Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post Reply
Dozer

#1 Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by Dozer »

Eto, Fahraon se nesto angazovao na nekakvim tuzbama protiv Bakira & Family vezano za milione koji su prikupljeni za odbranu tokom rata, a onda, logicno, i nestali.
Hajde sto se Fahro sad toga sjetio, 20 i kusur godina kasnije...zanemaricemo to (al' malo sutra), nego je sad pravo pitanje - da li ce izvuci sve ono sto ima o svemu tome, kao i reci sve sto zna. Jer, za neupucene, i on je bio tada dio tala.
Da li je on tada bio samo pokrice Aliji, i SDA upste, kada su mu dali par milioncica da u ratu pokrene Avaz, ili je bio ravnopravni clan tala, to cemo vjerovatno nekada saznati. Mozda cak i ubrzo, tokom ove "parnice". Mada ja licno sumnjam da ce se oni bas toliko raspricati.

A, u medjuvremenu, prilicno je jasno s koje strane je doletjela bombica u Balijagicevu kancelariju. Ipak je on Fahrin advokat u ovom slucaju :D
Ali, i ovo je manje bitno. I ocekivano.
Puno je veca stvar ako bi se konacno boglo utvrditi koliko je SDA, s Alijom i ratnim mu "savjetnikom" Bakirom na celu, ali i raznim "logisticarima" poput Cengica i Saje, ukrala tog novca za svoje licne "mirnodopske potrebe", kao i koliko je toga zavrsilo kod "brace Srba" tokom rata, i za sta tacno.
Iako su mediji o ovome pisali i pricali jos prije 6-7-8 godina, i dosta toga dokumentovali, sve je i dalje ostalo "nerazjasnjeno".
Da li su to "samo" 2 milijarde, koliko se procjenjuje, ili i vise od toga? I u cijim je sve to tacno dzepovima zavrsilo?
razonoda

#2 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by razonoda »

Alija je navise placao Srbe da - neda sarajlijama vani.
KENJAC

#3 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by KENJAC »

Ima vec tema o ovoj tematici. Zove se Deblokada Sarajeva !
Dozer

#4 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by Dozer »

Ni priblizno. Ono je ratna tema, a ovo bi trebala biti lopovsko-familijarno-kriminalna.
Ali, svejedno. Ovo samo pokazuje zasto su na vlasti oni koji jesu.
Da u naslovu teme pise, npr.: "Bosnjaci u ratu ukrali 2 milijarde dolara", ili "Srbi od Bosnjaka u ratu uzimali milione radi produzenja rata" i sl., ovdje bi vec bilo ispisano 10 stranica raznoraznih imbecilnih nebuloza.
Ovako... to sto su nekadasnji predratni podstanari (poput Bakira, op.a.) danas milijarderi, a pri tome ni ekser ne znaju zakucati, da ne pricamo o nekim teskim biznisima, to nema veze ;)
Zeljoooo

#5 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by Zeljoooo »

Bakir je vjernik. Bakir ne krade!
sumirprimus

#6 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by sumirprimus »

otac i dva sina...ziva istina..kaje ovom mladjem,miki sto si ukro sijalicu..nisam tata ja kiki je...
ne lazi kiki krade vece stvari... :D
razonoda

#7 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by razonoda »

Zeljoooo wrote:Bakir je vjernik. Bakir ne krade!
Al kad je profesija --vjernik-- onda krade itekako. :roll:
Zeljoooo

#8 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by Zeljoooo »

razonoda wrote:
Ako nemas dokaze onda mokim te da ne govoris da Bakir Krade!
zambaklija

#9 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by zambaklija »

bilo bi interesantno približno dokučiti brojku koliko je uopšte keša stiglo u BiH tj.Armiji jer nije sve išlo Državnom linijom ,recimo počinje od privatne osobe koja je dostavljala rodbini lovu da bi ovi mogli da kupe npr.brašno koje je opet bilo pod kontrolom Vladajućih moćnika ili so koja se vagala i prodavala kao zlato.Pa onda dostavljanje nekom bataljonu direktno pa brigadi i na kraju korpusu.Većinom je ta lova završavala ,kao šo reče ,u rukama lokalnih moćnika koji su sada u najmanju ruku milioneri ali mislim da je najmanje polovica završavala kod "neprijatelja" jer se od njih i kupovalo.Evo ja lično sam višew puta nosio da pošaljem svojima direktno u Zagreb gdje je bio ured u kojem su uzimali novac i provizijufino 6 šaltera sa brojačima novca,dok nisam došao do veze da telefonom nazovem i da im se isplati određena suma od koje je odbijano 7% provizije a ja bivam upućen komu da uplatim sumu sa još 7% provizije ovdje u Budžaku....kako god.da sada zapuca mislim da niko od nas ne bi centa poslao... :run:
p.s.nekažem da ne bi se pomagalo ali ne u parama,pokazale su majske poplave,svijet je dovlačio pomoć u robama alirijetko je ko odvojio 10€..
razonoda

#10 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by razonoda »

Zeljoooo wrote:
razonoda wrote:
Ako nemas dokaze onda mokim te da ne govoris da Bakir Krade!
:lol: ups
Dozer

#11 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by Dozer »

Cool...ovo do sad nisam znao..da su postojali cak i salteri za prikupljanje/slanje pomoci na koju se uzimalo, ni manje ni vise, nego 7% provizije... Aferim :D

A kako je to islo u ratu, tako se nastavilo i u miru. Po nekim analizama, u BiH je nakon rata uslo ukupno blizu 40 milijardi dolara raznih donacija i pomoci, sto u kesu, sto u raznoraznim drugim vidovima.
Ono sto se sigurno zna jeste da je do 2010 u MIP-u BiH bio zaveden ulaz od oko 15 milijardi. "Mali" problem je sto se za 8 zna gdje su potrosene, a za 7 - ni traga, ni glasa.
A ni bilo kakvih pitanja. O procesuiranju odgovornih da i ne pricamo...
sinuhe

#12 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by sinuhe »

Ne vjerujem da je bilo puno para. Mozda oko milijardu, dvije DEM. Treba uzeti u obzir da naoruzanje u ono vrijeme nakon pada berlinskog zida nije bilo skupo.
zambaklija

#13 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by zambaklija »

a tek akcija u Budžaku,Zima 94-95 mislim da se zvala,nastala poslije zabrane "ratnog"poreza" štampani su bonovi u apoenima 50,100,500 i 1000 maraka ,ko fol za ulje,brašno i to...glavni i odgovorni je bio Ambasador Ajanović u Bidžaku,zadnja informacija koju imam je da je na taj način skupljeno nekih 100 miliona i...ništa,Ajanović umro a fol dokumentacija nestala i pojo vuk magarca....tu je sve stalo..
KENJAC

#14 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by KENJAC »

Dozer wrote:Ni priblizno. Ono je ratna tema, a ovo bi trebala biti lopovsko-familijarno-kriminalna.
Ali, svejedno. Ovo samo pokazuje zasto su na vlasti oni koji jesu.
Da u naslovu teme pise, npr.: "Bosnjaci u ratu ukrali 2 milijarde dolara", ili "Srbi od Bosnjaka u ratu uzimali milione radi produzenja rata" i sl., ovdje bi vec bilo ispisano 10 stranica raznoraznih imbecilnih nebuloza.
Ovako... to sto su nekadasnji predratni podstanari (poput Bakira, op.a.) danas milijarderi, a pri tome ni ekser ne znaju zakucati, da ne pricamo o nekim teskim biznisima, to nema veze ;)
Al sve je krenulo ( sto bi rekli novi milijunasi ) odotuda ! I ne samo to ,vise od ukradenih para iz toga perioda , ne idu mi niz grlo razne diplome raznih predratnih izgubljenih slucajeva. Deset dana pred rat sretnem kolegu sa kojim sam zajedno upisao fax 1983 i kaze mi da jos nije dao Rimsko Pravo. 1998 citam X Y diplomirani pravnik kandidat za AMBASADORA ! Treba dublje zagrebat kad se kaze " Moja ratna proslost" Ja sam ipak za to da se ove dvije teme spoje ! ⚡️
Dozer

#15 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by Dozer »

sinuhe wrote:Ne vjerujem da je bilo puno para. Mozda oko milijardu, dvije DEM. Treba uzeti u obzir da naoruzanje u ono vrijeme nakon pada berlinskog zida nije bilo skupo.
:D
Sica :lol:

@Kenjac
Ma ne treba. Ono je prica vecinom o Sarajevu, a ovo je generalna, koja je pogodila sve u BiH. A pogadja i danas, jer upravo oni koji su se masno okoristili od ratnih donacija, danas uredno vladaju i pretstavljaju BH "elitu" koja vedri i oblaci.
A svi vidimo kako vedre i oblace. Osnovni cilj - unazaditi sve sto se moze kako bi sto vise ljudi bilo poluzadovoljno ili nezadovoljno, ekonomski zavisno od njihove volje i mrvica koje bace narodu kad osjete da bi mogao nastati belaj, cime sebi kupe dodatno vrijeme. I tako vec godinama...
Last edited by Dozer on 20/02/2015 13:45, edited 1 time in total.
razonoda

#16 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by razonoda »

zambaklija wrote:bilo bi interesantno približno dokučiti brojku koliko je uopšte keša stiglo u BiH tj.Armiji jer nije sve išlo Državnom linijom ,recimo počinje od privatne osobe koja je dostavljala rodbini lovu da bi ovi mogli da kupe npr.brašno koje je opet bilo pod kontrolom Vladajućih moćnika ili so koja se vagala i prodavala kao zlato.Pa onda dostavljanje nekom bataljonu direktno pa brigadi i na kraju korpusu.Većinom je ta lova završavala ,kao šo reče ,u rukama lokalnih moćnika koji su sada u najmanju ruku milioneri ali mislim da je najmanje polovica završavala kod "neprijatelja" jer se od njih i kupovalo.Evo ja lično sam višew puta nosio da pošaljem svojima direktno u Zagreb gdje je bio ured u kojem su uzimali novac i provizijufino 6 šaltera sa brojačima novca,dok nisam došao do veze da telefonom nazovem i da im se isplati određena suma od koje je odbijano 7% provizije a ja bivam upućen komu da uplatim sumu sa još 7% provizije ovdje u Budžaku....kako god.da sada zapuca mislim da niko od nas ne bi centa poslao... :run:
p.s.nekažem da ne bi se pomagalo ali ne u parama,pokazale su majske poplave,svijet je dovlačio pomoć u robama alirijetko je ko odvojio 10€..
------92' nije bilo vani dovoljno Bosnjaka sa parama , pogotovo da doniraju u vecim sumama. Al, vremenom , kako su dolazili, angazovali su se, i skupljalo se i slalo. Onda, naravno , te organizatore, proglase lopovima, ali uglavnom se slalo familijama.Znalo se slati novac --po tadasnjim politicarima koji su posjecivali USA-- I SKORO PA UVIJEK DA NOVAC NIJE STIGAO GDJE JE TREBAO ---kao uzeli im na granici.Tako da je narod prestao koristiti iste. Mozda se neko sjeca -radio amatera- iz Daruvara, mislim , preko njega smo zvali BIH. No,skoro svi konvoji sa hranom su isli preko Srbije pa do Bosne.
sinuhe

#17 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by sinuhe »

Nedavno je Finska kupila 200 holandskih leoparda(prilicno novih) za 200 miliona eura. Sta mislis koliko je kostalo pjesadijsko naoruzanje za ArBiH prije 20 godina.
Uostalom otkud vladi BiH pare uopste :?
zambaklija

#18 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by zambaklija »

razonoda wrote:
zambaklija wrote:bilo bi interesantno približno dokučiti brojku koliko je uopšte keša stiglo u BiH tj.Armiji jer nije sve išlo Državnom linijom ,recimo počinje od privatne osobe koja je dostavljala rodbini lovu da bi ovi mogli da kupe npr.brašno koje je opet bilo pod kontrolom Vladajućih moćnika ili so koja se vagala i prodavala kao zlato.Pa onda dostavljanje nekom bataljonu direktno pa brigadi i na kraju korpusu.Većinom je ta lova završavala ,kao šo reče ,u rukama lokalnih moćnika koji su sada u najmanju ruku milioneri ali mislim da je najmanje polovica završavala kod "neprijatelja" jer se od njih i kupovalo.Evo ja lično sam višew puta nosio da pošaljem svojima direktno u Zagreb gdje je bio ured u kojem su uzimali novac i provizijufino 6 šaltera sa brojačima novca,dok nisam došao do veze da telefonom nazovem i da im se isplati određena suma od koje je odbijano 7% provizije a ja bivam upućen komu da uplatim sumu sa još 7% provizije ovdje u Budžaku....kako god.da sada zapuca mislim da niko od nas ne bi centa poslao... :run:
------92' nije bilo vani dovoljno Bosnjaka sa parama , pogotovo da doniraju u vecim sumama. Al, vremenom , kako su dolazili, angazovali su se, i skupljalo se i slalo. Onda, naravno , te organizatore, proglase lopovima, ali uglavnom se slalo familijama.Znalo se slati novac --po tadasnjim politicarima koji su posjecivali USA-- I SKORO PA UVIJEK DA NOVAC NIJE STIGAO GDJE JE TREBAO ---kao uzeli im na granici.Tako da je narod prestao koristiti iste. Mozda se neko sjeca -radio amatera- iz Daruvara, mislim , preko njega smo zvali BIH. No,skoro svi konvoji sa hranom su isli preko Srbije pa do Bosne.
čuj nije bilo dovoljno bošnjaka,pa evo ti info,recimo samo ovdje gdje sam ih je bilo toliko da su godinu pred rat skupili između sebe toliko keša da su kupili "džamiju" znači zgradu u kojoj su oformili džamiju a prije toga su bili pod kirijom na drugom mjestu i to sve haman u centru grada i ovdje nepričamo o 100 hiljada već o nekoliko puta toliko...
SSemir

#19 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by SSemir »

alija je znao reci: ko zna za sta je ovo dobro!
tako, ko zna za sta je dobro sto je odvajao pare baketu
muha_sa

#20 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by muha_sa »

Kad je Senad H. na Hajatu radio iznjeo je podatak da je ušlo DONACIJA oko 7 jal 8 milijarde necega--dolara il maraka--nebitno :-)
covjek prikupio podatke i podastro poimenice države koje su i koliko donirali.

eh sad :-) vjerujem samo ono što očima svojim vidim a ovo rekla kazala uzimam s rezervom.
Dozer

#21 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Pa vidimo svi za sta je dobro, tj. za koga :D

@Muha
2010 je bio zvanicni izvjestaj - uslo 15 milijardi maraka pomoci i donacija od 1996 do 2010, i to u kesu, koje su bile uredno zavedene u MIP-u. Svi mediji su ovo prenijeli. Ali reakcije na onih nestalih 7 - ni za lijeka.
Pored tih zvanicnih, koje su isle od raznih drzava, ima jos XY drugih koje nisu isle kroz MIP, odnosno koje su isle raznim korisnicima direktno kroz razne organizacije, a tu sigurno ima bar jos 15 milijardi.
Last edited by Dozer on 20/02/2015 13:59, edited 2 times in total.
razonoda

#22 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by razonoda »

zambaklija wrote:
razonoda wrote:
čuj nije bilo dovoljno bošnjaka,pa evo ti info,recimo samo ovdje gdje sam ih je bilo toliko da su godinu pred rat skupili između sebe toliko keša da su kupili "džamiju" znači zgradu u kojoj su oformili džamiju a prije toga su bili pod kirijom na drugom mjestu i to sve haman u centru grada i ovdje nepričamo o 100 hiljada već o nekoliko puta toliko...
Ne znam za dzamije, ali ne mislim da je puno novca u to doba islo Aliji. Mislim da je u njemackoj bila IGASA NEKA BOS. ORGANIZACIJA, oni su isto bili posebni pljackasi.
zambaklija

#23 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by zambaklija »

razonoda wrote:
Ne znam za dzamije, ali ne mislim da je puno novca u to doba islo Aliji. Mislim da je u njemackoj bila IGASA NEKA BOS. ORGANIZACIJA, oni su isto bili posebni pljackasi.[/quote]
IGASA je imala sjedište u Beču i bili su dio Vehabijskog pokreta mislim da se sada nazivaju Islamic Relief ,jesu li bili pljačkaši to neznam znam samo da su imali kamione poslije se ispostavilo šta su sve prevozili uz "H"pomoć...ali to je druga priča
razonoda

#24 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by razonoda »

zambaklija wrote:
razonoda wrote:
Ne znam za dzamije, ali ne mislim da je puno novca u to doba islo Aliji. Mislim da je u njemackoj bila IGASA NEKA BOS. ORGANIZACIJA, oni su isto bili posebni pljackasi.
IGASA je imala sjedište u Beču i bili su dio Vehabijskog pokreta mislim da se sada nazivaju Islamic Relief ,jesu li bili pljačkaši to neznam znam samo da su imali kamione poslije se ispostavilo šta su sve prevozili uz "H"pomoć...ali to je druga priča[/quote]Niko to tada nije znao --slali im novac na nevidjeno , da bi odnijeli familijijama i sve propalo. Dobro si rekao, da se isto desi, malo ko bi vise slao pomoc.
pirpa

#25 Re: Da li je 350 miliona ili 2 milijarde US$...?

Post by pirpa »

:bih: :bih:
Post Reply