Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa bilo ti je u medijama koliko se ispisalo iz drzavljanstva knjiga a koliko je i za vrijeme SFRJ to ucinlo je i dan danas nepoznat broj.
Racunaj da bar 2/3 maldih u Danskoj iz BiH su se ispali zbog Danskog drzavljanstva. A sta je sa Njemackoj i Austrijom? Tako da te bojke uzmi sa gramom soli.
muminovic wrote:Imas knjigu o iseljenistvu iz BiH na ovoj gore stranici... oni vode podatke koliko ljudi ima u kojoj zemlji...
Samo u AMERICI i KANADI ima oko 500.000 ljudi.
Dakle preko 1.356 MILIONA LJUDI JE ISELJENO.
Zviz sve te brojke nisu ni 3% od ove populacije, dakle apsolutno zanemarljivo.
koliko ljudi se rodilo u USA od ovih 500.000 koje je otislo prije 20 godina... mozda jos 200.000
Za Dansku ta brojka je bila 1996 godine, danas u Danskoj po danskim brojkama je cca. 12.500 iz BIH. Dobar dio starije populacije je uzeo povrat, bilo je i mladje. Ima i onih koji su otiski rodbini u Svedsku, pa cak neki u USA. Nedavno je iz Zenice, jedan sto je ovdje boravio od 1993, sa troje djece i zenom se odselio u Australiju, jer kako je sam rekao ima dole tri sestre i brata.
Ovo je statistika par godina nakon rata. Ali nije se čuditi ministarstvu da su sastavili listu 2008
Mogli su pogledati statističke godišnjake zapadnoevropskih zemaljaj. To barem nije teško.
muminovic wrote:Imas knjigu o iseljenistvu iz BiH na ovoj gore stranici... oni vode podatke koliko ljudi ima u kojoj zemlji...
Samo u AMERICI i KANADI ima oko 500.000 ljudi.
Dakle preko 1.356 MILIONA LJUDI JE ISELJENO.
Zviz sve te brojke nisu ni 3% od ove populacije, dakle apsolutno zanemarljivo.
koliko ljudi se rodilo u USA od ovih 500.000 koje je otislo prije 20 godina... mozda jos 200.000
Ovo sa njemačkom nemože biti istina jer samo u ovoj. Pokrajini kaže statistika da ima 110000 pljus 11000 koji su uzeli državljanstvo, dok nađem stranicu objaviću, a podatci su od 2000te
Po pitanju Danske je negdje 1998 izasla brojka oko 24.000 ljudi sa prostora BiH, zadnja je pisala 12.500. Veliko broj je jos krajem 90ih napustio Dansku za Svedsku, USA itd. U zadnjih dosta godina postoje povratni programi, a ima i ljudi koju su odlucivali na povratak jos 90ih. Licno poznam 5 porodica iz tog vremena. A brojka danas je mnogo veca u odnostu na tada. Ipak Danska nije bila skrta po pitanju povratnika. Dosta prijevremenskih i klasicnih penzionera se odlucilo na povrat ili preseljenje npr. u Austriju.
Brojevi iz 2011 u danskoj statistici kazu 17.580, a za 2014 14.691 (pardon moja greska sa 12.500), npr. iz Poljske 28.043 (2012).
Last edited by Zviz on 11/03/2015 17:43, edited 1 time in total.
Jarane ta sa Danskom ne drzi vode. To je brojka cca. 24.000 iz doba kad su masovno izbjeglice dolazile. Broj nasih sa danskim pasoso je zanemariv, ali i dalje se racunaju u statitsiku stranaca kad to danci prave, tako da ni to nema utjecaja na broju. Brojka je trenutno gotovo duplo manja od te koja tu pise.
tu ja nisam kriv - mozes napraviti kratki dopis Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegvoine
Ta brojka +- 20.000 je 0.01% u ovoj statistici od 1.9 MILIONA ljudi.
muminovic wrote:tu ja nisam kriv - mozes napraviti kratki dopis Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegvoine
Ta brojka +- 20.000 je 0.01% u ovoj statistici od 1.9 MILIONA ljudi.
Pa cim pisu 24.000 do 28.000 znas da nemaju pojma sta pisu. Isto kao sto nevjerujem da 289 ludi iz BiH ima u Lihtenstajnu. Kao prvo nije lagano dobiti boravisnu dozvolu a kao drugo ta drzavica je samo primila tri porodice za vrijeme rata! Pa ako je od tri prprodice narasalo 289 ljudi u 20 godina, pa ti nisu silazili sa tih zena
Dansak ima odlican povratni program sto garantuje ljudima u BiH izuzetno bogat zivot! A ovi prijevremenski penzioneri idu preko sema rodbina u Austriji pa ono po Bosni vidi a prima penziju.
Uglavnom to su neki okvirni podaci, i takodje nema podataka kolko ljudi se rodilo, znaci mozda je fulanje nekih 500.000 na ovu gore brojku od 1.9 miliona )))
muminovic wrote:Uglavnom to su neki okvirni podaci, i takodje nema podataka kolko ljudi se rodilo, znaci mozda je fulanje nekih 500.000 na ovu gore brojku od 1.9 miliona )))
Ma meni ove brojke lice ko one 1991 kad su i mrtve brojali pa si imao sela sa 200 ljudi cirka o odjednom 1991 tu je bilo 2000 ljudi. Sta bi s onim u Sri Lanki?
Pojma nemam, no vidis razlike izmedju 2008 i 2014, ode broj za skoro 500.000 prema gore.
A kazem ti nema nikakve evidencije o onim koji se rode, od tih 500.000 u USA, ako je svako dobio 1 djete u ovih 20 godina to je jos 500.000 nasih ljudi u USA.
muminovic wrote:Pojma nemam, no vidis razlike izmedju 2008 i 2014, ode broj za skoro 500.000 prema gore.
A kazem ti nema nikakve evidencije o onim koji se rode, od tih 500.000 u USA, ako je svako dobio 1 djete u ovih 20 godina to je jos 500.000 nasih ljudi u USA.
Pa ako cemo tako gledati onda koliko je Svaba u BiH znas i sam da je dosta njemackih pa cak i austriskih vojnika pokkoju povaliko etc. Nemozes tako gledati. Djete rodjeno od roditelja "bosanca" sa njemackim papiruma i drugog roditelja iz njemacke njemca ima toliko sa bih koliko i ja i ti sa makedonijom. Neko jednom rece za vrijeme rata se iselilo iz bih 1,5 mil a bih 1989 je imala prilicno istu cifru stanovnika kao i danas, mislim neke tako drasticne razlike nema, i odma zakljucis da nesto nije kako treba. 35-40% slobodno odbij od brojki.