Prva, druga, treca klasa?????

Rasprave o vjerskim temama.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1 Prva, druga, treca klasa?????

Post by KatarinaKosaca »

Iako sam odrasla u ateistickoj, bolje reci agnostickoj obitelji vitre su se uvijek davale. Formirajuci svoju porodicu, nastavila sam. Kad je umrla prosle godine nena koja je bila siromasna, odoh ove godine u Begovu dzamiju i tamo dozivim sok :shock: Mrtvi hladni su napisali "Prva klasa (misim) 20 KM, druga klasa...KM, treca klasa 7KM". Ja izadjoh i nisam usla u tu ckucicu koja je po mojim etickim standardima dno dna sve sa natpisom. Sada zelim upitati vjernike muslimane, sasvim dobronamjerno da mi objasne da li je u redu za sada odrditi "klase" i da li je zadnja klasa onaj ko mozda ima malo, ali i to malo zeli podijeliti. Hvala
sadie_forever

#2 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by sadie_forever »

Hmm pogresno su nazvali to ali moraju nekako podjeliti
Towelie

#3 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by Towelie »

Nisu to klase, to su grupacije ljudi po socijalnom statusu. Grubo receno, bogati, srednji stalez i oni siromasni.
fridmann

#4 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by fridmann »

Towelie wrote:Nisu to klase, to su grupacije ljudi po socijalnom statusu. Grubo receno, bogati, srednji stalez i oni siromasni.
Pa valjda smo kod Boga svi isti ?
sadie_forever

#5 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by sadie_forever »

fridmann wrote:
Towelie wrote:Nisu to klase, to su grupacije ljudi po socijalnom statusu. Grubo receno, bogati, srednji stalez i oni siromasni.
Jesmo ali neko ko je siromasan ne mora dati 70 km u vitre,vec priblizno svojim mogucnostima
dobar osjecaj

#6 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by dobar osjecaj »

fridmann wrote:
Zavisi ko nam je zemaljski posrednik do Boga :oops:

Ja odavno nikad vise ne dajem Vitre nikakvim posrednicima IZ. Nazalost poznajem previse siromasnih porodica i svoje Vitre dajem njima bez posredovanja i klasifikacije.
fatality

#7 Re: AW: Prva, druga, treca klasa?????

Post by fatality »

Ocito se sa ovim izlazi u susret ljudima. Oni koji imaju vise ce dat malo vise kako bi i oni koji imaju manje mogli dobiti vitrea za manje para. Sad je na svakom da sam odluci u koju grupu spada i koliko mu je to vrijedno(a svi dobiju valjda isti proizvod, nece kod onog sto je manje platio onaj sto uci zabusavati :D)

sa fontela
Last edited by fatality on 26/10/2014 08:58, edited 2 times in total.
mushkile chibira

#8 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by mushkile chibira »

:run:
Last edited by mushkile chibira on 11/01/2015 11:51, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#9 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by KatarinaKosaca »

Hvala na komentarima, ali i dalje nemam odgovor da li je po Islamu ljude koji od srca zeledati sadaku dijeliti na klase po materijalnom stanju, pa to jos i napisati. Meni, je ono zaista bilo ruzno vidjeti
nasa

#10 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by nasa »

Vitre se daju u visini jednodnevne ishrane, tako da su vjerovatno na taj nacin dobili cifru od sedam km kao minimum ...mislim da se to klasa ne odnosi na onog koji daje vec na same vitre...e sad ti mozes uzeti, recimo ako dajes za 4 osobe vitre, jednu od 20 i jednu 10 ili neke druge kombinacije.
Sve vjerske institucije, bilo koje religije, objave na koji nacin i gdje udjeljuju prikupljene sredtva odnosno kako su rasporedjena.
Uplate u bilo koju svrhu preko IZ su istovremeno i podrska te dijelom i finansiranje iste, to znaju svi koji uplacuju tamo.Vjerovatno iz tog razloga su ljudi prije rata cesce uplacivali u IZ jer je ona u to vrijeme imala ogranicene izvore finansiranja, iako iskreno sumnjam da su sredstva bolje rasporedjivali nego to danas cine, a ni danas nije ni blizu idealnog.
Avetinho

#11 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by Avetinho »

Katastrofa.
belfy

#12 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by belfy »

ja kao dugogodisnji bivsi vjernik nikada nisam naisao na ovakvo iskustvo. da jesam prvo bih pokusao da saznam cija je ideja i da ga upitam kako je nadosao na istu. onda bih mu pokusao objasniti zasto je to pogresno. ja licno nikada ne bih dao vitre kada bi me pokusali tako "raspodijeliti". nekada sam imao vise, nekada manje, ali ako ce me neko pokusati ocjenjivati i procjenjivati...onda je pametne lako uputiti zasto je to pogresno.

naso, iznenadjujuce da ti ne prepoznajes sta je tu pogresno.
Towelie

#13 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by Towelie »

Ne raspodeljuje IZ ljude u kategorije, svako sam za sebe odluci u koju ce se smestiti. Nista nije obavezno.
Avetinho

#14 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by Avetinho »

Towelie wrote:Ne raspodeljuje IZ ljude u kategorije, svako sam za sebe odluci u koju ce se smestiti. Nista nije obavezno.
Cemu onda sluze kategorije? da se dobro postidis i smjestis se sto vise mozes. Koja farsa.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#15 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by plain vanilla »

KatarinaKosaca wrote:Iako sam odrasla u ateistickoj, bolje reci agnostickoj obitelji vitre su se uvijek davale. Formirajuci svoju porodicu, nastavila sam. Kad je umrla prosle godine nena koja je bila siromasna, odoh ove godine u Begovu dzamiju i tamo dozivim sok :shock: Mrtvi hladni su napisali "Prva klasa (misim) 20 KM, druga klasa...KM, treca klasa 7KM". Ja izadjoh i nisam usla u tu ckucicu koja je po mojim etickim standardima dno dna sve sa natpisom. Sada zelim upitati vjernike muslimane, sasvim dobronamjerno da mi objasne da li je u redu za sada odrditi "klase" i da li je zadnja klasa onaj ko mozda ima malo, ali i to malo zeli podijeliti. Hvala
Iz Islamske zajednice su rekli da se vitre ne pikaju ako nisu uplacene njima, to valjda govori sve o njihovom postenju i vezi s vjerom.

Prica mi covjek da je otisao da se uclani u IZ, i trazili mu da plati 5 godina unazad...ali ne onoliko koliko je kostalo tih godina, nego po najskupljoj cijeni. To nije lihvarenje?

Ljudi/institucije koji bi trebali biti uzor, zapravo su sramotno los primjer.
kritichar

#16 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by kritichar »

vitre daju postači, za ostale je to obična sadaka
nasa

#17 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by nasa »

belfy wrote:ja kao dugogodisnji bivsi vjernik nikada nisam naisao na ovakvo iskustvo. da jesam prvo bih pokusao da saznam cija je ideja i da ga upitam kako je nadosao na istu. onda bih mu pokusao objasniti zasto je to pogresno. ja licno nikada ne bih dao vitre kada bi me pokusali tako "raspodijeliti". nekada sam imao vise, nekada manje, ali ako ce me neko pokusati ocjenjivati i procjenjivati...onda je pametne lako uputiti zasto je to pogresno.

naso, iznenadjujuce da ti ne prepoznajes sta je tu pogresno.
Prepoznajem ali nije IZ skup nekih od Boga izabranih ljudi vec ljudska institucija koja cak nije ni predvidjena islamskim propisima vec vise posljedica kompleksnih vjerskih odnosa na ovim prostorima gdje je u odredjenom period postalo neophodno da se i muslimani organizuju, imaju predstavnike, instituciju itd.
Moze to da se ne svidja ali IZ dobro pliva u tom sekularnom pristupu vjeri.Mislim, hajde realno pogledaj, organizuju oni svasta, grade, pronalaze sredstva...skoro da pozelim da se Ceric kandiduje recimo za direktora Zemaljskog muzeja.
Kod nas ovdje na forumu izostaje realan pogled nekim pitanjima i od strane vjernika i od ateista.

S vjerske strane svasta je meni pogresno ali gledajuci drustvo u kojem zivimo te, u istom i one koji se nazivaju muslimanima, razumijem.

Inace te klase su bile i ranije, mozda ne pod tim nazivom ali jesu i uvijek IZ proracuna neki minimum, znam da sam cula mnogo puta ljude u dzamije da pitaju "koliko su" vitre ove godine nevezano za to da li ce dati u IZ vec da se zna koliko je minimalno, a ako neko nema ni to onda nije ni obaveznik po pitanju davanja vitri.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by Truba »

ljudi sve u životu moraju plaćat
negdje su navikli da moraju i potplaćivati
samo kad su religiozne usluge u pitanju tad bi htjeli džabe :D

ne ide to tako
Diwan

#19 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by Diwan »

IZ-a nije jedna svetačka organizacija, nažalost, već je obična biznis-firma čiji uposlenici žive od prikupljenih para i donacija, tako da se po tome ništa ne razlikuje od ostalih profitabilnih organizacija i sl.

Što se tiče konkretnog pitanja u vezi vitri što su oni sami bili sami iznijeli i odredili, visina i razlika u cijeni vitri ne odnosi se na onnoga tko prima nego na onoga tko daje, pa su tako stavili u mogučnost da ako netko želi da da više, da može kupiti taj blok od 20, itd.

Dakle, radi se o tome da onaj tko želi da da više, da mu je to omogučeno na vrlo lukav način, kako bi oni sami iskasirali što više para.

Inače ne bih nikome preporučio da daje vitre IZ-i, već da daje direktno onima za koje smatra da su u potrebi.
seldzuk

#20 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by seldzuk »

plain vanilla wrote:
KatarinaKosaca wrote:Iako sam odrasla u ateistickoj, bolje reci agnostickoj obitelji vitre su se uvijek davale. Formirajuci svoju porodicu, nastavila sam. Kad je umrla prosle godine nena koja je bila siromasna, odoh ove godine u Begovu dzamiju i tamo dozivim sok :shock: Mrtvi hladni su napisali "Prva klasa (misim) 20 KM, druga klasa...KM, treca klasa 7KM". Ja izadjoh i nisam usla u tu ckucicu koja je po mojim etickim standardima dno dna sve sa natpisom. Sada zelim upitati vjernike muslimane, sasvim dobronamjerno da mi objasne da li je u redu za sada odrditi "klase" i da li je zadnja klasa onaj ko mozda ima malo, ali i to malo zeli podijeliti. Hvala
Iz Islamske zajednice su rekli da se vitre ne pikaju ako nisu uplacene njima, to valjda govori sve o njihovom postenju i vezi s vjerom.

Prica mi covjek da je otisao da se uclani u IZ, i trazili mu da plati 5 godina unazad...ali ne onoliko koliko je kostalo tih godina, nego po najskupljoj cijeni. To nije lihvarenje?

kada je u pitanju članarina u IZ-u, ona je jako specifična. kod učlanjivanja novih članova su IZ-u najveći balast stari članovi koji kažu: zašto bi ovi novi dobijali sve što mi dobivamo za mnogo manje para. IZ mora voditi računa i o ovim ljudima. neki od njih su plaćali članarinu IZ-u prije 40-50 godina kada je to bilo društveno nepoželjno. s obzirom na navike redovnih platiša među članovima IZ-e to je značilo da su plaćali za sebe, ženu, djecu, pa možda čak i unučad. drugo, članarina nekada donosi određene beneficije koje su u najvećem broju slučajeva vezane za dženazu(što je to tako ne možemo kriviti samo IZ, već i sve one koji se prema članarini IZ-u odnose na taj način). u nekim udaljenijim džematima to može značiti razliku između ukopavanja i neukopavanja u lokalni harem u kojem je ukopavanje besplatno. treće, neki medžlisi(teritorijalne organizacione jedinice koje se u većini slučajeva preklapaju sa teritorijama općina) su jako siromašni tako da im je svaka vrsta prihoda dobro došla.
tako da pretpostavljam, ako je u pitanju medžlis sarajevo da su u pitanju stvari pod 1 i 2.
plain vanilla

#21 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by plain vanilla »

seldzuk wrote:
plain vanilla wrote:

kada je u pitanju članarina u IZ-u, ona je jako specifična. kod učlanjivanja novih članova su IZ-u najveći balast stari članovi koji kažu: zašto bi ovi novi dobijali sve što mi dobivamo za mnogo manje para. IZ mora voditi računa i o ovim ljudima. neki od njih su plaćali članarinu IZ-u prije 40-50 godina kada je to bilo društveno nepoželjno. s obzirom na navike redovnih platiša među članovima IZ-e to je značilo da su plaćali za sebe, ženu, djecu, pa možda čak i unučad. drugo, članarina nekada donosi određene beneficije koje su u najvećem broju slučajeva vezane za dženazu(što je to tako ne možemo kriviti samo IZ, već i sve one koji se prema članarini IZ-u odnose na taj način). u nekim udaljenijim džematima to može značiti razliku između ukopavanja i neukopavanja u lokalni harem u kojem je ukopavanje besplatno. treće, neki medžlisi(teritorijalne organizacione jedinice koje se u većini slučajeva preklapaju sa teritorijama općina) su jako siromašni tako da im je svaka vrsta prihoda dobro došla.
tako da pretpostavljam, ako je u pitanju medžlis sarajevo da su u pitanju stvari pod 1 i 2.
jake li koristi od IZ.. najvecu korist od njih imas kad umres, ali to nije poenta

poenta je da je prije par godina clanarina bila 50 km, a sad je 70
i kad odes da se uclanis, oni tebi obracunaj 5 godina po 70. e to je lihvarenje, kamatarenje...
apsidejzi

#22 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by apsidejzi »

plain vanilla wrote:
jake li koristi od IZ.. najvecu korist od njih imas kad umres, ali to nije poenta

i kad odes da se uclanis, oni tebi obracunaj 5 godina po 70. e to je lihvarenje, kamatarenje...
IZ je udruzenje gradjana bas kao i neko streljacko drustvo ili ribarsko drustvo ili udruzenje pcelara i sl. Ako se tu pronalazis onda se uclanis a ako to nije tvoj fah onda se lagano okrenes i ne smetas ljudima. To je temeljna kultura. Al ko je danas kulturan... Svako drustvo zahtjeva svoje finansije a jedan od nacina finansiranja je kroz clanarinu, koja je opet, pazi sad: DOBROVOLJNA. Mozes i ti osnovati udruzenje ogorcenih forumasa i staviti clanarinu 60 KM kako bi konkurisao IZ i ne mozes nikoga prisiliti da ti plati istu.

Isto kao ni IZ. To sto se ljudi uclanjuju i placaju clanarinu je njihova slobodna volja i dok god su oni voljni placati bilo bi red da im ne oduzimas to pravo, ma kako glup taj cin izgledao iz tvoje perspektive. Kad vidis da ce ti neko staviti oruzje na glavu i reci: PLATI, onda reaguj a do tada... :run:
plain vanilla

#23 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by plain vanilla »

apsidejzi wrote:
plain vanilla wrote:

IZ je udruzenje gradjana bas kao i neko streljacko drustvo ili ribarsko drustvo ili udruzenje pcelara i sl. Ako se tu pronalazis onda se uclanis a ako to nije tvoj fah onda se lagano okrenes i ne smetas ljudima. To je temeljna kultura. Al ko je danas kulturan... Svako drustvo zahtjeva svoje finansije a jedan od nacina finansiranja je kroz clanarinu, koja je opet, pazi sad: DOBROVOLJNA. Mozes i ti osnovati udruzenje ogorcenih forumasa i staviti clanarinu 60 KM kako bi konkurisao IZ i ne mozes nikoga prisiliti da ti plati istu.

Isto kao ni IZ. To sto se ljudi uclanjuju i placaju clanarinu je njihova slobodna volja i dok god su oni voljni placati bilo bi red da im ne oduzimas to pravo, ma kako glup taj cin izgledao iz tvoje perspektive. Kad vidis da ce ti neko staviti oruzje na glavu i reci: PLATI, onda reaguj a do tada... :run:
pa to divno udruzenje lihvari, sto je u suprotnosti s islamom
jos da pocnu tociti alkohol..ali nema veze i ako pocnu, kome se ne svidja nek razguli
nasa

#24 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by nasa »

@jooj uklonila sa ti post jer nisam pronasla nikakvu vezu s temom!
apsidejzi

#25 Re: Prva, druga, treca klasa?????

Post by apsidejzi »

plain vanilla wrote: pa to divno udruzenje lihvari, sto je u suprotnosti s islamom
jos da pocnu tociti alkohol..ali nema veze i ako pocnu, kome se ne svidja nek razguli
Super. Zaobidji ih u sirokom luku i nemoj im davat svoj novac a nas koji dajemo ostavi na miru. Mi smo svakako krave muzare pa nam drago kad nas lihvari izmuzu.
Post Reply