Povodom HTV emisije "Otvoreno"

Frutek

#1 Povodom HTV emisije "Otvoreno"

Post by Frutek »

Mesićev ured: Sinoćnja emisija ˝Otvoreno˝ nije za HTV
Ured predsjednika Republike priopćenjem je danas reagirao na sinoćnju HTV-ovu emisiju ˝Otvoreno˝ koja se, stoji u priopćenju, ˝pretvorila u grubi i uvredljivi napad na politiku normalnih odnosa s BiH i odustajanja od svakog posizanja za teritorijem nama susjedne suverene države, a osobito na ključnog protagonistu takve politike - predsjednika RH Stjepana Mesića˝.

˝Po tonu i sadržaju ta emisija koja se navodno bavila položajem hrvatskog naroda u BiH i odnosom Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH, možda bi mogla imati svoje mjesto na jednoj stranačkoj televiziji i to u vrijeme prljavo vođene predizborne kampanje. Njezino uvrštavanje u program javne televizije krajnje je neprimjereno, da ne kažemo nedopustivo˝, navodi se u priopćenju.

˝Polazeći od namjerno pogrešno iskonstruirane premise da je smjena hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH udarac hrvatskom narodu u toj državi, kao i od neutemeljene tvrdnje da RH, a osobito njezin Predsjednik, ne iskazuju brigu za Hrvate u BiH, emisija se pretvorila u grubi i uvredljivi napad na politiku normalnih odnosa s BiH i odustajanja od svakog posezanja za teritorijem nama susjedne suverene države, a osobito na ključnog protagonistu takve politike - predsjednika Stjepana Mesića, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika koje je potpisala pročelnica odjela za informiranje Danijela Barišić.

Sinoćnje ˝Otvoreno˝ koje je vodila urednica Novak-Srzić bavila se smjenom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i u tom svjetlu položaja Hrvata u BiH i odnosa države Hrvatske prema BiH i pogotovo Hrvatima u toj državi.

U zagrebačkom studiju gosti su bili predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata Zdravko Tomac i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang, a u širokobriješkom, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH došli su i sudjelovali njezin predsjednik Bariša Čolak, Dragan Čović i urednik ˝Večernjeg lista˝ u BiH Jozo Pavković.

U novinarskom prilogu izjavu je dao i visoki predstavnik Paddy Ashdown, kardinal Vinko Puljić, bosanskohercegovački dužnosnici iz srpskog i muslimanskog naroda, novinari.

Najčešće pitanje i odgovori koji su se čuli u emisiji, u kojoj su telefonskim pozivima sudjelovali i gledatelji bilo je kakav je današnji odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH, kakav je bio u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana, što je učinila bivši vlast Hrvatske, što čini sadašnja. U konstataciji da položaj Hrvata u BiH nije bio nikad lošiji nego sada, da Hrvatska ne čini dovoljno da bi zaštitila Hrvate u BiH, a da je tome svojedobno i sada pridonio i aktualni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić najdalje je otišla jedna gledateljica izrekavši na račun Mesića više uvredljivih riječi nakon čega ju je voditeljica prekinula i zamolila da tako ne govori.

Nakon toga Tomac je uz ostalo rekao da bi s obzirom na nekadašnje objavljivanje transkripata iz Ureda predsjednika trebalo objaviti i one koji se odnose na teme o BiH, pa da se u kontekstu tajnog svjedočenja predsjednika Mesića u Hagu u okviru suđenja Tihomiru Blaškiću vidi što je istina jer da na to javnost ima pravo.

Tomac je još, u kontekstu da je predsjednik Mesić u svojoj izjavi o smjeni Čovića rekao da je neće komentirati jer da se ne želi uplitati u poslove druge države, upozorio da je po Ustavu dužan štititi Hrvate u BiH i da je Hrvatska svojevrsni jamac Daytonskog sporazuma. Također je retorički postavio pitanje kako je ˝Mesić, ako se ne želi uplitati u poslove druge države od bosansko-hercegovačkog privrednika Lijanovića uzeo novac za izbornu kampanju.
Evo kao sto mozemo vidit, komsije hrvati posezu za kartom "ugrozenosti" pritom zovuc hrvatsku u pomoc. A radi cega sve to? Zato sto konacno nakon godina i godina muckanja i sumljivih radnji, jedan od lopinasa se uhvatio na djelu. Pa dobro, petorica njih :D ...
Ali zar sad radi njih da se ide u ovu krajnost :shock: Opet se ide do te granice da se prica o toboze nekim pretenzijama za hrvatskom teritorijom u BiH :shock: , pa cak i dotle da se predsjednik Mesic kritikuje zbog "odustajanja" za teritorijom koja po njima eto pripada hrvatima :-)

Jel opet zahladjuju odnosi sa hrvatima? Kakvo je vase misljenje na sve ovo?
bosanski mrki

Post by bosanski mrki »

treba mudro ignorisati svaku provokaciju ovakve vrste dok se ne dokaze da su covic i kumpanji krivi. samo na ovome ne treba stati; u istom stilu nastaviti kako na drugoj, tako i na trecoj strani, a materijala, hvala bogu ima i te kako! eh, onda cemo svi podjednako da kukamo o "ugrozenosti", ali sa velikim olaksanjem posto smo prethodno povukli vodu za smradom.
Fair Life

#3 Re: Povodom HTV emisije "Otvoreno"

Post by Fair Life »

Frutek wrote:Mesićev ured: Sinoćnja emisija ˝Otvoreno˝ nije za HTV(...)
Postavi link da to ne mora drugi uraditi:

http://www.htnet.hr/vijesti/hrvatska/pa ... 09006.html
Frutek

#4 Re: Povodom HTV emisije "Otvoreno"

Post by Frutek »

Fair Life wrote:
Frutek wrote:Mesićev ured: Sinoćnja emisija ˝Otvoreno˝ nije za HTV(...)
Postavi link da to ne mora drugi uraditi:

http://www.htnet.hr/vijesti/hrvatska/pa ... 09006.html
Da mi je samo znat kakve link ima veze uopste :shock: Tekst je iskopiran, a nisam htjeo da stavljam sa kojeg je sajta jer sam cini mi se, ranije procitao da su moderatori molili da se pri kopiranju teksta ne pominje sajt odakle tekst dolazi. Uglavnom nije sa sajta koji si ti naveo :D
Hvala u svakom slucaju na "naporu". Sta bi mi bez takvih :-? :D
bosniaque

Post by bosniaque »

haris silajdzic za avaz!

Silajdžićeva poruka nakon izjava u emisiji HTV-a

Gledajte svoja posla, BiH ostavite na miru!

Korak unazad u odnosu na zvaničnu politiku Hrvatske prema našoj zemlji * Pokušaj povratka u Tuđmanovo vrijeme

Emisija "Otvoreno", emitirana preksinoć u programu HTV-a, koja se bavila smjenom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i u tom svjetlu položaja Hrvata u našoj zemlji i odnosa Hrvatske prema BiH i pogotovo Hrvatima u njoj, izazvala je oštre reakcije bh. javnosti.
Svoje ogorčenje i negodovanje zbog bespotrebnog uplitanja pojedinaca iz susjedne države u unutrašnje stvari BiH u razgovoru za "Dnevni avaz" izrazio je i Haris Silajdžić, osnivač Stranke za BiH i prvi bh. premijer, poručujući im "da gledaju svoja posla, a BiH ostave na miru".

Evropske integracije

- Kompletna emisija je predstavljala korak unazad, prije svega, u odnosu na zvaničnu politiku Hrvatske prema BiH, a i kada je u pitanju politika Dragana Čovića, kao člana Predsjedništva BiH, u odnosu na izgradnju BiH kao države i njen put ka evropskim integracijama - kaže Silajdžić.
Iz svega toga, nastavlja, proizlazi zaključak da se radi o unutrašnjoj političkoj dinamici prema kojoj je određenim političkim krugovima u Hrvatskoj potrebno otvaranje novog fronta jer se opravdano osjećaju marginalizirani i prevaziđeni.
- Apsolutno je deplasirana teza o ugroženosti Hrvata u BiH u odnosu na ostale. Ta priča nije potkrijepljena nikakvim činjenicama, vjerovatno i zbog toga što bi činjenice i brojevi pokazali malo drugačiju sliku. To da su građani BiH, mada je taj izraz prilično "ispran", ugroženi potpuno je tačno. Ugroženi su jer reforme idu sporo i što bi ekonomsko stanje u BiH moglo biti bolje bez obzira na sve objektivne okolnosti. E, u tom pogledu smo svi podjednako ugroženi - pojašnjava Silajdžić.
Iznenađen je činjenicom da se ponovo špekulira karakterom rata u BiH i ulogom vojnih snaga Hrvatske koje su bile na teritoriji naše zemlje.

Potrošene priče

- Sve ovo govori da je u pitanju jedna ne tako dobro osmišljena kampanja koja bi trebala priskrbiti poene određenim političkim snagama, a sve na račun BiH. Moram reći da sam iznenađen jer sam očekivao da diskurs o integracijama u Evropu prevlada potrošene teme o ugroženosti. Istovremeno, razumijem da onim političkim snagama čija je parola "svi su protiv nas" ne preostaje ništa drugo nego da se toga drže ne shvatajući da su ta vremena daleko iza nas - poručuje Silajdžić.
Prema njegovom mišljenju, sve ovo nije ništa drugo nego povratak u Tuđmanovo vrijeme i jedna ne baš uspješna kopija politike bivšeg režima u Beogradu.
- Taj režim se sam negativno definirao, odnosno nikad nije znao za što je, ali je znao protiv čega je i protiv koga je. Ne mogu a da ne uputim opasku na svu priču o brizi tih nekih političkih snaga iz Hrvatske za Hrvate u BiH. Otkada se te snage brinu za Hrvate u BiH nedostaje oko pola Hrvata i stoga oni nemaju nikakvo moralno pravo bilo šta pričati - ističe Silajdžić.

E. SARAČ

Ko je gostovao u emisiji "Otvoreno"

U zagrebačkom studiju gosti su bili predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata Zdravko Tomac i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang.
U studiju u Širokom Brijegu, nakon sjednice Predsjedništva HDZBiH, bili su predsjednik te stranke Bariša Čolak, Dragan Čović i novinar "Večernjeg lista" u BiH Jozo Pavković.
kojsino

Post by kojsino »

Ako nekome nije bilo jasno do sada, sada zna ,
da je BIH imala i jos uvijek ima dva agresora ...
Oba ce izvisiti ....
Svaki agresor na BiH je fasista
savjest

Post by savjest »

OBJAVLJENI HAŠKI „STENOGRAMI O PODJELI BOSNE”
Bratstvo i jedinstvo - u zločinu
Andrej Nikolaidis
Haški tribunal je u posjedu svih 36 stenograma o podjeli Bosne, koje su nedavno objavili splitski Feral Tribune i sarajevski Dani. Objavljeni dokumenti problematizuju zvaničnu istinu o Domovinskom ratu, koju je Hrvatski sabor izglasao 13. oktobra 2000, a u kojoj stoji: „Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman obrambeni osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpska agresije unutar međunarodno priznatih granica”.
Nakon čitanja ovih stenograma, teško je povjerovati u to. Kako piše novinar Ferala Predrag Lucić, „U Tuđmanovu prirodopisu nema mjesta za Bosnu i Hercegovinu. Tu državu je Tuđman smatrao neprirodnom, kolonijalnom tvorbom... Bosna nema pravo na postojanje”. Umjesto toga, Tuđman je želio pripojiti Hrvatskoj 28 do 30 bosanskih opština. Stenogrami otkrivaju i rasprave o tome treba li hrvatska granica biti na Drini. Tuđman je bio protiv te ideje o Velikoj Hrvatskoj, ali zašto? Zato što je bio zgrožen činjenicom da bi u takvoj Hrvatskoj živjelo 2 miliona Srba i isto toliko Bošnjaka. Kakva bi to hrvatska država bila - pita se on na jednom mjestu.
Objavljeni dokumenti su dragocjeni, jer otkrivaju dubinsku logiku sila koje su upravljale bosanskim ratom. Potvrđuju, potom, bliskost i saradništvo hrvatske strane sa Miloševićem, koji je bio partner u projektu podjele Bosne. Još 8. januara 1992. Nikola Koljević je u Zagrebu, gdje sa Tuđmanom razgovara o načinima podjele Bosne. Na istom sastanku Tuđman govori i o „razmjeni pučanstva”.

Stenogram sa razgovora u Predsjedničkim dvorima od 18. decembra 1993. otkriva pukotine u srpskom bloku, ozbiljan sukob između Miloševića i rukovodstva Republike Srpske. U jednom trenutku pregovora sa lordom Ovenom, Momčilo Krajišnik zove na stranu hrvatskog pregovarača Mila Akmadžića i saopštava mu da se on ograđuje od Miloševićevih dogovora sa Ovenom. Krajišnik tvrdi da će Milošević likvidirati Arkana, vjerovatno i Šešelja, a da se vođe bosanskih Srba boje poći u Beograd, jer vjeruju da bi mogao ubiti i njih. Ali Miloševićeva pozicija je i dalje snažna, prije svega zahvaljujući podršci međunarodne zajednice: „Tuđman: 'Među nama, ovo što iznosi Vuk Drašković, sve ovo, to je daleko gore od Miloševića'. Hrvoje Šarinić: 'Luđe, apsolutno Predsjedniče. Ja sam rekao Ovenu, bio je i Mile tamo, rekao sam lorde, koliko god to paradoksalno izgleda, nama u ovoj situaciji bolje odgovara Milošević, jaki Milošević. On je rekao da i međunarodnoj zajednici to odgovara'”.
Da nijedna strana nije birala sredstva, svjedoči razgovor Tuđmana sa Jankom Bobetkom i Rosom. U jednom trenutku Tuđman od Rosa traži da protiv Bošnjaka primijeni „neke elemente zastrašivanja”: „Da bi osigurao ove granice Hrvatske, izvoli upotrijebiti sve što je moguće, jedino nećeš bojne otrove”. Na što Roso odgovara: „Tu je taj problem što su ta punjenja miksnog tipa, miješana i jako su velika, ne možemo ih razdvojiti, 500 kg, to bi uništilo jedan cijeli grad kemijski... Ja čuvam to kao adut, ovi naši iz BiH to znaju”.

Taj razgovor vođen je 6. novembra '93. Samo četiri dana kasnije, novi sastanak, sa hitnom temom: srušen je Stari most u Mostaru. „Neki elementi zastrašivanja” koje je Tuđman zahtijevao, primijenjeni su. Sada Tuđman pita: „Dobro, usput, taj mostarski most, tko ga je porušio”. Slijedi odgovor Mate Bobana, koji je značajan doprinos u povijesti ratnog cinizma: „Bile su strašne kiše”. Stari Most je, dakle, porušio Pero Zubac svojom poezijom, svojim „Mostarskim kišama”. Tuđman je ipak oprezan, pita: „Hoćemo li opet mi biti optuženi”. Tada se pokreće čitava strategija prikrivanja zločina: pada dogovor da se kontaktiraju veze u španskom bataljonu, da se stranci nagovore da lažu o tome da Hrvati nisu srušili Most. Mate Granić: „Imati tu informaciju, imati sve, jer ako oni kažu dobru informaciju onda je to izuzetno, jer se inače to na CNN...”. Tuđman: „Inače, među nama, rušenje u vojnom pogledu, kome ide više u korist?' Mate Granić: ”Nama„.

[bJoš veća panika nastaje kada se pokušava prikriti stvarna uloga Hrvatske u ratu u Bosni. Dana 23. novembra 1993. Tuđman bjesni na Šuška i Bobetka, jer nisu dobro odigrali igru prikrivanja tragova: ”Kako ste mogli, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera, izdati ovakvu naredbu kojom potvrđujete da Hrvatska vodi rat, da je direktno upletena?! Ja stalno naglašavam da ste ovo sve skupa morali graditi kao dobrovoljno, da su to dobrovoljci iz Hrvatske koji su napustili Hrvatsku vojsku, koji se bore tamo pod zapovjedništvom HVO, a vi ovdje imenujete Glavni stožer!„.
Haški stenogrami otkrivaju da Tuđman ne samo da je pravio planove za podjelu Bosne, nego je i direktno komandovao tamošnjim vojnim i političkim zbivanjima. [/b]Gotovo dirljivo djeluje njegov razgovor sa Matom Bobanom, tadašnjim vođom bosanskih Hrvata, u kojem ga Predsjednik nagovara da odstupi sa dužnosti, zbog višeg interesa: ”Mate, ja ti govorim prijateljski, ja znam tvoje zasluge i prema tome, dok je mene živa, ti nećeš biti zaboravljen. Ako bi morali da kažemo: Boban zbog bolesti momentalno ne može obavljati svoju dužnost„. Na što Boban kaže: ”Čvrsta je vaša odluka i ja sam spreman bez pogovora i bez ikakvih frustracija osobnih ili bilo što ispuniti je„.
I tako sve do posljednjeg stenograma, od 13. aprila 1999, kada general Ante Gotovina Tuđmanu kaže: ”Naši su vojnici 1992. ratovali u Bosni i Harcegovini. Ja sam bio zapovjednik općinskog stožera HVO Livno. Prema tome, to se ne može skriti, ali mi nemamo razloga da se pravdamo za rat u BiH„. Ali Tribunal u Hagu nije mislio tako. Posljednji stenogram donosi razgovor o odnosu Hrvatske prema tom sudu, koji najbolje definiše sam Tuđman, kada kaže: ”Nijedan hrvatski general ne treba da ide u Hag, niti kao svjedok, niti kao optuženi„.

Ivan Lovrenović u pogovoru ”Stenograma...„ primjećuje kako je Tuđman insistirao da njegovi razgovori budu snimani. S druge strane, Milošević je zazirao od tragova. Shodno tome, nema stenograma o njihovim razgovorima u Tikvešu i Karađorđevu. Ili ima? Kako bilo, zahvaljujući toj Tuđmanovoj navici, javnost je konačno upoznata sa istinom o angažovanju hrvatske vojske u bosanskom ratu. A o prirodi tog rata najbolje govori dokument jedne naredbe iz Gruda, u kojem stoji: ”Mi imamo sklopljen ugovor sa srpskom stranom. Oni će HVO-u pružiti pomoć, očistiti krajeve koje kontroliramo, te će nam Srbi omogućiti iseliti Hrvate iz Kiseljaka, Kreševa, vareša, Viteza i Busovače, a mi ćemo te predjele predati četnicima. Naši i srpski šefovi su se dogovorili ove podjele tako riješiti„. Nakon objavljivanja ”Stenograma...„. jedno je jasno: da ga nije odnijela smrt, Tuđman bi, posve sigurno, razgovore o podjeli Bosne sa Miloševićem nastavio u - Hagu.
Frutek

Post by Frutek »

Zanimljiv clanak. Mada i ptice na grani znaju da je Hrvatska 93-ce godine direktno ucestvovala u agresiji na BiH. Da bi potom 94-te poslije Washington-og sporazuma, nastavila sa nama "partnerstvo" protiv cetnika. Oni su u srednoj Bosni kurvanjski se okrenuli protiv nas strpavski hiljade bosnjackih momaka u logore koji su sve do tog momenta bili u HVO-u. Uzas i sramota! Sa cetnicima se barem znalo na cem smo, a s ovima cas hladno, cas vruce :? :x

Eh sad se tu postavlja pitanje. Ako vec tuzimo SCG za agresiju, zasto onda ne tuzimo i Hrvatsku koja je u jednom momentu imala svojih 13 brigada na teritoriji BiH :? Da li zato drze Mesica koji je dobar predsjednik (nema mu se sta zamjerit - normalan covjek) i sta ce bit kad on ode (ima jos ovaj mandat). Svi znamo sta bi takva jedna tuzba mogla znacit za Hrvatsku i njihove ambicije sto se Europe tice. Odstete bi se mogle placati decenijama ... Bice tu jos svasta cini mi se ...
Last edited by Frutek on 02/04/2005 12:45, edited 1 time in total.
rei

Post by rei »

nisu "oni" ugrozeni,zbog njih takvih i njima slicnih ugrozeni smo mi svi ostali normalni ljudi u Bosni i Hercegovini :-?
Katarina Velika

Post by Katarina Velika »

Pitanje sudonicima ovog teme:
Koliko ste godina imali 93-94?
evo ja 21...
Skljoco

#11 Re: Povodom HTV emisije "Otvoreno"

Post by Skljoco »

Frutek wrote:
Mesićev ured: Sinoćnja emisija ˝Otvoreno˝ nije za HTV
Ured predsjednika Republike priopćenjem je danas reagirao na sinoćnju HTV-ovu emisiju ˝Otvoreno˝ koja se, stoji u priopćenju, ˝pretvorila u grubi i uvredljivi napad na politiku normalnih odnosa s BiH i odustajanja od svakog posizanja za teritorijem nama susjedne suverene države, a osobito na ključnog protagonistu takve politike - predsjednika RH Stjepana Mesića˝.

˝Po tonu i sadržaju ta emisija koja se navodno bavila položajem hrvatskog naroda u BiH i odnosom Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH, možda bi mogla imati svoje mjesto na jednoj stranačkoj televiziji i to u vrijeme prljavo vođene predizborne kampanje. Njezino uvrštavanje u program javne televizije krajnje je neprimjereno, da ne kažemo nedopustivo˝, navodi se u priopćenju.

˝Polazeći od namjerno pogrešno iskonstruirane premise da je smjena hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH udarac hrvatskom narodu u toj državi, kao i od neutemeljene tvrdnje da RH, a osobito njezin Predsjednik, ne iskazuju brigu za Hrvate u BiH, emisija se pretvorila u grubi i uvredljivi napad na politiku normalnih odnosa s BiH i odustajanja od svakog posezanja za teritorijem nama susjedne suverene države, a osobito na ključnog protagonistu takve politike - predsjednika Stjepana Mesića, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika koje je potpisala pročelnica odjela za informiranje Danijela Barišić.

Sinoćnje ˝Otvoreno˝ koje je vodila urednica Novak-Srzić bavila se smjenom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i u tom svjetlu položaja Hrvata u BiH i odnosa države Hrvatske prema BiH i pogotovo Hrvatima u toj državi.

U zagrebačkom studiju gosti su bili predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata Zdravko Tomac i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang, a u širokobriješkom, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH došli su i sudjelovali njezin predsjednik Bariša Čolak, Dragan Čović i urednik ˝Večernjeg lista˝ u BiH Jozo Pavković.

U novinarskom prilogu izjavu je dao i visoki predstavnik Paddy Ashdown, kardinal Vinko Puljić, bosanskohercegovački dužnosnici iz srpskog i muslimanskog naroda, novinari.

Najčešće pitanje i odgovori koji su se čuli u emisiji, u kojoj su telefonskim pozivima sudjelovali i gledatelji bilo je kakav je današnji odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH, kakav je bio u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana, što je učinila bivši vlast Hrvatske, što čini sadašnja. U konstataciji da položaj Hrvata u BiH nije bio nikad lošiji nego sada, da Hrvatska ne čini dovoljno da bi zaštitila Hrvate u BiH, a da je tome svojedobno i sada pridonio i aktualni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić najdalje je otišla jedna gledateljica izrekavši na račun Mesića više uvredljivih riječi nakon čega ju je voditeljica prekinula i zamolila da tako ne govori.

Nakon toga Tomac je uz ostalo rekao da bi s obzirom na nekadašnje objavljivanje transkripata iz Ureda predsjednika trebalo objaviti i one koji se odnose na teme o BiH, pa da se u kontekstu tajnog svjedočenja predsjednika Mesića u Hagu u okviru suđenja Tihomiru Blaškiću vidi što je istina jer da na to javnost ima pravo.

Tomac je još, u kontekstu da je predsjednik Mesić u svojoj izjavi o smjeni Čovića rekao da je neće komentirati jer da se ne želi uplitati u poslove druge države, upozorio da je po Ustavu dužan štititi Hrvate u BiH i da je Hrvatska svojevrsni jamac Daytonskog sporazuma. Također je retorički postavio pitanje kako je ˝Mesić, ako se ne želi uplitati u poslove druge države od bosansko-hercegovačkog privrednika Lijanovića uzeo novac za izbornu kampanju.
Evo kao sto mozemo vidit, komsije hrvati posezu za kartom "ugrozenosti" pritom zovuc hrvatsku u pomoc. A radi cega sve to? Zato sto konacno nakon godina i godina muckanja i sumljivih radnji, jedan od lopinasa se uhvatio na djelu. Pa dobro, petorica njih :D ...
Ali zar sad radi njih da se ide u ovu krajnost :shock: Opet se ide do te granice da se prica o toboze nekim pretenzijama za hrvatskom teritorijom u BiH :shock: , pa cak i dotle da se predsjednik Mesic kritikuje zbog "odustajanja" za teritorijom koja po njima eto pripada hrvatima :-)

-------------------
Mene interesuje jes ovo sto sam "izvukao" iz teksta tvoja slobodna interpretacija ili su i ovi termini "isli" u emisiji ?
- U novinarskom prilogu izjavu je dao i visoki predstavnik Paddy Ashdown, kardinal Vinko Puljić, bosanskohercegovački dužnosnici iz srpskog i muslimanskog naroda, novinari. "
Da cujem , ovo me posebno interesira ,
..." srpskog i muslimanskog naroda ..."
:lol:
Jedne prilike je veliki polliticar Dr. Zdravko Tomac izrekao Veliku misao i poslao je sirom svita . Ona glasi,
-" Ne moze Hrvat biti Bosanac !"
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Moja velika misao koju odasiljam sirom svita je :
- Ne moze pametan biti budala dok to ne zasluzi !
:shock:
Frutek

Post by Frutek »

To je novinarski prilog lave :-D Sve u citatu je prilog. Sto se emisije tice, navodno su neku zenu sto je nazvala morali i odsjec iz etera jer je tolko vredjala i "vulgarno" se izrazavala da je voditeljica djecu u drugu sobu morala otjerat :shock: :D

A de vi svoju pamet zadrzite za sebe svega vam :roll:
Ne sirite je nigdje, tako cemo svi napredovat :-? :-) :D
Last edited by Frutek on 02/04/2005 12:59, edited 2 times in total.
Skljoco

Post by Skljoco »

bosniaque wrote:haris silajdzic za avaz!

Silajdžićeva poruka nakon izjava u emisiji HTV-a

Gledajte svoja posla, BiH ostavite na miru!

Korak unazad u odnosu na zvaničnu politiku Hrvatske prema našoj zemlji * Pokušaj povratka u Tuđmanovo vrijeme

Emisija "Otvoreno", emitirana preksinoć u programu HTV-a, koja se bavila smjenom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i u tom svjetlu položaja Hrvata u našoj zemlji i odnosa Hrvatske prema BiH i pogotovo Hrvatima u njoj, izazvala je oštre reakcije bh. javnosti.
Svoje ogorčenje i negodovanje zbog bespotrebnog uplitanja pojedinaca iz susjedne države u unutrašnje stvari BiH u razgovoru za "Dnevni avaz" izrazio je i Haris Silajdžić, osnivač Stranke za BiH i prvi bh. premijer, poručujući im "da gledaju svoja posla, a BiH ostave na miru".

Evropske integracije

- Kompletna emisija je predstavljala korak unazad, prije svega, u odnosu na zvaničnu politiku Hrvatske prema BiH, a i kada je u pitanju politika Dragana Čovića, kao člana Predsjedništva BiH, u odnosu na izgradnju BiH kao države i njen put ka evropskim integracijama - kaže Silajdžić.
Iz svega toga, nastavlja, proizlazi zaključak da se radi o unutrašnjoj političkoj dinamici prema kojoj je određenim političkim krugovima u Hrvatskoj potrebno otvaranje novog fronta jer se opravdano osjećaju marginalizirani i prevaziđeni.
- Apsolutno je deplasirana teza o ugroženosti Hrvata u BiH u odnosu na ostale. Ta priča nije potkrijepljena nikakvim činjenicama, vjerovatno i zbog toga što bi činjenice i brojevi pokazali malo drugačiju sliku. To da su građani BiH, mada je taj izraz prilično "ispran", ugroženi potpuno je tačno. Ugroženi su jer reforme idu sporo i što bi ekonomsko stanje u BiH moglo biti bolje bez obzira na sve objektivne okolnosti. E, u tom pogledu smo svi podjednako ugroženi - pojašnjava Silajdžić.
Iznenađen je činjenicom da se ponovo špekulira karakterom rata u BiH i ulogom vojnih snaga Hrvatske koje su bile na teritoriji naše zemlje.

Potrošene priče

- Sve ovo govori da je u pitanju jedna ne tako dobro osmišljena kampanja koja bi trebala priskrbiti poene određenim političkim snagama, a sve na račun BiH. Moram reći da sam iznenađen jer sam očekivao da diskurs o integracijama u Evropu prevlada potrošene teme o ugroženosti. Istovremeno, razumijem da onim političkim snagama čija je parola "svi su protiv nas" ne preostaje ništa drugo nego da se toga drže ne shvatajući da su ta vremena daleko iza nas - poručuje Silajdžić.
Prema njegovom mišljenju, sve ovo nije ništa drugo nego povratak u Tuđmanovo vrijeme i jedna ne baš uspješna kopija politike bivšeg režima u Beogradu.
- Taj režim se sam negativno definirao, odnosno nikad nije znao za što je, ali je znao protiv čega je i protiv koga je. Ne mogu a da ne uputim opasku na svu priču o brizi tih nekih političkih snaga iz Hrvatske za Hrvate u BiH. Otkada se te snage brinu za Hrvate u BiH nedostaje oko pola Hrvata i stoga oni nemaju nikakvo moralno pravo bilo šta pričati - ističe Silajdžić.

E. SARAČ

Ko je gostovao u emisiji "Otvoreno"

U zagrebačkom studiju gosti su bili predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata Zdravko Tomac i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang.
U studiju u Širokom Brijegu, nakon sjednice Predsjedništva HDZBiH, bili su predsjednik te stranke Bariša Čolak, Dragan Čović i novinar "Večernjeg lista" u BiH Jozo Pavković.
-----------------------
- E, u tom pogledu smo svi podjednako ugroženi - pojašnjava Silajdžić
---------------------
Niste vi Bosnjaci , Srbi i Hrvati ugrozeni vec je Narod drzave BH ugrozen od vas Bosnjaka , Srba i Hrvata .
Izvrces cinjenice dragi moj Harise ! :shock:
Fair Life

Post by Fair Life »

Embrar wrote:Vojska iz Srbije uopste nije ucestvovala u ratu u BiH, a na hiljade Sandzaklija, Albanaca, Arapa je bilo na strani Armije BiH.
Srbi iz BiH su ratovali protiv svih tih iz Armije BH pa protiv HVO, regularne Hrvatske vojske...i na kraju vi tuzite Srbiju za agresiju koja nije imala svojih vojnika u BiH.
Kako vas nije sramota tako lagati?
Ne seri !
[size=150][url]http://www.un.org/icty/bhs/cases/plavsic/documents/factualbasis.htm[/url][/size] wrote:(...)
11. U oktobru 1991. i u narednim mjesecima SDS je pojačala napore kako bi osigurala da cilj prisilnog razdvajanja etničkih grupa bude ostvaren u slučaju da se rješenje ne postigne pregovorima. Ti napori su uključivali naoružavanje velikog dijela populacije bosanskih Srba u saradnji sa, između ostalih, JNA, Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, srpskih paravojnih jedinica, osnivanje srbijanskih vojnih i policijskih formacija, kao i koordinaciju sa JNA i paravojnim jedinicama iz BiH i izvan nje.
(...)
Skljoco

Post by Skljoco »

Frutek wrote:Zanimljiv clanak. Mada i ptice na grani znaju da je Hrvatska 93-ce godine direktno ucestvovala u agresiji na BiH. Da bi potom 94-te poslije Washington-og sporazuma, nastavila sa nama "partnerstvo" protiv cetnika. Oni su u srednoj Bosni kurvanjski se okrenuli protiv nas strpavski hiljade bosnjackih momaka u logore koji su sve do tog momenta bili u HVO-u. Uzas i sramota! Sa cetnicima se barem znalo na cem smo, a s ovima cas hladno, cas vruce :? :x

Eh sad se tu postavlja pitanje. Ako vec tuzimo SCG za agresiju, zasto onda ne tuzimo i Hrvatsku koja je u jednom momentu imala svojih 13 brigada na teritoriji BiH :? Da li zato drze Mesica koji je dobar predsjednik (nema mu se sta zamjerit - normalan covjek) i sta ce bit kad on ode (ima jos ovaj mandat). Svi znamo sta bi takva jedna tuzba mogla znacit za Hrvatsku i njihove ambicije sto se Europe tice. Odstete bi se mogle placati decenijama ... Bice tu jos svasta cini mi se ...
Zlocin je i Bosancu odredjivati i dodjeljivati bosnjacki Identitet .
:shock:
Skljoco

Post by Skljoco »

Katarina Velika wrote:Pitanje sudonicima ovog teme:
Koliko ste godina imali 93-94?
evo ja 21...
- 39-40 !
Skljoco

Post by Skljoco »

rei wrote:nisu "oni" ugrozeni,zbog njih takvih i njima slicnih ugrozeni smo mi svi ostali normalni ljudi u Bosni i Hercegovini :-?
:(
Last edited by Skljoco on 02/04/2005 14:55, edited 1 time in total.
Stitch__

Post by Stitch__ »

Embrar wrote:I to me pojede.
Srbi iz BiH su ratovali protiv hrvatske vojske (Hrvatska ima 4 miliona stanovnika) protiv Armije BH(Muslimana u BiH je bilo 1.7-2 miliona , plus jos je u toj vojsci bilo na hiljade sandzaklija, arapa, siptara...) i jos HVO (Hrvata u BiH je bilo 700 000) i na kraju su nas bombardovali Amerikanci...A Srba iz Srbije nije bilo u vojsci RS...i na kraju, vi nas optuzite da smo mi agresori zajedno sa vojskom SCG.
Pa to je van pameti!!!
Kako vas nije sramota?
e vojvotkinjo, ekonomisto itd sta ima :D
JBT

Post by JBT »

"Ma jebo ja vama mater balijsku, lazljivu...
Dao Bog da se vrati 1992 godina ili neka druga godina gdje ce Srbija stvarno ucestvovati u ratu, da vas zgazimo ..picka vam materina lazljiva.
Jebo vas vas islam u glavu, zaostalu."

-Blago tebi i ljudima oko tebe. Ako sebe smatras naprednim, onda mogu misliti u kom pravcu i kojem stepenu napredujes,
Inace, mislim da ti slijedi ban.
Reakcije su ti previse primitivne za ovaj forum.
rei

Post by rei »

Skljoco wrote:
rei wrote:nisu "oni" ugrozeni,zbog njih takvih i njima slicnih ugrozeni smo mi svi ostali normalni ljudi u Bosni i Hercegovini :-?
Tacno ! Ugrozeni smo svi mi koji nismo ni Srbi ni Hrvati ni Bosnjaci .
Ugrozeni smo svi mi kao i drzava bh od njih !
ma Skljoco mislila sam na kriminalce koji odu u Zagreb ili Beograd
i placu o ugrozenosti a u stvari oni nas ugrozavaju, ljude koji
posteno zive i rade u ovoj drzavi.
Skljoco

Post by Skljoco »

rei wrote:
Skljoco wrote:
Tacno ! Ugrozeni smo svi mi koji nismo ni Srbi ni Hrvati ni Bosnjaci .
Ugrozeni smo svi mi kao i drzava bh od njih !
ma Skljoco mislila sam na kriminalce koji odu u Zagreb ili Beograd
i placu o ugrozenosti a u stvari oni nas ugrozavaju, ljude koji
posteno zive i rade u ovoj drzavi.
Treba li da editujem svoju repliku ?
Nema problema , sad cu !
OLUJA95

Post by OLUJA95 »

kojsino wrote:Ako nekome nije bilo jasno do sada, sada zna ,
da je BIH imala i jos uvijek ima dva agresora ...
Oba ce izvisiti ....
Svaki agresor na BiH je fasista
Daj ne seri . Kako su svi hrvati bili agresori na BiH?

Da li se sjecas koji su bili prvi branitelji BiH?
Di je Izetbegovic bio kad su srbi srusili selo Ravno? Hrvatsko selo , a Alija njih pustio da srusi nas i da nas rijesi od bosanskog pitanja .

Svatko zna da je Alija napravio sporazum s Milosevcem na pocetku rata zato Alija je bio naivan i nije mogo vjerovati da ce Milo napast na Bosnjace .

HVO su bili prvi borci za slobodu BiH. Srbi su vec osvojili 70% BiH ali HVO drzio jos 25% i Bosnjacki Dobrovoljci samo 5% .
Branitelji , dobrovoljci HVO-a su bili i Hrvati i Bosnjaci koji su bili malo pametniji od BiH centeralne vlade , bili su spremni braniti domovinu svoju , cak i spasili Mostar od srpske agresije .

Znaci , HVO su drzili veci slobodni dio BiH , Kud mislite da su svi oni bosnjaci od drugih djelova pobijegli od srpske agresije? Neki za hrvatsku ( Izetbegoviceva Familija ) i neki za Vojnu drzavu Herceg Bosnu .

Zbog toliko Bosnjackih izbjeglica imali smo puno guzva jer Alija je htio njima dati kuce , al u Lasvanskoj dolini gdje su zivjeli mix hrvata i bosnjaca .

Sad vidimo da je poslije srpske agresije bilo puno vise bosnjaca tamo ( izbjeglica) i htjeli ste napraviti bosnjacki kanton od lasvanske doline ali pise se u Vance Owen sporazumu da je ta dolina hrvatski kanton .

Kako se ne sjecate prve borce za slobodnu bosnu ?
Ne kazem da su bili samo hrvati , nego puno bosnjackih dobrovoljca za HVO .

I hocete da HVO da svoju komandu Aliji kad je taj kreten hrvate i dosta bosnjaka izdao na pocetku rata ???
kojsino

Post by kojsino »

Za Oluju 95,
gdje si ti bolan bio 92 u Posavini, ili 93 , 94 u Srednjoj Bosni , Hercegovini pa da vidis vojnike susjedne drzave Hrvatske...
sa istim ocima mogao si gledati i vojnike susjedne drzave SRJ,
sve si to mogao vidjeti ako si htio ...
Sta mislis otkud oni na teritoriji nase drzave BiH, AGRESORI
OLUJA95

Post by OLUJA95 »

kojsino wrote:Za Oluju 95,
gdje si ti bolan bio 92 u Posavini, ili 93 , 94 u Srednjoj Bosni , Hercegovini pa da vidis vojnike susjedne drzave Hrvatske...
sa istim ocima mogao si gledati i vojnike susjedne drzave SRJ,
sve si to mogao vidjeti ako si htio ...
Sta mislis otkud oni na teritoriji nase drzave BiH, AGRESORI
92 sam bio u Slavoniji i gledo cetnicku agresiju s svojim ocima . Nitko ne mrzi cetnike vise od mene . Sto se tice srednje bosne , di su dokazi da su HV ikad bili tamo ?
Priznajem da su hrvatski vojnici u Ahmiciju bili kriminalci al daj bolan ti dobro znas da su ABiH bili agresori na hrvate u Srednoj Bosni.

Pogledaj ovo , bilo puno vise vas nego nas .... imali ste volju da tjerate hrvate iz srednje bosne da njihove kuce date izbjeglicama bosnjacima iz drugih djelova bosne koji su srbi natjerali . Tijekom 2 god rata izmedju hrvata i bosnjaka u Srednoj bosni bilo puno hrvatskih zrtva i izbjeglica ... nemozete mi reci drugo jer vidio sam ih kad su se naselili za hrvatsku , svi su pricali kako su bili tjerani od svojih kuca u srednoj bosni , cesto su pricali o 7 muslimanskoj brigadi i 3 korpusu . Hocete nam reci sta je bilo u Zenici .

Ne branim Bobanove akcije u Hercegovini , to je bilo grozno i ne volim praljaka sto je srusio stari most . To su kriminalci i zasluzuju nazad sve lose sto su napravili za civile .
Al nemojte reci da ste vi bosnjaci bili sami sto se tice zrtva u BiH .
Cijeli svijet je zelio gledat kako su srbi vas ubili al zaboravili hrvatsku situaciju i nas podcijenili da smo isto kao srbi ....

Kako su oni hrvati HVO-a agresori , posebno u Srednoj Bosni kad brane svoje kuce i obitelje ?
Niste vi bosnjaci jedini nacionalnost koji pripadate bosnaskoj zemlji . Mi hrvati , jesmo bosanski katolici , al smo isto hrvati ..... najstariji narod na Bosanskom tlu .

Vi ste isto bili agresori prema hrvatima ukoliko smo bili agresori prema bosnjacima u hercegovini .

Al nemojte zaboravit da je Bosni pomogla HV za buduci mir .... oslobodili smo veliki dio zapadne bosne ( Drvar , Grahovo , Mrkonjic Grad , Sipovo , Jajce) u 94 .

ukoliko smo se borili u bosni nismo dobili nista od toga , nego morali smo gledati kako srbi ( najveci agresori) su dobili svoj entitet , pola bosne , sramota ...... zapamtite ovo , samo hrvatska strana nije htjela to njima dati .... al zbog tudjmana morali smo to akzeptirati .
Sila Nebeska

Post by Sila Nebeska »

Ovo meduetnicko podjebavanje nas ne vodi nicemu raja, rat izmedu Hrvata i Bosnjaka se nije smio nikada desiti Taj rat je ostavio trajne posljedice sada se postavlja pitanje kako ih prevazici i zivjeti zajedno sa njima kao sto smo to vijekovima radili
Ja mislim da samo istinom mozemo doci do pomirenja i dijalogom jebiga mi smo njih dosta protjerali iz srednje Bosne Busovace Bugojna okoline Viteza oni su namo to isto radili u Hercegovini Ljubuskom Citluku Mostaru pa onaj masakr u Ahmicima
Ali ipak ja vjerujem da se sa Hrvatima moze i nekako jer su mnogo razumniji od Srba i lakse prihvataju istinu
Post Reply