Igra za religiozne i ateiste (pročitati prvi post)
- šatirana_ljubičica
#1 Igra za religiozne i ateiste (pročitati prvi post)
Hajmo igrati jednu igru:
Zamislićemo osobu X (možemo joj kasnije dati ime), koja će doći pred nas bez ikakvih saznanja i o čemu, bez ikakvih spoznaja, dakle tabula rasa.
Mi imamo zadatak da je ''ubijedmo'' da bude religiozna ili da bude ateista.
Svi naši postovi ne treba da budu upućeni jedni drugima, nego toj imaginarnoj osobi, i ne treba da bude copy/paste.
Dakle, bez međusobnih rasprava, vrijeđanja, trolanja, iznosimo argumente i jedni i drugi zamišljajući osobu pred sobom koja jedva čeka da čuje šta imamo da kažemo.
Zamislićemo osobu X (možemo joj kasnije dati ime), koja će doći pred nas bez ikakvih saznanja i o čemu, bez ikakvih spoznaja, dakle tabula rasa.
Mi imamo zadatak da je ''ubijedmo'' da bude religiozna ili da bude ateista.
Svi naši postovi ne treba da budu upućeni jedni drugima, nego toj imaginarnoj osobi, i ne treba da bude copy/paste.
Dakle, bez međusobnih rasprava, vrijeđanja, trolanja, iznosimo argumente i jedni i drugi zamišljajući osobu pred sobom koja jedva čeka da čuje šta imamo da kažemo.
Last edited by šatirana_ljubičica on 10/09/2014 09:40, edited 2 times in total.
- šatirana_ljubičica
- IcedMFEarth
#3 Re: Igra za religiozne i ateiste
"Imaš jedan jedini život, posveti ga sebi i svojim najbližima, a ne nečemu što ne vidiš"
- šatirana_ljubičica
#4 Re: Igra za religiozne i ateiste
Pogledaj sebe, oko sebe, zar misliš da sve može slučajno biti stvoreno?Tek tako nastati?I savršeno funckionisati, a da nema Kreatora?
-
Cerebrum
#5 Re: Igra za religiozne i ateiste
Trazi istinu, nemoj se samo zadovoljiti da je sve ovo zbog necije volje nego probaj shvatiti.
- šatirana_ljubičica
#6 Re: Igra za religiozne i ateiste
Razmisli o nečemu što je proizvelo najpametnije biće na Zemlji: čovjek.I pored svih dostignuća, svega, ipak čovjek ne može proizvesti nešto što je savršeno a da ne bude samo kopija nečega iz prirode na ovaj ili onaj način.Zašto čovjek kopira prirodu ako je ona slučajno savršena?Zar ne bi mogao doseći nešto savršenije?
A sada uzmi za primjer samo pčele, obične insekte, koje proizvode takvu ljekovitu tvar koja se koristi u bezbrojne svrhe.Naizgled samo insekt, a obavlja tako zahtjevan posao.Zato jer ju je Bog nadahnuo.
A sada uzmi za primjer samo pčele, obične insekte, koje proizvode takvu ljekovitu tvar koja se koristi u bezbrojne svrhe.Naizgled samo insekt, a obavlja tako zahtjevan posao.Zato jer ju je Bog nadahnuo.
-
Mirza Hamzic Hamza
#7 Re: Igra za religiozne i ateiste
Ropstvo nije zabranjeno ni u jednoj od velikih vjerskih knjiga.
-
Avetinho
#8 Re: Igra za religiozne i ateiste
Mislis li da bi neko svemoguc ko nam zeli samo dobro mogao tolerisati ovoliko zla i bijede oko nas?
-
statixx
#9 Re: Igra za religiozne i ateiste
Kloni se onih koji bi na osnovu svetih spisa da ti drze lekcije o moralu. Ne budi lijen u razmisljanju, naprotiv, budi razborit i nauci se analiticki razmisljati, bez obzira sto iziskuje trud i cini put duzim.
Ne daj da te progutaju mediokritet i konformizam. Suprostavljaj se nepravdi i obmani kada god si u prilici da to uradis. Ne sluzi se lukavstvom jer cete ljudi gledati kao sitnu i bijednu dusu. Bori se jer zivot jeste borba!
Ne daj da te progutaju mediokritet i konformizam. Suprostavljaj se nepravdi i obmani kada god si u prilici da to uradis. Ne sluzi se lukavstvom jer cete ljudi gledati kao sitnu i bijednu dusu. Bori se jer zivot jeste borba!
- fatamorgana
#10 Re: Igra za religiozne i ateiste
Ne nasjedaj na forumske smicalice i dupe uz zid! 
-
Bujrum majstore
#11 Re: Igra za religiozne i ateiste
Imam dvoje djece (nijedno punoljetno) i objasnio sam im stvari na tezi ateizma tj. bez Boga.
Oboje su, naravno, bili tabula rasa.
I odlicni su, nema molitvi, nema Boga al nema ni sranja, zlobe i zamjeranja ljudima.
Eh sad, da nadjem prepisku sa njima od prije 17 godina....
Oboje su, naravno, bili tabula rasa.
I odlicni su, nema molitvi, nema Boga al nema ni sranja, zlobe i zamjeranja ljudima.
Eh sad, da nadjem prepisku sa njima od prije 17 godina....
- kritichar
#12 Re: Igra za religiozne i ateiste
pošto se radi o odrasloj osobi, ništa priča
trudio bih se da vidi kakav život živim, a kakav bi mogao, usput bi upoznavao životnu filozofiju i stavove, može slobodno pitati šta ga zanima
pa ako mu se svidi, svidi, ne bih nametao ništa
inače i djeca bolje uče iz primjera nego iz priče
trudio bih se da vidi kakav život živim, a kakav bi mogao, usput bi upoznavao životnu filozofiju i stavove, može slobodno pitati šta ga zanima
-
Bujrum majstore
#13 Re: Igra za religiozne i ateiste
Sorry za off topic al ako je tabula rasa, pa valjda je maksum.kritichar wrote:pošto se radi o odrasloj osobi, ništa priča
- kritichar
#14 Re: Igra za religiozne i ateiste
mislim da postavljačica teme nije mislila na maksuma
- šatirana_ljubičica
#15 Re: Igra za religiozne i ateiste
Nisam mislila na maksuma.
-
Bujrum majstore
#16 Re: Igra za religiozne i ateiste
Znaci, da je tabula rasa al da razumije sve sto mu se kaze?šatirana_ljubičica wrote:Nisam mislila na maksuma.
- šatirana_ljubičica
- šatirana_ljubičica
#18 Re: Igra za religiozne i ateiste (pročitati prvi post)
Ne gledaj puno i ne slušaj puno čovjeka kojem je ego na visokom mjestu u svakoj prilici.
A šta drugo pomisliti o čovjeku koji se ne može suprotstaviti vlastitom treptanju ili snu, a suprotstavlja se Bogu dokazima koji to i nisu.
Razmisli: ovaj svijet može biti dokaz da je sve stvorio Bog ili da je sve nastalo slučajnim putem?Koliko posto nešto ovakvo može biti slučajno?
A zarad svoga ega..pojedini će radije tvrditi da je slučajno nego priznati da su pogriješili.
I vidi još jednu stvar: mi ćemo ti svi ovdje pričati iz svoje perspektive i ubjeđivaćemo te da smo u pravu, radi tvog dobra.Ali, činjenica je da smo mi željni rasprave i svađe, jer dobar čovjek koji je izabrao svoj put biće miran u tome i neće se sukobiti sa drugima, bio on ateista ili vjernik.Znači, prije nego što poslušaš nas, uzmi Kur'an, hadise a i naučnu literaturu koju će ti preporučiti ateisti, pa vidi na čemu će se ti se srce smiriti, odnosno šta će tvoj razum prihvatiti.
A šta drugo pomisliti o čovjeku koji se ne može suprotstaviti vlastitom treptanju ili snu, a suprotstavlja se Bogu dokazima koji to i nisu.
Razmisli: ovaj svijet može biti dokaz da je sve stvorio Bog ili da je sve nastalo slučajnim putem?Koliko posto nešto ovakvo može biti slučajno?
A zarad svoga ega..pojedini će radije tvrditi da je slučajno nego priznati da su pogriješili.
I vidi još jednu stvar: mi ćemo ti svi ovdje pričati iz svoje perspektive i ubjeđivaćemo te da smo u pravu, radi tvog dobra.Ali, činjenica je da smo mi željni rasprave i svađe, jer dobar čovjek koji je izabrao svoj put biće miran u tome i neće se sukobiti sa drugima, bio on ateista ili vjernik.Znači, prije nego što poslušaš nas, uzmi Kur'an, hadise a i naučnu literaturu koju će ti preporučiti ateisti, pa vidi na čemu će se ti se srce smiriti, odnosno šta će tvoj razum prihvatiti.
-
VCorp
#19 Re: Igra za religiozne i ateiste (pročitati prvi post)
Ako misliš biti vjernik onda budi sto posto, ako mislis nevjernik onda budi isti takav. Nemoj biti licemjerni glumac kao ovi šupci oko nas 
- AleksoMKD
#20 Re: Igra za religiozne i ateiste
To ne znaci da nema boga/bogova.Mirza Hamzic Hamza wrote:Ropstvo nije zabranjeno ni u jednoj od velikih vjerskih knjiga.
Mozda je zlobni sadista, ali ne znaci da ga nema
-
broj dva
#21 Re: Igra za religiozne i ateiste (pročitati prvi post)
Ne znam ima li ga/nje ili nema. Ne znas ni ti, ne zna niko.
Sto se tice onog bozanstva opisanog u svetim monoteistickim knjigama, ta prica mi nema ni malo smisla a ti prosudi sam.
Sve i da postoji ono opisano u tori, bibliji i kuranu budi svjestan da ti nije prijatelj nego ljubomorni narcisoidni sadista koji od tebe trazi obazavanje, molitve i da ne postavljas pitanja.
Sto se tice onog bozanstva opisanog u svetim monoteistickim knjigama, ta prica mi nema ni malo smisla a ti prosudi sam.
Sve i da postoji ono opisano u tori, bibliji i kuranu budi svjestan da ti nije prijatelj nego ljubomorni narcisoidni sadista koji od tebe trazi obazavanje, molitve i da ne postavljas pitanja.
- lua
#22 Re: Igra za religiozne i ateiste (pročitati prvi post)
Dobar dan XY i dobro došao u Bosnu i Hercegovinu. Šteta što si baš ovdje došao, ali ne biramo gdje ćemo doći, je li, tako da uživaj. Izvoli, jedno pivo hladno k'o fašističko mudo. Ne pitaj šta su fašisti, nije to tema.
Vidiš, na svijetu živi 7 milijardi ljudi (par stotina miliona gore dole, saznat ćeš na vrijeme). Svi ti ljudi su apsolutno različiti, čak i kad vidiš dvoje istih (što se zove jednojajčani blizanci) i oni su u svojim percepcijama i vizijama u potpunosti različiti.
Isto tako si i ti, dragi XY, drugačiji od drugih što nije ništa loše.
Vidiš, isto kao što ti mene sad slušaš i pokušavaš shvatiti šta ja pričam i valjda mi vjeruješ, tako i drugi ljudi vjeruju. Mnogo ljudi vjeruje u boga ili bogove, definirajući taj pojam na različite načine. Zamisli, nekad se zbog tog i pobiju i mrze. A neki ljudi ne vjeruju u boga ili bogove i smatraju da nauka daje odgovore na pitanja koja ih zanimaju. Bog ti je neko/nešto što je prema vjerovanjima mnogo ljudi stvorilo sve ovo što vidiš. Dakle i tebe i mene, i ovo nebo, sunce (o tome ću ti pričati drugi put
), i sve živo i neživo. Inače vjeruju da je volja boga validna u svemu i svoje živote podređuju tom bogu. Nikad ga nisu vidjeli i čuli, a ako ti neko kaže da jeste onda laže ili hoće da ti uzme koju marku iz džepa, tipa oni dole što im gospa svijetli.
Vidim ništa ti ne kontaš, ali šta hoću da kažem jeste da imaš pravo sa sobom i svojim životom raditi šta hoćeš. Nemoj dozvoliti da ti iko soli pamet, pa ni ja. Ja ne vjerujem u boga, ali nije strašno ni da ti odlučiš da vjeruješ u njega. Samo nikad nemoj da mrziš druge ljude zato što nisu slični tebi. To nikako ne valja. Odluči kome ćeš vjerovati, s kim ćeš se družiti, koga ćeš voljeti, kako ćeš se odijevati, koju ćeš hranu preferirati i muziku slušati. Istraži sve i na kraju donesi sam zaključke, ma kakvi da su, tvoji su. Nemoj samo da pustiš da ti glupi ljudi kroje kapu. Uživaj u svom životu na način na koji ti želiš.
I navijaj za Sarajevo.
Da, ovo je naredba.
Vidiš, na svijetu živi 7 milijardi ljudi (par stotina miliona gore dole, saznat ćeš na vrijeme). Svi ti ljudi su apsolutno različiti, čak i kad vidiš dvoje istih (što se zove jednojajčani blizanci) i oni su u svojim percepcijama i vizijama u potpunosti različiti.
Vidiš, isto kao što ti mene sad slušaš i pokušavaš shvatiti šta ja pričam i valjda mi vjeruješ, tako i drugi ljudi vjeruju. Mnogo ljudi vjeruje u boga ili bogove, definirajući taj pojam na različite načine. Zamisli, nekad se zbog tog i pobiju i mrze. A neki ljudi ne vjeruju u boga ili bogove i smatraju da nauka daje odgovore na pitanja koja ih zanimaju. Bog ti je neko/nešto što je prema vjerovanjima mnogo ljudi stvorilo sve ovo što vidiš. Dakle i tebe i mene, i ovo nebo, sunce (o tome ću ti pričati drugi put
Vidim ništa ti ne kontaš, ali šta hoću da kažem jeste da imaš pravo sa sobom i svojim životom raditi šta hoćeš. Nemoj dozvoliti da ti iko soli pamet, pa ni ja. Ja ne vjerujem u boga, ali nije strašno ni da ti odlučiš da vjeruješ u njega. Samo nikad nemoj da mrziš druge ljude zato što nisu slični tebi. To nikako ne valja. Odluči kome ćeš vjerovati, s kim ćeš se družiti, koga ćeš voljeti, kako ćeš se odijevati, koju ćeš hranu preferirati i muziku slušati. Istraži sve i na kraju donesi sam zaključke, ma kakvi da su, tvoji su. Nemoj samo da pustiš da ti glupi ljudi kroje kapu. Uživaj u svom životu na način na koji ti želiš.
I navijaj za Sarajevo.
Da, ovo je naredba.
-
Bujrum majstore
#23 Re: Igra za religiozne i ateiste (pročitati prvi post)
Cuj za Sarajevo?lua wrote:Dobar dan XY i dobro došao u Bosnu i Hercegovinu. Šteta što si baš ovdje došao, ali ne biramo gdje ćemo doći, je li, tako da uživaj. Izvoli, jedno pivo hladno k'o fašističko mudo. Ne pitaj šta su fašisti, nije to tema.
Vidiš, isto kao što ti mene sad slušaš i pokušavaš shvatiti šta ja pričam i valjda mi vjeruješ, tako i drugi ljudi vjeruju. Mnogo ljudi vjeruje u boga ili bogove, definirajući taj pojam na različite načine. Zamisli, nekad se zbog tog i pobiju i mrze. A neki ljudi ne vjeruju u boga ili bogove i smatraju da nauka daje odgovore na pitanja koja ih zanimaju. Bog ti je neko/nešto što je prema vjerovanjima mnogo ljudi stvorilo sve ovo što vidiš. Dakle i tebe i mene, i ovo nebo, sunce (o tome ću ti pričati drugi put), i sve živo i neživo. Inače vjeruju da je volja boga validna u svemu i svoje živote podređuju tom bogu. Nikad ga nisu vidjeli i čuli, a ako ti neko kaže da jeste onda laže ili hoće da ti uzme koju marku iz džepa, tipa oni dole što im gospa svijetli.
I navijaj za Sarajevo.
Da, ovo je naredba.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#24 Re: Igra za religiozne i ateiste (pročitati prvi post)
Koji to argumenti idu u prilog šefu organizacije koja 2 hiljade godine tripuje stotine miliona podanika bajkom o imaginarnom biću – praiskonskom tvorcu svega i prvom kvalifikovanom menadžeru ljudskih sudbina, te njegovom „sinu“,spretnom drvodelji, koji je uspeo da se rodi iz neoplođene majke i ispituje zakonitosti površinskog pritiska morske vode.
Međutim… „Slušaj starijeg, al’ ne idi za njim“, kaže jedna drevna poslovica. Pa, upravo je to i najjači argument koji ide u prilog „Svetoj stolici“. Godine manipulisanja, zataškavanja i obmanjivanja a negubljenje kredibiliteta, znači da se pametno pristupa problemu. A problemu se pametno pristupa tek ako si prethodno sjebao stvar. Više puta po mogucnosti.
Tarzanija
Međutim… „Slušaj starijeg, al’ ne idi za njim“, kaže jedna drevna poslovica. Pa, upravo je to i najjači argument koji ide u prilog „Svetoj stolici“. Godine manipulisanja, zataškavanja i obmanjivanja a negubljenje kredibiliteta, znači da se pametno pristupa problemu. A problemu se pametno pristupa tek ako si prethodno sjebao stvar. Više puta po mogucnosti.
Tarzanija
- GAU8
#25 Re: Igra za religiozne i ateiste (pročitati prvi post)
Misli svojom glavom, izazivaj autoritete.