Novi trend?
-
arslanbey
#1 Novi trend?
Sve vise i vise vidim ljudi se serijatski vjencaju cisto da bi bili "halal" i onda opet zive kao momak i cura,isto tako vidim ih samo se serijatski vjencaju a zive zajedno bez pravog vjencanja
ima li ovo dozvolu u islamu?
- cpu_fan
#2 Re: Novi trend?
OMG. Sa vjerskog stanovišta jedino je i validno šerijatsko vjenčanje e sad druga je stvar općinsko vjenčanje. I ta tvoja formulacija "pravo" vjenčanje je sad subjektivna i relativna i zavisi s kojeg se aspekta posmatra.
- harač
#3 Re: Novi trend?
po šerijat_ver_01 "da"arslanbey wrote:Sve vise i vise vidim ljudi se serijatski vjencaju cisto da bi bili "halal" i onda opet zive kao momak i cura,isto tako vidim ih samo se serijatski vjencaju a zive zajedno bez pravog vjencanja
po šerijat_ver_bih "ne", budući da ga barem u IZ neće vjenčati bez da donesu potvrdu da su se već vjenčali "pravo", ili da su rezervisali termin
-
mistek
#4 Re: Novi trend?
Zakonski, morati će se prvo vjenčati u opštini, pa onda u institucijama IZ. Prije nije moglo, ali sad je očito moguće i da se vjenčaš u IZ, pa kroz koju sedmicu u opštini, vjerovatno traže neku potvrdu i sl.
Uglavnom, IZ te neće vjenčati ako nisi opštinski vjenčan. Negdje je to možda i moguće, kod nas nije. Isto ko što ti šerijat dopušta 4 žene, ali kod nas to neće ići, jer se IZ veže za državni, zemaljski zakon.
Uglavnom, IZ te neće vjenčati ako nisi opštinski vjenčan. Negdje je to možda i moguće, kod nas nije. Isto ko što ti šerijat dopušta 4 žene, ali kod nas to neće ići, jer se IZ veže za državni, zemaljski zakon.
- harač
#5 Re: Novi trend?
također, jasno je da mnogi ne razumiju najbolje ni o čemu se radi. nedavno sam posvjedočio mehru od 50 kg zlata
nek mu je dragi allah na pomoći 
- ExNihilo
#6 Re: Novi trend?
Harač - jedini ostrašćeni ateista na planeti koji izgovara bismilu prije jela i posjećuje šerijatska vjenčanja....
Inače, pojednostavili ste ovo skroz. Pojasnim kasnije, ako mi ne bude mrsko.
-
arslanbey
#7 Re: Novi trend?
harač wrote:po šerijat_ver_01 "da"arslanbey wrote:Sve vise i vise vidim ljudi se serijatski vjencaju cisto da bi bili "halal" i onda opet zive kao momak i cura,isto tako vidim ih samo se serijatski vjencaju a zive zajedno bez pravog vjencanja
po šerijat_ver_bih "ne", budući da ga barem u IZ neće vjenčati bez da donesu potvrdu da su se već vjenčali "pravo", ili da su rezervisali termin
Onda ocito hodze ne postuju toliko pravila IZ,jer vjencavaju se parovi masovno i niko nije imao problema
- Kroksica
#8 Re: Novi trend?
Prvi slucaj nije uredu, jer poenta(serijatskog) braka je valjda zajednicki zivot, porodica itd. S druge strane da bi brak bio "serijatski" nisu potrebne hodze i sobeti, dovoljno je da razglasis po mahali da si se ozenio, i naravno da si doveo mladu doma sebi. Ta papirologija i nije toliko bitna.arslanbey wrote:Sve vise i vise vidim ljudi se serijatski vjencaju cisto da bi bili "halal" i onda opet zive kao momak i cura,isto tako vidim ih samo se serijatski vjencaju a zive zajedno bez pravog vjencanja
Sto se tice drugog slucaja - nidje veze.
Off topic:
Je li se nesto desilo sa ovim formuskim fontom?
- Towelie
#9 Re: Novi trend?
Cekaj, kako je moguce da IZ trazi dokaz o opstinskom vencanju da bi se par vencao serijatski? Je l' tu jos neko vidi nelogicnost osim mene?
-
belfy
#10 Re: Novi trend?
ah da znas sta je ovaj ateista klanjao dzenaza tek bi se onda zapitao... zadnju prije samo par sedmica.ExNihilo wrote:Harač - jedini ostrašćeni ateista na planeti koji izgovara bismilu prije jela i posjećuje šerijatska vjenčanja....![]()
![]()
towelie, nije cudno, jer moraju da rade u skladu sa drzavnim zakonom. sumnjam da bi bilo koja IZ sebi dala za pravo da vjenca 2, 3 ili 4 zene za jednog muskarca u sekularnoj drzavi.
harac, 50 kg? koliko ono bi kg zlata? nesto oko 16-17k dolara? malo sam zahrdjao...
-
Neregistrirani
#11 Re: Novi trend?
Ah, koliko samo parova u SA poznajem koje je vjencao neki sejh u tekiji bez ijednog jedinog papira, ukljucujuci onog o opstinskom vjencanju. Kao, previse love kosta da se vjenca opstinski, to sto nema love ni za opstinsku taksu, a zeni se, to je vec druga prica. Ali mi nije jasno, da li ih i u tekijama upisuju u knjigu vjencanih u koju se upisu kad se vjencaju u dzamiji/IZ. Vrijedi li onda to, bez ikakvog papira, jer na serijatskom vjencanju u IZ bar dobijes vjencani list?
-
Bujrum majstore
#12 Re: Novi trend?
Bice da je to na veresiju.
-
m_l
#13 Re: Novi trend?
belfy wrote: ah da znas sta je ovaj ateista klanjao dzenaza tek bi se onda zapitao... zadnju prije samo par sedmica.
Munafik?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#14 Re: Novi trend?
Možda je hodža.
- insomnia78
#15 Re: Novi trend?
Velkoski wrote:Možda je hodža.
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
-
arslanbey
#16 Re: Novi trend?
insomnia78 wrote:Velkoski wrote:Možda je hodža.
- harač
#17 Re: Novi trend?
prijavit ga ovdje
http://www.clergyproject.org/
pa zamalo se za*ebao; sva sreća pa je vanilla vjernik
http://www.clergyproject.org/
belfy wrote:harac, 50 kg? koliko ono bi kg zlata? nesto oko 16-17k dolara? malo sam zahrdjao...
Last edited by harač on 07/09/2014 12:59, edited 1 time in total.
-
Bujrum majstore
#18 Re: Novi trend?
arslanbey wrote:insomnia78 wrote:Velkoski wrote:Možda je hodža.
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk![]()
- ExNihilo
#19 Re: Novi trend?
Zašto klanjaš dženaze?belfy wrote:ah da znas sta je ovaj ateista klanjao dzenaza tek bi se onda zapitao... zadnju prije samo par sedmica.ExNihilo wrote:Harač - jedini ostrašćeni ateista na planeti koji izgovara bismilu prije jela i posjećuje šerijatska vjenčanja....![]()
![]()
- insomnia78
#20 Re: Novi trend?
Iz postovanja prema rahmetliji?
- seoBIH
#21 Re: Novi trend?
Sve se može u BiH pa i šerijatski vjenčati prije općinske udaje.mistek wrote:Zakonski, morati će se prvo vjenčati u opštini, pa onda u institucijama IZ. Prije nije moglo, ali sad je očito moguće i da se vjenčaš u IZ, pa kroz koju sedmicu u opštini, vjerovatno traže neku potvrdu i sl.
-
belfy
#22 Re: Novi trend?
yup.insomnia78 wrote:Iz postovanja prema rahmetliji?
- ExNihilo
#23 Re: Novi trend?
Može mu se počast odati i dolaskom na sam ukop. Ne vidim zašto se mora ići protiv vlastitih ubjeđenja i obavljati vjerski ritual.
-
m_l
#24 Re: Novi trend?
Izvini, mozda je licno, al' haj' iskreno reci, je li to razlog ili nesto drugo? Mozda da ne uvrijedis nekoga od porodice, nisi jos JAVNO povuk'o granicu, etc?belfy wrote:yup.insomnia78 wrote:Iz postovanja prema rahmetliji?
Ovo drustvo je opcenito jad jadova
- Towelie
#25 Re: Novi trend?
Mozda zato sto katolkinje i ostale dolaze u dzamiju iz turistickih razloga, dok je obavljanje dzenaze religiozni obred svojstven vernicima samo.joooj wrote:Ako katolkinje ili pripadnice bilo koje druge vjere ili ateistkinje u krajnjem slucaju, stavljaju maramu prilikom ulaska u dzamiju prilikom turistickih obilazaka, zasto je problem ako ateista klanja dzenazu!?