WiFi podesavanje

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Tuzla111

#1 WiFi podesavanje

Post by Tuzla111 »

Pozdrav,
Imam kablovski internet i sve radi super kad je modem prikljucen na laptop direktno kablom.
Kada prikljucim linksys ruter i konektujem se preko wi fi na net onda nastaje problem.
Naime pise da je laptop konektovan na internet ali u desnom donjem cosku ima uzvicnik i ja ne mogu nikakvu stranicu da otvorim.
Image
nightvision

#2 Re: WiFi podesavanje

Post by nightvision »

edit: moja greska u koracima, prebrzo sam citao tvoj post :D

mozes li se spojiti na internet preko routera ali putem kabla a ne preko wi-fi?

99% imas ip conflict izmedju modema i routera, znaci unutar firmwarea oba uredjaja imas fabricki zadatu staticnu ip adresu za tvoju lokalnu mrezu, kao npr 192.168.1.1 ili 192.168.1.2 potrebno je da se povezes i logujes na router, bez spajanja sa modemom, pronadji u postavkama gdje je upisana staticna ip adresa i promijeni je, a unutar dhcp servera prvobitno zadatu adresu unesi u exclusion/exception listu jer je to adresa modema na tvojoj mrezi i koju dhcp server ne smije dodijeljivati drugom uredjaju, inace opet mozes imati istu situaciju. fabricki zadatu ip adresu mozes naci u uputstvu ili je "pogadjati" jer je najcesce slicna onima koje sam spomenuo ranije. takodje, pozivanjem prvobitno upisane adrese putem browsera mozes potvrditi da je to (ili nije) adresa modema jer ti se treba ponuditi stranica za pristup modemu jednako kao sto ti se ponudi stranica za pristup routeru nakon pozivanja njegove ip adrese.

ako ti ovo i ne pomogne svejedno mislim da svakako imas problem sa dodjelom ip adresa, probaj "rucno" unutar mreznog adaptera promijeniti postavke za ip adresu.
Tuzla111

#3 Re: WiFi podesavanje

Post by Tuzla111 »

Znaci da otvorim podesavanja rutera bez da ga povezujem sa modemom? To sam uradio i otvorio sam ovu prvu stranicu za podesavanje i izabrazao sam static IP i ne znam sta da upisujem u ova prazna polja?
Image
Uradio sam rezervaciju ove IP adrese.
Tuzla111

#4 Re: WiFi podesavanje

Post by Tuzla111 »

nightvision wrote:edit: moja greska u koracima, prebrzo sam citao tvoj post :D

mozes li se spojiti na internet preko routera ali putem kabla a ne preko wi-fi?

99% imas ip conflict izmedju modema i routera, znaci unutar firmwarea oba uredjaja imas fabricki zadatu staticnu ip adresu za tvoju lokalnu mrezu, kao npr 192.168.1.1 ili 192.168.1.2 potrebno je da se povezes i logujes na router, bez spajanja sa modemom, pronadji u postavkama gdje je upisana staticna ip adresa i promijeni je, a unutar dhcp servera prvobitno zadatu adresu unesi u exclusion/exception listu jer je to adresa modema na tvojoj mrezi i koju dhcp server ne smije dodijeljivati drugom uredjaju, inace opet mozes imati istu situaciju. fabricki zadatu ip adresu mozes naci u uputstvu ili je "pogadjati" jer je najcesce slicna onima koje sam spomenuo ranije. takodje, pozivanjem prvobitno upisane adrese putem browsera mozes potvrditi da je to (ili nije) adresa modema jer ti se treba ponuditi stranica za pristup modemu jednako kao sto ti se ponudi stranica za pristup routeru nakon pozivanja njegove ip adrese.

ako ti ovo i ne pomogne svejedno mislim da svakako imas problem sa dodjelom ip adresa, probaj "rucno" unutar mreznog adaptera promijeniti postavke za ip adresu.
Kralju hvala ti do neba.
Uputio si me u praovm pravcu pa sam malo cackao i izgleda da mi wi fi radi sad.
doduse ima jos ona uzvicnik u donjem desnom uglu ali radi internet.
Otisao sam i promjenio moju MAC adresu rucno i odjednom radi.
Hvala mnogo, moze biti da je ovaj uzvicnik od neke druge konekcije jer imam nekooliko konekcija napravljenih, pokusacu ih izbrisati.
Tuzla111

#5 Re: WiFi podesavanje

Post by Tuzla111 »

Jos uvijek ne mogu da konektujem smart TV na Wi fi.
Nakon sto ukucam pasword na TVu pise mi da provjerim router settings.
Mozes li mi pomoci oko ovoga?
nightvision

#6 Re: WiFi podesavanje

Post by nightvision »

Probaj ovo...

u ta prazna polja za static adresu ne upisuj nista. ako jesi ponisti. Kada sam spominjao static ip govorio sam o Router IP a ne o internet ip
nakon sto si zadao internet static ip adresu moguce je da je internet proradio jer vjerujem da je 192.168.1.1 adresa modema ali ti mreza i dalje ne radi kako treba jer i dalje i modem i router imaju istu ip.

vidi se na slici da je za Router IP vec zadata lokalna mrezna adresa 192.168.1.1 Sigurno je treba promijeniti.
najjednostavnije je da odmah promijenis tu adresu unutar routera sa 192.168.1.1 na 192.168.1.2
restartuj modem i ruter nakon toga i provjeri hoces li moci tv spojiti na mrezu.

komplikovanije...
moras se sa laptopom bez routera logovati na modem da provjeris koja mu je ip adresa na mrezi. cisto da budes siguran da nije ista kao sto je ta koja je zadata routeru jer ces i dalje imati problem, a cini se da ga imas jer je 192.168.1.1 najcesce rezervisana adresa za ove uredjaje i najvjerovatnije je da sad imas dvije iste na mrezi.
dakle pozivanjem iste ip adrese koja je zadata routeru vidi hoce li se modem odazvati i ako se odazove a vjerujem da hoce, ponovo se spoji sa routerom i promijeni tu adresu na nesto drugo, 192.168.1.2 znaci ako nista drugo da eliminises jedan moguci uzrok problema.
restartuj modem i ruter nakon toga i provjeri hoces li moci tv spojiti na mrezu.

ako ne unutar menija na tv-u pronadji rucno podesavanje mreze i postavi mu svoju ip, npr 192.168.1.150 i za gateway adresu unesi adresu modema. zato ti je potrebno da znas koja ti je tacna adresa modema jer je to uredjaj koji se spaja na internet a ne router.
Tuzla111

#7 Re: WiFi podesavanje

Post by Tuzla111 »

Pokusao promjeniti IP od routera i kad ga reboot-am opet mi vrati staru adresu.
Onda pokusao da se povezem sa modemom al i to bezuspjesno.
Nakon toga pokusao ovu najtezu opciju i otisao na podesavanja na TVu, sve restartovao i onda rucno neke sitnice ukucao i sad fercera sve ko po loju.

Originalno sam mislio da je firewall problem al izgleda da je sve OK.
Mislim da je na TVu problem bio security mode al nisam siguran tacno.
Bitno je da sve sad radi. Hvala na pomoci mnogo.
Post Reply