Ja imam jedno pitanje za sve osobe koje se razumiju u tehniku. Radi se o sljedecem : ja imam kablovsku HS televiziju s koje dosta emisija snimam putem VHS rekordera kako bih ih mogao kasnije pogledati s obzirom da cesto zbog posla ne stignem pogledati. Problem je u tome sto se VHS kasete ne prodaju s obzirom na to da je tehnika uznapredovala. Pa da li mi moze neko reci koji uredjaj trebam nabaviti da bi mogao snimiti emisije sa analogne kablovske televizije. Neko je preporucio da nabavim tuner karticu za kompjuter i da skopcam kablovsku tv na njega i tako da snimam.
Pa bih htio znati da li je to jedina opcija i kako zapravo to funkcionira posto se ja ne razumijem u to .
Hvala svima koji odgovore na postavljeno pitanje.
snimanje emisija sa kablovske televizije
Moderator: Benq
- Praetorious
#2 Re: snimanje emisija sa kablovske televizije
Već je par korisnika ranije pitalo isto, pa evo ukratko i tebi.
Da, potrebna ti je TV-Tuner kartica. Imaš interne varijate za ugradnju i externe u vidu USB stika. Generalno, interne imaju daleko bolji kvalitet snimanja, zbog ugrađenih hardwerskih (de)kodera. Međutim, za većinu korisnika jedan solidni USB tuner je sasvim dovoljan.
U pakovanju dobijaš tuner na USB-u, daljinski upravljač i DVD sa driverima i programima. Procedura je standardna: ubaciš antenski kabl u konektor na USB tuberu, ubaciš USB u slobodan port na PC-u, instaliraš drivere, program za gledanje i snimanje i to je to.
Onda pokreneš program, odradiš skeniranje kanala kao na svakom TV-u, odrediš neke bitne postavke (zemlja, vrsta signala, format za snimanje i lokacija na HDD-u ...) i - opet - to je to.
Kao i na dobrom starom VCR-u možeš odrediti vrijeme snimanja, tako da ne moraš biti prisutan, s tim što PC mora biti uključen da bi obavio posao, naravno.
Cijena ovih uređaja varira, no solidan tuner mažeš naći do 100KM, sve ostalo je: koliko para-toliko i muzike. Ako ti snimak ne treba za kasniju profi obradu, snimanje na DVD ili UL na net, onda će ti bilo koja kartica odgovarati.
Da, potrebna ti je TV-Tuner kartica. Imaš interne varijate za ugradnju i externe u vidu USB stika. Generalno, interne imaju daleko bolji kvalitet snimanja, zbog ugrađenih hardwerskih (de)kodera. Međutim, za većinu korisnika jedan solidni USB tuner je sasvim dovoljan.
U pakovanju dobijaš tuner na USB-u, daljinski upravljač i DVD sa driverima i programima. Procedura je standardna: ubaciš antenski kabl u konektor na USB tuberu, ubaciš USB u slobodan port na PC-u, instaliraš drivere, program za gledanje i snimanje i to je to.
Onda pokreneš program, odradiš skeniranje kanala kao na svakom TV-u, odrediš neke bitne postavke (zemlja, vrsta signala, format za snimanje i lokacija na HDD-u ...) i - opet - to je to.
Kao i na dobrom starom VCR-u možeš odrediti vrijeme snimanja, tako da ne moraš biti prisutan, s tim što PC mora biti uključen da bi obavio posao, naravno.
Cijena ovih uređaja varira, no solidan tuner mažeš naći do 100KM, sve ostalo je: koliko para-toliko i muzike. Ako ti snimak ne treba za kasniju profi obradu, snimanje na DVD ili UL na net, onda će ti bilo koja kartica odgovarati.
- Ridjobrki
#3 Re: snimanje emisija sa kablovske televizije
Najbolje ti je naći hibridni TV tuner koji podržava i analogni i digitalni signal. Teško ćeš ga naći ovdje pa naručuj online ili nek ti neko donese iz dijasporU.
Preporučujem Gigabyte U8300 eksterni TV tuner, meni se pokazao jako dobrim.
- Praetorious
#4 Re: snimanje emisija sa kablovske televizije
Gigabyte U8300 imam i ja, mada za snimanje koristim ASUS-ov. 8300 zaista nije loš za gledanje, mada mu snimanje nije jaka strana. Najbolje rezultate daje u MPEG2, dok mu on-the-fly snimanje u MP4 & MKV @ x264 zaista ne leži. Ali, kako rekoh, za gledanje i nezahtjevno snimanje sasvim dobro služi. Ima i 1080i opciju snimanja, no mi nemamo DVB-T signale, tako da ta opcija pada u vodu.
Obzirom da nemamo slobodne - nekodirane signale za digitalnu TV, već se isti prate najčešće preko receivera, od hibrida neće imati velike koristi, mada od viška glava ne boli. Ako ga nađeš - uzmi.
Obzirom da nemamo slobodne - nekodirane signale za digitalnu TV, već se isti prate najčešće preko receivera, od hibrida neće imati velike koristi, mada od viška glava ne boli. Ako ga nađeš - uzmi.
- fortaleza
#5 Re: snimanje emisija sa kablovske televizije
A može jednostavno preći na digitalnu televiziju da se sada ne baca u trošak po 100 i više KM za kartice i usb tunere, te prikačiti eksterni disk i snimati željene programe na digitalnoj televiziji preko receivera.
Ili pričekati dok Telemach ne preuzme HS pa snimati preko Cisco receivera koji sigurno perfektno odrađuje posao (koji i sam koristim). TV i receiver ne moraju biti upaljeni (nego na stand byu) za snimanje, a sve se poslije može puštati i na samom tv-u. S prikačenim eksternim diskom moguće je i pauziranje i premotavanje i realnog programa.
Ili pričekati dok Telemach ne preuzme HS pa snimati preko Cisco receivera koji sigurno perfektno odrađuje posao (koji i sam koristim). TV i receiver ne moraju biti upaljeni (nego na stand byu) za snimanje, a sve se poslije može puštati i na samom tv-u. S prikačenim eksternim diskom moguće je i pauziranje i premotavanje i realnog programa.
-
danin87
#6 Re: snimanje emisija sa kablovske televizije
Hvala Praetorius na detaljnom objasnjenju . Imao bi jos par pitanja. U vezi te interne TV tuner kartice , gdje se ona mozes sve kupiti i ako znate preporuciti neku kvalitetnu . Bio bi spreman izdvojiti oko 200 -250 KM s obzirom da sam kupio i LG VHS rekorder koji je bio skuplji pa evo 7 godina bez toga da se ikako kvario odlicno radi . Kako bi isla njena ugradnja i da li svaki kompjuter podrzava nju ili moram imati jos neke posebne programe instalirane .Nije mi bas jasno kako se bez eksterne veze sa antenskim kablom uspostavi veza izmedju kompjutera i TV-a. I kako onda funkcionira snimanje?Praetorious wrote:Već je par korisnika ranije pitalo isto, pa evo ukratko i tebi.
Sto bi imao da pitam u vezi eksterne varijante je da li ako instaliram to sve , ne mogu vise gledati nista na televiziji , s obzirom na to da mi je logicno da ukoliko ubacim kabl TV-a u USB nema signala na TV-u . I u vezi daljinskog , ja njime upravljam onda kompjuterom kako sam razumio??? I ako znate odlicnu externu USB karticu koja bi se kretala u iznosu oko 200 KM , znaci neku skuplju da preporucite s obzirom na to da zelim ipak kvalitetnu sliku jer bi snimao na DVD emisije . Nadam se da tu ekternu varijantu podrzava bilo koja kompjuter da necu biti time ogranicen .
Malo je previse pitanja, ali bio bi vrlo zahvalan za Vase savjete .
Hvala unaprijed.
-
danin87
#7 Re: snimanje emisija sa kablovske televizije
Hvala i Vama na odgovoru , meni bi trebao samo TV tuner koji podrzava analognu TV posto nemam digitalnu televiziju. Je li Vi mozda imate preporuciti neku skuplju eksternu karticu ili pak internu koja je super za snimanje jer mi je najvazniji kvalitet slike , mada sumnjam da moze biti u rangu sa onom na TV-u ?Ridjobrki wrote:Najbolje ti je naći hibridni TV tuner koji podržava i analogni i digitalni signal. Teško ćeš ga naći ovdje pa naručuj online ili nek ti neko donese iz dijasporU.
-
danin87
#8 Re: snimanje emisija sa kablovske televizije
Hvala Fortaleza na savjetima. Mozda bi i to bila opcija ali uvijek sam pratio analognu TV i navikao na nju. Razmislit cu o tom prijedlogu .fortaleza wrote:A može jednostavno preći na digitalnu televiziju da se sada ne baca u trošak po 100 i više KM za kartice i usb tunere, te prikačiti eksterni disk i snimati željene programe na digitalnoj televiziji preko receivera.
Sto se tice Telemacha , mislim da cu se dugo nacekati da preuzmu . A za moj dio grada gdje stanujem nisam imao drugog izbora osim HS kablovske TV. Totalno glupo da za svoje pare ne mozes izabrati koju ces izabrati vec moras prihvatiti nametnutu opciju. Ali super zvuci ponuda Telemacha . Mozete li mi reci samo kako se taj eksterni disk prikaci . Je li svaki TV tako nesto podrzava ili samo doredjeni i kako se ugradjuje? hvala Vam
- fortaleza
#9 Re: snimanje emisija sa kablovske televizije
Što se tiče odnosa analogne i digitalne tv, analogija je prošlost, očekuje se potpuni prelazak na digitalu u narednih par godina (a kod telemacha u sloveniji već ukinuta analogna i svi prate digitalnu pa će vjerojatno i kod nas) tako da ne vidim smisla u kupnji analogne kartice za duže razdoblje. Digitalni receiver koji dobiješ na korištenje posjeduje USB ulaz na koji se prikači disk i formatira te se onda program snima na njega. Za telemachov receiver znam da odlično radi, a mislim da i HS ima receiver u usb ulazom i da je snimanje moguće također, te pauziranje i premotavanje prilikom gledanja tv-a. Model televizora je u ovom slučaju nebitan jer sve radi preko receivera tako da s tim nemaš problema.