Oculus Rift na našim prostorima

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Titanium009

#1 Oculus Rift na našim prostorima

Post by Titanium009 »

Zanima me koliko je ljudi čulo za Oculus Rift, odnosno VR?
I da li bi ste bili zainteresovani da posjetite eventualne prezentacije sa navedenim hardwerom?

Najbolji video koji opisuje scene sa Oculusom je vjerovatno ovaj, pa pogledajte.
https://www.youtube.com/watch?v=INDKNA7kXoo
Wheatly

#2 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Wheatly »

Preskupa igračka za nas.
Drvosjeca iz Dejcica

#3 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Wheatly wrote:Preskupa igračka za nas.
200$ nije toliko preskupo. Ljudi više daju za mobitele na kojima samo šalju SMS i razgovaraju. :-)
Mustang1

#4 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Mustang1 »

Jest ali ovo ne mozes iznijeti vani da svi vide da ti to imas .. Sta ce ti to glupost.. Takav je mentalitet kod nas debilan
Drvosjeca iz Dejcica

#5 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Mustang1 wrote:Jest ali ovo ne mozes iznijeti vani da svi vide da ti to imas .. Sta ce ti to glupost.. Takav je mentalitet kod nas debilan
Doduše jeste imaš pravo, na taj naš mentalitet sam skroz zaboravio. :mrgreen:
Mustang1

#6 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Mustang1 »

Men su najjaci ovi sa bijesnim telefonima a kredita nikad nemaju :oops:
Qler

#7 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Qler »

Meni muka kad igram fps pucacinu :) ispovracam se, mogu misliti sta bi me strefilo sa ovim :)

Hololens od MS-a su mi bolja varijanta :)
Drvosjeca iz Dejcica

#8 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Qler wrote:Meni muka kad igram fps pucacinu :) ispovracam se, mogu misliti sta bi me strefilo sa ovim :)

Jel' fakat povraćaš? Onda batali to druže, nemoj se zezati sa tim. Neki ljudi jednostavno to ne podnose.
Meni je recimo kod one stare PS1 znalo mantati nakon dužeg igranja od par sati. Znao sam cijelu noć igrati i ujutro na posao...koja ludnica manta se svijet oko mene k'o da sam na drogama ali na PC-u mi se to nikada nije dešavalo.
itekako

#9 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by itekako »

odlicna igracka koja ce unijeti svjezinu u svijet igara, navigacionih uredjaja i razlicitih prezentacija roba i usluga.
danas je to ogromna "maska za ronjenje" a za dvadeset godina imat cemo socivo. vjerujem da ce vremenom cijena bivati niza.

sve u svemu, must have gadget za sve tehnomanijake :mrgreen: :D
Qler

#10 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Qler »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Qler wrote:Meni muka kad igram fps pucacinu :) ispovracam se, mogu misliti sta bi me strefilo sa ovim :)

Jel' fakat povraćaš? Onda batali to druže, nemoj se zezati sa tim. Neki ljudi jednostavno to ne podnose.
Meni je recimo kod one stare PS1 znalo mantati nakon dužeg igranja od par sati. Znao sam cijelu noć igrati i ujutro na posao...koja ludnica manta se svijet oko mene k'o da sam na drogama ali na PC-u mi se to nikada nije dešavalo.

Fakat povracam. Sto je najgore prije sam mogao igrati, UT-a shutao ko lud, i samo odjednom, lose mi kad igram... I zadnje, kupim GTA sve ono u jednom od prvog do IV dijela, i muka mi i od njega... poklonio sve jaranu :) Sad sam na Civlilizaciji V, StarCraft-u i Mortal Kombatu 9 :)
Forsaken

#11 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Forsaken »

Qler wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Fakat povracam. Sto je najgore prije sam mogao igrati, UT-a shutao ko lud, i samo odjednom, lose mi kad igram... I zadnje, kupim GTA sve ono u jednom od prvog do IV dijela, i muka mi i od njega... poklonio sve jaranu :) Sad sam na Civlilizaciji V, StarCraft-u i Mortal Kombatu 9 :)
To se desava ako igra ima mali FOV(Field of View), u kojem slucaju tvoj mozak ima problema sa procesiranjem informacija.(ako je igra pravljena za konzole onda ima uzi FOV nego sto trebas na racunaru buduci da je udaljenost od monitora mnogo manja nego od televizora)

Vecina igrama ima cheat ili mogucnost mjenjanja FOV, najpoznatiji primjer( sa tim sam i ja imao problema u HL2): http://steamcommunity.com/app/220/discu ... 242758441/

(procitaj thread imas rjesenje unutra)
Titanium009

#12 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Titanium009 »

Hvala svima na doprinosu temi.

Oculus trenutno košta $350, ali treba imati u vidu da se još uvijek prodaje "development" verzija i da će finalni hardwer biti i nešto jeftiniji.
Što se tiče povraćanja i sličnih problema, veliku zaslugu tome treba pridodati kreatorima igara, ali i toga da ljudi na svoj način prilagođavaju sve igre na Oculus iako one nisu službeno podržane.
Napravio sam jedan ogroman projekat za jednog klijenta gdje je glavni fokus bio Oculus, ono što se treba gledati jeste stabilna brojka od 75 FPS, te blagi pokreti kameri ako se radi o filmskom iskustvu. Mogao bi do sutra o ovome.

Niko nije odgovorio da li ima onih koji bi to probali na određenim prezentacijama/štandovima da imaju priliku?
Mustang1

#13 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Mustang1 »

Ma probao bi ti svako sto ne bi ali za dzaba :D Gledao sam nedavno emisiju u hrvatskoj davali ljudima onaj rollercoaster da probaju i snimalo ih ..
Discball

#14 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Discball »

Kad bude trebalo probati samo zovi, živo me interesira pošto nemam problema s gubitkom svijesti kod visokih G i naglih promjena, da li bi mi smetao čisti vizualni podražaj tj dali bi izazivao gubitak ravnoteže..
Titanium009

#15 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Titanium009 »

Pa naravno da bi bilo za dzaba. S tim da bi prezentacija sadržavala par raznovrsnih projekata od rollercoastera do podvodnog svijeta ili vožnje automobilom. Imam minimalno nekih 5 u planu.
Sve ozbiljnije razmišljam da realizujem ovo u bliskoj budućnosti.

I naravno da zovem, trajalo bi to par dana na veoma posjećenom mjestu. Pa sve zavisi od osobe do osobe. Ima ljudi koji ne znaju doživit Oculus na pravi način pa cijelo vrijeme sjede i gledaju pravo, ali gledao sam svojima očima kako ljudi svom silom dlanovima hvataju držače na stolici od straha, ili se preznojavaju, ili jednostavno ne smiju više.
AmirBaa

#16 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by AmirBaa »

Kolega :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: i ja trenutno radim na prezentacijama sa oculusom, bilo je svakakvih iskustava :)
uglavnom sve ide u tom pravcu da ce oculus i slicne igracke biti nesto kao smarthpone danas :)
Titanium009

#17 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Titanium009 »

Slobodno pričaj druže, šta i kako. Možda ima ljudi ovdje koji bi došli i pogledali. O kakvom se prezentacijama radi, ti sam praviš ili?
klaki

#18 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by klaki »

Otkako je FB kupio OR nekako je utihnula prica :) Zar i Valve nije bio poceo da suska o nekom VR gadgetu?

I da + ja ako bude negdje u SA prezentacija :D
Titanium009

#19 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Titanium009 »

Nedavno sam krenuo raditi na malom projektu u svrhu Oculus prezentacije. Planiram završiti, a potom pokušati izganjati donaciju putem Epicovog grant sistema. Vidjet ćemo šta će biti.

Obe slike su WIP.

Image

Image
guber90

#20 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by guber90 »

Da se samo zapisem zanimljiva tema :D.
Drvosjeca iz Dejcica

#21 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Titanium009 wrote:Nedavno sam krenuo raditi na malom projektu u svrhu Oculus prezentacije. Planiram završiti, a potom pokušati izganjati donaciju putem Epicovog grant sistema. Vidjet ćemo šta će biti.

Obe slike su WIP.

Image

Image
Fino izgleda, samo nastavi. :thumbup:
Titanium009

#22 Re: Oculus Rift na našim prostorima

Post by Titanium009 »

Hvala prijatelji!
Za sada sve ide po planu, nadajmo se da će tako i ostati pa će onda biti prilike za live prikazivanje Oculusa.
Image
Post Reply