Identifikovana 892 direktna izvrsioca zlocina u Srebrenici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Zadig

#1 Identifikovana 892 direktna izvrsioca zlocina u Srebrenici

Post by Zadig »

Identifikovana 892 direktna izvršioca zločina u Srebrenici
Milorad MILOJEVIĆ
Radna grupa Vlade RS-a čiji je zadatak je bio da preispita da li u vladinim tijelima i javnim službama, posebno u bezbjednosnim institucijama, ima osoba koje su u povjerljivim aneksima konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu navedene kao direktni izvršioci ili saučesnici zločina u Srebrenici u julu 1995. godine, identificirala je 892 takve osobe.
Vlada RS-a saopštila je da se u izvještaju nalazi spisak od 892 identifikovane osobe koje su učestvovale u srebreničkom zločinu, a i danas su zaposlene u nekoj od javnih institucija na opštinskom, entitetskom i državnom nivou
. Izvještaj radne grupe o analizi podataka iz konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu biće odmah dostavljen Tužilaštvu BiH, te Visokom predstavniku. Materijal će ostati strogo povjerljiv sve dok Tužilaštvo ne provede svoje procedure, kaže Vladin portparol Cvijeta Kovačević:
“Vlada RS-a očekuje da će nadležne institucije kojima se izvještaj dostavlja, prilikom odlučivanja o narednim mjerama u obzir uzeti sve okolnosti pod kojima su pomenuta lica bila uključena u događaje u i oko Srebrenice. Vlada očekuje da će metod i način rada ove radne grupe postati primjer za neophodna daljnja istraživanja počinjenih zločina i nad srpskim stanovništvom u Sarajevu, ali i na drugim mjestima u BiH.”

Član Radne grupe, Smail Čekić, rekao je u izjavi za državnu televiziju da u izvještaju ima dovoljno materijala za djelovanje državnog tužilaštva:

“Na osnovu više izvora različite provenijencije i stepena vjerodstojnosti, došla do značajnih rezultata istraživanja koji, uz raspoloživu dokumentaciju Komisije za Srebrenicu, predstavljaju pouzdanu osnovu za aktivnosti iz nadležnosti Tužilaštva BiH.”

Predsjednik radne grupe, Jovan Spajić:

“Mi ne znamo šta su ljudi koji se tamo spominju tamo radili, koji je oblik njihovog rada, učešća.”

Predsjednik RS-a i lider Srpske demokratske stranke, Dragan Čavić, smatra da će, iako još ne zna njegove detalje, izvještaj proizvesti određene posljedice. Ako na spisku ima imena članova SDS-a, oni će biti isključeni iz stranke, kazao je Čavić:

“Članovi SDS-a koji se nalaze pod odredbama Aneksa 5 Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle onih odredaba koje definišu nadležnosti Haškog tribunala i nadležnosti podizanja optužnica, za takve osobe automatski prestaje članstvo u stranci.”

Vlada RS-a radnu grupu je formirala polovinom januara po nalogu Visokog predstavnika, Pedija Ešdauna. Zadatak je bio da se preispita da li u vladinim tijelima i javnim službama, sa posebnim akcentom na bezbjednosne institucije, ima osoba koje su u povjerljivim aneksima konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu navedene kao direktni izvršioci ili saučesnici zločina u Srebrenici u julu 1995. godine.

Joj ali se oni sada znoje ha?
:x
Anderson

#2 Re: Identifikovana 892 direktna izvrsioca zlocina u Srebreni

Post by Anderson »

Zadig wrote:

Joj ali se oni sada znoje ha?
:x
Evo da im skratimo muke.
OSLOBODJENJE

Srebrenicani objelodanili dio liste (sa)ucesnika u srebrenickom zlocinu

Na spisku Dragan Andan i Risto Zaric

TUZLA - “Ako su clanovi Komisije za preispitivanje dogadjaja u Srebrenici jula 1995. godine duzni stititi identitet osoba koje su imale veze sa zlocinima u ovoj enklavi, mi nismo. Jer, mi smo prezivjeli tu golgotu.”

Ovo nam je u cetvrtak kazalo nekoliko Srebrenicana razocaranih time sto je Komisija za Srebrenicu spisak ucesnika u zlocinu dostavila zlocincima a ne njima, zrtvama.

Sa sobom su donijeli spisak od oko stotinu osoba. Isti spisak su, kazu nam, dali i clanovima Komisije, koja je na kraju sacinila konacni na kojem se nalazi oko 28 hiljada imena. Posredstvom nasih izvora uvjerili smo se da se imena sa spiska koji su nam dali Srebrenicani nalaze i u spisku koji je Komisija dostavila Tuzilastvu i OHR.

Na njemu su, uglavnom, pripadnici Bratunacke i Zvornicke brigade, te pripadnici Drinskog korpusa. Na spisku se nalaze i policajci, poput Dragana Andana, direktora policije Republike Srpske. Tu je jos i Risto Zaric, zamjenik direktora Obavjestajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Na spisku je i Drago Zekic, otac ubijenog cetnickog vojvode Gorana Zekica. On je, prema svjedocenju mnogih Srebrenicanki, nakon sto mu je ubijen sin, u Osnovnoj skoli Vuk Karadzic zlostavljao vise stotina Bosnjaka. U nepoznatom pravcu odveo je Seudina Hotica, kojem se od tada gubi svaki trag. Trenutno uziva penziju, a cesto boravi u Han-Pijesku, gdje ima vikendicu. Njegova snaha, odnosno udovica Gorana Zekica, Mira Zekic, sudija je u Opcinskom sudu u Srebrenici.

Milisav Gavric iz Srebrenice, penzionisani policajac, odvajao je muskarce, a licno je u nepoznatom pravcu odveo Nezira Osmanovica.

Arkanovci Nenad i Predrag Stanarcevic, koji trenutno zive u Beogradu, bili su pripadnici jedinica koje su cinile zlocine u Srebrenici i Vlasenici.

Milisav Ilic, policajac iz Srebrenice, takodjer je vidjen na razdvajanju muskaraca od zena.

Milos Milovanovic iz Viogora, jedan od osnivaca SDS u Srebrenici, prema tvrdnjama mnogih Srebrenicanki, bio je organizator vecine akcija u Podrinju.

Mnogi nasi sagovornici iz Podrinja licno su vidjeli i Dragana Jovanovica, zvanog Tanto, kako prema nekom spisku pali bosnjacke kuce. Pomenuti su i Novak Krke Stjepanovic iz Sasa, te Miodrag Zmiro Jokic, koji je ubio Dragu Zekica, pa zbog toga danas mora zivjeti u Beogradu.

Imena na papiru, svjedocenja pred sudom

Da bi o svakom sa spiska napisali ijednu rijec, bile bi nam potrebne cijele novine. Zato smo se dogovorili sa Srebrenicanima da oni svoja svjedocenja ostave za sud, a da mi, kad vec komisije nece, objavimo samo imena.

Na spisku su: Milanko Zivanovic, Milenko Canic, Aleksa Gligic, Aleksa Jovanovic, Andjelko Ivanovic, Bogdan Stanovic, Bogoljub Pelemis, Bozo Gligic, Branislav Mihajlovic, Cvijetin Micic, Cvijetin Mihajlovic, Cedo Novicic, Desimir Mitrovic, Dragan Jokic, Dragan Jovanovic, Dragan Jovic, Dragan Pantoc, Dragan Stjepanovic, Drago Beatovic, Drago Ikonic, Drago Jeftic, Drago Petrovic, Drago Ristic, Drago Stevanovic, Dragomir Vasic, Gojko Simic, Ilija Nikolic, Ivan Mitrovic, Jovan Bosnjakovic, Lazar Acimovic, Lazar Ostojic, Lazar Ristic, Ljubisa Danojlovic, Ljubo Bojanovic, Ljubo Djuric, Marko Katanic, Miladin Acimovic, Miladin Ristic, Milan Gajic, Milan Lazarevic, Milan Maric, Milan Matic, Milan Radovic, Milan Stanisic, Milan Teic, Milan Vasic, Mile Djukanovic, Mile Galic, Mile Petrovic, Milenko Jovanovic, Milenko Prodanovic Mungos, Milomir Celic, Milorad Miso Pelemis, Milorad Tribic, Ostoja Stanisic, Milosav Stankovic, Milos Jelisavic, Milos Petkovic, Miodrag Dragutinovic, Miodrag Trifkovic Cica, Miomir Jasikovac, Mirko Jovanovic, Mirko Nikic, Mitar Nikolic, Mladjo Matic, Momcilo Cvjetinovic, Nebojsa Mijatovic, Nenad Deronjic, Nenad Simic, Nenad Stanarcevic, Nikola Popovic, Nikola Popovic Cojka, Novica Djeric, Obren Markovic (bivsi nacelnik Opstine Zvornik), Ozren Arsenovic, Petko Tomic, Predrag Stanarcevic, Rade Pajic, Radenko Petrovic, Raso Milanovic, Ratko Jovicic, Sava Dragojlovic, Slavko Milanovic, Slavko Ognjenovic, Slobodan Cerovic, Stojan Nikolic, Svetozar Andric, Svetozar Kosoric, Tanasko Mekic, Tanasko Tanic, Vlado Korac, Vujadin Popovic, Vujo Lazarevic, Vukota Vukotic, Zoran Milosavljevic, Zoran Spajic, Zeljko Milovanovic, Zivan Jovanovic, Zivan Petrovic i Zivko Milovanovic
.
Zadig

Post by Zadig »

stvarno je sramotno i uzasno da su 852 ucesnika zaposlena u vladi RS ili slicnim istitucijama.
Sto je vjerovatno istina,jer su je oni sami objavili

fakat sokiran sam
BECHO

Post by BECHO »

Ma Srbi su inace miran, tih, human narod - stvarno me ovo cudi od njih! :shock:
Fair Life

Post by Fair Life »

.
Last edited by Fair Life on 08/04/2005 12:54, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

Zadig wrote:stvarno je sramotno i uzasno da su 852 ucesnika zaposlena u vladi RS ili slicnim istitucijama.

fakat sokiran sam
Zbog cega SDA 'postenjacine' uvazavaju takve partnere u vlasti? Zasto ih ne pohapse, istuku, ubiju... ili sta se vec treba uraditi sa onima koji su pocinili najkrvaviji zlocin od Drugog svjetskog rata na ovamo na prostoru Evrope... Zasto?

Partnerska ljubav ! Guzice bi foteljaske jedni drugima dali...

Do sada izmedju njih ni jedna ruzna rijec nije pala, niko nikome ni samaru nije opalio, ni pljunuo u lice... a ovamo narodu prdekaju da se treba za vratove hvatati.
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Iako je ovo samo 1/30 zločinaca ja bih pohvalio objavljivanje imena.
Bez obzira na sve!

Sada mogu Andanovog punca uz dobro jutro, priupitati za zdravlje zločinca iz familije!

Naravno da neću.
U meni još tinja nekakva neobjašnjiva distanca iako taj starina koji čuva stan nema veze sa zločinima.
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 08/04/2005 12:56, edited 1 time in total.
Zadig

Post by Zadig »

Fair Life wrote:
Zadig wrote:stvarno je sramotno i uzasno da su 852 ucesnika zaposlena u vladi RS ili slicnim istitucijama.

fakat sokiran sam
Zbog cega SDA 'postenjacine' uvazavaju takve partnere u vlasti? Zasto ih ne pohapse, istuku, ubiju... ili sta se vec treba uraditi sa onima koji su pocinili najkrvaviji zlocin od Drugog svjetskog rata na ovamo na prostoru Evrope... Zasto?

Partnerska ljubav ! Guzice bi foteljaske jedni drugima dali...

Do sada izmedju njih ni jedna ruzna rijec nije pala, niko nikome ni samaru nije opalio, ni pljunuo u lice... a ovamo narodu prdekaju da se treba za vratove hvatati.
Fotalja fotelju mije moj fair...
:(
digger

Post by digger »

Ako im je trebalo i 10 godina da pokupe podatke i dokaze, vrijedilo je.
Zlocin je izvrsen; zlocinci treba da polazu racune. A ako su neki bilo primorani da u tom ucestvuju, neka javno iznesu po cijem su nalogu radili.

Slijedeci, molim.

P.S.:
Na spisku je i Drago Zekic, otac ubijenog cetnickog vojvode Gorana Zekica. On je, prema svjedocenju mnogih Srebrenicanki, nakon sto mu je ubijen sin, u Osnovnoj skoli Vuk Karadzic zlostavljao vise stotina Bosnjaka. U nepoznatom pravcu odveo je Seudina Hotica, kojem se od tada gubi svaki trag. Trenutno uziva penziju, a cesto boravi u Han-Pijesku, gdje ima vikendicu. Njegova snaha, odnosno udovica Gorana Zekica, Mira Zekic, sudija je u Opcinskom sudu u Srebrenici.
Hoce li Ashdown da reaguje na ovo? Kako ocekivati da kod Mire Zekic pravda treba da bude slijepa i nepristrasna--i to jos u Srebrenici?!?
Zadig

Post by Zadig »

Ma normalno da nemoze biti pravde po svim osnovama.

Ali gdje prestaje logika, pocinje bosna i hercegovina postavljajuci nove rekorde apsurda i nelogicnosti...

sucut zrtvama

JBT

Post by JBT »

"Fotelja fotelju mije."

-Dobra ova.
pitt

Post by pitt »

JBT wrote:"Fotelja fotelju mije."

-Dobra ova.
Dobra je i ona "fotelja nema nacionalnosti" :D:D:D
JBT

Post by JBT »

Dobra i ta.

A ova:
"Dobra fotelja glavu cuva."
pitt

Post by pitt »

JBT wrote:Dobra i ta.

A ova:
"Dobra fotelja glavu cuva."
Jaka.

"ako je tvoja kozna, i moja ce biti"
JBT

Post by JBT »

UUUUU.... divljenja vrijedna.

Pazi ovu:

"Moja fotelja je meka, al je zato toljaga tvrda."
pitt

Post by pitt »

JBT wrote:UUUUU.... divljenja vrijedna.

Pazi ovu:

"Moja fotelja je meka, al je zato toljaga tvrda."
"meni je moja draga jer je od drzavnog novca kupljena"
JBT

Post by JBT »

"Kad sjedim u svojoj fotelji (od drzavnog novca kupljenoj) onda sam najveci u gradu, pa i sire."
pitt

Post by pitt »

JBT wrote:"Kad sjedim u svojoj fotelji (od drzavnog novca kupljenoj) onda sam najveci u gradu, pa i sire."
...."a jos mjesta ima (na fotelji) i za dajidzice i amidzice a i za sve one koji mogu priustiti taj luxuz"
JBT

Post by JBT »

Da zakljucimo:

"Foteljom u bolje sutra."
Prenj

Post by Prenj »

JBT wrote:Da zakljucimo:

"Foteljom u bolje sutra."
Mala ispravka:

"Foteljom u moje bolje sutra"
pitt

Post by pitt »