Zašto vas zanim domaća politika?

parangal_

#1 Zašto vas zanim domaća politika?

Post by parangal_ »

Da li mislite da domaći političari zaista kreiraju realnost u BiH i da kvalitet života građana zavisi od toga ko je na vlasti? Mislite li da promjenom persone ili grupe ljudi na nekoj poziciji stvari mogu da se mjenjaju tako da se to reflektuje na vas?
SaraFina

#2 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by SaraFina »

parangal_ wrote:Da li mislite da domaći političari zaista kreiraju realnost u BiH i da kvalitet života građana zavisi od toga ko je na vlasti? Mislite li da promjenom persone ili grupe ljudi na nekoj poziciji stvari mogu da se mjenjaju tako da se to reflektuje na vas?

Pa svakog normalnog prosječno obrazovanog čovjeka trebala bi čisto zbog informiranosti i okruzenja zanimati politika.
Ne mislim time da prosječni čovjek moze nešto revolucionarno napraviti na političkom planu, ali svakako je potrebno osnovno znanje o političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Trenutno kvaliteta zivota gradjana je na nivou ispod ljudskog dostojanstva. ( penzioneri i mladi sa tek završenim obrazovanjem su najugrozenije skupine)
U skorije vrijeme mislim da se po tom pitanju ništa drastično neće promijeniti nabolje nazalost.

I naravno da političke prilike diktiraju u slučaju BiH i ekonomske i socijalne prilike što se svakako odrazava na zivote svih nas.
drunken tiger

#3 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by drunken tiger »

parangal_ wrote:Da li mislite da domaći političari zaista kreiraju realnost u BiH i da kvalitet života građana zavisi od toga ko je na vlasti? Mislite li da promjenom persone ili grupe ljudi na nekoj poziciji stvari mogu da se mjenjaju tako da se to reflektuje na vas?
A šta ti misliš ko kreira realnost u bih?
Danguba

#4 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by Danguba »

Onako. Nesto kao hobi.

Politika jedne uredjene drzave trasiranja je na dugorocnim stazama i pojedinci su tu radi izvrsenja te politike. promjene su vrlo male i tesko ih je isposlovati.

U BiH kao neuredjenoj i nedovrsenoj zemlji jako je bitno ko je na vlasti radi tih trasiranja ALI ovakav nedovrsen sistem to ne dozvoljava.

U pravu si u jednoj stvari. Nije bitno ko je na vlasti i kakve namjere ima sve dok drugi imaju dijametralno suprotne stavove. nespremnost na kompromis i mogucnost blokade. Neko moze na sve pristati a drugi sve da blokiraju. na kraju i onaj sto pristaje kao da i nije pristao.

Zemlja apsurda.

Ceka se neko vrijeme da se interesi pokope i da zemlja krene naprijed. Nece biti bitno ko je na vlasti...ili cemo svi propasti onako ''kulturno i sa stilom''.
razonoda

#5 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by razonoda »

joooj wrote:Interesuje me samo onaj dio koji se odnosi na Baketovo predizborno obecanje o 100k radnih mjesta :mrgreen:
Dobro je da ima bar neko ko se nada Bakirovom obecanju. U medjuvremenu snalazi se sam.
Nomo

#6 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by Nomo »

ne moze se nista promijeniti politickim putem . nema nikakve veze ko ce pobijediti na izborima . nisam ja za nasilje ili ne daj boze za rat......ne ne ne ne i ne ni slucajno . bio sam vojnik i nikada ne bi pozelio ni da cetnik pusti suzu za svojim najmilijima . nikom ne bi pozelio nista lose , samo kazem da je trenutno stanje u bih nametnuto silom ( ne ratom ) nego genocidom i klanjem i etnickim ciscenjem . klanjem , okrutnim ubijanjem nevinih ljudi napravljeno je ovo stanje . i to neko sada hoce da politicki aminuje . onaj ko je klao i protjerivao hoce od zrtve pecat , muhor , hoce cestitku i poljubac . stanovnik prijedora, bl , visegrada , foce ...( ima tih gradova puno ) kome su ubili svu familiju , koju su pobili srpski vojnici , i dobrovoljci i ....treba sada da umoci pero u krv svoje majke oca brata i potpise tu zemlju i taj grad drzavi srbiji . ma hajte molim vas , uozbiljite se . rahat patnja dok se boje ne rastope . vidjecemo ko moze duze da dura i ,, gnjuri ,, ( za one sto ne znaju sta to znaci tako seoska djeca kazu za onoga ko roni u vodi , od ko nema vazduha ) bosancima se ne zuri . onima koji su napravili genocid se itekao zuri . ko zuri vrat slomi .

ps za one koji vide kontradiktornost u mom postu( nista se politickim putem ne moze rijesiti a nisam za rat ) hocu reci da ce politicari genocidnog entiteta jednog dana doci na koljenima u sarajevo i traziti unitarnu i gradjansku Republiku BiH . Zivi bili pa vidili .
Last edited by Nomo on 18/11/2014 01:28, edited 1 time in total.
parangal_

#7 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by parangal_ »

SaraFina wrote:

Pa svakog normalnog prosječno obrazovanog čovjeka trebala bi čisto zbog informiranosti i okruzenja zanimati politika.
Ne mislim time da prosječni čovjek moze nešto revolucionarno napraviti na političkom planu, ali svakako je potrebno osnovno znanje o političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima.

Trenutno kvaliteta zivota gradjana je na nivou ispod ljudskog dostojanstva. ( penzioneri i mladi sa tek završenim obrazovanjem su najugrozenije skupine)
U skorije vrijeme mislim da se po tom pitanju ništa drastično neće promijeniti nabolje nazalost.

I naravno da političke prilike diktiraju u slučaju BiH i ekonomske i socijalne prilike što se svakako odrazava na zivote svih nas.
moje pitanje se nije odnosilo na politiku kao takvu, već na domaću politiku. misliš li da od domaćih političara nešto zavisi i ako da, šta?
Nomo

#8 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by Nomo »

parangal_ wrote:
SaraFina wrote:

moje pitanje se nije odnosilo na politiku kao takvu, već na domaću politiku. misliš li da od domaćih političara nešto zavisi i ako da, šta?

nije meni upuceno pitanje ali se nadam da nemas nista protiv da ti odgovorim . naravo u svom odgovoru imam i potpitanje . ko su domaci politicari ? Dodik sigurno nije bosanski ( domaci ) politicar jer on je srpski politicar koji igra za drzvau srbiju . on ne igra za srpski narod u BiH , on kao i Karadjic igra za Republiku Srbiju . Domaci politicari su nesto drugo . To su oni igraju za Bosnu , npr Tito , pardon Komsic . E sada njega hebe Dayton koji je van kontrole domacih politicara . A Dayton su potpisali strani politicari uz asistenciju ,, domacih ,, ni alija nije nesto domaci . ako nisam bio jasan pokusacu na plasticniji nacin . od nekih politicara zavisi puno toga a od nekih politicara ne zavisi nista . recimo od dodika ne zavisi nista jer se zna da on igra na unistenju bosne a od bosanskih politicara zavisi puno toga . ako se recimo priklone dodiku pobijedice srbija i cetnici a ako se priklone bosni i bosancima pobijedice bosna . mi kao bosanskohercegovacki narod jos uvijek cekamo da se SDA prikloni Bosni a ne srbiji kao do sada . Komsic Tito je neupitan .
parangal_

#9 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by parangal_ »

Nomo wrote:
parangal_ wrote:
SaraFina wrote:

nije meni upuceno pitanje ali se nadam da nemas nista protiv da ti odgovorim . naravo u svom odgovoru imam i potpitanje . ko su domaci politicari ? Dodik sigurno nije bosanski ( domaci ) politicar jer on je srpski politicar koji igra za drzvau srbiju . on ne igra za srpski narod u BiH , on kao i Karadjic igra za Republiku Srbiju . Domaci politicari su nesto drugo . To su oni igraju za Bosnu , npr Tito , pardon Komsic . E sada njega hebe Dayton koji je van kontrole domacih politicara . A Dayton su potpisali strani politicari uz asistenciju ,, domacih ,, ni alija nije nesto domaci . ako nisam bio jasan pokusacu na plasticniji nacin . od nekih politicara zavisi puno toga a od nekih politicara ne zavisi nista . recimo od dodika ne zavisi nista jer se zna da on igra na unistenju bosne a od bosanskih politicara zavisi puno toga . ako se recimo priklone dodiku pobijedice srbija i cetnici a ako se priklone bosni i bosancima pobijedice bosna . mi kao bosanskohercegovacki narod jos uvijek cekamo da se SDA prikloni Bosni a ne srbiji kao do sada . Komsic Tito je neupitan .
šta misliš da bi se promjenilo da su, kako kažeš, svi političari "bosanski"?
Nomo

#10 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by Nomo »

sve bi se promijenilo vjeruj mi tumbe . sve ama bas sve . samo kada bi neka sila iz vasione usla u mozak srpskih i hrvatskih politicara da zaigraju kao bosanci sve bi se promijenilo . bosanski muslimani bi pod uslovom da svaki zlocinac ide u zatvor glat potpisali drzavu kakva je bila prije rata . neki se ljudi ne bi mogli vratiti u sarajevo . ne zato sto bi bili prebijeni nego zato bi ih bilo stid .( ne govorim o zlikovcima ) ja takodje govorim u svoje ime a poznajem taj narod jer njemu pripadam . bosanska politika bi vratila bosnu . ne mozemo preci preko genocida , zlocinci moraju pred sud a susjedi i komsije moraju znati konacno kako im se zove drzava . ali republika bih je moguca .siguran sam u to . uvijek se ceka da se komsije i susjedi odrede vise kao bosanci . niko ne trazi da neko prestane biti srbin ili hrvat ili ako hoces i bosnjak ali se trazi i ocekuje da postujes granice drzave .prvo bosna i bosanci , ostali stoj . bosnjacima to nije nikad bio problem . oni su bosansku naciju nisu nikad shvatali kao teritorijalnu odrednicu za razliku od drugih . da skratim . samo neka BL i mostar kazu da su za drzavu gdje ce biti jedan predsjednik i jedan parlament i da ce vaziti pravilo jedan covjek i jedan glas . Eto ti preko noci drzave ljepse od svicarske . Konstitutivnost se ukida , naravno . Znam da je tesko ali je moguce . teoretski je moguce . pitao si i ne sumnjaj ni sekunde da bi bilo ovako . bih muslimani se nikom nikada ne bi osvetili samo neka zlikovci budu osudjeni . sa svi strana . naravno . nisam ja selektivan ja sam ipak partizan i BOSANAC . BOSANAC je jedina rijec na svijetu gdje se svako slovo pise velikm slovom . U zdravlje . Zivjela Republika BOSNA i hercegovina :izet: :izet: :izet:
Nomo
bole1st

#11 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by bole1st »

Nomo wrote: samo neka BL i mostar kazu da su za drzavu gdje ce biti jedan predsjednik i jedan parlament i da ce vaziti pravilo jedan covjek i jedan glas . Eto ti preko noci drzave ljepse od svicarske . Konstitutivnost se ukida , naravno . Znam da je tesko ali je moguce . teoretski je moguce .
Razumijem tvoju zelju za optimizmom, ali moras da se zapitas koji razlozi podrzavaju tvoje misljenje da je takvo sto moguce.

Pomoci cu ti malo. Da bi BL i Mo prihvatili tako nesto preduvjet je da svi pocnu da glasaju za iste stranke. Prvi korak je da Bakir pobijedi u BL i Sirokom Brijegu i da Dodik uzme isti postotak glasova u Bl i Sarajevu. Time kvote postaju bespotrebna komplikacija i otvara se mogucnost za drugi korak, uvodjenje sistema jedan covjek jedan glas.

Teorijski je moguce, kao sto je teorijski moguce da Bijeljina zamijeni stanovnike sa Skadrom i da dobijemo 100.000 albanaca u Semberiji. Moguce jest, ali sasvim nerealno i time besmisleno, taman kao i tvoja varijanta.
Nomo

#12 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by Nomo »

bole1st wrote:
Nomo wrote: samo neka BL i mostar kazu da su za drzavu gdje ce biti jedan predsjednik i jedan parlament i da ce vaziti pravilo jedan covjek i jedan glas . Eto ti preko noci drzave ljepse od svicarske . Konstitutivnost se ukida , naravno . Znam da je tesko ali je moguce . teoretski je moguce .
Razumijem tvoju zelju za optimizmom, ali moras da se zapitas koji razlozi podrzavaju tvoje misljenje da je takvo sto moguce.

Pomoci cu ti malo. Da bi BL i Mo prihvatili tako nesto preduvjet je da svi pocnu da glasaju za iste stranke.
Prvi korak je da Bakir pobijedi u BL i Sirokom
Brijegu i da Dodik uzme isti postotak glasova u Bl i Sarajevu. Time kvote postaju bespotrebna komplikacija i otvara se mogucnost za drugi korak, uvodjenje sistema jedan covjek jedan glas.

Teorijski je moguce, kao sto je teorijski moguce da Bijeljina zamijeni stanovnike sa Skadrom i da dobijemo 100.000 albanaca u Semberiji. Moguce jest, ali sasvim nerealno i time besmisleno, taman kao i tvoja varijanta.
a sto ne bi Bl Mo i siroki glasali za DF i komsica ako im je stalo do drzave u kojoj oni ne bi mjenjali vanjske granice .samo bi malo uredjivali unutrsanje , ko fol . staro da sljive poberem i da ti kazem ,, ko te yebe ,, a ti ko fol vode da zagrabis ---------stalno se vrtimo u krug i dolazimo do iste tacke . hajmo onda po milioniti put . jedini ljudi koji su vjerni BiH su bih muslimani . Jedini koji je vole i jedini koji ginu za nju . Casne izuzetke , moje heroje vikice i diovjake i komsice i sucure i ja vise nema potrebe da spominjem . to se podrazumijeva . sda bi sutra poklonila bosnu srbiji i rumuniji i bugarskoj i hrvatskoj i vjerojatno bi ti razbojnici i grckoj dali komad zemlje ali narod neda .neda i bog . nedam svoje i cao . ako hoces prihvati gradjansku cjelovitu bosansku cenraliziranu unitarnu jedan na jedan ( zayebi racunicu sa tri ) a ako neces onda cekaj sta ce biti . a sta ce biti to samo bog zna . od podjele nece biti nista . poslije onakvih strahota i klanja iza cetnicke ideje ne bi stala ni rusija ni rumunija ni grcka ni bilo ko cak ni srbija jer to je ispod ljudskog i civilazijskog nivova . rs niko u svijetu ne podrzava . niko ama bas niko jer to je komad otete zemlje natopljene krvlju desetina hiljada neduznih ljudi . iza nase bosanske ideje stoji amerika evropa , kompletna juzna amerika , australija afrika azija i svi muslimani svijeta .iza bosanske ideje o jedinstvenoj i gradjanskoj demokratskoj sekularnoj bosni stoji i vatikan i njemacka i austrija i italija i hrvatska na kraju krajeva pa mi nikako nije jasna coviceva igra i tango sa dodikom . vjerojatno posljednji tango u banja luci . sva sreca da je marlon brando mrtav .
bole1st

#13 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by bole1st »

Nomo wrote: a sto ne bi...
Ocevidno je da ne bi, pokusaj prvo to da usvojish. Nije nuzno da odmah razumijes zasto ne bi, razloga sigurno ima vise i ne znaci da ih je sve lako razumiti.

Ostatak posta su baljezgarije na slobodnu temu, a ja ne bih sirio pricu. :D
parangal_

#14 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by parangal_ »

Nomo wrote:sve bi se promijenilo vjeruj mi tumbe . sve ama bas sve . samo kada bi neka sila iz vasione usla u mozak srpskih i hrvatskih politicara da zaigraju kao bosanci sve bi se promijenilo . bosanski muslimani bi pod uslovom da svaki zlocinac ide u zatvor glat potpisali drzavu kakva je bila prije rata . neki se ljudi ne bi mogli vratiti u sarajevo . ne zato sto bi bili prebijeni nego zato bi ih bilo stid .( ne govorim o zlikovcima ) ja takodje govorim u svoje ime a poznajem taj narod jer njemu pripadam . bosanska politika bi vratila bosnu . ne mozemo preci preko genocida , zlocinci moraju pred sud a susjedi i komsije moraju znati konacno kako im se zove drzava . ali republika bih je moguca .siguran sam u to . uvijek se ceka da se komsije i susjedi odrede vise kao bosanci . niko ne trazi da neko prestane biti srbin ili hrvat ili ako hoces i bosnjak ali se trazi i ocekuje da postujes granice drzave .prvo bosna i bosanci , ostali stoj . bosnjacima to nije nikad bio problem . oni su bosansku naciju nisu nikad shvatali kao teritorijalnu odrednicu za razliku od drugih . da skratim . samo neka BL i mostar kazu da su za drzavu gdje ce biti jedan predsjednik i jedan parlament i da ce vaziti pravilo jedan covjek i jedan glas . Eto ti preko noci drzave ljepse od svicarske . Konstitutivnost se ukida , naravno . Znam da je tesko ali je moguce . teoretski je moguce . pitao si i ne sumnjaj ni sekunde da bi bilo ovako . bih muslimani se nikom nikada ne bi osvetili samo neka zlikovci budu osudjeni . sa svi strana . naravno . nisam ja selektivan ja sam ipak partizan i BOSANAC . BOSANAC je jedina rijec na svijetu gdje se svako slovo pise velikm slovom . U zdravlje . Zivjela Republika BOSNA i hercegovina :izet: :izet: :izet:
Nomo
u toj drzavi gdje bi svi bili bosanci, da li bi:

- mi imali monetarnu politiku i slobodu da upravljamo vlastitom valutom?
- fiskalnu politiku i slobodu da mjenjamo poreze kako nam se svidi a ne kako diktiraju međunarodne finansijske institucije?
- opciju da se ne zaduzujemo samo u komercijalnim bankama ciji je kapital u rukama stranaca i da formiramo svoje nacionalne banke? da makar razvojna banka i javna preduzeca drze sredstva u domacim bankama a ne stranim komercijalnim?
- da u tim bankama smanjimo primarnu kamatnu stopu bar na priblizno onu koju je postavila ecb za svoje trziste?
- nacin da ti nasi 100% bosanski politicari spase proizvođače mlijeka koji ne mogu da pokriju troškove proizvodnje sa cijenom od ispod 1.50 Km a cijena na svjetskom trzistu, i time uvozna cijena konkurencije je samo 0.90 feninga?
- da profitabilno pokrenu proizvodnju namjestaja i zaposle radnike i daju im redovne plate sa tehnologijom, platama i troskovima transporta gdje je konkurencija na evropskom i svjetskom trzistu garnitura od 300 KM?
- da profitabilno liberalizuju energetsko trziste a da vlada ne mora da subvencionira cijenu uglja iznad trzisne cijene tako da rudari ne ostanu bez posla kad nam je struja jeftinija od trzisne cijene?
- da nam poljuprivrednici mogu biti konurentni u takmicenju sa subvencioniranim evropskim proizvodima?
- da smanje nivo zagađenja koji dolazi od mittala i ostalih multincionalnih kompanija u sektoru proizvodnje bazirane na energetsko intenzivnim proizvodima?
- da odbiju transe MMF-a i Svjetske banke?
- da ponovo pokrenu namjenski vojnu proizvodnju i da dilamo oruzje kome nam se ćuna digne jer smo nezavisna drzava?
itd....
-
SaraFina

#15 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by SaraFina »

parangal_ wrote:
SaraFina wrote:

Pa naravno da zavisi.

Kao što rekoh politička situacija usko je vezana i za ekonomsku i socijalnu.

Ako se nadjemo recimo sad u poziciji da Dodik iz RS-a kako najavljuje nakon 24 novembra blokira sve što moze na drzavnom nivou to će se negativno odraziti i na ekonomiju, politiku BiH prema EU i ulasku u NATO i sl. Obzirom da zivimo od MMF kredita ulaskom u EUdostupni fondovi za BiH su blago.
Ako je nestabilna politička situacija i strani investitori nisu zainteresirani za ulaganja i sl.

Dakle ako ciljas da nam okvirno politiku i mjesto kreiraju visokopozicionirane zemlje unutar EU i svijeta ( USA ) to vjerovatno ima smisla.

No ovakva pitanja koja sam navela kreiramo sami sebi.
Ovise o političkoj situaciji direktno.
parangal_

#16 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by parangal_ »

SaraFina wrote:
parangal_ wrote:
SaraFina wrote:

Pa naravno da zavisi.

Kao što rekoh politička situacija usko je vezana i za ekonomsku i socijalnu.

Ako se nadjemo recimo sad u poziciji da Dodik iz RS-a kako najavljuje nakon 24 novembra blokira sve što moze na drzavnom nivou to će se negativno odraziti i na ekonomiju, politiku BiH prema EU i ulasku u NATO i sl. Obzirom da zivimo od MMF kredita ulaskom u EUdostupni fondovi za BiH su blago.
Ako je nestabilna politička situacija i strani investitori nisu zainteresirani za ulaganja i sl.

Dakle ako ciljas da nam okvirno politiku i mjesto kreiraju visokopozicionirane zemlje unutar EU i svijeta ( USA ) to vjerovatno ima smisla.

No ovakva pitanja koja sam navela kreiramo sami sebi.
Ovise o političkoj situaciji direktno.
znaci zivimo od mmf kredita i sve sto mozemo birati je neko ko hoce ili nece propustiti transu?
SaraFina

#17 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by SaraFina »

Ja ne vidim nijednog vizionara u BiH sa nekim jakim ekonomskim konceptom.

Čitava politička situacija zasniva se na " odbrani nacionalnih interesa", kako jednim, tako i drugim i trecim..

Mislim da taj neki budući ulazak riješio bi ekonomsko pitanje, a čim su vuci siti i ovce na broju i nacionalna pitanja bi bila potisnuta u drugi plan.

Znam da bi trebalo biti obrnuto, no nazalost u BiH uvjeti za tako nešto ne postoje.
parangal_

#18 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by parangal_ »

SaraFina wrote:Ja ne vidim nijednog vizionara u BiH sa nekim jakim ekonomskim konceptom.

Čitava politička situacija zasniva se na " odbrani nacionalnih interesa", kako jednim, tako i drugim i trecim..

Mislim da taj neki budući ulazak riješio bi ekonomsko pitanje, a čim su vuci siti i ovce na broju i nacionalna pitanja bi bila potisnuta u drugi plan.

Znam da bi trebalo biti obrnuto, no nazalost u BiH uvjeti za tako nešto ne postoje.
znas li ti kakva je ekonomska situacija u eu? znas li ti da je njemacka na rubu recesije? kako mislis da ce se nesta rijesit kod nas ako ni njemacka ne moze da rjesi svoj problem?
SaraFina

#19 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by SaraFina »

parangal_ wrote:
SaraFina wrote:Ja ne vidim nijednog vizionara u BiH sa nekim jakim ekonomskim konceptom.

znas li ti kakva je ekonomska situacija u eu? znas li ti da je njemacka na rubu recesije? kako mislis da ce se nesta rijesit kod nas ako ni njemacka ne moze da rjesi svoj problem?
Ne brini ti za Njemačku i recesiju.

Dok se oni krenu daviti mi ćemo biti potopljeni.

Nego gdje vidiš alternativu?

Rusija, Turska ili " mi sami"?
parangal_

#20 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by parangal_ »

SaraFina wrote:
parangal_ wrote:

Ne brini ti za Njemačku i recesiju.

Dok se oni krenu daviti mi ćemo biti potopljeni.

Nego gdje vidiš alternativu?

Rusija, Turska ili " mi sami"?
sta se desi sa trgovinskim partnerima tako ce biti i nama. nista mi tu ne mozemo ko god da je na vlasti.

ja samo govorim da je djelovanje unutar drzava, a pogotovo unutar malih trzista kakvi smo mi - debilizam i gubljenje vremena.

sve kako ti zivis zavisi samo i jedino od globalnog kapitalizma i nijedan promil od domaće politike. da imamo idealan ustav i politicare svejedno bi bilo.
Nomo

#21 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by Nomo »

parangal_ wrote:

znas li ti kakva je ekonomska situacija u eu? znas li ti da je njemacka
na rubu recesije
? kako mislis da ce se nesta rijesit kod nas
ako ni njemacka ne moze da rjesi svoj problem
?
koji problem ? da sidje sa ruba recesije ? :-)
da ti nisi zamijenio Njemacku sa rumunijom
Nomo

#22 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by Nomo »

bole1st wrote:
Nomo wrote: a sto ne bi...
Ocevidno je da ne bi, pokusaj prvo to da usvojish. Nije nuzno da odmah razumijes zasto ne bi, razloga sigurno ima vise i ne znaci da ih je sve lako razumiti.

Ostatak posta su baljezgarije na slobodnu temu, a ja ne bih sirio pricu. :D
ma ja . nego kada kopas krompir postoji mognucnost ( i to ogromna ) da naletis na masovnu grobnicu .obavezno prijavi . ali ne institucijama tzv rs jer oni ce to zataskati i falsifikovati .
SaraFina

#23 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by SaraFina »

I ja se pitam fakat "Otkud da je Njemačka na rubu recesije"

Ali... U sebi :D
parangal_

#24 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by parangal_ »

Nomo wrote:
parangal_ wrote:
znas li ti kakva je ekonomska situacija u eu? znas li ti da je njemacka
na rubu recesije
? kako mislis da ce se nesta rijesit kod nas
ako ni njemacka ne moze da rjesi svoj problem
?
koji problem ? da sidje sa ruba recesije ? :-)
da ti nisi zamijenio Njemacku sa rumunijom
haj reci koji je rast njemacke u zadnjem kvartalu?
parangal_

#25 Re: Zašto vas zanim domaća politika?

Post by parangal_ »

SaraFina wrote:I ja se pitam fakat "Otkud da je Njemačka na rubu recesije"

Ali... U sebi :D
evo i tebi pitanje. znas li koji je rast njemacke u zadnjem kvartalu prema ecb?
Post Reply