hica wrote:NightComer wrote:Kao što si i naveo, Java developer je jedan od najplaćenijih i najperspektivnijih profesija na svijetu. Sa njom možeš uraditi mnogo toga, ali te moram malo razočarat, jer se za web dev moraš držati drugih programskih jezika koji su namijenjeni prvenstveno za to tipa PHP, Ruby on Rails, Javascript sa svojim frameworcima isl... te HTML i CSS koji se ne smatraju programskim već markup jezicima.
To znači da se java (skoro) uopšte ne koristi za razvoj weba jer postoje drugi koji to rade bolje, ali zato rastura u milion drugih stvari.
Hvala na brzom odgovoru

Sto se tice Jave,znam da s njom mogu raditi Android aplikacije.Mozes li mi reci ,sta j0s ? Koje su to druge stvari.Pozdrav.
Najpoznatija i najpopularnija upotreba Java jezika je u razvoju Android aplikacija, ali tu prica ne zavrsava. Mozes ti vrtiti programe pisane u Javi na raznim masinama i praviti programe koji rade sve sto mogu programi pisani u drugim jezicima. Takodjer nije jedini nacin razvoja npr. Android aplikacija (ali jeste nativni), kao sto ni Objective-C nije jedini za iOs.
Ne zelim da te obeshrabrujem u startu, naprotiv. Drzi se toga ako sad to radis na faksu, a ono sto te bude zanimalo, guglas (ili pitas ovdje). Nauci osnove programiranja, narocito objektno-orijentisano (tako je Java osmisljena npr.), operativnih sistema, itd. (sve te stvari ces uciti na fakultetu), ono sto te zanima sam istrazuj.
Osnovne aktivnosti koje ti trebaju da postanes dobar programer su da pises programe i citas programe koje su drugi napisali.
Edit:
Ako za pocetak savladas Javu temeljito, taman da ti ni za sta ne sluzi, imaces dobre temelje za razvoj kasnije. To na faksu je samo zagrijavanje