Francuski ili ruski ili... klasici???

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
francophil

#1 Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by francophil »

Sta volite da čitate od klasika?

Koje pisce/knjige izdvajate?

Ja sam odlučio malo preći na "zlatne francuze" da vidim kakav su imali pristup prema vremenu i prostoru.....a vi? :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by _BataZiv_0809 »

Ruse najvise :thumbup:
Tesla10

#3 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Tesla10 »

Ruski pisci su fenomenalni. Upravo čitam roman "Braća Karamazovi". Sad za sad odličan roman, a trenutno sam na trideset i petoj stranici. Polako idem, ne volim žuriti :) .
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by _BataZiv_0809 »

Tesla10 wrote:Ruski pisci su fenomenalni. Upravo čitam roman "Braća Karamazovi". Sad za sad odličan roman, a trenutno sam na trideset i petoj stranici. Polako idem, ne volim žuriti :) .
Ja sam na otprilike polovici :thumbup:
Zeljoooo

#5 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Zeljoooo »

Pa najvise volim domacu kuhinju. Cevape, burek i tako to.
Tesla10

#6 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Tesla10 »

Dostojevski mi je najdraži pisac. A Jesenjin najdraži pjesnik :izet: .
francophil

#7 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by francophil »

Evo ja sam upravo zavrsio Prusta "Jedna Svanova ljubav"....hm...u sustini radnja i nije losa...dobra je....al preduge recenice...auuuu...predugi opisi....to me je malo smorilo :( :roll:
ExNihilo

#8 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by ExNihilo »

Rusima je pripalo 19. stoljeće, a Francuzima 20. Dovoljno govori podatak da su Francuzi u 20. stoljeću osvojili 15x Nobela za književnost (i još 2 u ovom stoljeću). Čini mi se da nijedna druga nacija nije prebacila cifru od 10. Mislim, šta reći... :D

S druge strane Rusi imaju 5 nobelovaca. No, svakako, da je bilo Nobela u 19. stoljeću, Rusi bi ga žnjeli ko veliki.

Sve u svemu, Camus je Tito. :D
Fact

#9 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Fact »

Francuski i ruski realizam. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:Rusima je pripalo 19. stoljeće, a Francuzima 20. Dovoljno govori podatak da su Francuzi u 20. stoljeću osvojili 15x Nobela za književnost (i još 2 u ovom stoljeću). Čini mi se da nijedna druga nacija nije prebacila cifru od 10. Mislim, šta reći... :D

S druge strane Rusi imaju 5 nobelovaca. No, svakako, da je bilo Nobela u 19. stoljeću, Rusi bi ga žnjeli ko veliki.

Bas tako :thumbup:
Digla_da_kreci

#11 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Digla_da_kreci »

Ako govorimo o univerzalnim klasicima, francuski i ruski su bez premca. Volim raznoliku knjizevnost te bih dodala engleske i njemacke, a opet ne mogu da zanemarim ni americke, italijanske.
Vec spomenuti Camus i njegov Stranac, onda Victor Hugo, Zola, Balzac, zatim Montaigne, Baudelaire, Moliere, Flaubert, Prousta vec citas tako da odlicno. :)
ExNihilo

#12 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by ExNihilo »

Digla_da_kreci wrote:Ako govorimo o univerzalnim klasicima, francuski i ruski su bez premca. Volim raznoliku knjizevnost te bih dodala engleske i njemacke, a opet ne mogu da zanemarim ni americke, italijanske.
Vec spomenuti Camus i njegov Stranac, onda Victor Hugo, Zola, Balzac, zatim Montaigne, Baudelaire, Moliere, Flaubert, Prousta vec citas tako da odlicno. :)

...Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Marguerite Duras, Antoine de Saint Exupery, Jules Verne, Alexandre Dumas, Stendhal, etc.

I što je "najgore", ovo su samo oni megapopularni. Kakva književnost.
Digla_da_kreci

#13 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Digla_da_kreci »

Jao, kako Voltairea zaboravih! Eto sto ne volim nabrajanja, posebno ovako kompleksne teme i pitanja, uvijek neko ostane zakinut. :D To je kao kada me pitaju koja mi je omiljena knjiga, a ja njima kazem da budu vise specificni jer nema sanse da odgovorim jednu, nego barem iz svakog zanra. :D
francophil

#14 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by francophil »

Sa rusima sam imao vise iskustva iako francuzima tezim zbog jezika...kojim se sluzim...al evo oni su mi u 2015 na listi prioriteta :)

Grof Monte Kristo? da se usudim poceti :D
Digla_da_kreci

#15 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Digla_da_kreci »

To je veliki poduhvat. :D Zasto ne, citaj sta ti godi. :)
mp3problem

#16 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by mp3problem »

francophil wrote:Sa rusima sam imao vise iskustva iako francuzima tezim zbog jezika...kojim se sluzim...al evo oni su mi u 2015 na listi prioriteta :)

Grof Monte Kristo? da se usudim poceti :D
Kreni sa Damom sa kamelijama - isti pisac, pa onda uzmi Grofa :-D
Imaš u gradskoj biblioteci obje knjige.
mp3problem

#17 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by mp3problem »

...kad sam već spomenula biblioteku - idete li u istu? Jeste učlanjeni?
Meni je to mali rutal - šetnja do biblioteke, vraćanje knjige, odabir nove - produžavanje ako ne stignem pročitati, nerviranje ako ne stignem pročitati nakon produžavanja. Dovršavanje knjige noć prije nego je trebam vratiti itd. itd. :-D :-D
Najdraža mi je ona u Mis Irbina - ne znam što, a obožavam onaj miris knjige kad uđem unutra.
Što se tiče teme - Rusi, mada ni Francuzima nije mane...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#18 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by _BataZiv_0809 »

mp3problem wrote:...kad sam već spomenula biblioteku - idete li u istu? Jeste učlanjeni?
Meni je to mali rutal - šetnja do biblioteke, vraćanje knjige, odabir nove - produžavanje ako ne stignem pročitati, nerviranje ako ne stignem pročitati nakon produžavanja. Dovršavanje knjige noć prije nego je trebam vratiti itd. itd. :-D :-D
Najdraža mi je ona u Mis Irbina - ne znam što, a obožavam onaj miris knjige kad uđem unutra.
Što se tiče teme - Rusi, mada ni Francuzima nije mane...
Iako mi je norma najmanje jedna knjiga mjesecno (Koeljo, Nijanse sive i ostalo ne racunam u to, a da budem posten i rijetko citam), nisam uclanjen u biblioteku :cry:

Imam veliku kucnu biblioteku i naviku kupovati knjige. Biblioteke volim radi citaonica :thumbup:
francophil

#19 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by francophil »

Ljjep je ritual to sa bibliotekom...

al ja takodje imam dobar kucni fond....tako da nisam sad za sad uclanjen...

Mada....odlucio sam kupovati iskljucivo strucne knjige....a literalne biblioteka :D
Tesla10

#20 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Tesla10 »

Ja u prosjeku provedem i do tri sata u biblioteci. Znam da je to za nekog možda previše, ali za mene nije. Uzimam redovno po tri knjige (toliko se i može uzeti). Nekada se desi da ih ne pročitam sve, ali uvijek uzmem nešto iz svake od tih uzetih knjiga. Biblioteka je i za mene mogu da kažem jedan hram, svetište. Volim i ja onaj miris knjiga, onu tišinu koja omamljuje...Zaista je malo takvih mjesta gdje mogu da budem svoj, potpuno jedinstven :srce: .
mp3problem

#21 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by mp3problem »

Tesla10 wrote:Ja u prosjeku provedem i do tri sata u biblioteci. Znam da je to za nekog možda previše, ali za mene nije. Uzimam redovno po tri knjige (toliko se i može uzeti). Nekada se desi da ih ne pročitam sve, ali uvijek uzmem nešto iz svake od tih uzetih knjiga. Biblioteka je i za mene mogu da kažem jedan hram, svetište. Volim i ja onaj miris knjiga, onu tišinu koja omamljuje...Zaista je malo takvih mjesta gdje mogu da budem svoj, potpuno jedinstven :srce: .
Ovaj post mi je tako nestvaran da sam tražila znakove sarkazma u istom :lol:
Svaka čast - ja opet ne provodim vrijeme kao ti, niti čitam toliko, podignem jednu knjigu sebi, obavezno prvih par stranica pročitam već usput - u prijevozu, parku, dok pijem kafu, dok hodam - to mi je ćeif :-D
Miris knjiga je savršen, a tišina kako kad - ovisi ko radi taj dan :lol:
Digla_da_kreci

#22 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Digla_da_kreci »

Uclanjena sam i idem u biblioteku, katkad izgubim pojam o vremenu i obicno sam sama da me niko ne pozuruje. :D
Najvise volim citati na otvorenom prostoru kada je lijep dan.
Boateng

#23 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Boateng »

ExNihilo wrote:Rusima je pripalo 19. stoljeće, a Francuzima 20. Dovoljno govori podatak da su Francuzi u 20. stoljeću osvojili 15x Nobela za književnost (i još 2 u ovom stoljeću). Čini mi se da nijedna druga nacija nije prebacila cifru od 10. Mislim, šta reći... :D

Jesu Američani, a Nijemci su dobacili do 10.

Zašto niko ne spominje američke klasike?
Digla_da_kreci

#24 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by Digla_da_kreci »

Kako ne spominje niko, procitaj upise. :D Valjda svi znaju za Williama Faulknera ako nista, ili se bar sta procitalo od Ernesta Hemingwaya koji najbolje prolazi kod mase i poznatiji je od na primjer Walt Whitmana.
derion

#25 Re: Francuski ili ruski ili... klasici???

Post by derion »

Meni, lično, ruska literatura više leži. Dostojevski mi je jedan od najdražih pisaca.
Kao što neko reče, Proust npr. smori. Možda zvuči filistinski, ali opisi jedne dlake na glavi na tri stranice je jednostavno smor. Slično je i sa Stendhalom. Mnogi se kunu u Baudelairea, a meni ni on ne leži. :) Rimbaud mi je već druga priča. Camus odličan.
Od poznatijih ruskih pisaca, za razliku od mnogih, jedino ne simpatišem Bulgakova. :)
Post Reply