Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bach
#1 Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Prvo sam se kao i svaki žutokljunac smijao roditeljima kada su našli neku baštu u okolini grada, te tamo sijali povrće. Mislio sam da je to gubljenje vremena itd.
No luđačke cijene voća i povrća a i narušeno zdravlje koje je zahtijevalo prelazak na voće-povrće ishranu uvjerio me je da roditelji nisu matorci starci nego da su uglavnom u pravu kada su životne situacije u pitanju.
Fazon je što se do te bašte nekako mora i doći. Treba auto. Svoju staru olupinu iz 80 i neke sam morao prodati nakon što je korozija pojela i nakon što je počela prokišnjavati itd. Treba kupiti nešto što:
- Ima veliki gepek da u njega može stati nekoliko vreća povrća, alat itd
- ne troši kao tenk
- laganini je za održavati
- može se popeti uz malo veće brdo
- nije pretjerano skupo
Za neku moj skromni budžet od nekih 2.500 KM našao sam na Pik ba dosta očuvanih Mercedesa 123 ( Dedo što ga zovu, ima dosta jeftini Seta Toleda, passta 3, dosta ovi volvo sa velikim gepakom jeftini, imapeugot 404 i 605 fetini, Renaulta 21
Šta odabrati
No luđačke cijene voća i povrća a i narušeno zdravlje koje je zahtijevalo prelazak na voće-povrće ishranu uvjerio me je da roditelji nisu matorci starci nego da su uglavnom u pravu kada su životne situacije u pitanju.
Fazon je što se do te bašte nekako mora i doći. Treba auto. Svoju staru olupinu iz 80 i neke sam morao prodati nakon što je korozija pojela i nakon što je počela prokišnjavati itd. Treba kupiti nešto što:
- ne troši kao tenk
- nije pretjerano skupo
Za neku moj skromni budžet od nekih 2.500 KM našao sam na Pik ba dosta očuvanih Mercedesa 123 ( Dedo što ga zovu, ima dosta jeftini Seta Toleda, passta 3, dosta ovi volvo sa velikim gepakom jeftini, imapeugot 404 i 605 fetini, Renaulta 21
Šta odabrati
- hopi
#2 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
je li tebi treba auto samo za tog puta bašte, ili i za po gradu i ostalu vožnju
merc. w123 ne bi
merc. w123 ne bi
- golfiista
#3 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Golf 2.
Plati ga 1500 KM. Uradi generalku za 300 KM, izmijeni sve što je za zamjenu, max. 200 KM, kupi četiri gume za 200 KM, i ofarbaj ga za 800 KM. Za 3000 KM, dobit ćeš,
veliki gepek.
ne održava se.
ne krade se.
ne troši ništa ( dobro možda nekada malo i potroši nešto nefte )
može povući.
ne kisne.
vjeran kao pas.
za bašče se ubio.
Plati ga 1500 KM. Uradi generalku za 300 KM, izmijeni sve što je za zamjenu, max. 200 KM, kupi četiri gume za 200 KM, i ofarbaj ga za 800 KM. Za 3000 KM, dobit ćeš,
veliki gepek.
ne održava se.
ne krade se.
ne troši ništa ( dobro možda nekada malo i potroši nešto nefte )
može povući.
ne kisne.
vjeran kao pas.
za bašče se ubio.
- hopi
#4 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
mislim da nije loše g2d. Gepek nije nešta ali ako ti niko neće sjediti nazad onda ćeš dobiti više prostora.
- bach
#5 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Auto koji bi se vrtio malo i po gradu, ono otići do granapa i dovući u njemu vreću brašna do kuće. Auto koji bi par puta godišnje otišao do Viteza, Zenice itd...hopi wrote:je li tebi treba auto samo za tog puta bašte, ili i za po gradu i ostalu vožnju
merc. w123 ne bi
- friskyoreo
#6 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Passat lubenicar... Dizel, naravno... 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Da nisi rekao da ti treba vece, ja bih predlozio staru fiat pandu 4x4.
-
citroen xm
#8 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Toleda bi zaobišao u što širem luku, Pasat 3 može ako nije trulovina a trulexa je previše. Mercedesa isto preskoči. Ako ti treba samo za to auto, ganjaj G2 1.6 benzin. Za taj novac možeš kupiti najboljeg jer im konačno cijenw nisu nikakve što je odavno trebalo biti.
:mobilizator:
- bach
#9 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Baš mi se na Pik.ba javilo nekoliko tih vlasnika Toleda. Baš seu jeftini i čak i kad imaju plinsku instalaciju.citroen xm wrote:Toleda bi zaobišao u što širem luku, Pasat 3 može ako nije trulovina a trulexa je previše. Mercedesa isto preskoči. Ako ti treba samo za to auto, ganjaj G2 1.6 benzin. Za taj novac možeš kupiti najboljeg jer im konačno cijenw nisu nikakve što je odavno trebalo biti.
Ne znam ništa o tom autu, nikad ga ja nisam vozio, niti neko od meni bliskih ljudi.
Znači loši su?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#10 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
I ja sam razmisljao o w123 za vikendice, sto da ga preskoci izuzev zadnjeg pogona?citroen xm wrote:Toleda bi zaobišao u što širem luku, Pasat 3 može ako nije trulovina a trulexa je previše. Mercedesa isto preskoči. Ako ti treba samo za to auto, ganjaj G2 1.6 benzin. Za taj novac možeš kupiti najboljeg jer im konačno cijenw nisu nikakve što je odavno trebalo biti.
-
lokalni_razdjevicar
#11 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
golf 2 -1984. godistebach wrote:Prvo sam se kao i svaki žutokljunac smijao roditeljima kada su našli neku baštu u okolini grada, te tamo sijali povrće. Mislio sam da je to gubljenje vremena itd.
- ne troši kao tenk
- nije pretjerano skupo
Šta odabrati
- bach
#12 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Ja sam naletio na par očuvanih, nevjerovatno je koliki ih vlasnici paze i maze_BataZiv_0809 wrote:I ja sam razmisljao o w123 za vikendice, sto da ga preskoci izuzev zadnjeg pogona?citroen xm wrote:Toleda bi zaobišao u što širem luku, Pasat 3 može ako nije trulovina a trulexa je previše. Mercedesa isto preskoči. Ako ti treba samo za to auto, ganjaj G2 1.6 benzin. Za taj novac možeš kupiti najboljeg jer im konačno cijenw nisu nikakve što je odavno trebalo biti.
Ali opet me taj zadnji pogon kopka
A evo i šampiona prostora
http://www.pik.ba/artikal/10292090/volvo-245-gl/

Last edited by bach on 11/09/2014 12:40, edited 1 time in total.
-
citroen xm
#13 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Toleda imam u blizini i to zadnja godina tog modela koji gledaš, 1999. Na autu nema šta se nije kvarilo, a već je po drugi put spreman za farbanje. Sjećam se kada je uvezen prije nekih 6-7 godina. Nije imao packe. I da, niko neće da ga kupi.
Što se tiče w123 zaobišao bih ga zato što je pretjerano star, a ne kupuje se odličan primjerak za čuvanje kao oldtajmer. Te dizelčine su pregazile kao kamioni i rađen im je lim bog zna koliko puta, a ne vjerujem ni da su motori u dobrom stanju.
Što se tiče w123 zaobišao bih ga zato što je pretjerano star, a ne kupuje se odličan primjerak za čuvanje kao oldtajmer. Te dizelčine su pregazile kao kamioni i rađen im je lim bog zna koliko puta, a ne vjerujem ni da su motori u dobrom stanju.
- madner
#14 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Opel Omega karavan. Jeste da ga malo jede korozija, ali ispunjava sve uslove. 2.0i motor, jeste da dosta trosi po gradu ali za tvoju relaciju je sasvim ok.
-
goran16v
#15 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Onaj neki Passat valjda B3 karavan (1988 - 1993) benzinac + plin = rjesenje?
-
citroen xm
#16 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Da mi treba auto za te stvari ja bih odmah otišao i kupio ovu dvicu. Ako je dugo u Čapljini nije trula, možda ima nešto malo korozije, ali cijena to dopušta. Na telefonu mi izgleda korektno.
Ne mogu da postavim fino link preko telefona pa se snađite
http://www.pik.ba/artikal/13738551/golf-2-benzin/
Ne mogu da postavim fino link preko telefona pa se snađite
http://www.pik.ba/artikal/13738551/golf-2-benzin/
- bach
#17 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Pa nije loša opcija...goran16v wrote:Onaj neki Passat valjda B3 karavan (1988 - 1993) benzinac + plin = rjesenje?
Nisam ljubitelj VW ni passata li ovaj model mi se iz nekog razloga sviđa
- golfiista
#18 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
čovjek ignosriše golfa 2, a za ove što preporučuju stare opele i prastarog volva, pa čak i 123...jedino ako ima gdje hand made dijelova isti bi došli u obzir...
-
citroen xm
#19 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Ma za Opele ima dijelova, ali džaba im svi dijelovi svijeta kada su trunuli i u katalogu, a zamisli posle 20+ godina.
- madner
#20 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Pa ostali su samo oni sto ne truhnu.
Za sve ostalo sto covjeku treba je 10x bolji od g2.
Za sve ostalo sto covjeku treba je 10x bolji od g2.
- mbenz
#21 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Za sve sto si gore naveo , a i kad covjek procita , basta voce povrce odma misao ide na legendatnog

- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
i meni je taj pao na pamet 
može i golf 3 karavan
može i golf 3 karavan
-
febo_acm
#23 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Joj čuj Passat lubeničar... Od kad to nisam čuo 

- O'zone
- Globalni moderator
#24 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Moj ti je prijedlog Polo

I to ne cupe nego baš ovaj. Kad se spusti zadnja klupa bude ko mini kombi. Kubikaža motora obično 1.0 tako da je registracija jeftina, održavanje takođe vrlo povoljno.
Ono što je najbitnije može se super korisitit u gradu jer je malih gabarita.
Za oko 1.000 KM možeš naći odličnih primjeraka

I to ne cupe nego baš ovaj. Kad se spusti zadnja klupa bude ko mini kombi. Kubikaža motora obično 1.0 tako da je registracija jeftina, održavanje takođe vrlo povoljno.
Ono što je najbitnije može se super korisitit u gradu jer je malih gabarita.
Za oko 1.000 KM možeš naći odličnih primjeraka
-
goran16v
#25 Re: Kupovina auta za "oko kuće": Molim savjete
Sta bi se jos otprilike moglo uklopiti u tvoj opis, problizno odgovara upisju i cijenom bi se mogla naci u par stoja razlike, a da nije bas 25+ godina staro i 700 000 km je Skoda Felicia Combi benzinac + pin, mozda i dizel.bach wrote:Pa nije loša opcija...goran16v wrote:Onaj neki Passat valjda B3 karavan (1988 - 1993) benzinac + plin = rjesenje?
Nisam ljubitelj VW ni passata li ovaj model mi se iz nekog razloga sviđa
Vako nesto, eve je k'o lutka:
http://www.pik.ba/artikal/13805650/skod ... a-karavan/
More i dizel a malo grobast...
http://www.pik.ba/artikal/6490538/skoda-felicia/