Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Moderator: anex
-
adi_sa2010
#1 Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Pozdrav ekipi,
možda malo neobično pitanje, ali me zapravo interesuje, koja je to minimalna kvadratura stana u kojoj se beba može odgajati?
Stan koji sam naslijedio (36m2) koristim sa suprugom, nisam siguran da li već sad trebam planirati nabavku novog (recimo 60m2) prije svega, jer tek učim o budućem odgajanju bebe i svim njenim potrebama tako da je savjet iskusnih mama;) za budućeg tatu više nego dobrodošao!
Lp,
Adi
možda malo neobično pitanje, ali me zapravo interesuje, koja je to minimalna kvadratura stana u kojoj se beba može odgajati?
Stan koji sam naslijedio (36m2) koristim sa suprugom, nisam siguran da li već sad trebam planirati nabavku novog (recimo 60m2) prije svega, jer tek učim o budućem odgajanju bebe i svim njenim potrebama tako da je savjet iskusnih mama;) za budućeg tatu više nego dobrodošao!
Lp,
Adi
- muha_sa
#2 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
djetetu je potrebna ljubav, roditeljska pažnja i sve što uz to ide a to se može priuštit i u sobicku 2x2
ne zamaraj se s kvadraturom, kad mognete kupit veci stan to i uradite.
ne zamaraj se s kvadraturom, kad mognete kupit veci stan to i uradite.
-
nula37
#3 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Prva i osnovna stvar "Gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna" vazda bilo. Da napomenem još da ne bude zabune sa ocem i sestrom sam odrasla u jednosobnom stanu i super mi je bilo.
Ja sam primjetila jednu drugu stvar u svom okruženju kada je ovo u pitanju, to je da većinom muškarci postavljaju ovakva pitanja ali da se iza njih kriju nezadovoljne žene. Imam drugaricu koja kaže kako se udala u mali stančić ali da će čim dijete dođe 100% to biti drugačije. (ona je došla na gotovo u jednosoban stan)
Poenta moje priče jeste ako imaš para i nezadovoljnu ženu kupi odmah vilu ili bar stan sa šest soba (ona opet neće biti zadovoljna)
Ako nemaš baš para za bacanje i ako bi taj novi stan pokrio neki kredit onda ostani tu gdje jesi jer je to za tvoje dijete najbolje. Skontaj da ćeš mu danas sutra za taj iznos koji imaš namjeru dati banci svaki mjesec kupiti nešto, odvesti ga negdje....
Ja sam primjetila jednu drugu stvar u svom okruženju kada je ovo u pitanju, to je da većinom muškarci postavljaju ovakva pitanja ali da se iza njih kriju nezadovoljne žene. Imam drugaricu koja kaže kako se udala u mali stančić ali da će čim dijete dođe 100% to biti drugačije. (ona je došla na gotovo u jednosoban stan)
Poenta moje priče jeste ako imaš para i nezadovoljnu ženu kupi odmah vilu ili bar stan sa šest soba (ona opet neće biti zadovoljna)
Ako nemaš baš para za bacanje i ako bi taj novi stan pokrio neki kredit onda ostani tu gdje jesi jer je to za tvoje dijete najbolje. Skontaj da ćeš mu danas sutra za taj iznos koji imaš namjeru dati banci svaki mjesec kupiti nešto, odvesti ga negdje....
- ultima_palabra
#4 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Dovoljno ti je to za bebu, ali kako dijete bude raslo trebat će mu više prostora... kad bude imalo 3-4 godine bilo bi dobro da imate veći stan. Eh sad to su želje, a mogućnosti su nešto drugo.
-
eki to
#5 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
bebu u tom period moras non stop nadzirati, tako da ti je to idealna kvadratura dok ne dodje sljedece
mada se I tad moze deverati
- SaraFina
#6 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Mislim da je nuzno da beba bude odvojena prilikom posjeta. Ne znam kakav ti je raspored, li ako imaš mogućnost bar privremeno ogradi dječiji prostor.
Troškovi su minimalni, a svakako ćete morati potraziti i veći stan kako dijete bude raslo.
Troškovi su minimalni, a svakako ćete morati potraziti i veći stan kako dijete bude raslo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
dvoje muske ili zenske djece u sobu
a bračni par u dnevni boravak
mislim da je to ok
ja sam odrastao u stanu od 46 kvadrata ali je raspored bio takav da smo imali 3 prostorije
mislim da je perfekcija bila za nas 4
a bračni par u dnevni boravak
mislim da je to ok
ja sam odrastao u stanu od 46 kvadrata ali je raspored bio takav da smo imali 3 prostorije
mislim da je perfekcija bila za nas 4
- All Apologies
#8 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Vaznija je uredjenost stana od kvadrature. Ima funkcionalnijih stanova male kvadrature nego onih vecih zatrpanih silnim namjestajem i ormarima punim svakojakog smeca.
-
adi_sa2010
#9 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
hvala svima na odgovorima, sada mi je (kao početniku;) mnogo jasnije!
još jedno (možda glupavo) pitanje: stan je u neboderu na 16 spratu, koliko taj faktor (uopšte) igra ulogu za odgoj bebe?
@SaraFina ima već kvalitetnu pregradu tako da je s njom jednopiposoban
Lp,
Adi
još jedno (možda glupavo) pitanje: stan je u neboderu na 16 spratu, koliko taj faktor (uopšte) igra ulogu za odgoj bebe?
Lp,
Adi
- insomnia78
#10 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Samo gledaj da ti kolica pasu u liftadi_sa2010 wrote:hvala svima na odgovorima, sada mi je (kao početniku;) mnogo jasnije!
Lp,
Adi
- Danguba
#11 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Najbolje je ako beba moze imati svoju sobicu. Neka vam to bude cilj.
- Država
#12 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Ja sam živi svjedok da kvadratura nije bitna. Odgojio sam djecu u malo kvadrata i danas starija ima 18 godina a mlađa 12. Sad imamo i viška kvadrata.adi_sa2010 wrote:Pozdrav ekipi,
Lp,
Adi
Ne čekaj ništa...
Pozz...
- Cherry-Cherry
#13 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
De pustite tu priču: kad čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna.
Naravno da je tijesna, ako nema dovoljno prostora. Dijete treba imati svoj prostor, svoju intimu. Danas sutra doći će mu drug, drugarica, društvo, momak, djevojka... naravno da će željeti privatnost, a ne da sjedite svi zajedno u jednoj prostoriji, da ne mogu progovoriti. Što je dijete veće, potrebno je i više prostora za odlaganje stvari, garderobu, knjige... I zašto bi djeca, ako su istog pola, dijelila jednu sobu?
Čuj djeca u jednu sobu, roditelji u dnevnu
Niko tu nema privatnosti, ni djeca, a još manje roditelji u dnevnoj sobi.
- insomnia78
#14 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Samo sto je ovo novorodjence
- animals
#15 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Nema pravila..
pokrivas se koliko si dug..
pokrivas se koliko si dug..
-
Org
#16 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Joj što voli ove nasljednice, gdje si ti bila kad sam se ja ženio?Cherry-Cherry wrote:De pustite tu priču: kad čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna.Naravno da je tijesna, ako nema dovoljno prostora. Dijete treba imati svoj prostor, svoju intimu. Danas sutra doći će mu drug, drugarica, društvo, momak, djevojka... naravno da će željeti privatnost, a ne da sjedite svi zajedno u jednoj prostoriji, da ne mogu progovoriti. Što je dijete veće, potrebno je i više prostora za odlaganje stvari, garderobu, knjige... I zašto bi djeca, ako su istog pola, dijelila jednu sobu?
- Cherry-Cherry
#17 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Jest novorođenče, ali će narasti i trebat će mu prostor i intima.insomnia78 wrote:Samo sto je ovo novorodjence
- Cherry-Cherry
#18 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Možda sam već bila udata.Org wrote:Joj što voli ove nasljednice, gdje si ti bila kad sam se ja ženio?Cherry-Cherry wrote:De pustite tu priču: kad čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna.Naravno da je tijesna, ako nema dovoljno prostora. Dijete treba imati svoj prostor, svoju intimu. Danas sutra doći će mu drug, drugarica, društvo, momak, djevojka... naravno da će željeti privatnost, a ne da sjedite svi zajedno u jednoj prostoriji, da ne mogu progovoriti. Što je dijete veće, potrebno je i više prostora za odlaganje stvari, garderobu, knjige... I zašto bi djeca, ako su istog pola, dijelila jednu sobu?
- insomnia78
#19 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Polako jedno po jednoCherry-Cherry wrote:Jest novorođenče, ali će narasti i trebat će mu prostor i intima.insomnia78 wrote:Samo sto je ovo novorodjence
Ionako ce prvih mjeseci morati i dan i noc deverati oko njeg', tako da je prakticnije da ti je pri ruci
Ima on par godina fore tu
- animals
#20 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Moj sin ima 3 god..ima svoju sobu, pa opet spava sa nama u sobi..Cherry-Cherry wrote:Jest novorođenče, ali će narasti i trebat će mu prostor i intima.insomnia78 wrote:Samo sto je ovo novorodjence
sta ce bebi initima..
- Cherry-Cherry
#21 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Kad je beba normalno je da spava sa roditeljima u sobi, da je uvijek sve pri ruci, kad se budi naveče. Al neće uvijek biti beba. Jednog dana će mu trebati intima. Željet će da dovede društvo i djevojku/momka da gledaju filmove. Imat će ljubavnih probleme i željet će da se zatvori u svoju sobu sam/sama, sluša tužne pjesme i isplače se. Željet će s mirom pričati na telefon ili skajp, da ne slušaju mama i tata šta priča sa curom, momkon, drugom... Normalno je da bebi ne treba intima, ne govorim ja o bebama. 
- animals
#22 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Ma razumijem ja tebe..Cherry-Cherry wrote:Kad je beba normalno je da spava sa roditeljima u sobi, da je uvijek sve pri ruci, kad se budi naveče. Al neće uvijek biti beba. Jednog dana će mu trebati intima. Željet će da dovede društvo i djevojku/momka da gledaju filmove. Imat će ljubavnih probleme i željet će da se zatvori u svoju sobu sam/sama, sluša tužne pjesme i isplače se. Željet će s mirom pričati na telefon ili skajp, da ne slušaju mama i tata šta priča sa curom, momkon, drugom... Normalno je da bebi ne treba intima, ne govorim ja o bebama.
ali kako funkcionise covjek..
ako nemas cokolade i dobijes je , sretan si..
ako imas vilu, ferarija, nisi sasvim sretan, fali ti nesto,
ne znas ni sam sta..fali ti, tako i sa kvadratima..
-
the_stick
#23 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
zakljucak:Cherry-Cherry wrote:Kad je beba normalno je da spava sa roditeljima u sobi, da je uvijek sve pri ruci, kad se budi naveče. Al neće uvijek biti beba. Jednog dana će mu trebati intima. Željet će da dovede društvo i djevojku/momka da gledaju filmove. Imat će ljubavnih probleme i željet će da se zatvori u svoju sobu sam/sama, sluša tužne pjesme i isplače se. Željet će s mirom pričati na telefon ili skajp, da ne slušaju mama i tata šta priča sa curom, momkon, drugom... Normalno je da bebi ne treba intima, ne govorim ja o bebama.
dijete ne bi trebali imati oni koji ne mogu priustiti dovoljno velik stan da djetetu obezbijede sobu? dvoje djece ne bi trebali imati oni koji ne mogu obezbijediti dvije sobe? itd....
- S4mpion
#24 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Pretjerujete, ali fakat. Ispade sad, djetetu će život bit propast zato što je stan mali.
Sve je to daleko od istine.
Sve je to daleko od istine.
- insomnia78
#25 Re: Minimalna kvadratura stana (normalnog rasporeda) za odgajanje prve prinove
Pretjerujes, decko je pit'o za sadaCherry-Cherry wrote:Kad je beba normalno je da spava sa roditeljima u sobi, da je uvijek sve pri ruci, kad se budi naveče. Al neće uvijek biti beba. Jednog dana će mu trebati intima. Željet će da dovede društvo i djevojku/momka da gledaju filmove. Imat će ljubavnih probleme i željet će da se zatvori u svoju sobu sam/sama, sluša tužne pjesme i isplače se. Željet će s mirom pričati na telefon ili skajp, da ne slušaju mama i tata šta priča sa curom, momkon, drugom... Normalno je da bebi ne treba intima, ne govorim ja o bebama.
Pita jel za bebu mora obezbjediti veci stan a ne kad beba poraste
Za bebu ne moras
Kad beba pofino poraste ne moras ni tada