Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
seoBIH

#1 Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by seoBIH »

Potaknut ovom stravicnom nesrecom u Zenici (ima i video) http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /150103092 pitam se da li su prolaznici, A POSEBNO POLICAICJI ispravno postupili?

Cesto se zapitam, ali nazalost nista konkreno ne uradim, sta raditi u ovakvim situacijama? Svi smo prosli kurs prve pocmoci, ali je isti bio samo formalnost. Kako da pomognem nekome kada nisam propisno niti obucen? Svaka moja akcija moze biti kobna? Da li mi internet moze biti dovoljan za "obrazovanje" pa da pomognem?

Na kraju opet, da li je ispravno postupljeno u ovom slucaju da se momak ne dira?
TheMule

#2 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by TheMule »

Duznost je da pridjes da ga neko drugi ne udari i da zovnes hitnu i da vidis broj tablica onog sto je vozio.
karanana

#3 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by karanana »

ja ne bi nista diro. posebno ne nakon ovako jakog udara. zovi hitnu i to je to.
S4mpion

#4 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by S4mpion »

Neka osnova bi bila da se unesrećenom provjeri puls i disanje. Kada je čovjek u nesvjesti, vrlo lahko se može desiti da proguta jezik i blokira dišne puteve.

Pomjeranje u ovom slučaju nije preporučljivo, jer medicinska pomoć nije udaljena 500km, pa da se ne može sačekati. Čak bi bilo poželjno, u slučaju da se unesrećeni osvijesti, spriječiti ga da se pomjera kako ne bi pogoršao nastale povrede.
zoza

#5 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by zoza »

Ja kad sam polago prvu pomoć, "predavač" je došo i reko: "Dobar dan. Sjete vi tu jedno pola sata, nemojte veliku buku pravit, a ja ću vama skripte donijet pa hajte kući."
homega

#6 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by homega »

Duznost je da pridjes da ga neko drugi ne udari i da zovnes hitnu i da vidis broj tablica onog sto je vozio.
ja ne bi nista diro. posebno ne nakon ovako jakog udara. zovi hitnu i to je to.
Pa šta je onda "prva pomoć"?
seoBIH

#7 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by seoBIH »

Svi nagadjamo :) Nagadjam i ja da je najbolje da ga ne diram, radi mogucnosti pogorsanja povreda, ali sam nebrojeno puta cuoda postoji mogucnost da budes kaznjen ako ne pomognes tj ne pruzis prvu pomoc.

Da li je dovoljno obezbijediti mjesto nesrece, pozvati hitnu i policiju uz osnovni pregled unesrecenog (disajni putevi i sl)? :)
mali_balon

#8 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by mali_balon »

Nema tu neke mudrosti, ako obilno krvari onda zaustavljas krvarenje, bez obzira na druge povrede i naravno pri tom biti pazljiv, ako nema krvi provjeris dise li, jel pri svejsti ne das mu da se mice, izvuci jezik (ako je neko u nesvjsenom stanju, ono pao u nesvjst iz cista mira onda ga okrenemo na bok) ako treba i ne pomjerati ga ni slucajno dok ne dodje ekipa hitne pomoci li eko ko zna praditi posao.
Jer samo pri zaustavljanju oblinog krvarenja moze se, da kazem, halaliti to neko nanosenje tezih unutrasnjih povreda, jer je je uvijek prioritet zustavljanje krvarenja.
Dioda

#9 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by Dioda »

S4mpion wrote:Neka osnova bi bila da se unesrećenom provjeri puls i disanje. Kada je čovjek u nesvjesti, vrlo lahko se može desiti da proguta jezik i blokira dišne puteve.

Pomjeranje u ovom slučaju nije preporučljivo, jer medicinska pomoć nije udaljena 500km, pa da se ne može sačekati. Čak bi bilo poželjno, u slučaju da se unesrećeni osvijesti, spriječiti ga da se pomjera kako ne bi pogoršao nastale povrede.
Tragicno je sto ljudi pojma nemaju sta treba uraditi kad se nesto ovakvo desi, a jos tragicnija je cinjenica da vecina ljudi reaguje cistim ignorisanjem.
A drugi u panici prave gluposti tipa pomjeranja i dizanja povrijedjenog :-)

Sto se ovog momka tice, nadam se da ce ozdraviti i da nece imati posljedice. A ako se oporavi (a to mu od srca zelim), apsolutno nikad se nece rijesiti straha i traume.
belfy

#10 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by belfy »

zasto se na ovoj temi javljau ljudi koji ne znaju odgovor na pocetno pitanje? ja sam mislio reci nesto vise, ali sam citajuci odgovore izgubio zelju.

ako nemate odgovor na pocetni post uzdrzite se. mozda nekada nesto onda i naucite. ovako samo tjerate one koji bi nesto imali reci....
julisiz es grant

#11 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by julisiz es grant »

mali_balon wrote:Nema tu neke mudrosti, ako obilno krvari onda zaustavljas krvarenje, bez obzira na druge povrede i naravno pri tom biti pazljiv, ako nema krvi provjeris dise li, jel pri svejsti ne das mu da se mice, izvuci jezik (ako je neko u nesvjsenom stanju, ono pao u nesvjst iz cista mira onda ga okrenemo na bok) ako treba i ne pomjerati ga ni slucajno dok ne dodje ekipa hitne pomoci li eko ko zna praditi posao.
Jer samo pri zaustavljanju oblinog krvarenja moze se, da kazem, halaliti to neko nanosenje tezih unutrasnjih povreda, jer je je uvijek prioritet zustavljanje krvarenja.
Ovo je jedini ispravan odgovor, da potvrdim kao neko ko je iz zdravstvene profesije.
Znači: vidi diše li, opipaj puls, vidi krvari li. Ne smiješ dozvoliti da čovjek umre od posljedica povrede koja nije sama po sebi smrtonosna, samo zato što se ugušio vlastitim jezikom ili je iskrvario, a da si intervenisao bio bi živ. Sve ostale radnje su u nadležnosti zdravstvenih profesionalaca, koje ćeš odmah pozvati.
sema911s

#12 Re: Prva pomoc pri nesreci. Duznosti i obaveze! VIDEO!

Post by sema911s »

Kada Sam se skrsio prije 9god. Imal Sam srecu da je u blizinio bio covjek Koji je znao Sta I kako, da Su me pomakli minimum bih bio u kolicima, sjecam se njegove dreke vike, da me ne pomjeraju jer Sam glavom jako zamahno nazad kada Su dosli doktori u cudu ljudi pitaju Ko me je pripazio. Sreca tip bio domaci stranac,

Vecina nas otvorenu ranu, prelom vidjela jedino Na tv I Tada okretali glavi, prvu pomoc zovemo kredditnu karticu,

Imal Tu srecu pa me malo obrazovali Sta I kako samo se madam da number cu imat tj cast I priliku nikome pomagat(Ono da nebude potrebno)

Al u ovoj situaciji zovi hitnu policiju gledaj da GA opet Ko ne zgazi, zapisi broj tablica I budi miran
Post Reply