Rjesenje za buducnost

Kikibombona

#1 Rjesenje za buducnost

Post by Kikibombona »

Ova drzava ovakva kakva jeste je osudjena na propast. Mrznja i netrepeljivost se podsticu na dnevnom nivou. Ako se nesto ne promijeni, rat i novi pokolj su neminovnost. U ratnom ludilu niko od nas ne zna hoce li njegovo dijete biti ubijeno, silovano, osakaceno. Ako se nesto ne promijeni, moja djeca ovdje sigurno zivjeti nece. Za mene nije problem.

Sve dok se nacionalna pitanja ne prevazidju nama napretka nema. To je 100%. Svako nadanje da ce biti bolje je uzaludno.

Da li bi buduce generacije moglo dogovoriti ovo sto cu predloziti i da li bi to rjesenje bilo zadovoljavajuce?

- ukidanje entiteta i kantona
- BiH sastavljena od 4-5 ekonomskih regija
- vracanje nacionalnog i vjerskog folklora u domove ljudi (eliminacija iz drzavnih ustanova), brisanje etnickih i vjerskih odrednica
- nacionalne izborne jedinice u kojim bi svaki od naroda birao svoje predstavnike
- obavezno ucesce u vlasti stranke pobjednice svakog od naroda
- pravo veta polaze svaki narod

Da li bi podrzali ovakav model?

Po meni, da bi BiH napredovala, povjerenje je nophodno. BiH je specificna drzava i to ne treba ignorisati ako se zeli dobro u buducnosti.

Eniteti, kantoni i nametanje identiteta u torovima stvara frustraciju velikom broju ljudi. Konstantna prijetnja ukidanjima, novim entitetima i otcjepljenjima generise strah i sprjecava bilo kakav napredak.

Nepovjerenje je izrazito naglaseno i po svemu sudeci nece tako brzo biti prevazidjeno. Sa nacionalnim izbornim jedinicama i pravom veta niko se ne bi imao razlog plasiti da ce mu se nametnuti ono sto ne zeli.

I da malo editujem, da dodam......

Ustav bi se mogao mijenjati samo ako 51% Srba, 51 Bosnjaka i 51% Hrvata bude za promjenu. Dakle, za sva vremena se onemoguci sansa za 'secenioniste i majorizatore'.

Da li ste za?

Znam da od ove price nema nista, ali me zanima kako dise narod u BiH. Ja sam nacionalno Bosanac i prihvatio bih ovakav koncept cak i ako mi 'ostali' ne bi bili zastupljeni. Prihvatio bi sve sto ce relaksirati odnose i garantovati nasoj djeci malo bolju buducnost. Znam da ove price sada nema nista, ali mozda za 10-20 godina?
Mister Yes

#2 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote: Da li bi buduce generacije moglo dogovoriti ovo sto cu predloziti i da li bi to rjesenje bilo zadovoljavajuce?

- BiH sastavljena od 4-5 ekonomskih regija (DAJ KARTU DA VIDIMO TE REGIJE)
- vracanje nacionalnog i vjerskog folklora u domove ljudi (eliminacija iz drzavnih ustanova), brisanje etnickih i vjerskih odrednica
- nacionalne izborne jedinice u kojim bi svaki od naroda birao svoje predstavnike (DAJ KARTU DA VIDIMO TE IZBORNE JEDINICE)
I tako, opet se vraćamo na isti problem. Karte se danas teško mogu crtati bez rata. Ali jednog dana će moći to jest kada prirodne migracije stanovništva urade svoje. Kada popis stanovništva pokaže kompaktne teritorije tada će se moći sjesti za sto i nacrtati karte. Do tada sabur.
antimobb
Location: "Boj se ovna, boj se govna. A kad ću živjeti?" Meša Selimović, Tvrđava.

#3 Re: Rjesenje za buducnost

Post by antimobb »

Nema rješenja ...
'Članovi Kadrovske komisije SDA su Salko Selman, predsjednik, te Adil Osmanović, Šefkija Okerić, Tarik Arapčić, Mirsad Zaimović i Alija Budnjo''
Ljudi moji likovi kao što je Selman i Budnjo odlučuju koje kompetentan da bude direktor u nekoj državnoj Instituciji i državnoj kompaniji, Allahselamet!

Propast nam je neminovna i čudimo se što nam je na sve strane haos. Zato smo rame uz rame po korupciji sa Afričkim zemljama jer su nas sveli na primitivno društvo.

Svi se čude masovnoj pojavi moždanih i srčanih udara po državnim Institucijama i kompanijama, a niko da se upita šta je uzrok?

Dok je naš narod bio bacan u masovne grobnice, zatvaran u logore, ubijan, mučen, silovan i zatvaran, isti ovaj Alija Budnjo se bogatio!? Bolesno! Zamislite samo u kakav čovjek moraš biti, da se u to i takvo vrijeme bogatiš? Nakon rata, postavili su ga u kadrovsku komisiju SDA!?

Ljudi moji, da jedan Alija Budnjo odlučuje ko je kompetentan i stručan da vidi velike industrijske sisteme.

Alija Budnjo postavlja direktore po državnim Institucijama i državnim kompanijama!? Allahselamet!!!

Image

Prijeratni KV električar Alija Budnjo da odlučuje ko je sposoban, a ko nije!? To je PONIŽENJE za sve nas Bošnjake i tako PRIMITIVNO!

Kao da je Alija Budnjo bolji i pametniji od svih ostalih nas Bošnjaka, a da smo svi mi ostali Bošnjaci toliko zatupljeni i zatucani da nas jedan prijeratni električar i ratni profiter ocjenjuje!?

Napravili su od nas PRIMITIVNU društvenu zajednicu.

Na Zapadu su napravili čitavu nauku vezano za testiranje kadrova koji apliciraju na mjesta direktora.

Da bi postao direktor na Zapadu, moraš prvo završiti neki prestižni fakultet da bi dobio samo ulaznicu na testiranje.

Nakon toga, podvrgnu te rigoroznom testiranju, kao što su na primjer, PSIHOMETRIJSKI TESTOVI.

Uspostavili su PSIHOMETRIJSKE INSTITUTE koji su specijalizirani za testiranje ljudi za mjesta direktora, kao što možete vidjeti na ovom linku:
http://www.psychometricinstitute.com.au/

... a kod nas u BiH jedan ALIJA BUDNJO je preuzeo ulogu INSTITUCIJE za izbor kadrova kao što je ova institucija na Zapadu, onda se čudimo što nam ljudi po državnim kompanijama i Institucijama masovno oboljevaju od moždanih i srčanih udara, što živimo PRIMITIVNO i što smo svedeni na nivo jedne PRIMITIVNE plemenske zajednice!?

SAMO PRIMITIVNA PRODAJA POZICIJA ZA NOVAC U CENTRALI BEZ BILO KAKVE PROVJERE - NA SVIM NIVOIMA - U JEDINSTVU PLEMENA JE SNAGA!
Novak20

#4 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Novak20 »

Rješenje za budućnost BiH je jednostavno koliko i komplikovano.

Ulazak u EU i NATO pakt garancija je vanjskih granica države i popuštanja nacionalne tenzije dok se ne naučimo civilizovanom životu poput građana Švicarske ili se ne raselimo u potrazi za boljim životom.

Nažalost, mnogi obični državljani BiH u svojim glavama vode nastavak rata mirnim putem sa ciljem zajeba "onih drugih". To dobro koriste političari da lože raju jedne na druge radi prikrivanja vlastite nesposobnosti, kriminala, korupcije........ Njima jednostavno ne odgovara uređena država po Evropskom mjerilu jer ih nered, strah i opljačkane narodne pare drže na vlasti do besvjesti. Osim toga imaju ambiciju da stvore isključivo nacionalnu državu Bošnjaka ili da se odcjepe i pripoje susjednim nacionalnim državama, Srbiji i Hrvatskoj. Povremeno bace kost među narod i to je to. Problem je što će ovakvo stanje sasvim izvjesno u budućnosti rezultirati novim ratom.

Jedini izlaz je da EU zažmiri na vlastita pravila, primi nas 4 miliona nesretnika u EU i vrši direktni nadzor nad primjenom pojedinačnih i kolektivnih prava građana BiH. Tek onda se može početi pričati o racionalizaciji uređenja države, izbornim jedinicama, regijama i izmjenama ustava. Prije toga ni slučajno.
Mister Yes

#5 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Mister Yes »

Ali je problem što mi u EU i NATO nećemo nikad a možda ni tad. Barem kako sad stvari stoje. RS neće nigdje gdje nije Srbija. Ako Srbija nije u EU neće htjeti ni RS. Ako Srbija nije u NATO neće htjeti ni RS.

A što se tiče Srbije, Tomislav Nikolić nekidan reće na RTS-u da im je otvoreno rečeno da Srbija neće moći u EU dok ne prizna Kosovo. I još pride reće kako oni nikad neće priznati Kosovo. Znači piši propalo. Bar dok postoji RS.
__Phoenix__

#6 Re: Rjesenje za buducnost

Post by __Phoenix__ »

Dovoljno je napraviti preustroj federacije pa ukidanje federacije i imali bi 5 ili 6 regija uključujući i Republiku Srpsku kao zadnju po snazi regiju.
Novak20

#7 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Novak20 »

Mister Yes wrote:Ali je problem što mi u EU i NATO nećemo nikad a možda ni tad. Barem kako sad stvari stoje. RS neće nigdje gdje nije Srbija. Ako Srbija nije u EU neće htjeti ni RS. Ako Srbija nije u NATO neće htjeti ni RS.

A što se tiče Srbije, Tomislav Nikolić nekidan reće na RTS-u da im je otvoreno rečeno da Srbija neće moći u EU dok ne prizna Kosovo. I još pride reće kako oni nikad neće priznati Kosovo. Znači piši propalo. Bar dok postoji RS.
Nikad ne reci nikad. Hrvatska je u EU, Srbija i CG kandidati a mi nismo ni to. Neka se Srbija sutra predomisli (neće ni Nikolić ni Dodik vječno) oni su praktično u EU a mi ni blizu. Ako čobani-bogatuni imaju vremena da čekaju ukidanje RS i prave kojekakve glupave kalkulacije vezano za zajebe drugih sugrađana, ja tog vremena nemam.

Dakle, treba ISKRENO raditi na ulasku u EU, ispunjavati uvjete a ne samo kukati i govoriti ne može, neće, nemere, ne ide pa onda energiju usmjeriti na pljačku i rastakanje države. Kad se sjetim koje smo šanse i pružene ruke EU propustili, dobijem dojam da nije samo RS problem.
zavrzlama

#8 Re: Rjesenje za buducnost

Post by zavrzlama »

Kikibombona wrote:Ova drzava ovakva kakva jeste je osudjena na propast. Mrznja i netrepeljivost se podsticu na dnevnom nivou. Ako se nesto ne promijeni, rat i novi pokolj su neminovnost. U ratnom ludilu niko od nas ne zna hoce li njegovo dijete biti ubijeno, silovano, osakaceno. Ako se nesto ne promijeni, moja djeca ovdje sigurno zivjeti nece. Za mene nije problem.

Sve dok se nacionalna pitanja ne prevazidju nama napretka nema. To je 100%. Svako nadanje da ce biti bolje je uzaludno.

Da li bi buduce generacije moglo dogovoriti ovo sto cu predloziti i da li bi to rjesenje bilo zadovoljavajuce?

- nacionalne izborne jedinice u kojim bi svaki od naroda birao svoje predstavnike

Po meni, da bi BiH napredovala, povjerenje je nophodno. BiH je specificna drzava i to ne treba ignorisati ako se zeli dobro u buducnosti.

Eniteti, kantoni i nametanje identiteta u torovima stvara frustraciju velikom broju ljudi. Konstantna prijetnja ukidanjima, novim entitetima i otcjepljenjima generise strah i sprjecava bilo kakav napredak.

Nepovjerenje je izrazito naglaseno i po svemu sudeci nece tako brzo biti prevazidjeno. Sa nacionalnim izbornim jedinicama i pravom veta niko se ne bi imao razlog plasiti da ce mu se nametnuti ono sto ne zeli.

Ustav bi se mogao mijenjati samo ako 51% Srba, 51 Bosnjaka i 51% Hrvata bude za promjenu. Dakle, za sva vremena se onemoguci sansa za 'secenioniste i majorizatore'.

Da li ste za?

Znam da od ove price nema nista, ali me zanima kako dise narod u BiH. Ja sam nacionalno Bosanac i prihvatio bih ovakav koncept cak i ako mi 'ostali' ne bi bili zastupljeni. Prihvatio bi sve sto ce relaksirati odnose i garantovati nasoj djeci malo bolju buducnost. Znam da ove price sada nema nista, ali mozda za 10-20 godina?
evo ti potpuno jednostavan recept...

ostavis entitete i jos formiras i treci entitet sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom.....

Sva tri entiteta imaju istu policiju,sudstvo i skolstvo....sva tri entiteta imaju imena geografskih pojmova...u sva tri entiteta izbacis vjersko iz institucijalnog....na nivo BIH prebacis ministarstvo poljoprivrede i to je to....provjeri ko je za ko protiv...kad saznas,shvatit ces da ostaje jedinio rahat patnja ...
Megiddo

#9 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Megiddo »

Riješenje za budućnost su nauka i rad. Naša država još uvijek ima par postotaka ljudi koji ne znaju ni čitati ni pisati a značajan postotak ljudi koji ne znaju ko je napisao (lupiću) Zločin i kazna.

Neke stvari su porazne kad je u pitanju običan čovjek, htjeli mi to priznati ili ne. Broj knjiga koje posječan Bosanac pročita je porazan, isto tako i broj onih koji tečno govore engleski jezik.
Kikibombona

#10 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Kikibombona »

Mister Yes wrote:
Kikibombona wrote: Da li bi buduce generacije moglo dogovoriti ovo sto cu predloziti i da li bi to rjesenje bilo zadovoljavajuce?

- nacionalne izborne jedinice u kojim bi svaki od naroda birao svoje predstavnike (DAJ KARTU DA VIDIMO TE IZBORNE JEDINICE)
I tako, opet se vraćamo na isti problem. Karte se danas teško mogu crtati bez rata. Ali jednog dana će moći to jest kada prirodne migracije stanovništva urade svoje. Kada popis stanovništva pokaže kompaktne teritorije tada će se moći sjesti za sto i nacrtati karte. Do tada sabur.
U ovome sto sam zamislio naglasak uopste nije na kartama, naparotiv. Karte i jesu izvor problema.

Regije mogu biti a i ne moraju. Napraviti ih samo u slucaju da postoji ekonomska opravdanost.

Mislio sam da se napravi model koji ce garantovati da ce Srbin glasati na jednom birackom mjestu, Bosnjak na drugom, Hrvat na trecem, 'ostali' na cetvrtom. Mogu cetri covjeka razlicite etnicke pripadnosti zivjeti u istom gradu, ali ne mogu glasati na istom birackom mjestu. Dakle, svaki narod ima svoju kutiju. :D Ovo je daleko od onoga kako zamisljam svijet, ali za nas nema idealnog rjesenja. Takva smo drzava, jebaji ga. Treba iz ovoga izvuci najbolje moguce rjesenje.

1. Eliminisati strah kod Bosnjaka za razgradnjom drzave
2. Eliminisati strah Srba i Hrvata od majorizacije i institucionalne neravnopravnosti
3. Eliminisati etnicki i vjerski folklor iz drzavnih institucija
Mister Yes

#11 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote: U ovome sto sam zamislio naglasak uopste nije na kartama, naparotiv.
Znam da nije naglasak na kartama ali na kraju će upravu tu da zapne.
Kikibombona wrote: Mislio sam da se napravi model koji ce garantovati da ce Srbin glasati na jednom birackom mjestu, Bosnjak na drugom, Hrvat na trecem, 'ostali' na cetvrtom. Mogu cetri covjeka razlicite etnicke pripadnosti zivjeti u istom gradu, ali ne mogu glasati na istom birackom mjestu. Dakle, svaki narod ima svoju kutiju. :D
A kako ćeš odrediti ko je Bošnjaka, ko Srbin a ko Hrvat? :D

Jedino da svaka beba pri rođenju dobije neki čip ispod kože šta li? :(

Jer ako bude kao sada, to jest, da svako slobodno odlučuje šta je, kako ćeš sprječiti da se nekoliko stotina hiljada Bošnjaka ne organizuju i prijave na izbore kao Hrvati te time ubacuju u hrvatsku kutiju? :?

Ne kažem ja đaba da će zapeti na kartama. Jedino su jasno određene teritorijalne izborne jedinice garancija da neće biti izbornog inžinjeringa. Ali treba ih nacrtati. I eto nas nazad na početak problema :sad:
Novak20

#12 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Novak20 »

Mister Yes wrote:

Jer ako bude kao sada, to jest, da svako slobodno odlučuje šta je, kako ćeš sprječiti da se nekoliko stotina hiljada Bošnjaka ne organizuju i prijave na izbore kao Hrvati te time ubacuju u hrvatsku kutiju? :?
Ovo nije nerješivo. Popis stanovnika treba se voditi svakih 10 godina. Prema dobrovoljnom izjašnjavanju u momentu popisa, rezultati se mogu primijeniti na birački spisak. Isto važi i za izjašnjavanje političara tipa radeljaševih Srba. Naravno, sve to treba regulisati zakonom.

Ulaskom u EU gledali bi svi da imamo funkcionalnu vlast ili da se kolektivno ispalimo tamo gdje je bolje.
Kikibombona

#13 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Kikibombona »

Mister Yes wrote:
Kikibombona wrote: U ovome sto sam zamislio naglasak uopste nije na kartama, naparotiv.
Znam da nije naglasak na kartama ali na kraju će upravu tu da zapne.
Kikibombona wrote: Mislio sam da se napravi model koji ce garantovati da ce Srbin glasati na jednom birackom mjestu, Bosnjak na drugom, Hrvat na trecem, 'ostali' na cetvrtom. Mogu cetri covjeka razlicite etnicke pripadnosti zivjeti u istom gradu, ali ne mogu glasati na istom birackom mjestu. Dakle, svaki narod ima svoju kutiju. :D

Ne kažem ja đaba da će zapeti na kartama. Jedino su jasno određene teritorijalne izborne jedinice garancija da neće biti izbornog inžinjeringa. Ali treba ih nacrtati. I eto nas nazad na početak problema :sad:
Sve se moze kad se hoce. Postoji milion nacin da se na opste zadovoljstvo raspetlja ova neodrziva situacija da postoji imalo dobre volje.

Iskoristis recimo popis stanovnistva i na osnovu toga odredis izborne jedinice i biracka mjesta za svaki od naroda. Moze se pronaci x drugih rjesenja. To je najmanji problem ako postoji dobra volja.

Mozes napraviti xy zakona koji bi onemogucili izbornu manipulaciju. Ako bi recimo broj 'konvertita' u godini presao cifru 1 000, svima se zabrani glasanje u narednih 10 godina jer bi tako velika cifra jasno ukazivala na izbornu prevaru. Samo jedan takav zakon bi odvratio sve koji imaju necasne zamisli.

Ja sam napisao prvo sto mi je palo na pamet. Nema sumnje da postoji xy boljih i logicnih rjesenja. Sve se moze napraviti ako postoji dobra volja, da svi budu zadovoljni.
Mister Yes

#14 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Mister Yes »

Novak20 wrote: Ovo nije nerješivo. Popis stanovnika treba se voditi svakih 10 godina. Prema dobrovoljnom izjašnjavanju u momentu popisa, rezultati se mogu primijeniti na birački spisak. Isto važi i za izjašnjavanje političara tipa radeljaševih Srba. Naravno, sve to treba regulisati zakonom.
I recimo mi Bošnjaci se dogovorimo da se svi u Kantonu Sarajevo na popisu izjasnimo kao Hrvati. Šta onda?
Mister Yes

#15 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote: Iskoristis recimo popis stanovnistva i na osnovu toga odredis izborne jedinice i biracka mjesta za svaki od naroda. Moze se pronaci x drugih rjesenja. To je najmanji problem ako postoji dobra volja.
Ne može jer da može već bi se pronašlo. Na popisu se dobar dio Bošnjaka može dogovoriti da se izjasni kao Hrvati. I šta onda? Samo teritorijalne izborne jedinice su rješenje.
Kikibombona wrote:Mozes napraviti xy zakona koji bi onemogucili izbornu manipulaciju. Ako bi recimo broj 'konvertita' u godini presao cifru 1 000, svima se zabrani glasanje u narednih 10 godina jer bi tako velika cifra jasno ukazivala na izbornu prevaru. Samo jedan takav zakon bi odvratio sve koji imaju necasne zamisli.
:roll: Ne možeš zakonom ograničiti koliko ljudi ima pravo da promjeni svoju etničku pripadnost. Bože sačuvaj. :-)
Lincoln-Burrows

#16 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Lincoln-Burrows »

Mister Yes wrote:
Novak20 wrote: Ovo nije nerješivo. Popis stanovnika treba se voditi svakih 10 godina. Prema dobrovoljnom izjašnjavanju u momentu popisa, rezultati se mogu primijeniti na birački spisak. Isto važi i za izjašnjavanje političara tipa radeljaševih Srba. Naravno, sve to treba regulisati zakonom.
I recimo mi Bošnjaci se dogovorimo da se svi u Kantonu Sarajevo na popisu izjasnimo kao Hrvati. Šta onda?
I tako malo po malo BiH će postat većinski hrvatska država.

Za_ebavam se, normalno da nećemo zavirivati ljudima u nacionalnost,
izborna jedinica će biti takva da u njoj bude 80% ili više jednog naroda,
znači opet se vraćamo na te karte, ali ovdje bi trebalo biti manje problema.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17 Re: Rjesenje za buducnost

Post by _BataZiv_0809 »

Pojedina rjesnja iznesena ovdje, kada bi se primijenila, bilo bi brat bratu jedno 10 presuda a la sejdic finci :D
walter kurtz

#18 Re: Rjesenje za buducnost

Post by walter kurtz »

Socijalistička sekularna meni dosta :D
dalje

#19 Re: Rjesenje za buducnost

Post by dalje »

walter kurtz wrote:Socijalistička sekularna meni dosta :D
Sekularna ko fol a u 20 godina napravljano 1.000 dzamija i po 500 crkvi.
Papir sve trpi a u stvarnosti...
Mister Yes

#20 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Mister Yes »

dalje wrote:
walter kurtz wrote:Socijalistička sekularna meni dosta :D
Sekularna ko fol a u 20 godina napravljano 1.000 dzamija i po 500 crkvi.
Papir sve trpi a u stvarnosti...
Kakve veze ima broj bogomolja sa tim da li je država sekularna?
Ali Kemal

#21 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Ali Kemal »

Kikibombona wrote:1. Eliminisati strah kod Bosnjaka za razgradnjom drzave
2. Eliminisati strah Srba i Hrvata od majorizacije i institucionalne neravnopravnosti
3. Eliminisati etnicki i vjerski folklor iz drzavnih institucija
:thumbup:

U Bosni se sve vrti oko religije, tako ako bi se eliminisao uticaj religije, dosta bi se toga rjesilo.
Gdje u normalnom svijetu kojem valjda tezimo moze da se vidi da popovi nesto trune u vezi vlasti.
Pokajnik

#22 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Pokajnik »

Kikibombona wrote:Ova drzava ovakva kakva jeste je osudjena na propast. Mrznja i netrepeljivost se podsticu na dnevnom nivou. Ako se nesto ne promijeni, rat i novi pokolj su neminovnost. U ratnom ludilu niko od nas ne zna hoce li njegovo dijete biti ubijeno, silovano, osakaceno. Ako se nesto ne promijeni, moja djeca ovdje sigurno zivjeti nece. Za mene nije problem.

Da li ste za?

:mrgreen: Možda i stvara ali manjini.Većini koja živi u tom entitetu koji tebi više smeta,ne stvara nikakve frustracije naprotiv.Slično je u onim kantonima koji tebi više smetaju od onih drugih.I u njima je većini ok.
York Light 100`s

#23 Re: Rjesenje za buducnost

Post by York Light 100`s »

Sve se može i sve je izvodljivo ali o tome ne odlučuju Bošnjaci, Srbi i Hrvati nego stranci.
Stranci su ti koji sve odlučuju, da li će ukinuti kantone, ukinuti RS, stvoriti treći entitet, promjeniti Daytonska pravila, stvoriti novi Dayton, dopustiti nacionalistima da šire govor mržnje, sasjeći nacionalizam u korjenu i promjeniti karte i šta je najvažnije od svega oni odlučuju hoće li se to desiti na miran način ili će biti novi rat.
Možda neko od stranaca i pročita ovu temu, svidi mu se taj prijedlog i ovo stupi na snagu ali to sve zavisi od njih i nikoga više. Mi možemo i dalje na forumima raspravljati o rješenjima i naši političari mogu i dalje baliti o 3. entitetu ili ukidanjem ili nezavisnošću RSa niko od nas to ne odlučuje, stranci su ti koji jedini mogu šta mjenjati
cyprus

#24 Re: Rjesenje za buducnost

Post by cyprus »

Mister Yes wrote:

Kartu sa 4 ekonomske regije je lako napraviti... S druge strane, kartu etničkih izbornih jedinica baš i nije :mrgreen: :oops:
Novak20

#25 Re: Rjesenje za buducnost

Post by Novak20 »

York Light 100`s wrote:Sve se može i sve je izvodljivo ali o tome ne odlučuju Bošnjaci, Srbi i Hrvati nego stranci.
Stranci su ti koji sve odlučuju, da li će ukinuti kantone, ukinuti RS, stvoriti treći entitet, promjeniti Daytonska pravila, stvoriti novi Dayton, dopustiti nacionalistima da šire govor mržnje, sasjeći nacionalizam u korjenu i promjeniti karte i šta je najvažnije od svega oni odlučuju hoće li se to desiti na miran način ili će biti novi rat.
Možda neko od stranaca i pročita ovu temu, svidi mu se taj prijedlog i ovo stupi na snagu ali to sve zavisi od njih i nikoga više. Mi možemo i dalje na forumima raspravljati o rješenjima i naši političari mogu i dalje baliti o 3. entitetu ili ukidanjem ili nezavisnošću RSa niko od nas to ne odlučuje, stranci su ti koji jedini mogu šta mjenjati
Jel' se to zezaš ? Vlastitu indolentnost i hroničnu nesposobnost prikrivati strancima...fuj. Hoćeš da ti stranac riješi sve probleme ?

Jedini i osnovni problem su naši političari. Bakir je danas demonstrirao šta je njemu EU. Frajer ode ko fol na džumu usred sastanka sa predstavnicima EU i svim domaćim političarima da im pokaže ko je on. Jeb. ga se za funkcije koje obavlja, osnovnu kulturu i gladan narod koji predstavlja. Pun ko brod sanja da zaj... sve druge uz rahat patnju i erdoganov pakšu.

Jeb.. te Bosno ako je ovo sve što možeš. Šta će ti budućnost kad ne znaš da živiš ni u sadašnjosti.
Post Reply