Viza, problem

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Armynhoo

#1 Viza, problem

Post by Armynhoo »

Pozdrav svima
Naime proslo je nesto vise od mjesec i pol kako sam se vratio iz Njemacke. Tamo sam boravio puna tri mjeseca, cim sam se vratio predao sam papire za vizu. Medjutim za vizu treba da se ceka nesto vise od dva mjeseca, a ja za nekoliko dana bih morao da idem nazad. Pitanje je da li postoji neki naci da se ubrza proces za vizu, ili da na granici pokazem pecat da sam predao papire za vizu. To jeste da li cu imati nekih problema na granici, jer ne bih smio da ulazim a da nisu prosla tri mjeseca Hvala
muzicar_iz_parka

#2 Re: Viza, problem

Post by muzicar_iz_parka »

Obrati se ambasadi.

Ako ideš ponovo a nemaš vize tj. prije isteka 3 mjeseca pauze, rizikuješ zabranu za ulazak u EU na 5/10 godina, nemoj rizikovati.
sandra01

#3 Re: Viza, problem

Post by sandra01 »

Ko zna kako se racuna tih 6 mjeseci?
Pocinje li to od Januara svake godine ili tri mjeseca cekanja teku od dana kada izadjes iz EU?
Naprimjer: usla sam u EU u julu 2014 i ostal mjesec dana. Onda sam ponovo usla u EU u oktobru i ostala mjesec i 23 dana .Vratila se u Bosnu 20 decembra. To je prvih 6 mjeseci jeli tako? Iskoristila sam dva mjeseca i 23 dana. Od januara 2015 pocinje novih 6 mjeseci ,e sad moram li cekati tri mjeseca da prodju pa da ponovo mogu ici ili mogu ici odmah?
Ja ovo nista ne kontam :? :roll:
muha_sa

#4 Re: Viza, problem

Post by muha_sa »

sandra01 wrote:Ko zna kako se racuna tih 6 mjeseci?
Pocinje li to od Januara svake godine ili tri mjeseca cekanja teku od dana kada izadjes iz EU?
Naprimjer: usla sam u EU u julu 2014 i ostal mjesec dana. Onda sam ponovo usla u EU u oktobru i ostala mjesec i 23 dana .Vratila se u Bosnu 20 decembra. To je prvih 6 mjeseci jeli tako? Iskoristila sam dva mjeseca i 23 dana. Od januara 2015 pocinje novih 6 mjeseci ,e sad moram li cekati tri mjeseca da prodju pa da ponovo mogu ici ili mogu ici odmah?
Ja ovo nista ne kontam :? :roll:
kad ukupno "ispucas" 3 mjeseca od tad treba proc 3 da mozes ponovo u E.U.
sandra01

#5 Re: Viza, problem

Post by sandra01 »

sta znaci ja ispucam ostalih 7 dana u junu 2015 i onda moram cekati do septembra 2015?
koliko ja znam imas pravo u 6 mjeseci godisnje koristiti 3 mjeseca. kontas?
forel

#6 Re: Viza, problem

Post by forel »

Mozda zvucim glupo(neupuceno) al zar u Njemacku ne vazi bezvizni rezim uz pomoc biometrijskog dokumenta(biometrijski pasos)?

Sto se tice vize, neces moci preci granicu ako ti treba viza sa ''potvrdom da si predao papire'', jer viza je u biti dozvola konzulata tj dozvola drzave da mozes uci u drzavu, tj da su obavili sve provjere( sigurnosne, egzitencionalne, kriminalne itd)
Tako da ako ti treba viza za Njemacku moras istu dobit od ambasade Njemacke u BiH, jer to sto si dobio potvrdu da si predao papire za vizu, nemora istodobno znacit da ce ti biti odobrena viza.
muha_sa

#7 Re: Viza, problem

Post by muha_sa »

sandra01 wrote:sta znaci ja ispucam ostalih 7 dana u junu 2015 i onda moram cekati do septembra 2015?
koliko ja znam imas pravo u 6 mjeseci godisnje koristiti 3 mjeseca. kontas?
znaci ovako: u januaru ispucas recimo 30 dana----u julu 30 pa u decembru 30.

onda ces moc uc tek kad od zadnjeg izlaska prodje 3 mjeseca.
dobar osjecaj

#8 Re: Viza, problem

Post by dobar osjecaj »

forel wrote:Mozda zvucim glupo(neupuceno) al zar u Njemacku ne vazi bezvizni rezim uz pomoc biometrijskog dokumenta(biometrijski pasos)?

Sto se tice vize, neces moci preci granicu ako ti treba viza sa ''potvrdom da si predao papire'', jer viza je u biti dozvola konzulata tj dozvola drzave da mozes uci u drzavu, tj da su obavili sve provjere( sigurnosne, egzitencionalne, kriminalne itd)
Tako da ako ti treba viza za Njemacku moras istu dobit od ambasade Njemacke u BiH, jer to sto si dobio potvrdu da si predao papire za vizu, nemora istodobno znacit da ce ti biti odobrena viza.
Bezvizni rezim podrazumijeva u nasem slucaju ogranicene mogucnosti, odnosno da na svakih pola godine od trenutka prvog ulaska na prostor Sengena mozes s jednim ili vise ulazaka boraviti maksimalno tri mjeseca (zbirno ili u jednom navratu). Po isteku ta tri mjeseca ili pola godine od trenutka prvog ulaska mozes uci ponovo bez vize s mogucnoscu ponavljanja istog scenarija. Osoba koja je otvorila ovu temu je ispucala ta tri mjeseca i zeli se prije isteka onih uslovnih pola godine protoka vremena od prvog dana ulaska vratiti u Njemacku. To je moguce samo uz vizu. Ili da ceka istek do sljedecih pola godine kad ponovo smije uci u prostor Sengena bez vize.

Ja licno s BH pasosom boravim sto poslovno sto privatno na prostoru Sengena skoro svaki mjesec nekad 2, nekad 10, nekad 20 dana. Nemam nikakvih teskoca a da mi zatreba vise od 90 dana na svakih pola godine dana izvadila bi vizu da ne razmisljam o posljedicama.
forel

#9 Re: Viza, problem

Post by forel »

dobar osjecaj wrote:
forel wrote:Mozda zvucim glupo(neupuceno) al zar u Njemacku ne vazi bezvizni rezim uz pomoc biometrijskog dokumenta(biometrijski pasos)?

Bezvizni rezim podrazumijeva u nasem slucaju ogranicene mogucnosti, odnosno da na svakih pola godine od trenutka prvog ulaska na prostor Sengena mozes s jednim ili vise ulazaka boraviti maksimalno tri mjeseca (zbirno ili u jednom navratu). Po isteku ta tri mjeseca ili pola godine od trenutka prvog ulaska mozes uci ponovo bez vize s mogucnoscu ponavljanja istog scenarija. Osoba koja je otvorila ovu temu je ispucala ta tri mjeseca i zeli se prije isteka onih uslovnih pola godine protoka vremena od prvog dana ulaska vratiti u Njemacku. To je moguce samo uz vizu. Ili da ceka istek do sljedecih pola godine kad ponovo smije uci u prostor Sengena bez vize.

Ja licno s BH pasosom boravim sto poslovno sto privatno na prostoru Sengena skoro svaki mjesec nekad 2, nekad 10, nekad 20 dana. Nemam nikakvih teskoca a da mi zatreba vise od 90 dana na svakih pola godine dana izvadila bi vizu da ne razmisljam o posljedicama.
Sumnjam da ce mu odobriti vizu, jer nemaju razloga, prva misao koja se moze provuc je da ide radit na crno.Znam da je limitirano na 3 mjeseca i onda 3 mjeseca nemozes, u biti ''bezvizni rezim'' je namjenjen onima koji idu bas posjetit rodbinu :)

PS: vizu u sadasnjem sistemu ce potpisat, onima koji idu na lijecenje, oni koji idu na studije, i oni koji imaju ostvarenu radnu dozvolu.Vizu mu nece izdati na lijepe oci :)
dobar osjecaj

#10 Re: Viza, problem

Post by dobar osjecaj »

forel wrote:Sumnjam da ce mu odobriti vizu, jer nemaju razloga, prva misao koja se moze provuc je da ide radit na crno.Znam da je limitirano na 3 mjeseca i onda 3 mjeseca nemozes, u biti ''bezvizni rezim'' je namjenjen onima koji idu bas posjetit rodbinu :)

PS: vizu u sadasnjem sistemu ce potpisat, onima koji idu na lijecenje, oni koji idu na studije, i oni koji imaju ostvarenu radnu dozvolu.Vizu mu nece izdati na lijepe oci :)
Pa ja to ne znam i polazim od drugacijih pretpostavki kao u mom slucaju da ima neku osnovu, u mom slucaju na konto firme za koju radim ili spajanje porodice. Nisam u toj sivoj zoni pa nisam mislila da ocekuje bez ikakve osnove da trazi vizu.
shibonja

#11 Re: Viza, problem

Post by shibonja »

Od uvodjenja bezviznog rezima,ja ulazim i izlazim svakih 7,10 dana bez ikakvih problema,igrom slucaja,takav mi poso,nikad nista ,i nikad niko mi problem ne napravi,idem,odlazim,dolazim,nikad niko ne postavi pitanje...dok god je tako ja se ne sikiram.... :D
Post Reply