Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
želim da zahvalim Arrayu jer mi je omogućio da upoznam i druge dijelove foruma koja sam oktrila prilikom potrage za temama na kojima sam željela da učestvujem
Selam i hvalospjevka pokretaču teme
Što su array-i?
U postu o imenima u Excelu sam napisao da ću se slijedećih nekoliko postova baviti imenima. Međutim odlučio sam prekinuti taj niz kako bi obradio neke stvari koje će se kasnije koristiti u nastavku bavljenja imenima. Jedno od tih područja su array-i. Već sam ih bio spomenuo ovdje, a sada ću pokušati malo pobliže opisati array-e. Kao što sam napisao array je u stvari skup vrijednost, stringova ili referenci. Excel zna da je nešto array po tome što se nalazi u vitičastim zagradama. Recimo selektirajte 10 ćelija u stupcu i u Formula Bar upišite ={1;2;3;4;5;6;7;8;9;10}, a zatim pritisnite CTRL+SHIFT+ENTER. Upravo ste kreirali array i to array formulom. Pokušajte promjeniti neku ćeliju arraya i Excel vam to neće dozvoliti.
Da biste ga obrisali, morate selektirati cijeli array.
Ako hoćete umjesto vertikalnog stvoriti horizontalni array, tada kao separator upotrijebite „\“ (backslash).
Kombiniranjen horitontalnog i vertikalnog (točka-zarez) separatora možete kreirati više(dvo)dimenzionalne array-e.
Recimo da u rasponima A1:A10 i B1:B10 imate po 10 vrijednosti. Selektirajte raspon C1:C10 i kreirajte formulu
=A1:A10+B1:B10
Uz to da pritisnete CTRL+SHIFT+ENTER. Ono što ste dobili je
{=A1:A10+B1:B10}
Excel je dodao vitičaste zagrade i na taj ste način jednom array formulom međusobno zbrojili 20 ćelija dvije po dvije (za što bi vam inače trebalo 10 formula). Također formule nije moguće promijeniti ili pobrisati, osim ako se ne selektira cijeli array, pa to može biti i svojevrsna zaštita od neiskusnih usera.
Možete kreirati i jednoćelijske array formule, npr. formula
{=AVERAGE(A1:A10+B1:B10)}
računa prosjek A1+B1, A2+B2....A10+B10.
Već sam u jednom prethodnom primjeru rekao i prikazao da su arrayi vrlo moćni. Brojni su primjeri upotrebe array formula koji mogu biti korisni u svakodnevnom radu. Ako želite utvrditi broj razlika u dva stupca, tada bi to morali učiniti s više formula tipa =E1=F1, koje vraćaju TRUE-FALSE, a zatim s s formulom COUNTIF izbrojati false vrijednosti. Array formula
{=SUM(IF(E1:E29<>F1:F29;1;0))}
to radi u jednom potezu.
Evo riješenja za one koji su plaćeni da razriješe ovaj problem.