http://www.avaz.ba/clanak/154658/hoce-l ... i-restoran
Bio sam ljetos u Vijećnici. Divno rekonstrisano zadanje, no nekako prazno. Očekivao sam da se tamo nešto dešav, da ima nešto da se vidi dalje od centralnog hola.No nije bilo ništa. Isto je tako čini mi se i danas.Da bi se namaklo što više novca u kasi, a koji bi se kasnije koristio za plaćanje režija, čišćenje i čuvanje objekta Vijećnice, gradske vlasti razmišljaju o tome da povećaju cijene ulaznica za obilazak ovog veleljepnog zdanja.
Povećani troškovi
Osim toga, Grad uskoro planira i uvođenje novih sadržaja, a prioritet će biti da se uspostave suvenirnice, izložbe slika, a razmišlja se i o iznajmljivanju prostora za otvorenje slastičarne i restorana!?
vijecnica-faksimil
Faksimil dijela materijala dostavljenog vijećnicima
Naime, na ovaj potez, kako je navedeno u materijalu koji je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća dostavljen vijećnicima, Grad je primoran zbog finansijske dubioze u koju je zapao jer, prema trenutnoj situaciji, više nije u stanju osigurati oko 600.000 KM, koliko je potrebno za godišnje izdatke.
- Novac koji se zaradi od ulaznica i iznajmljivanja prostora isključivo se koristi da bi se nadoknadili troškovi održavanja, platilo agencijama čišćenje i čuvanje... Tokom zime povećavaju se troškovi pa smo zato prinuđeni grijati prostorije po potrebi. Da bi se osigurao novac za sve te izdatke, u pripremi je korekcija cijena pojedinačnih i grupnih ulaznica - stoji u informaciji.
Cijena ulaznice
Dosadašnja cijena ulaznice u Vijećnicu je dvije KM, dok je obilazak za djecu do 15 godina besplatan. Koliko će poskupjeti, još nije poznato.
2 KM trenutna cijena ulaznice
600.000 KM potrebno za izdatke
Jasno je kao dan: Vlasti (sve vlasti ne znaju šta će se Vijećnicom... Ona njima zapravo ni ne treba ako što im ne treba ni Zemaljski muzej...
Tako se dolazi do ovijh nebuloznih ideja da se u Vijećnici otvore restoran i slastičarna. Domaći mozgovi - panjevi i ne znaju osmisliti ništa bolje od restorana i slastičarne...
Ili možda ovoga?

Šta uraditi sa Vijećnicom?
Kakav joj smisao dati? Kako joj dati veću važnost od slastičarne?