Posteno
- Kikibombona
#1 Posteno
Racuna se da su SDA, HDZ i SNSD izborni pobjednici iz reda tri naroda. Druga grupa pobjednika je veceras ucestvovala u emisiji Posteno. Nakon dugo vremena primjecujem odredjenu promjenu u komunikaciji kod vecine ucesnika. Kako rece predstavnik SBB, vjerovatno je posljednja kampanja prva od Dejtona u kojoj su se oko ekonomije lomila koplja.
Pozicija SNSDa je nakon ovih izbora drasticno oslabila. Ako Dodik ostane na vlasti, vjerujem da ce pristati na poneki kompromis kako bi se popravila ekonomska slika. Bakir Izetbegovic i SDA nagovjestavaju da su spremni pristati na promjenu izbornog zakona kako bi onemogucili Bosnjake da izaberu hrvatskog clana predsjednistva. Bakir kaze da ce u slucaju pristanka na njegovu ponudu Hrvati 99% biti sigurni da su vlastitom voljom izabrali hrvatskog clana predsjednistva. HDZ ima sigurnu poziciju u hrvatskom narodu. Oni ce najteze pristajati na kompromise, ali ce morati jer hrvatski narod nije tako brojan da bi postavljao megalomanske zahtjeve.
Meni su opet zanimljivi ucesnici danasnje emisije. Jedino je predstavnica SDSa 'zeljna' vlasti, ako je suditi po onome sto govore. Predstavnik DF je prilicno ostro osudjivao politiku SDA. Svjesni su da postoji opasnost da prodju kao SBiH i SDP ako vezu zastavu sa SDA. Predstavnik SBB je pomirljiv i ocigledno spreman na kompromise. Po izrecenom, u vlast ne zele, jer ocigledno smatraju da bi im u ovom trenutku nanijela vise stete nego koristi. Posebno je bio zanimljiv mini dijalog sa predstavnikom DF. Predstavnik SBB se zalaze za kompromis kada je u pitanju rjesenje 'hrvatskog pitanja'. Dakle, tu su na istom fonu kao i SDA. S druge strane, DF je kategoricki protiv. Za njih bi bilo veoma opasno da izadju u susret Hrvatima jer predsjednik stranke potice iz hrvatskog naroda. Ako bi dobio etiketu 'kukavicijeg jajeta', to bi mu bio politicki kraj. Mislim da Komsic na takvo sto ne moze pristati. Meni je posebno zanimljivo da se sa tim slazu SDS i PDP. Dodik sa jedne strane zeli jacanje hrvatske pozicije, a SDS i PDP ne zele. To si ne mogu bas objasniti. Ivanic je jednom prilikom rekao > bolje biti jedan od dva nego jedan od tri. Predstavnica SDS ocigledno nije naklonjena rjesenju hrvatskog pitanja pa se u danasnjoj emisiji prilicno lijepo slagala sa predstavnikom DF po tom pitanju. Nije ni cudo da HDZ i SNSD vezu zastave.
Misljenja sam da cemo imati totalni zastoj ako na jednoj strani budu SNSD i HDZ, a na drugoj SDA i DF. DF je u takvoj poziciji da se ne smije konfrontirati bosnjackom narodu od kojeg su u najvecoj mjeri izabrani. To bi bilo politicko samoubistvo. Zbog toga je izvjesno da ne bi pristali na ustupke za rjesenje 'hrvatskog pitanja' od kojeg HDZ ne zeli odustati. Nacionalne stranke s druge strane imaju legitimet da donose odluke koje ce uticati na politicki polozaj naroda iz kojeg dolaze. Taj luksuz si ne mogu priustiti gradjanske stranke u drzavi gdje nacionalizam buja ili privremeno miruje.
Sta vi mislite?
Kakve ste zakljucke izvukli ako ste gledali emisiju?
Pozicija SNSDa je nakon ovih izbora drasticno oslabila. Ako Dodik ostane na vlasti, vjerujem da ce pristati na poneki kompromis kako bi se popravila ekonomska slika. Bakir Izetbegovic i SDA nagovjestavaju da su spremni pristati na promjenu izbornog zakona kako bi onemogucili Bosnjake da izaberu hrvatskog clana predsjednistva. Bakir kaze da ce u slucaju pristanka na njegovu ponudu Hrvati 99% biti sigurni da su vlastitom voljom izabrali hrvatskog clana predsjednistva. HDZ ima sigurnu poziciju u hrvatskom narodu. Oni ce najteze pristajati na kompromise, ali ce morati jer hrvatski narod nije tako brojan da bi postavljao megalomanske zahtjeve.
Meni su opet zanimljivi ucesnici danasnje emisije. Jedino je predstavnica SDSa 'zeljna' vlasti, ako je suditi po onome sto govore. Predstavnik DF je prilicno ostro osudjivao politiku SDA. Svjesni su da postoji opasnost da prodju kao SBiH i SDP ako vezu zastavu sa SDA. Predstavnik SBB je pomirljiv i ocigledno spreman na kompromise. Po izrecenom, u vlast ne zele, jer ocigledno smatraju da bi im u ovom trenutku nanijela vise stete nego koristi. Posebno je bio zanimljiv mini dijalog sa predstavnikom DF. Predstavnik SBB se zalaze za kompromis kada je u pitanju rjesenje 'hrvatskog pitanja'. Dakle, tu su na istom fonu kao i SDA. S druge strane, DF je kategoricki protiv. Za njih bi bilo veoma opasno da izadju u susret Hrvatima jer predsjednik stranke potice iz hrvatskog naroda. Ako bi dobio etiketu 'kukavicijeg jajeta', to bi mu bio politicki kraj. Mislim da Komsic na takvo sto ne moze pristati. Meni je posebno zanimljivo da se sa tim slazu SDS i PDP. Dodik sa jedne strane zeli jacanje hrvatske pozicije, a SDS i PDP ne zele. To si ne mogu bas objasniti. Ivanic je jednom prilikom rekao > bolje biti jedan od dva nego jedan od tri. Predstavnica SDS ocigledno nije naklonjena rjesenju hrvatskog pitanja pa se u danasnjoj emisiji prilicno lijepo slagala sa predstavnikom DF po tom pitanju. Nije ni cudo da HDZ i SNSD vezu zastave.
Misljenja sam da cemo imati totalni zastoj ako na jednoj strani budu SNSD i HDZ, a na drugoj SDA i DF. DF je u takvoj poziciji da se ne smije konfrontirati bosnjackom narodu od kojeg su u najvecoj mjeri izabrani. To bi bilo politicko samoubistvo. Zbog toga je izvjesno da ne bi pristali na ustupke za rjesenje 'hrvatskog pitanja' od kojeg HDZ ne zeli odustati. Nacionalne stranke s druge strane imaju legitimet da donose odluke koje ce uticati na politicki polozaj naroda iz kojeg dolaze. Taj luksuz si ne mogu priustiti gradjanske stranke u drzavi gdje nacionalizam buja ili privremeno miruje.
Sta vi mislite?
Kakve ste zakljucke izvukli ako ste gledali emisiju?
- SaraFina
#2 Re: Posteno
Meni nije jasno u čije ime Bakir Izetbegović daje bilo kakva obećanja? Zadobio je podršku jednog dijela biračkog tijela i sad bi najednom trgovao s Čovićem i pristajao na promjene izbornog zakona.
Mi imamo svakako još dvije stranke koje su osvojile popriličan broj glasova (SBB i DF)
Kod Bošnjaka je nastao politički raskol i nesuglasice mnogo prije izbora a temperatura je proključala mjesec dana pred izbore.
Sad svi svode bilans i konsolidiraju redove. Trgovine mora biti kao i medju Srbima i Hrvatima uostalom.
Ja lično nemam ništa protiv da Hrvati biraju svoga legitimnog člana presjedništva, ali Čović nije čovjek koji će se zaustaviti samo na zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, odnosno tom prekidu " majorizacije"- kako je Hrvati vole nazivati. Čović je egomanijak i HNS kompletan sa HDZ-om su njegove osobne prćije.
Nakon te " pobjede" koju mu je Bakir velikodusno obećao, bez ikakvih garancija sigurno će traziti onako umišljen i arogantan i hrvatsku federalnu jedinicu, TV kanal i sl.
Ne sumnjam da će s Dodikom svakodnevno pune četiri godine lobirati trošeći pare bosanskohercegovačkih poreznih obveznika na dokazivanju kako je BiH nefunkcionalna i da je najbolje ju rasparčati. Dodik je izgubio mjesto Cvijanovićke i od HDZ-a očekuje naplatu starih dugova ( Slavo Kukić i sl)
Ova kombinacija Čovića i Dodika na drzavnoj razini nama ne IDE nikako u prilog, te prizeljkujem da SDS priskrbi dovoljno političke moći i skloni Dodika sa političke scene.
Ne treba nam ispostava SNSD-a u Hercegovini koju bi činili Čović i njegove pristalice.
Ove male stranke u RS koje su osvojile po par mandata kao što je Petar Djokić najbolje će profitirati. Bosić bukvalno sve karte na stol stavlja i nudi toliko političke moći da je i takva politika njegova pomalo hazarderska postala.
Mi imamo svakako još dvije stranke koje su osvojile popriličan broj glasova (SBB i DF)
Kod Bošnjaka je nastao politički raskol i nesuglasice mnogo prije izbora a temperatura je proključala mjesec dana pred izbore.
Sad svi svode bilans i konsolidiraju redove. Trgovine mora biti kao i medju Srbima i Hrvatima uostalom.
Ja lično nemam ništa protiv da Hrvati biraju svoga legitimnog člana presjedništva, ali Čović nije čovjek koji će se zaustaviti samo na zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, odnosno tom prekidu " majorizacije"- kako je Hrvati vole nazivati. Čović je egomanijak i HNS kompletan sa HDZ-om su njegove osobne prćije.
Nakon te " pobjede" koju mu je Bakir velikodusno obećao, bez ikakvih garancija sigurno će traziti onako umišljen i arogantan i hrvatsku federalnu jedinicu, TV kanal i sl.
Ne sumnjam da će s Dodikom svakodnevno pune četiri godine lobirati trošeći pare bosanskohercegovačkih poreznih obveznika na dokazivanju kako je BiH nefunkcionalna i da je najbolje ju rasparčati. Dodik je izgubio mjesto Cvijanovićke i od HDZ-a očekuje naplatu starih dugova ( Slavo Kukić i sl)
Ova kombinacija Čovića i Dodika na drzavnoj razini nama ne IDE nikako u prilog, te prizeljkujem da SDS priskrbi dovoljno političke moći i skloni Dodika sa političke scene.
Ne treba nam ispostava SNSD-a u Hercegovini koju bi činili Čović i njegove pristalice.
Ove male stranke u RS koje su osvojile po par mandata kao što je Petar Djokić najbolje će profitirati. Bosić bukvalno sve karte na stol stavlja i nudi toliko političke moći da je i takva politika njegova pomalo hazarderska postala.
- vivaldi
#3 Re: Posteno
ekonomsku sliku ne moze niko popraviti, a eventualno mali iskorak mogu napraviti samo ova dvojica feat covic (zbog stabilnosti)Kikibombona wrote:Ako Dodik ostane na vlasti, vjerujem da ce pristati na poneki kompromis kako bi se popravila ekonomska slika. Bakir Izetbegovic i SDA
buranija bez kapaciteta ilitiga repa bez korjena za bilo kakav napredakKikibombona wrote:Meni su opet zanimljivi ucesnici danasnje emisije.
- volta dzontra
#4 Re: Posteno
Super emisija. Jasno se vidi zasto si izborni gubitnici. Diana nema misljenje o nijednom pitanju, Lidiji pun k.... da vazda nju spreme u neugodne emisije, Arnaut laganini (ima profesionalnu obvezu da se ne provaljuje), Pandurevicka definitivno prvoligaska igracica u sesnaestini finala kupa, Suljagic agresivni nacionalist koji ne moze sakriti sovinizam prema Hrvatima koji je samo dio njegove agresivnosti prema svim neistomisljenicima bez obzira na vjeru, naciju i spol.
- SaraFina
#5 Re: Posteno
pasha078 wrote:Upravo zbog toga je nuzno izvuci neke ustupke od Covica, pogotovo glede garancija da nece biti daljih zahtjeva za decentralizacijom. No na koji nacin te garancije formalizirati, da ne ostane puka rijec. Takva jedna razmjena mi se cini korisnom.SaraFina wrote:Meni nije jasno u čije ime Bakir Izetbegović daje bilo kakva obećanja? Zadobio je podršku jednog dijela biračkog tijela i sad bi najednom trgovao s Čovićem i pristajao na promjene izbornog zakona.
Hrvatsko pitanje u BiH, koje ocigledno postoji, je potencijalno jako opasno za Bosnjake, tako da je i u nasem interesu da bude rijeseno sto prije.
Evo očitovao se i Ivanic. Bosić je odavno rekao da ga pitanje trećeg entiteta ne zanima ni problemi Hrvata u FBiH.
Problem je Dodik i SNSD.
Ivanić: Protiv sam trećeg entiteta jer bi išao na štetu RS-a, a SDP-u odgovara neformiranje VM jer ne bi mogli biti dominantni
Ivanić misli da bi treći entitet naudio RS-u
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je danas u Prijedoru da ne vjeruje da će zbog nemogućnosti postizanja dogovora među liderima šest političkih stranaka oko formiranja Vijeća ministara BiH doći do održavanja izvanrednih izbora, jer se u Parlamentu BiH ne može osigurati parlamentarna većina koja bi izglasovala zakon o njihovom održavanju..
“Ukoliko bi on bio donesen, to bi značilo da vladajuće stranke same sebe kažnjavaju, a one to neće uraditi, nego će njihovi lideri i dalje šetati od grada do grada i, pričajući priče o obrani interesa naroda koje zastupaju, oni u stvari štite vlastite pozicije”, kazao je Ivanić.
Smatra kako su male mogućnosti da se u ovom mandatnom razdoblju formira Vijeće ministara BiH, “jer nijednoj stranci, izuzev možda Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), nije u interesu da se ono formira”.
“Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990 u novom sazivu Vijeća ministara BiH ne bi imali ministara koliko ih imaju u sadašnjem i one su motivirane da se zadrže postojeće pozicije. Socijaldemokratska partija (SDP) BiH nema motiv da se formira Vijeće ministara BiH, jer ne može biti dominantna snaga, već samo dodatak postojećim, a ona to ne želi i ovoj stranki odgovara sadašnja situacija, jer druge može kriviti za nju.
To što građani trpe i što u državi nema zapošljavanja, što u ovu zemlju niko ne vjeruje, političari smatraju da to nije njihov, već problem građana i sve dok građani budu birali ovakve lidere imaćemo sadašnju situaciju – sivilo i potpunu zatvorenost”, kazao je Ivanić.
On je rekao da je protivnik formiranja trećeg entiteta u BiH, jer smatra da bi to išlo na štetu Republike Srpske (RS).
“Protivnik sam diranja u Daytonski sporazum i formiranja trećeg entiteta, jer on podrazumijeva Šamac, Brod, Derventu, priču o Posavini, a prema mišljenju ključnih ljudi iz hrvatskog naroda, treći entitet se može dobiti samo na teret RS i mislim da ne postoji nijedan jedini razlog da se RS uključuje u bilo kakvu raspravu o njemu”, smatra Ivanić, prenosi Onasa.
U Prijedoru Ivanić danas nazoči seminaru PDP-a, na kojem će biti razgovarano o pripremama za predstojeće lokalne izbore.
Ivanić je kazao da su se svjesno opredijelili da seminar bude održan u Prijedoru, jer će ova općina na predstojećim lokalnim izborima za PDP biti prioritetna, s obzirom da je ona, kako je rekao, previše postala osobno vlasništvo jednog čovjeka i da je vrijeme da druge partije trebaju nešto da urade. (Informer/Dnevnik.ba)
- SaraFina
#6 Re: Posteno
volta dzontra wrote:Super emisija. Jasno se vidi zasto si izborni gubitnici. Diana nema misljenje o nijednom pitanju, Lidiji pun k.... da vazda nju spreme u neugodne emisije, Arnaut laganini (ima profesionalnu obvezu da se ne provaljuje), Pandurevicka definitivno prvoligaska igracica u sesnaestini finala kupa, Suljagic agresivni nacionalist koji ne moze sakriti sovinizam prema Hrvatima koji je samo dio njegove agresivnosti prema svim neistomisljenicima bez obzira na vjeru, naciju i spol.
Ala ih konstruktivno opisa.
I ja Suljagicu zamjeram što ne moze emocije kontrolirati inače bi bio savršen mlad političar.
I perspektivan za budućnost ..
O Pandurevićki što reći? Bolesna nacionalistica. Relativno mlada zena, ali na njenu retoriku bi lično Karadzić i Mladić trebali biti ponosni.
Plus mi je ogavna kao zena sa onom vječno masnom loše našminkanom facom.
Samo što se nije razlila po ekranu.
Valjda kupuje jeftinu trećerazrednu šminku. Što li..
-
dalje
#7 Re: Posteno
Sa jedne strane unutarsrpska borba za vlast. Sto se ono kaze normala. To sto su danas u poziciji da balansiraju izmedju bosnjackog i hrvatskog politickog rukovodstva i po potrebi ih uzimaju sa police je samo pokazatelj njihove politicke i diplomatske moci te statusa za koji su se izborili.
Sa druge strane bosnjacko-hrvatska pat pozicija. Bosnjaci su svojim nejedinstvom sami sebe doveli u poziciju da ih se vise ne pita sta zele nego sta mogu. A mogu malo toga, skoro pa nista jer se ni izmedju sebe ne mogu dogovoriti oko osnovnih principa a kamoli da se dogovore sa Srbima i Hrvatima te unutar svog korpusa osiguraju dvotrecinsku vecinu neophodnu za promjenu Ustava. Lagumdzija, Komsic i "GraDZani" su Bosnjacima uvalili postkomunisticku ideologiju i kompleks kojeg se nece lako rijesiti a na vidiku nema novog Radovana ujedinitelja.
Dijaspora like this.
A obicni narod neka se pripremi za 4 najteze godine.
Sa druge strane bosnjacko-hrvatska pat pozicija. Bosnjaci su svojim nejedinstvom sami sebe doveli u poziciju da ih se vise ne pita sta zele nego sta mogu. A mogu malo toga, skoro pa nista jer se ni izmedju sebe ne mogu dogovoriti oko osnovnih principa a kamoli da se dogovore sa Srbima i Hrvatima te unutar svog korpusa osiguraju dvotrecinsku vecinu neophodnu za promjenu Ustava. Lagumdzija, Komsic i "GraDZani" su Bosnjacima uvalili postkomunisticku ideologiju i kompleks kojeg se nece lako rijesiti a na vidiku nema novog Radovana ujedinitelja.
Dijaspora like this.
A obicni narod neka se pripremi za 4 najteze godine.
-
dalje
#8 Re: Posteno
Ne postoji nikakva najava promjene politike od strane Dodika.Kikibombona wrote:
Pozicija SNSDa je nakon ovih izbora drasticno oslabila. Ako Dodik ostane na vlasti, vjerujem da ce pristati na poneki kompromis kako bi se popravila ekonomska slika.
Niti se SDSova ekipa po bilo kojem osnovu razlikuje od SNSDove. Jedan je Mladen a drugi Milorad i tu je najveca razlika. Dao bog da SDS forimra vlast pa da se po ko zna koji put uvjerite.Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Srpsku treba dodatno ojačati, a BiH postavi kao konfederaciju ili uniju tri zemlje ili će doći do njene disolucije.
"Ako Bošnjaci ne budu mogli da uvaže da Hrvati postoje kao narod, da Republika Srpska postoji, jedina stvar koja se neće moći zaustaviti jeste disolucija BiH, a u disoluciji će opet neminovno doći do prava hrvatskog naroda da uređuje svoju političko teritorijalnu zajednicu", rekao je Dodik za Radio-televiziju Srbije.
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Do ... 71173.html
- Kikibombona
#9 Re: Posteno
Zapamtio sam te ranije kroz nekoliko komentara i cijenim tvoje misljenje. Analiziras bez emocija, sto je rijetkost na ovom forumu.vivaldi wrote:ekonomsku sliku ne moze niko popraviti, a eventualno mali iskorak mogu napraviti samo ova dvojica feat covic (zbog stabilnosti)Kikibombona wrote:Ako Dodik ostane na vlasti, vjerujem da ce pristati na poneki kompromis kako bi se popravila ekonomska slika. Bakir Izetbegovic i SDA
buranija bez kapaciteta ilitiga repa bez korjena za bilo kakav napredakKikibombona wrote:Meni su opet zanimljivi ucesnici danasnje emisije.
Kako objasnjavas potpuno razlicit odnos spram 'hrvatskog pitanja' dva bloka iz RS?
Dodik zeli sto vecu autonomiju za kantone sa hrvatskom vecinom, SDS i PDP ne zele jacanje hrvatske politike!?
Da li smatras da bi za SDP, DF ili SBB bilo pogubno koaliranje sa SDA?
Da li bi zavrsili kao SBiH i SDP?
Nekako imam utisak da za HDZ nikako ne bi valjalo da DF udje u vlast. Jedino oni nisu u poziciji da pristanu na ustupke. Vec sam u prvom komentaru objasnio zasto mislim da je tako.
Na pitanja moze odgovoriti bilo ko. Slabo pratim nasu politicku scenu tako da ne mogu sve pohvatati.
-
sportman1
#10 Re: Posteno
pasha078 wrote:Upravo zbog toga je nuzno izvuci neke ustupke od Covica, pogotovo glede garancija da nece biti daljih zahtjeva za decentralizacijom. No na koji nacin te garancije formalizirati, da ne ostane puka rijec. Takva jedna razmjena mi se cini korisnom.SaraFina wrote:Meni nije jasno u čije ime Bakir Izetbegović daje bilo kakva obećanja? Zadobio je podršku jednog dijela biračkog tijela i sad bi najednom trgovao s Čovićem i pristajao na promjene izbornog zakona.
Hrvatsko pitanje u BiH, koje ocigledno postoji, je potencijalno jako opasno za Bosnjake, tako da je i u nasem interesu da bude rijeseno sto prije.
hr. pitanje postoji isto toliko koliko postoji srpsko i bosnjacko. nema tu nikakvog kompromisa sa hdz-om iako me ne bi zacudilo da im sda da treci na mala vrata.
- SaraFina
#11 Re: Posteno
Hrvatsko pitanje je obični propust u izbornom zakonu za koji Bošnjaci svakako nisu krivi, te po meni lično prestavlja u ovako slozenoj političkoj situaciji gdje aktuelne vladajuće stranke HDZ i SNSD zajednički rade na razgradnji BiH, jedan mehanizam zaštite koji Bošnjaci imaju pravo aktivirati.
Bez ustupaka od strane HDZ ne vidim zašto bi Bakir Izetbegović bilo što obećavao Draganu Čoviću. Dragan Čović po politička rješenja za FBiH IDE u Banjaluku i konsultira se sa Dodikom, odnosno otvoreno radi na rasparčavanju drzave.
Dodik je u nešto boljoj poziciji do sada bio te je deklarativno podrzavao HDZ otvoreno stavljajuci do znanja da se ustavne reforme ili bilo kakav drugi teritorijalni ili politički preustroj BiH moze vršiti isključivo u FBiH a ne u RS-u ( povratak teritorije Posavine Hrvatima ili Podrinja Bošnjacima)
Dakle Dodik Hrvate i HDZ smatra pomocnim srestvom u ostvarivanju svojih separatističkih ciljeva. Nikako ravnopravnim partnerima.
Zato treba stati na kraj politici Dragana Čovića a ne podgrijavati je obećanjima ili davati ustupke.
Ako Hrvati dobiju bilo kakav ustupak sa bošnjačke strane to će biti zeleno svjetlo Miloradu Dodiku takodje.
Treći entitet je uvod u podjelu zemlje. Srbi imaju entitet i smatraju da je ova faza od dvadesetak godina prelaz ka putu samostalnosti.
Zato ne izostaje podrška SnSD-a i njihovog partijskog šefa Draganu Čoviću u njegovim bolesnim egoisticnim megalomanskim zahtjevima.
Pristane li SDA na bilo što od navedenog tu stranku i Bakira Izetbegovića treba za vječnost poslati na političku marginu.
Ne branim SDP, ali Lagumdzija nije bespotrebno forsirao slučaj Komšić ..
Što se tiče DF-a mislim da su jedna od stranaka koje ne misle ni pod kakvim uvjetima prodati drzavu. Kako Komšić koji mozda nije neki politički kapacitet, tako i nekontrolirani Suljagić ..
Fahro pak vodi neke svoje privatne ratove kroz politiku. Egoističan je poput Bakira.
On se isključivo glozi za vlast. U njegov patriotizam nisam sigurna.
Bez ustupaka od strane HDZ ne vidim zašto bi Bakir Izetbegović bilo što obećavao Draganu Čoviću. Dragan Čović po politička rješenja za FBiH IDE u Banjaluku i konsultira se sa Dodikom, odnosno otvoreno radi na rasparčavanju drzave.
Dodik je u nešto boljoj poziciji do sada bio te je deklarativno podrzavao HDZ otvoreno stavljajuci do znanja da se ustavne reforme ili bilo kakav drugi teritorijalni ili politički preustroj BiH moze vršiti isključivo u FBiH a ne u RS-u ( povratak teritorije Posavine Hrvatima ili Podrinja Bošnjacima)
Dakle Dodik Hrvate i HDZ smatra pomocnim srestvom u ostvarivanju svojih separatističkih ciljeva. Nikako ravnopravnim partnerima.
Zato treba stati na kraj politici Dragana Čovića a ne podgrijavati je obećanjima ili davati ustupke.
Ako Hrvati dobiju bilo kakav ustupak sa bošnjačke strane to će biti zeleno svjetlo Miloradu Dodiku takodje.
Treći entitet je uvod u podjelu zemlje. Srbi imaju entitet i smatraju da je ova faza od dvadesetak godina prelaz ka putu samostalnosti.
Zato ne izostaje podrška SnSD-a i njihovog partijskog šefa Draganu Čoviću u njegovim bolesnim egoisticnim megalomanskim zahtjevima.
Pristane li SDA na bilo što od navedenog tu stranku i Bakira Izetbegovića treba za vječnost poslati na političku marginu.
Ne branim SDP, ali Lagumdzija nije bespotrebno forsirao slučaj Komšić ..
Što se tiče DF-a mislim da su jedna od stranaka koje ne misle ni pod kakvim uvjetima prodati drzavu. Kako Komšić koji mozda nije neki politički kapacitet, tako i nekontrolirani Suljagić ..
Fahro pak vodi neke svoje privatne ratove kroz politiku. Egoističan je poput Bakira.
On se isključivo glozi za vlast. U njegov patriotizam nisam sigurna.
-
Hafis
#12 Re: Posteno
Vrtite se u tri - četiri teorije koje su kontradiktorne međusobno:
1. Nema nikakvog hrvatskog pitanja
2. U stvari, bilo ga ne bilo, za svaki slučaj ne treba im ništa dati -
3. Ako bi koji slučajem i dali nešto, to bi bio znak i Dodiku da smo mehki - a nismo.
4. Ako im ne damo, kako će funkcionirati sve ovo....u stvari kako ćemo u EU i ostale špice.
Takvo se ponašanje u Mexicu zove: trzali bi odanj, a da vam ga ne uniđe.
Jedino ponoviti izbore, pa drugi put pamet u glavu.
3. Ako bi koji slučajem i dali nešto, to bi bio znak i Dodiku da smo mehki - a nismo.
4. Ako im ne damo, kako će funkcionirati sve ovo....u stvari kako ćemo u EU i ostale špice.
- video
#14 Re: Posteno
Hafisaga, jel ovaj tvoj dragance svjestan pozicije u kojoj se nalaziHafis wrote:Vrtite se u tri - četiri teorije koje su kontradiktorne međusobno:
U stratu se zaletio ko kakav pittbull, grize i ujeda na sve strane(sem prema pajdi mu doDick-u). Mogao bi on JopeT popusiti foru pa izvisiti do kraja.
Ne bude li se pameti dozvao, ode on zagrljen da bajom niz put, jer ce biti ona - trazio si eh evo ti ga na
- SaraFina
#15 Re: Posteno
Bakir Izetbdgovic nije izbran od dijela bosnjsckih glasaca da cini ustupke bilo kome, nego da ucvrsti nase interese u BiH. Apsulutno me ne zanimaju Covicevi mokri snovi. Sto se tice EU te gluposti vec su prezvakana tema.
- madner
#16 Re: Posteno
Bakir je iz loze izdajnika i fildzanasa, tako da je svaki glas njemu bio glas i Covicu.
Normalno da se okurazio.
No problem je sto nema bas neke poluge.
Normalno da se okurazio.
No problem je sto nema bas neke poluge.
- Helena2014
#17 Re: Posteno
volta dzontra wrote:Super emisija. Jasno se vidi zasto si izborni gubitnici. Diana nema misljenje o nijednom pitanju, Lidiji pun k.... da vazda nju spreme u neugodne emisije, Arnaut laganini (ima profesionalnu obvezu da se ne provaljuje), Pandurevicka definitivno prvoligaska igracica u sesnaestini finala kupa, Suljagic agresivni nacionalist koji ne moze sakriti sovinizam prema Hrvatima koji je samo dio njegove agresivnosti prema svim neistomisljenicima bez obzira na vjeru, naciju i spol.
Najbolji opis emisije, kratko, jasno
- It_is_a_Leclerc
#18 Re: Posteno
Da je pobijedila neka bošnjačka partija, a ne SDA, Bošnjaci bi mogli ovaj postizborni period iskoristiti za prosto levitiranje u zraku, i iskorištavanje ustupaka stranaka iz RS-a. Pandurevićka je vrlo jasno dala do znanja da može svašta, samo da njih uzmemo u vlast. Treba vidjeti da li Dodik nudi više, i ne zavaravati se da postoje dobri HDZ-ovci, SNSD-ovci ili SDS-ovci koji žele dobro ovoj državi. Samo agresivnom politikom pragmatizma, dobijati više za državu, a slabiti njihove političke pozicije. Emir Suljagić je vrlo jasno dao do znanja da bi on radije Pandurevićku, nego Majkićku u Vijeću ministara što je, realno, ok, uzmemo li u obzir da se sa SDS-om nešto i uradilo na prijenosu nadležnosti.
Što se HDZ-a tiče, vrlo jasno im treba reći da nemaju pravo diktata na stranke iz RS-a. Nek se prilagode smjehotresnom broju glasova koji su dobili. Ili nek se oni pravdaju međunarodnoj zajednici da vlast neće da formiraju jer im je žao da Dodik ostane u opoziciji
Što se HDZ-a tiče, vrlo jasno im treba reći da nemaju pravo diktata na stranke iz RS-a. Nek se prilagode smjehotresnom broju glasova koji su dobili. Ili nek se oni pravdaju međunarodnoj zajednici da vlast neće da formiraju jer im je žao da Dodik ostane u opoziciji
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#19 Re: Posteno
Pocinio sam gadan mazohizam gledajuci tu sinocnju emisiju, jer mi od nase politike odavno vibrira zeludac.
Elem nemam nikakvih posebnih zakljucaka izuzev da je Pandurevicka izrasla u pravog spin majstora, i eto da se slozi sa Suljagicem u nekoliko stvari, sto je rekord.
Uglavnom summa summarum, ocekuje nas jos mnogo rock n' rolla pa kom opanci kom obojci (valjda se tako kaze).
Nadam se da DF nece uci u kolaiciju sa SDA, te da ce oni (SDA), kako su i prizeljkivali, preuzeti punu odgovornost preko manjinske vlade. Eto gospodo, trazili ste, evo vam ga
Elem nemam nikakvih posebnih zakljucaka izuzev da je Pandurevicka izrasla u pravog spin majstora, i eto da se slozi sa Suljagicem u nekoliko stvari, sto je rekord.
Uglavnom summa summarum, ocekuje nas jos mnogo rock n' rolla pa kom opanci kom obojci (valjda se tako kaze).
Nadam se da DF nece uci u kolaiciju sa SDA, te da ce oni (SDA), kako su i prizeljkivali, preuzeti punu odgovornost preko manjinske vlade. Eto gospodo, trazili ste, evo vam ga
-
sportman1
#20 Re: Posteno
jahtas wrote:Bosnjake su kompromisi papreno dosli i cisto sumnjam da ce bilo koja partija prezivjeti jos kompromisa na stetu Bosnjaka, pa i SDA. SDA treba nauciti iz lekcije SDP-a da se vise kompromisi na stetu Bosnjaka ne smiju sklapati. Dovoljno je sto je Izetbegovic neovlasteno zrtvovao hrpu bosnjackog vecinskog teritorija za kompromis Daytona, vrijeme je da Srbi i Hrvati daju puno za kompromis. Jer kompromis je kad sve tri strane daju priblizno istu vrijednost i sklapaju kompromis.
Do sad nisam vidjeo da su Srbi i Hrvati dali bilo sta da prave kompromis. Prema tome, SDA ce izvrsiti harakiri sa bilo kakvom jedinicom ma kako to upakovali. A onda, cisto sumnjam da ce i dozivijeti na vlasti sljedece izbore.
aljo je bio prisiljen,a ovi danas nisu.
cijena u ono doba su bili ljudski zivoti.
-
obuzdan
#21 Re: Posteno
Kakvo Hrvatsko pitanje? O cemu ti? Pa Hrvatsko pitanje u BiH ne postoji! To sto neko Sejdic-Finci-Pitanje svojata i zeli "guzovace" osigurati vlast i u narednih 100 godina je druga prica. Sinoc je to Pandurevicka veoma dobro srocila. I ne slazem se da su oni protiv rjesavanja tog tzv "Hrvatskog pitanja". Promjene izbornog zakona su neminovne i to treba da bude orijentir. Promjene ustava s izbornim zakonom ne treba mijesati, mada nam je i promjena Ustava zbog nekig drugih pitanja neminovna...pasha078 wrote:Ustupak koji je SDA spremna uciniti hrvatskoj strani je poprilican kompromis, s obzirom na koliko duge se ovo pitanje provlaci. Da li imas kakvih pretpostavki sta bi HDZ ponudio kao protuuslugu? Vezivanje sa Dodikom mi se ne cini da je korak u pravom smijeru.
-
Hafis
#22 Re: Posteno
Imamo i Emira Suljagića na forumu.obuzdan wrote: Kakvo Hrvatsko pitanje? O cemu ti? Pa Hrvatsko pitanje u BiH ne postoji!
Inače, DF će daleko dogurati s onakvim kadrom, još ako puste tog živču negdje na pregovore
- madner
#23 Re: Posteno
Sto jest jest, za razliku od Dragana koji je tako vjest u diplomatiji da covjek prosto ne zna sta bi rekao.
-
Hafis
#24 Re: Posteno
De nam živ bio nabroj barem nekoliko tih ''paprenih'' kompromisa.jahtas wrote:Bosnjake su kompromisi papreno dosli i cisto sumnjam da ce bilo koja partija prezivjeti jos kompromisa na stetu Bosnjaka, pa i SDA.
Evo, polomih se živ kontajući, a niti jedan mi ne pada na pamet.