računar se ne može upaliti
Moderator: Benq
- dzeko1
#1 računar se ne može upaliti
Pozdrav.Od prije 2-3 mjeseca računar mi se neće upaliti kad ga istekam iz struje(prethodno na start ugasim naravno).Moram sačekati 15-ak minuta nakon sto ga ponovo ustekam u struju da bi ga mogao upaliti.Medjutim danas mi nestajalo struje i od tad ga ne mogu upaliti.Sta bi moglo biti?Hvala.
-
__Phoenix__
#2 Re: računar se ne može upaliti
Možda ti još nije došla struja, vidi to s Midhetom?
-
wolfie
#3 Re: računar se ne može upaliti
Vjerovatno napojna krepala.
- mirsek
#4 Re: računar se ne može upaliti
Vrte li se ventilatori u kompjuteru ?dzeko1 wrote:Pozdrav.Od prije 2-3 mjeseca računar mi se neće upaliti kad ga istekam iz struje(prethodno na start ugasim naravno).Moram sačekati 15-ak minuta nakon sto ga ponovo ustekam u struju da bi ga mogao upaliti.Medjutim danas mi nestajalo struje i od tad ga ne mogu upaliti.Sta bi moglo biti?Hvala.
Cuje li se neki bip kad ga upalis ?
- dzeko1
#5 Re: računar se ne može upaliti
Nista neobicno, normalno je radio, kad se upali. Danas mi nestalo struje i od tada nece da se upali.
- mirsek
#6 Re: računar se ne može upaliti
Pa sta se desava kad pritisnes dugme za palenje ?dzeko1 wrote:Nista neobicno, normalno je radio, kad se upali. Danas mi nestalo struje i od tada nece da se upali.
Jel svijetli lampica , jel se zavrte ventilatori ?
- gnjev
#7 Re: računar se ne može upaliti
Mozda ti je riknula napojna uslijed prenapona
- mayab
#8 Re: računar se ne može upaliti
Ne znam jel to kod tebe bilo tako, ali meni je prije desetak godina "riknuo"potpuno ispravan racunar kada je bilo nestalo struje, i kada je ponovo došla, a racunar je bio pri tome ugasen na shut down, ali ne i odvojen od strujne mreze fizicki, dakle prekidačem!dzeko1 wrote:Pozdrav.Od prije 2-3 mjeseca računar mi se neće upaliti kad ga istekam iz struje(prethodno na start ugasim naravno).Moram sačekati 15-ak minuta nakon sto ga ponovo ustekam u struju da bi ga mogao upaliti.Medjutim danas mi nestajalo struje i od tad ga ne mogu upaliti.Sta bi moglo biti?Hvala.
Od tada, komp mi je ukljucen u zid preko produznog kabla sa prekidacem, i nakon shut downa, OBAVEZNO ga odvajam gasenjem prekidaca!
- dzeko1
#9 Re: računar se ne može upaliti
Provjerio sam napojnu, izgleda da je u redu. Sta bi drugo moglo biti? Vec par mjeseci tesko ga je upaliti posle nestanka struje, a od juce nece nikako. Hvala.
-
lokalni_razdjevicar
#10 Re: računar se ne može upaliti
ukopdzeko1 wrote:Pozdrav.Od prije 2-3 mjeseca računar mi se neće upaliti kad ga istekam iz struje(prethodno na start ugasim naravno).Moram sačekati 15-ak minuta nakon sto ga ponovo ustekam u struju da bi ga mogao upaliti.Medjutim danas mi nestajalo struje i od tad ga ne mogu upaliti.Sta bi moglo biti?Hvala.
pokušaj ga pogurati
-
Ralfson
#11 Re: računar se ne može upaliti
Kako si provjerio napojnu?? Ako je ona u redu onda mora da pokazuje znake zivota na nekoj od komponenti... CD-rom, Hard-disk, neka lampica nesto...
- SmokingMan
#12 Re: računar se ne može upaliti
Prvo kreni sa grafičkom karticom,nju izvadi iz utora,pa pokušaj upaliti računar.Prije toga "skini" sa sebe statički elektricitet,protrljaj svoje ruke od radijator,ili kučište,da ne bi došlo do udara statičkog elektriciteta.
Uostalom možeš veoma jednostavno provjeriti radi li napojna pomoću metode "paperclip".
A ako ona radi znači da je nešto riknulo namatičnoj,(Kondenzatori,diode,etc),HDD,ili sl...Bilo bi dobro da imaš još jedan računar koji slabo koristiš,ili makar određenu komponentu,u ovome slučaju ispravnu matičnu,ili HDD.Kako bi mogao sve detaljnije prekontrolisati.
Uostalom možeš veoma jednostavno provjeriti radi li napojna pomoću metode "paperclip".
A ako ona radi znači da je nešto riknulo namatičnoj,(Kondenzatori,diode,etc),HDD,ili sl...Bilo bi dobro da imaš još jedan računar koji slabo koristiš,ili makar određenu komponentu,u ovome slučaju ispravnu matičnu,ili HDD.Kako bi mogao sve detaljnije prekontrolisati.
- dzeko1
#13 Re: računar se ne može upaliti
Provjerio sam napojnu kako si napisao gore, ventilator radi. A ponovo kad spojim na maticnu nista. Ne daje znak zivota kad ga pokusam upaliti na dugme, nista se ne desava. Postojil mogućnost da je dugme zakazalo, hdd me nije zezao nikad.
- mirsek
#14 Re: računar se ne može upaliti
Izvadi bateriju sa maticne ploce 1 minutu pa vrati.dzeko1 wrote:Provjerio sam napojnu kako si napisao gore, ventilator radi. A ponovo kad spojim na maticnu nista. Ne daje znak zivota kad ga pokusam upaliti na dugme, nista se ne desava. Postojil mogućnost da je dugme zakazalo, hdd me nije zezao nikad.
Javi jel proradilo.
- Ljakan
#15 Re: računar se ne može upaliti
koji ces ga kurac palit bolje da je ugasen.dzeko1 wrote:Pozdrav.Od prije 2-3 mjeseca računar mi se neće upaliti kad ga istekam iz struje(prethodno na start ugasim naravno).Moram sačekati 15-ak minuta nakon sto ga ponovo ustekam u struju da bi ga mogao upaliti.Medjutim danas mi nestajalo struje i od tad ga ne mogu upaliti.Sta bi moglo biti?Hvala.
- cpu_fan
#16 Re: računar se ne može upaliti
Baci pogled na kondezatore na matičnoj ploči vidi jesu li se napuhali.
- dzeko1
#17 Re: računar se ne može upaliti
Bio sam u servisu, otisla mi maticna. Imam neki stariji racunar, maticna asus a8v deluxe. Mogu li na nju priključiti graficku karticu(nvidia geforce 9500gt 512mb) i ram ddr2 2gb,Hvala.
-
UserMirza
#18 Re: računar se ne može upaliti
da li ta maticna nosi socket 939 ?