Trazio sam temu koja je postojala ali je nisam moga naci trazeci nekih 10-15 strana unazad, odnosno nekih par godina od zadnjeg posta. a znam da je bila, ne znam zasto je obrisana, mozda zbog neke "saradnje" portala i sbf-a.
imamo li listu rezultata ovih okupljanja? da li je tacno ovo sto avaz navodi:
2010. prezentirano 157 projekata vrijednih više od 11,5 milijardi eura - nijedan nije realiziran
2011. predstavljena 153 projekta u vrijednosti od 14,7 milijardi eura - nijedan nije realiziran
2012. bilo 138 projekata vrijednih 8,5 milijardi eura - u toku realizacija samo turskog kredita za povratnike, koji prate brojne afere
2013. projekti nisu ni kandidirani
2014. predstavljeno 150 projekata - ni riječi o realizaciji
ja koliko znam i pratim, jeste. doduse, mislim da je bilo nekih donacija vezanih za sbf koje je donirao opecov fond za razvoj ali nisam ni to 100% siguran. ali jebo donacije, gdje su pare sheika za ulaganja? koja je svrha ovog foruma? mazanje ociju? ili stvarno dodju relevantni ljudi ali od ovih stotina projekata stvarno nista ne valja? moguce.
Sarajevo Business Forum
Moderator: anex
-
hzsa22
#2 Re: Sarajevo Business Forum
Prva dva SBF-a sam bio dio organizacije. Ideja vrhunska al' Bosnjacka realizacija lahko cemo.. Bilo je fakat ljudi sa Istoka koji su trazili bilateralne sastanke sa nasim biznismenima koji su donosili biznis planove na a4 papiru.. ljudi se hladno zahvaljivali i odlazili sa istih.. Sto se tice investicija, jedinu koju znam da je 100% lova bila jeste 10 miliona maraka (mislim 2011 ili 2012) koje je neki arap donirao za neke razvojne projekte (meni na oci potpis'o)
.. Sad ko je razvio kucni budzet, pojma nemam. 
Last edited by hzsa22 on 22/02/2015 23:26, edited 4 times in total.
-
passiv
#3 Re: Sarajevo Business Forum
dodju relevantni i jaki ljudi ali sto se tiče realizacije i ja bih volio čuti da li je realizovan i jedan projekat
- Yamcha
#4 Re: Sarajevo Business Forum
Realizovano nekoliko njih. Apimed, Mimar, SCC, Hotel Bristol, Turska kreditna linija, (manje-vise AlJazeera), U fazi realizacije je investicija u RMU Banovici, Jedan Energoinvestov projekat, I jos popratnih stvari. ALi pusti ti avaz, oni mrze svaki napredak BiH koji bi se na neki nacin prepisao SDA (ili SDP). Koliko se realizovalo pored projekata, indirektno. Poznajem dosta toga oko svih tih Arapa, pa sta mislis, da su sami skontali da ce doci u BiH? Ko im je promovisao BiH? Fahro sigurno nije. Onda direktna linija FlyDubai, ukinute vize za Emiracanima za BiH, I jos dosta stvari koje su u fazi realizacije.
ALi kao sto je neko prije napisao, kod nas idu stvari malo teze. Ja sam cuo da su negdje Jordanci htjeli da investiraju ali ih je neko nas zeznuo. Jebi ga, to sa SBF veze nema.
ALi kao sto je neko prije napisao, kod nas idu stvari malo teze. Ja sam cuo da su negdje Jordanci htjeli da investiraju ali ih je neko nas zeznuo. Jebi ga, to sa SBF veze nema.
- karanana
#5 Re: Sarajevo Business Forum
ne znam. vjerovatno tu ima obostrane "krivnje" tako da kazem, zbog poprilicno losih rezultata. tanki su nasi projekti. mislim da sam na prvom sbf-u sjedio i gledao "probne" prezentacije projekata. lose napravljeno, napisano, objasnjeno.....i onda se prica o desetinama milijardi, a covjek ima projekat uzgoja malina u dolini vrbasa.
a s druge strane nisu ni arapi pali s marsa da bacaju pare i da daju sadaku braci. a realno, ja ne vidim neki projekat, industriju u bih iz koje bi oni mogli izvuci za njih zeljeni povrat na ulozeno.
sto me dovodi do trece strane....to znaju i ovi nasi lopovi tipa harisa i bakira i ovih pijuna okupljenjih oko njega sto se tamo vrte.....oni su ti koji imaju najvise korisiti od ovoga.
a s druge strane nisu ni arapi pali s marsa da bacaju pare i da daju sadaku braci. a realno, ja ne vidim neki projekat, industriju u bih iz koje bi oni mogli izvuci za njih zeljeni povrat na ulozeno.
sto me dovodi do trece strane....to znaju i ovi nasi lopovi tipa harisa i bakira i ovih pijuna okupljenjih oko njega sto se tamo vrte.....oni su ti koji imaju najvise korisiti od ovoga.
-
SSemir
#6 Re: Sarajevo Business Forum
bilo je ba dosta realizovanih. nemoj dzaba
- Thorgerson
#7 Re: Sarajevo Business Forum
Vecina bosnja hoce pare za noc da zaradi.
Pa se tako bagra i prijavljuje sa presmijesnim projektima. Neke sam i licno vidio. Smijesno.
Kontaju se oparit preko noci. Arapi mozda jesu puni love, ali nisu bas toliko glupi.
Pa se tako bagra i prijavljuje sa presmijesnim projektima. Neke sam i licno vidio. Smijesno.
Kontaju se oparit preko noci. Arapi mozda jesu puni love, ali nisu bas toliko glupi.