Penzija po vise osnova ?
Moderator: _BataZiv_0809
- Ivo Lola
#1 Penzija po vise osnova ?
dobio sam neke informacije od pravnika u penzionom koje mi nisu bas logicne pa bi htio cuti jos necije misljenje
ovakva je situacija
moja majka prima penziju po osnovu toga sto je otac stradao u ratu...
medjutim ona ima 31 godinu radnog staza i odprilike pola od toga je uplatila sama sebi (privatna firma u njenom vlasnistvu)...
u penzionom nam tvrde da taj njen radni staz u potpunosti propada, da ne postoji mogucnost otvaranja jos jedne penzije po tom osnovu, kao ni eventualnog spajanja te penzije sa ovom vec postojecom pa cak niti povrata uplacenih sredstava
mi smo racunali koji je to iznos i cifra koju smo dobili je zaista vrijedna paznje i eventualnog ganjanja po nekim visim sudovima
sad me zanima sta vi mislite da li je to sto nam je njihov pravnik rekao tacno i ako jeste da li ima smisla ganjati to negdje dalje, odnosno postoji li nacin da se to nekako povrati, da li kroz penziju ili jednokratnu isplatu sredstava koja su uplacena za sve te godine ?
ovakva je situacija
moja majka prima penziju po osnovu toga sto je otac stradao u ratu...
medjutim ona ima 31 godinu radnog staza i odprilike pola od toga je uplatila sama sebi (privatna firma u njenom vlasnistvu)...
u penzionom nam tvrde da taj njen radni staz u potpunosti propada, da ne postoji mogucnost otvaranja jos jedne penzije po tom osnovu, kao ni eventualnog spajanja te penzije sa ovom vec postojecom pa cak niti povrata uplacenih sredstava
mi smo racunali koji je to iznos i cifra koju smo dobili je zaista vrijedna paznje i eventualnog ganjanja po nekim visim sudovima
sad me zanima sta vi mislite da li je to sto nam je njihov pravnik rekao tacno i ako jeste da li ima smisla ganjati to negdje dalje, odnosno postoji li nacin da se to nekako povrati, da li kroz penziju ili jednokratnu isplatu sredstava koja su uplacena za sve te godine ?
-
bumerangss
#2 Re: Penzija po vise osnova ?
ako ti je otac poginuo u ratu, tvoja mama moze nesmetano primati porodicnu penziju iz budjeta FBIH tj kao sehidsku penziju ili ako je poginuo kao civilna zrtva rata isto iz budjeta FBIH ali po drugom zakonu i moze primati jos jednu penziju iz PIO-a sto ti vjerovatno i prima porodicnu tj ocevu penziju koju je ona nasljedila kada je napunila 45 god zivota, jel tako?
Eh sad to sigurno znam da ne moze primati dvije penzije iz PIO-a tj porodicnu nasljedjenu ocevu i svoju zaradjenu, bez obzira na tu 31g uplacenog staza. Mislim da ima pravo izabrati za nju povoljniju penziju ali isto tako mislim da su sve porodicne tj nasljedjene iza supruga minimalne penzije a i njena bi, opet kazem ja mislim, bila isto minimalna jer je prijevremena po ovom jos malo vazecem zakonu, tako da joj nista ne preostaje nego da ostane tako kako jeste.
Sto se tice povrata uplacenih doprinosa i od toga nema nista, taman da idete do Strazbura jer je nas sistem penzionog osiguranja na principu medjugeneracijske solidarnosti tj da radnici koji sad uplacuju doprinose, ta sredstva se isplacuju naredni mjesec trenutnim penzijonerima, tako da tog novca vise nema!
Mislim da se trebate "poklopiti" i biti sretni sto ti mama prima dvije penzije a ne moze i trecu, jer ima mnogo gorih slucajeva gdje covjek ima 38 god radnog staza, od toga 10 god ne uplacenih od strane firme i sad je na birou bez ikakvih primanja, socijalni slucaj, tesko da ce ga ikad iko zaposliti, cesto narusenog zdravlja makar mentalnog s obzirom na tu situaciju...
Izvini, mozda ti zvuci grubo ali to je realno! Zelim ti, a i ti trazi od Boga mami zdravlja da jos dugo prima to sto prima jer ih znam dosta koji su u peniju otisli sa dobrom penijom i jos bolom odpremnimom ali su brzo otisli "gore"!
Eh sad to sigurno znam da ne moze primati dvije penzije iz PIO-a tj porodicnu nasljedjenu ocevu i svoju zaradjenu, bez obzira na tu 31g uplacenog staza. Mislim da ima pravo izabrati za nju povoljniju penziju ali isto tako mislim da su sve porodicne tj nasljedjene iza supruga minimalne penzije a i njena bi, opet kazem ja mislim, bila isto minimalna jer je prijevremena po ovom jos malo vazecem zakonu, tako da joj nista ne preostaje nego da ostane tako kako jeste.
Sto se tice povrata uplacenih doprinosa i od toga nema nista, taman da idete do Strazbura jer je nas sistem penzionog osiguranja na principu medjugeneracijske solidarnosti tj da radnici koji sad uplacuju doprinose, ta sredstva se isplacuju naredni mjesec trenutnim penzijonerima, tako da tog novca vise nema!
Mislim da se trebate "poklopiti" i biti sretni sto ti mama prima dvije penzije a ne moze i trecu, jer ima mnogo gorih slucajeva gdje covjek ima 38 god radnog staza, od toga 10 god ne uplacenih od strane firme i sad je na birou bez ikakvih primanja, socijalni slucaj, tesko da ce ga ikad iko zaposliti, cesto narusenog zdravlja makar mentalnog s obzirom na tu situaciju...
Izvini, mozda ti zvuci grubo ali to je realno! Zelim ti, a i ti trazi od Boga mami zdravlja da jos dugo prima to sto prima jer ih znam dosta koji su u peniju otisli sa dobrom penijom i jos bolom odpremnimom ali su brzo otisli "gore"!
- Ivo Lola
#3 Re: Penzija po vise osnova ?
prije svega hvala na opsirnom odgovoru
tacno je sve sto ste rekli za trenutne penzije koje prima...
primamo dvije penzije kao sehidska porodica
a sto se tice toga da li je eticno i moralno traziti povrat sredstava ili trecu penziju, ja mislim da njena situacija nema veze sa tim
to je jednostavno pozicija u kojoj je drzava prevarila nju... jer evo opisa konkretne situacije
ona je prije rata imala nekih 5-6 godina staza, onda je imala puni ratni staz, i eto tih nekih 18-19 nakon rata
e sad dolazimo do kljucnog dijela, sve od tog posle ratnog staza je uplatila sama sebi iz svoje firme... za svo to vrijeme nikada drzavi nije zasmetalo sto ona uplacuje doprinose za koje se znalo da ce propasti
ona je tu firmu mogla registrovati na nekog drugog kome bi staz tekao i za koga bi imalo smisla uplacivati doprinose, jer je priroda posla takva da sebe uopste nije morala prijavljivati, a hvala bogu imamo dovoljno osoba od povjerenja kojima se mogla povjeriti firma
i danas bi bila spremna na to, da staz odnosno penziju pokloni nekome drugom, ali naravno da se i to ne dopusta
ispravite me ako grijesim ali moja logika kaze ovako, ona je sebi penziju uplatila i ima pravo da joj se ona na neki nacin vrati
cak nam je ovaj pravnik u penzionom rekao da takav zakon postoji u njemackoj... odnosno da bi tamo mogla potrazivati povrat sredstava
tacno je sve sto ste rekli za trenutne penzije koje prima...
primamo dvije penzije kao sehidska porodica
a sto se tice toga da li je eticno i moralno traziti povrat sredstava ili trecu penziju, ja mislim da njena situacija nema veze sa tim
to je jednostavno pozicija u kojoj je drzava prevarila nju... jer evo opisa konkretne situacije
ona je prije rata imala nekih 5-6 godina staza, onda je imala puni ratni staz, i eto tih nekih 18-19 nakon rata
e sad dolazimo do kljucnog dijela, sve od tog posle ratnog staza je uplatila sama sebi iz svoje firme... za svo to vrijeme nikada drzavi nije zasmetalo sto ona uplacuje doprinose za koje se znalo da ce propasti
ona je tu firmu mogla registrovati na nekog drugog kome bi staz tekao i za koga bi imalo smisla uplacivati doprinose, jer je priroda posla takva da sebe uopste nije morala prijavljivati, a hvala bogu imamo dovoljno osoba od povjerenja kojima se mogla povjeriti firma
i danas bi bila spremna na to, da staz odnosno penziju pokloni nekome drugom, ali naravno da se i to ne dopusta
ispravite me ako grijesim ali moja logika kaze ovako, ona je sebi penziju uplatila i ima pravo da joj se ona na neki nacin vrati
cak nam je ovaj pravnik u penzionom rekao da takav zakon postoji u njemackoj... odnosno da bi tamo mogla potrazivati povrat sredstava
- kandelabar
#4 Re: Penzija po vise osnova ?
Eh ovo je najzalosnije u ovoj drzavi znam dosta žena u godinama +60 koje imaju mjesečno po 700-800KM i imaju penzije pod va osnova koja si naveo kao šehidske i radne,a demobilisani borci nemaju ni marke ili neki covjek koji je radio 40tak godina ima minimalnu 326KM..bumerangss wrote:ako ti je otac poginuo u ratu, tvoja mama moze nesmetano primati porodicnu penziju iz budjeta FBIH tj kao sehidsku penziju ili ako je poginuo kao civilna zrtva rata isto iz budjeta FBIH ali po drugom zakonu i moze primati jos jednu penziju iz PIO-a sto ti vjerovatno i prima porodicnu tj ocevu penziju koju je ona nasljedila kada je napunila 45 god zivota, jel tako?
-
bumerangss
#5 Re: Penzija po vise osnova ?
Kandelabar, ne slazem se sa tobom! Te supruge, u vecini slucajeva su zasluzile te sehidske penzije jer su dale svoje muzeve, sinove...za nasu BiH a koje su mizerno male ali na zalost drzava je takva da vise ne moze ponuditi jer je jako puno i drugih socijalnih davanja... Sehidska penzija supruge je 360km, to je ustvari naknada za dat zivot i u 99% slucajeva primaju i penziju iz PIO-a najnizu jer je vecina poginulih bilo mlado sa 10ak 15 god radnog staza i sa jedno ili vise male djece koja su se skolovala i u medjuvremenu je supruga napunila 45god i naslijedila tu porodicnu muzevu penziju koju su ustvari djeca dobivala jer je ona ne bi naslijedila da nije bilo dijeca a ako je u momentu pogibije muza imala manje od 45god sto u vecini slucajeva i jesu bile mladje ali su imale malu djecu. Znam dosta supruga koje na zalost nisu imale djecu pa sad primaju samo tu mizernu sehidsku penziju. Zato ne treba biti zavidan na, u vecini slucajeva casne supruge nasih poginulih heroja koje primaju 360+340=700km koliko je odprilike plata jedne cistacice u posti, bolnici... u bhtelekomu je sigurno i veca!
-
bumerangss
#6 Re: Penzija po vise osnova ?
Ivo lola, moras priznati da ti je mama sama kriva sto se nije raspitala pa da bezveze ne uplacuje doprinose od cega nece imati nikakve koristi jer je takav zakon bio i nakon rata. I da, da su u Bosni njemacki zakoni svima bi nam bilo bolje, i tvojoj mami i tebi a i meni
ali nisu 
- kandelabar
#7 Re: Penzija po vise osnova ?
problem je sto ima milion kategorija po kojim se dobijaju primanja i zato je opterecen finansijski sitem vlade Fbih od civilnih zrtava ljiljana sehidskih ratnih ne ratnih itdbumerangss wrote:Kandelabar, ne slazem se sa tobom! Te supruge, u vecini slucajeva su zasluzile te sehidske penzije jer su dale svoje muzeve, sinove...za nasu BiH a koje su mizerno male ali na zalost drzava je takva da vise ne moze ponuditi jer je jako puno i drugih socijalnih davanja... Sehidska penzija supruge je 360km, to je ustvari naknada za dat zivot i u 99% slucajeva primaju i penziju iz PIO-a najnizu jer je vecina poginulih bilo mlado sa 10ak 15 god radnog staza i sa jedno ili vise male djece koja su se skolovala i u medjuvremenu je supruga napunila 45god i naslijedila tu porodicnu muzevu penziju koju su ustvari djeca dobivala jer je ona ne bi naslijedila da nije bilo dijeca a ako je u momentu pogibije muza imala manje od 45god sto u vecini slucajeva i jesu bile mladje ali su imale malu djecu. Znam dosta supruga koje na zalost nisu imale djecu pa sad primaju samo tu mizernu sehidsku penziju. Zato ne treba biti zavidan na, u vecini slucajeva casne supruge nasih poginulih heroja koje primaju 360+340=700km koliko je odprilike plata jedne cistacice u posti, bolnici... u bhtelekomu je sigurno i veca!
-
bumerangss
#8 Re: Penzija po vise osnova ?
ljiljane ne treba uzmati u obzir jer ih je 1500 a zivih ili njihovih supruga ili roditelja koji ostvaruju pravo na naknadu za ljiljan je oko 700 sto je zanemarivo malo u odnosu na 60000 RVI, 35000 sehidskih porodica, 30000 civilnih zrtava rata... i to su najzasluzniji sinovi Bosne jer su dobili najvise ratno odlikovanje za ratne zasluge na prvim borbenim linijama! Mnogo vise budjetskog novca "pojedose" razni podrumski majori generali porucnici... koji rova ocima nisu vidjeli a primaju vojne penzije od 1000 do 1800KM
- kandelabar
#9 Re: Penzija po vise osnova ?
zato i kazem izuzetno puno se izdvaja za razlicite osnove i dosta ima ubacenih preko štele veze,a nije to ni malo zanemariv broj svake 4g pred izbore se uvodilo dodatno neki broj ljudi po nekim osnovama na teret države..Nije problem što šehidske porodice primaju po dva osnova 700KM ali je problem što demobilisani borac koji školuje djecu nema ni 1KM mjesečno..Takođe,ima dosta i vojnih lica koji su prijevrmeeno penzionisani,a radno sposobni rata nit su dozivjeli nit prozivjeli sa 40g zivota u penziju ide..
-
bumerangss
#10 Re: Penzija po vise osnova ?
sve to stojikandelabar wrote:zato i kazem izuzetno puno se izdvaja za razlicite osnove i dosta ima ubacenih preko štele veze,a nije to ni malo zanemariv broj svake 4g pred izbore se uvodilo dodatno neki broj ljudi po nekim osnovama na teret države..Nije problem što šehidske porodice primaju po dva osnova 700KM ali je problem što demobilisani borac koji školuje djecu nema ni 1KM mjesečno..Takođe,ima dosta i vojnih lica koji su prijevrmeeno penzionisani,a radno sposobni rata nit su dozivjeli nit prozivjeli sa 40g zivota u penziju ide..
-
razonoda
#11 Re: Penzija po vise osnova ?
Sistem je korumpiran--znam za 2 slucaja gdje djeca shehida , uzimaju primanja, a lazni su studenti. I ne mogu da vjerujem da to niko ne provjerava i da ne oduzima i kaznjava takve slucajeve.kandelabar wrote:problem je sto ima milion kategorija po kojim se dobijaju primanja i zato je opterecen finansijski sitem vlade Fbih od civilnih zrtava ljiljana sehidskih ratnih ne ratnih itdbumerangss wrote:Kandelabar, ne slazem se sa tobom! Te supruge, u vecini slucajeva su zasluzile te sehidske penzije jer su dale svoje muzeve, sinove...za nasu BiH a koje su mizerno male ali na zalost drzava je takva da vise ne moze ponuditi jer je jako puno i drugih socijalnih davanja... Sehidska penzija supruge je 360km, to je ustvari naknada za dat zivot i u 99% slucajeva primaju i penziju iz PIO-a najnizu jer je vecina poginulih bilo mlado sa 10ak 15 god radnog staza i sa jedno ili vise male djece koja su se skolovala i u medjuvremenu je supruga napunila 45god i naslijedila tu porodicnu muzevu penziju koju su ustvari djeca dobivala jer je ona ne bi naslijedila da nije bilo dijeca a ako je u momentu pogibije muza imala manje od 45god sto u vecini slucajeva i jesu bile mladje ali su imale malu djecu. Znam dosta supruga koje na zalost nisu imale djecu pa sad primaju samo tu mizernu sehidsku penziju. Zato ne treba biti zavidan na, u vecini slucajeva casne supruge nasih poginulih heroja koje primaju 360+340=700km koliko je odprilike plata jedne cistacice u posti, bolnici... u bhtelekomu je sigurno i veca!
-
bumerangss
#12 Re: Penzija po vise osnova ?
joj kako mrzim to "rekla-kazala"! Pa brate ako znas da su lazni korisnici, prijavi ih na broj telefona namjenjen bas za prijavljivanje laznih korisnika BIZ-a a koji se nalazi na veb stranici Vlade FBIH tj resornog ministarstva za boracka pitanja. Evo da ti olaksam nasao sam ti taj bro je 033 221-061 pa bujrum prijavi, moze anonimno, slobodno reci dijete od tog i tog lazno neosnovano, na prevaru... prima to i to jer je iazirao dokumente itd itd kao sto sam i ja uradio u par slucajeva i sigurno znam da reaguju jer su jednog laznog RVI skinuli s budjeta bas mojom zaslugom. i znas kako se osjecam super kad parazita, podrumasa, zdravog covjeka, uljeza izbacis iz casnih i zasluznih RVI, sehidskih porodica itd itd. 
-
razonoda
#13 Re: Penzija po vise osnova ?
Lijepo od tebe sto si savjesan gradjanin, koji mozda nije ni zaposlen, dok doticni zaposleni zaduzeni za taj posao, igraju igrice na kompu umjesto da sami nazovu faxove, i utvrde stanje. Jos gore taj novac nece usmjeriti ka zasluzenim RVI CLANOVIMA.bumerangss wrote:joj kako mrzim to "rekla-kazala"! Pa brate ako znas da su lazni korisnici, prijavi ih na broj telefona namjenjen bas za prijavljivanje laznih korisnika BIZ-a a koji se nalazi na veb stranici Vlade FBIH tj resornog ministarstva za boracka pitanja. Evo da ti olaksam nasao sam ti taj bro je 033 221-061 pa bujrum prijavi, moze anonimno, slobodno reci dijete od tog i tog lazno neosnovano, na prevaru... prima to i to jer je iazirao dokumente itd itd kao sto sam i ja uradio u par slucajeva i sigurno znam da reaguju jer su jednog laznog RVI skinuli s budjeta bas mojom zaslugom. i znas kako se osjecam super kad parazita, podrumasa, zdravog covjeka, uljeza izbacis iz casnih i zasluznih RVI, sehidskih porodica itd itd.
No, hvala na broju.