacija konzola trajati vjerovatno duze nego prethodne generacije.. Posto grafika trenutnih igrica nije ni blizu maximalnih mogucnosti konzole a i kad tu ude vrhunac onda ce da zazivi project morpheus ili kako se vec zove ono sto turis na glavu pa igras 
-
Wheatly
#6 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
r/PcMasterRace
PC sa i3 i GTX 750 ima bolje perfomanse u igricama od konzola ove generacije. Usto PC ima 200x puta više ekskluzivnih igrica od konzola.
PC sa i3 i GTX 750 ima bolje perfomanse u igricama od konzola ove generacije. Usto PC ima 200x puta više ekskluzivnih igrica od konzola.
-
febo_acm
#7 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Kakva je GTA za PC mislim kad smo kod eksluzivnosti? 
Ja sam prije 15-tak dana uzeo PS4 nov u celofanu za manje od 700 KM sa garancijom, a gledam sada su već spale na 700-750 KM. Realno, za te pare ne možeš kupiti PC za gaming nikako + imaš i trošak monitora vjerovatno... PS5 neće izaći barem do 2019 godine i znači za sve te godine trošak 0, osim kvara. Za 5-6 godina na PC se mora svašta zamijeniti
Ja sam prije 15-tak dana uzeo PS4 nov u celofanu za manje od 700 KM sa garancijom, a gledam sada su već spale na 700-750 KM. Realno, za te pare ne možeš kupiti PC za gaming nikako + imaš i trošak monitora vjerovatno... PS5 neće izaći barem do 2019 godine i znači za sve te godine trošak 0, osim kvara. Za 5-6 godina na PC se mora svašta zamijeniti
-
rayman90
#8 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
na pcu se jeftinije prolazi samo ako se ne kupuju igre, na konzoli ako kupis dva novija naslova, to su pare za novu graficku pc gejmeru koji ne placa za igre 
tesko da ce se neko ko je naviko igrat na konzoli, odlucit za igranje na kompu, na nekoj foteljici zguzvan i napinjat oci na pola metra udaljen ekrancic
u nekim drugim igrama ce mozda spojit i hdmi i jojstik, al opet procedura, kablovi
istina, meni su fpsovi na konzolama neigrivi, mada raja masovno igra, a fale mi i strategije
tesko da ce se neko ko je naviko igrat na konzoli, odlucit za igranje na kompu, na nekoj foteljici zguzvan i napinjat oci na pola metra udaljen ekrancic
istina, meni su fpsovi na konzolama neigrivi, mada raja masovno igra, a fale mi i strategije
- NK33
#9 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
PS4 je oko 850KM, sumnjam da mozes za te pare uzeti i blizu dobar racunar koji ce po grafici moci parirati PS4.
Ali onda imas drugu stranu price, sto za PS4 moras kupovati igre pa ako ih kupis 10 komada po 40KM najmanje (one bolje) to ti je jos 400KM pa te konzola izadje oko 1250KM i onda sa svakom igrom sve vise i vise
Jedino ako se i PS4 bude mogao cipovati kao sto su radili na PS3 pa onda sam sebi skidas igre s neta i przis na dvd. Iskreno ja bih vise volio PS4 nego gaming PC ali stavi racunicu na papir i skontaj sta ti se vise isplati.
Ali onda imas drugu stranu price, sto za PS4 moras kupovati igre pa ako ih kupis 10 komada po 40KM najmanje (one bolje) to ti je jos 400KM pa te konzola izadje oko 1250KM i onda sa svakom igrom sve vise i vise
Jedino ako se i PS4 bude mogao cipovati kao sto su radili na PS3 pa onda sam sebi skidas igre s neta i przis na dvd. Iskreno ja bih vise volio PS4 nego gaming PC ali stavi racunicu na papir i skontaj sta ti se vise isplati.
-
febo_acm
#10 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
To je sada već druga priča oko igrica i cijena... Mi pričamo o gaming konzolama i PC istog ranga. PS4 košta 750 KM nov i sada uzmi PC za 750 KM i vidi šta možeš igrati na jednom, a šta na drugom... Onda ili treba promijeniti naslov teme ili otvoriti novu temu da se diskutuje o troškovima nakon kupovine...
Naravno mi smo u BiH i kod nas je sramota kupiti orginal kad možeš ukrasti.
Ne znam kakav to pravi gamer baci 2500-3000 KM za računar i onda nema, ili mu je žao dati, 100 KM da kupi Battlefield prvi dana kada izađe i šuta online. Znam dosta hardcore gamera i znam šta i kako rade. Većina njih ne želi ni digital copy, već naslov u kutiji.
Naravno mi smo u BiH i kod nas je sramota kupiti orginal kad možeš ukrasti.
Ne znam kakav to pravi gamer baci 2500-3000 KM za računar i onda nema, ili mu je žao dati, 100 KM da kupi Battlefield prvi dana kada izađe i šuta online. Znam dosta hardcore gamera i znam šta i kako rade. Većina njih ne želi ni digital copy, već naslov u kutiji.
- Ljakan
#11 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Npr. danas mozes gta5 igrat na trojci koja kosta nekih 300km polovna dok na pc-u od 300km mozes samo igrat oko kucista ko indijanac oko vatre.
- XeuX
#12 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
mobile9 wrote:Koje su ti specifikacije računara?XeuX wrote:Uvijek PC.Bolja grafika i interface,pogotovo za FPS igre jer se može igrati mišem.Da ne govorim da PC ima još kamaru drugih prednosti.
Dual Core Pentium 2.8GHz
3GB DDR2
HD 5670
- klaki
#13 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Vise se PC isplati. Cak i kod nas mislim da se isplati, iako su cijene cudne. U americi je ps 400 dolara, i lagano se moze sastaviti PC za te pare.
Evo neko rece daj e PS4 850KM. Eh evo ti PC
150km cpu Neki haswell i3 ili haswell g3xxx sto je izasao. Dual core/dual thread CPU ovaj Gxxxx, ali moze se OC i dobar je...
250km grafa Uzmes polovnu r9 270 i ona ce ovaj gore navedini procesor bottleneckat i kad je OCas na brzine R9 270x (sto je veoma lahko uradit, isti kurac dodje i na kraju se ne isplati uzimati 270x)
150 psu Nesto tipa 650w Cooler master
80 mobo Osnovnu neku gigabyte lga 1150 mobo
80 ram 4 gige rama
60 kuciste
Dodje 770KM
Ostatak do 850KM potrosis na hard disk.
I onda nekada down the road kupis jos 4 gige rama i mirna bosna.
Sad ce se sto posto neko javiti GDJE TASTATURA, GEJMERSKI MIS, MONITOR STAMCAP AAAA a takve cu da ignorisem, jer gdje je ti je TV za PS4.
I da: Kad jednom krenes sa gradjenjem PCa, za sljedeci build/upgrade uvijek imas nesto sto mozes koristit. Npr ja jos imam 8 godina star hdd, nedavno promjenio 7 godina staro kuciste, ram mi je 4 godine star, tastatura neka ofirna stara isto, MX518 star 4 godine i tako.
Evo neko rece daj e PS4 850KM. Eh evo ti PC
150km cpu Neki haswell i3 ili haswell g3xxx sto je izasao. Dual core/dual thread CPU ovaj Gxxxx, ali moze se OC i dobar je...
250km grafa Uzmes polovnu r9 270 i ona ce ovaj gore navedini procesor bottleneckat i kad je OCas na brzine R9 270x (sto je veoma lahko uradit, isti kurac dodje i na kraju se ne isplati uzimati 270x)
150 psu Nesto tipa 650w Cooler master
80 mobo Osnovnu neku gigabyte lga 1150 mobo
80 ram 4 gige rama
60 kuciste
Dodje 770KM
Ostatak do 850KM potrosis na hard disk.
I onda nekada down the road kupis jos 4 gige rama i mirna bosna.
Sad ce se sto posto neko javiti GDJE TASTATURA, GEJMERSKI MIS, MONITOR STAMCAP AAAA a takve cu da ignorisem, jer gdje je ti je TV za PS4.
I da: Kad jednom krenes sa gradjenjem PCa, za sljedeci build/upgrade uvijek imas nesto sto mozes koristit. Npr ja jos imam 8 godina star hdd, nedavno promjenio 7 godina staro kuciste, ram mi je 4 godine star, tastatura neka ofirna stara isto, MX518 star 4 godine i tako.
Drug zivis u zabludi.Mustang1 wrote:Jos ce ova generacija konzola trajati vjerovatno duze nego prethodne generacije.. Posto grafika trenutnih igrica nije ni blizu maximalnih mogucnosti konzole a i kad tu ude vrhunac onda ce da zazivi project morpheus ili kako se vec zove ono sto turis na glavu pa igras
- XeuX
#14 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
febo_acm wrote:Kakva je GTA za PC mislim kad smo kod eksluzivnosti?
Za 700KM možeš uzet 2 gaming mašine.A jel to uz PS4 dolazi televizor?
- Ljakan
#15 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Mozes li na pc-u od 300km igrat fifu zadnju,soker zadnji,gta5,cod zadnji itd itd?
- Raigor Stonehoof
#16 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
mozes li na konzoli od 1000 km napisati CV i poslati ga poslodavcu 
ili mozda otvoriti FB i cuti se s prijateljem
ili mozda obraditi sliku i stavit svoju glavu na hulkovo tijelo
ili igrati dotu, najveci e-sport danasnjice
sve to mozes na pcu od 300 km
ili mozda otvoriti FB i cuti se s prijateljem
ili mozda obraditi sliku i stavit svoju glavu na hulkovo tijelo
ili igrati dotu, najveci e-sport danasnjice
sve to mozes na pcu od 300 km
- Ljakan
#17 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
ovde se prica o igranju kolko vidim
- AleksoMKD
#18 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Stvar navike valjda.
Ja sam poceo sa PC-em i to je to za mene.
Ja sam poceo sa PC-em i to je to za mene.
- XeuX
#19 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Ljakan wrote:Mozes li na pc-u od 300km igrat fifu zadnju,soker zadnji,gta5,cod zadnji itd itd?
Fifa i i soker su igre koje uopšte nisu zahtijevne,ja ih igram na računaru od 200KM,max detalji zakucano na 60fps.
GTA V još nije izašao za PC.
Evo COD advanced warfare na računaru vrijednosti 250-300KM(isti kao moj samo sa više rama)
https://www.youtube.com/watch?v=ea_0Ij5miD4
- Ljakan
#20 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Da ne stopa?Jest al u filmu.
- ferratilis
#21 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Opet trollanje s ovom raspravom. Koja je uopšte poenta ove diskusije? Za ovu temu jednostavno otiđite na /r/pcmasterrace i to je sve što treba da vam otvori oči
- Altsa
#22 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
I PC i konzola imaju svojih prednosti i mana. Sigurno se ne moze uzeti PC da valja u vrijednosti konzole. ali zato igrice za pc su maltene djabe u odnosu na igrice za konzole. a ta glupost kako moras kupiti i tv je
Svako ima TV pa to nije dodatni trosak.
- Ljakan
#23 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
I kakve veze ima sto gta nije izaso izace za mjesec pa ces ga moc na tom igrat al u limburgu.
- Altsa
#24 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
a koji se to racunar moze uzeti za 250 KM a da je nov. mozda je vrijednost tvog pc danas tolika ali uzeti nov za te pare ne mozes ni u snovima.XeuX wrote:Ljakan wrote:Mozes li na pc-u od 300km igrat fifu zadnju,soker zadnji,gta5,cod zadnji itd itd?
Fifa i i soker su igre koje uopšte nisu zahtijevne,ja ih igram na računaru od 200KM,max detalji zakucano na 60fps.
GTA V još nije izašao za PC.
Evo COD advanced warfare na računaru vrijednosti 250-300KM(isti kao moj samo sa više rama)
https://www.youtube.com/watch?v=ea_0Ij5miD4
- XeuX
#25 Re: PC vs Gaming konzole istog cijenovnog ranga
Ljakan wrote:Da ne stopa?Jest al u filmu.
Znaš ti šta je uopšte FPS?Ako ide 60fps znači da je itekako igrivo.Pogledaj video vidjećeš da COD ide od 35-55FPS što je itekako igrivo.
GTA 5 bi možda mogla na medium detaljima,i opet bi izgledalo bolje nego na konzoli.
Btw ako nisi znao može se i računar priključiti na TV,ako ga već svi imaju.