Grane medicine

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
office

#1 Grane medicine

Post by office »

Moze li neko upucen napisati sta je razlika izmedju doktora specijaliste pneumoftiziologije i pulmologije. Dugo vremena sam mislio, kao i mnogi da je to isto, medjutim surfajuci po netu sam vidio da iako se obojica bave plucima, da je ipak pulmologija uza oblast od pneumoftizilogije, jer se ne moze specijalizirati pulmologija, ako vec nije specijalista pneumoftiziolog.
Hvala
otherside

#2 Re: Grane medicine

Post by otherside »

ftiza je tuberkuloza.
znaci, onaj ko je pneumoftiziolog je specijalista za plucne bolesti ukljucujuci i tuberkulozu.
to je vjerovatno nekad ranije nesto znacilo kad je tbc bila cesca nego danas.
sada je jedna specijalizacija, traje prilicno dugo, cini mi se 5 godina i nema nikakvih podjela po plucnim bolestima koje obuhvata (osim za one koji rade na klinikama pa se iz organizacionih razloga podijele po odredjenim oboljenjima koja se tu lijece ali formalno svi su zavrsili po istom programu specijalizacije).
dakle-pulmolog je all in one :D
office

#3 Re: Grane medicine

Post by office »

hvala, ali surfajuci po netu sam nalazio na nekim fakultetima, da npr neko ne moze postati specijalista pneumologije, dok ne specijalizira pneumoftiziologiju, zato sam imao dilemu sta je u pitanju, a inace sve je krenulo od bezvezne rasprave, sta je koja specijalizacija u medicini. pozzz
Post Reply