Semafor kod Alipašine džamije

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

ultima_palabra

#1 Semafor kod Alipašine džamije

Post by ultima_palabra »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-pre ... /141104024
Pa hoće li se ikad demontirati ovaj mit? Ovaj semafor se može preći najlaganijim mogućim hodom, a ako brzo hodaš možeš ga preći u oba smjera.

Istina je da se crveno svjetlo upali za 14 sekundi, ali nakon toga ti ostane još najmanje toliko dok se ne upali zeleno vozilima. Ako kreneš prelaziti u zadnjoj sekundi zelenog za pješake, opet imaš sasvim dovoljno vremena da normalnim hodom pređeš prije zelenog za vozila.

Mislim, glupa tema, ali ne mogu da vjerujem koliko mediji i raja od svega naprave priču...
Big Ang

#2 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by Big Ang »

:shock: ili je tebi korak dva metra ili ...ne znam :lol:
svaki dan prelazim tu ulicu već 8 godina
i nikad, ali nikad nisam uspjela preći cestu dok je zeleno
jeste, ostane vremena dok je crveno ali ne mislim da se treba u to uzdati

tema nije glupa, aktuelna je
hajmo malo o pješacima
ultima_palabra

#3 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by ultima_palabra »

Big Ang wrote::shock: ili je tebi korak dva metra ili ...ne znam :lol:
svaki dan prelazim tu ulicu već 8 godina
i nikad, ali nikad nisam uspjela preći cestu dok je zeleno
jeste, ostane vremena dok je crveno ali ne mislim da se treba u to uzdati

tema nije glupa, aktuelna je
hajmo malo o pješacima
Pa nije ni zamišljeno da pređeš dok je zeleno... ako kreneš na zeleno i hodaš normalnim tempom stići ćeš na vrijeme. Kao i kod bilo kojeg semafora za pješake... crveno je samo znak da pješaci ne započinju prelazak, oni koji su krenuli imaju dovoljno vremena da pređu.

Samo je problem to što je ulica toliko široka da su pješaci isprepadani... ali 100% sam ubijeđen da semafor ispravno radi.
karanana

#4 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by karanana »

ja na onom kod istorijskog muzeja vazda moram trcati da stignem dok se autima nije zeleno upalilo.
sa ovim kod alipasine nisam imao probleme sa normalnim prelaskom.
O'zone
Globalni moderator

#5 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by O'zone »

Meni je samo ovo zasmetalo
"Pješački prelazi su napravljeni da se brzo pređe preko njih, a ne da se korzira. Nismo mi krivi što hoće neko da se prokorzira i ne prelazi određenom brzinom. Pređite onog trenutka kada se upali zeleno svjetlo", rekli su nam iz firme Step.
Riječnik koji je :roll:
karanana

#6 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by karanana »

haha, vau, nisam ranije ni procito.
dobra im sluzba za odnose sa javnoscu. ali mislim da su oni monopolisti sto se ove vrste usluge tice tako da ih zaboli neka stvar kako ce se izraziti.
ultima_palabra

#7 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by ultima_palabra »

O'zone wrote:Meni je samo ovo zasmetalo
"Pješački prelazi su napravljeni da se brzo pređe preko njih, a ne da se korzira. Nismo mi krivi što hoće neko da se prokorzira i ne prelazi određenom brzinom. Pređite onog trenutka kada se upali zeleno svjetlo", rekli su nam iz firme Step.
Debili, ne znaju iskomunicirati ni situaciju u kojoj je logika na njihovoj strani.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#8 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by KatarinaKosaca »

Bas neki dan prelazim ovaj semafor i hodajuci dosta brzo jedva stigoh. U istom trenutku sam pomislila kako strari ljudi...nemoguca misija. Ili netko sa ozljedjenom nogom. Ili jako debeo. A sve su to gradjani koji imaju pravo prijeci ulicu. Kad tema o tome :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#9 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by O'zone »

Ma mogu ali iskreno zaboli ih.

Imaju monopol taj posao im pripada već ihihi vremena nemaju kome odgovarati. Šta on ima kome biti fin?! Jebite se svi grupno a i pojedinačno na prelazu ili pored njega :roll:
ljutiajvar

#10 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by ljutiajvar »

Šta je to čudno.

Novinari nisu obrazovani da odlučuju o tome da li je neki semafor dobro optimiziran ili ne, to rade inženjeri. Pri tome se koriste statističke metode simulacije, kao i teorija linija čekanja itd. Osnovni cilj je optimizirati cijelu saobraćajnu mrežu, što spada u globalnu optimizaciju sa stohastičkim varijablima pri čemu samo jedan semafor utiče na cijelu mrežu. Taj članak više govori o stanju novinarstva u BiH , nego o toj firmi i tim inženjerima. Što redakcija nije platila nezavisnog inženjera saobraćaja da donese sud o tome, te onda objavi članak o tome?

A ispod članka čitam komentare .... katastrofa koliko je narod površan.
karanana

#11 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by karanana »

pa eno ima i izjava nekog inzinjera saobracaja. slaze se sa novinarskim inzinjerima.
O'zone
Globalni moderator

#12 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by O'zone »

Evo šta ka'e inžinjer

http://www.klix.ba/vijesti/bih/inzinjer ... /141104063
"Dužina intervala ovisi o sveukupnom saobraćaju u samoj raskrsnici. Ono što je bitno jeste da u trenutku kada pješak, pogotovo ako je riječ o starijoj osobi, nagazi na pješački prelaz a upali se crveno svjetlo za pješake, mora se ostaviti zaštitno vrijeme toliko da osoba može preći kolovoz. Ako se radi o dvije trake onda je to nekih sedam sekundi, a ako se radi o više traka onda je riječ o određenom vremenu koje je potrebno zavisno od dužine kolovoza puta brzina hoda pješaka koja može biti 1,3 ili 1,4 metra u sekundi, kako bi se formiralo zaštitno vrijeme. Tako da pješaci trebaju znati da u momentu kada nagaze na pješački prelaz, a upali se crveno svjetlo, imaju zaštitno vrijeme da mogu slobodno normalnim hodom preći na drugu stranu", rekao je za Klix.ba Reuf Boračić, vodeći inžinjer sigurnosti saobraćaja u JP Ceste FBiH.
ljutiajvar

#13 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by ljutiajvar »

O'zone wrote:Evo šta ka'e inžinjer

"Dužina intervala ovisi o sveukupnom saobraćaju u samoj raskrsnici. Ono što je bitno jeste da u trenutku kada pješak, pogotovo ako je riječ o starijoj osobi, nagazi na pješački prelaz a upali se crveno svjetlo za pješake, mora se ostaviti zaštitno vrijeme toliko da osoba može preći kolovoz. Ako se radi o dvije trake onda je to nekih sedam sekundi, a ako se radi o više traka onda je riječ o određenom vremenu koje je potrebno zavisno od dužine kolovoza puta brzina hoda pješaka koja može biti 1,3 ili 1,4 metra u sekundi, kako bi se formiralo zaštitno vrijeme. Tako da pješaci trebaju znati da u momentu kada nagaze na pješački prelaz, a upali se crveno svjetlo, imaju zaštitno vrijeme da mogu slobodno normalnim hodom preći na drugu stranu", rekao je za Klix.ba Reuf Boračić, vodeći inžinjer sigurnosti saobraćaja u JP Ceste FBiH.
Da, a šta je izjavio?
Tako da pješaci trebaju znati da u momentu kada nagaze na pješački prelaz, a upali se crveno svjetlo, imaju zaštitno vrijeme da mogu slobodno normalnim hodom preći na drugu stranu.

Baš me onda zanima, bilo je oko 13 sec zeleno i plus to zaštitno koliko onda bude? Aha nije niko objavio.
Big Ang

#14 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by Big Ang »

Čuj korzira :roll:
Mene ba nekad kičma boli i mada se to z glave ne vidi na meni ja fakat jedva hodam. I saće neko reći da ja korziram. :roll:
muha_sa

#15 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by muha_sa »

O'zone wrote:Meni je samo ovo zasmetalo
a meni ovo :D

Na snimku koji je snimio fotoreporter Klix.ba možete vidjeti da semafor za pješake na raskrsnici ulica Tito i Alipašina traje blizu 14 sekundi, ali da to nije dovoljno da stignete od tačke A do tačke B.
Big Ang

#16 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by Big Ang »

evo, recimo Muha
ne može on ceste preće ni za 15 minuta a ne sekundi :eh:
ultima_palabra

#17 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by ultima_palabra »

ljutiajvar wrote:
O'zone wrote:Evo šta ka'e inžinjer

Da, a šta je izjavio?
Tako da pješaci trebaju znati da u momentu kada nagaze na pješački prelaz, a upali se crveno svjetlo, imaju zaštitno vrijeme da mogu slobodno normalnim hodom preći na drugu stranu.

Baš me onda zanima, bilo je oko 13 sec zeleno i plus to zaštitno koliko onda bude? Aha nije niko objavio.
Kad krenem na početku zelenog, dođem do cca 3/4 prije nego što se upali crveno. Kad krenem na početku crvenog, stignem knap prije nego što vozila krenu. Znači ukupno vrijeme bi moglo biti oko 30 sekundi.
muha_sa

#18 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by muha_sa »

Big Ang wrote:evo, recimo Muha
:lol: :lol:

na ovoj raskrsnici dodjem do pola i upali se crveno--šta cu vec se vratit nazad na polaznu--pa sve tako dok ne ugrabim da preletim :lol:
O'zone
Globalni moderator

#19 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by O'zone »

Image

:mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#20 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by O'zone »

muha_sa wrote: a meni ovo :D

Na snimku koji je snimio fotoreporter Klix.ba možete vidjeti da semafor za pješake na raskrsnici ulica Tito i Alipašina traje blizu 14 sekundi, ali da to nije dovoljno da stignete od tačke A do tačke B.
A na ovo sam se navikao da su nepismeni i da gutaju slova valjda mal' topli obrok ili šta već
karanana

#21 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by karanana »

produziti zeleno za pjesake koje ce ujedno produziti zeleno i za saobracaj iz alipasine jer i za vozila koja idu iz pravca ciglana i iz pravca skenderije zeleno je veoma kratko pa se stvaraju zagusenja, posebno iz pravca ciglana, koseva i vogosce. zna red biti do ciglana.
Big Ang

#22 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by Big Ang »

muha_sa wrote:
:lol: :lol:

na ovoj raskrsnici dodjem do pola i upali se crveno--šta cu vec se vratit nazad na polaznu--pa sve tako dok ne ugrabim da preletim :lol:
:lol: :lol: :lol: :kiss:
muha_sa

#23 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by muha_sa »

karanana wrote:produziti zeleno za pjesake koje ce ujedno produziti zeleno i za saobracaj iz alipasine jer i za vozila koja idu iz pravca ciglana i iz pravca skenderije zeleno je veoma kratko pa se stvaraju zagusenja, posebno iz pravca ciglana, koseva i vogosce. zna red biti do ciglana.
bjež ba karanana i ne komplikuj :-) ko eto neko se drži pravila i semafora :-) svak trci kako mu cejf :lol:
plucna mahramica

#24 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by plucna mahramica »

Ljudi nece da se informisu, ti zagazis na zeleno, odmah se upali crveno, ti slobodno 'korziraj' na drugu stranu, svako ko ti ne stane, napravio je prekrsaj. Ali pjesaci nisu sigurni ni na zelenom pored seljober vozaca vanabi sumahera, ispada da je dobro da se i ovoliko postuje semafor, mene ne bi iznenadilo da sve vise bude prolazaka kroz crveno.
Mi nemamo presretace i dok se to ne desi, tesko da ce vozaci sami doci pameti. 5 presretaca da patrolira gradom, pogotovo navecer kada je manja guzva i par policajaca na kriznim mjestima da kaznjavaju ove pjesake sto divlje prelaze cestu, instant napredak.

Neki dan na semaforu kod vjecne vatre upravo situacija sa pocetka mog posta. Krenuo sam na zeleno, i na pola puta mi je crveno a lik se ukljucuje i meni svira da se sklonim. Ja stanem ukopan i ono gestikulacijom ga pitam sta je bilo... Iza njega naravno sviraju, dosli su i sa druge strane raskrsnice a ja stojim. Krenuh za 10ak sekundi :D
Ja sam jedan od onih kojeg zivciraju drugi vozaci kada 'korziraju' ali pjesaku uvijek stanem, problem je sto vecina vozaca misli da ima neku prednost jer su oni u autu :roll:
Big Ang

#25 Re: Semafor kod Alipašine džamije

Post by Big Ang »

lajk :D
Post Reply