Novi trend?

Rasprave o vjerskim temama.
arslanbey

#1 Novi trend?

Post by arslanbey »

Sve vise i vise vidim ljudi se serijatski vjencaju cisto da bi bili "halal" i onda opet zive kao momak i cura,isto tako vidim ih samo se serijatski vjencaju a zive zajedno bez pravog vjencanja

ima li ovo dozvolu u islamu?
cpu_fan

#2 Re: Novi trend?

Post by cpu_fan »

OMG. Sa vjerskog stanovišta jedino je i validno šerijatsko vjenčanje e sad druga je stvar općinsko vjenčanje. I ta tvoja formulacija "pravo" vjenčanje je sad subjektivna i relativna i zavisi s kojeg se aspekta posmatra.
harač

#3 Re: Novi trend?

Post by harač »

arslanbey wrote:Sve vise i vise vidim ljudi se serijatski vjencaju cisto da bi bili "halal" i onda opet zive kao momak i cura,isto tako vidim ih samo se serijatski vjencaju a zive zajedno bez pravog vjencanja

po šerijat_ver_01 "da"
po šerijat_ver_bih "ne", budući da ga barem u IZ neće vjenčati bez da donesu potvrdu da su se već vjenčali "pravo", ili da su rezervisali termin
mistek

#4 Re: Novi trend?

Post by mistek »

Zakonski, morati će se prvo vjenčati u opštini, pa onda u institucijama IZ. Prije nije moglo, ali sad je očito moguće i da se vjenčaš u IZ, pa kroz koju sedmicu u opštini, vjerovatno traže neku potvrdu i sl.

Uglavnom, IZ te neće vjenčati ako nisi opštinski vjenčan. Negdje je to možda i moguće, kod nas nije. Isto ko što ti šerijat dopušta 4 žene, ali kod nas to neće ići, jer se IZ veže za državni, zemaljski zakon.
harač

#5 Re: Novi trend?

Post by harač »

također, jasno je da mnogi ne razumiju najbolje ni o čemu se radi. nedavno sam posvjedočio mehru od 50 kg zlata :D nek mu je dragi allah na pomoći :oops:
ExNihilo

#6 Re: Novi trend?

Post by ExNihilo »

Harač - jedini ostrašćeni ateista na planeti koji izgovara bismilu prije jela i posjećuje šerijatska vjenčanja.... :D :lol:

Inače, pojednostavili ste ovo skroz. Pojasnim kasnije, ako mi ne bude mrsko.
arslanbey

#7 Re: Novi trend?

Post by arslanbey »

harač wrote:
arslanbey wrote:Sve vise i vise vidim ljudi se serijatski vjencaju cisto da bi bili "halal" i onda opet zive kao momak i cura,isto tako vidim ih samo se serijatski vjencaju a zive zajedno bez pravog vjencanja

po šerijat_ver_01 "da"
po šerijat_ver_bih "ne", budući da ga barem u IZ neće vjenčati bez da donesu potvrdu da su se već vjenčali "pravo", ili da su rezervisali termin

Onda ocito hodze ne postuju toliko pravila IZ,jer vjencavaju se parovi masovno i niko nije imao problema
Kroksica

#8 Re: Novi trend?

Post by Kroksica »

Prvi slucaj nije uredu, jer poenta(serijatskog) braka je valjda zajednicki zivot, porodica itd. S druge strane da bi brak bio "serijatski" nisu potrebne hodze i sobeti, dovoljno je da razglasis po mahali da si se ozenio, i naravno da si doveo mladu doma sebi. Ta papirologija i nije toliko bitna.

Sto se tice drugog slucaja - nidje veze.

Off topic:
Je li se nesto desilo sa ovim formuskim fontom?
Towelie

#9 Re: Novi trend?

Post by Towelie »

Cekaj, kako je moguce da IZ trazi dokaz o opstinskom vencanju da bi se par vencao serijatski? Je l' tu jos neko vidi nelogicnost osim mene?
belfy

#10 Re: Novi trend?

Post by belfy »

ExNihilo wrote:Harač - jedini ostrašćeni ateista na planeti koji izgovara bismilu prije jela i posjećuje šerijatska vjenčanja.... :D :lol:

ah da znas sta je ovaj ateista klanjao dzenaza tek bi se onda zapitao... zadnju prije samo par sedmica.

towelie, nije cudno, jer moraju da rade u skladu sa drzavnim zakonom. sumnjam da bi bilo koja IZ sebi dala za pravo da vjenca 2, 3 ili 4 zene za jednog muskarca u sekularnoj drzavi.

harac, 50 kg? koliko ono bi kg zlata? nesto oko 16-17k dolara? malo sam zahrdjao...
Neregistrirani

#11 Re: Novi trend?

Post by Neregistrirani »

Ah, koliko samo parova u SA poznajem koje je vjencao neki sejh u tekiji bez ijednog jedinog papira, ukljucujuci onog o opstinskom vjencanju. Kao, previse love kosta da se vjenca opstinski, to sto nema love ni za opstinsku taksu, a zeni se, to je vec druga prica. Ali mi nije jasno, da li ih i u tekijama upisuju u knjigu vjencanih u koju se upisu kad se vjencaju u dzamiji/IZ. Vrijedi li onda to, bez ikakvog papira, jer na serijatskom vjencanju u IZ bar dobijes vjencani list?
Bujrum majstore

#12 Re: Novi trend?

Post by Bujrum majstore »

Bice da je to na veresiju.
m_l

#13 Re: Novi trend?

Post by m_l »

belfy wrote: ah da znas sta je ovaj ateista klanjao dzenaza tek bi se onda zapitao... zadnju prije samo par sedmica.
:?

Munafik? :cry:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#14 Re: Novi trend?

Post by Velkoski »

Možda je hodža.
insomnia78

#15 Re: Novi trend?

Post by insomnia78 »

Velkoski wrote:Možda je hodža.
:D

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
arslanbey

#16 Re: Novi trend?

Post by arslanbey »

insomnia78 wrote:

:D :D
harač

#17 Re: Novi trend?

Post by harač »

prijavit ga ovdje :D

http://www.clergyproject.org/
belfy wrote:harac, 50 kg? koliko ono bi kg zlata? nesto oko 16-17k dolara? malo sam zahrdjao...
:lol: pa zamalo se za*ebao; sva sreća pa je vanilla vjernik
Last edited by harač on 07/09/2014 12:59, edited 1 time in total.
Bujrum majstore

#18 Re: Novi trend?

Post by Bujrum majstore »

arslanbey wrote:
insomnia78 wrote:

:D :D
:D :D :D
ExNihilo

#19 Re: Novi trend?

Post by ExNihilo »

belfy wrote:
ExNihilo wrote:Harač - jedini ostrašćeni ateista na planeti koji izgovara bismilu prije jela i posjećuje šerijatska vjenčanja.... :D :lol:

ah da znas sta je ovaj ateista klanjao dzenaza tek bi se onda zapitao... zadnju prije samo par sedmica.
Zašto klanjaš dženaze?
insomnia78

#20 Re: Novi trend?

Post by insomnia78 »

Iz postovanja prema rahmetliji?

seoBIH

#21 Re: Novi trend?

Post by seoBIH »

mistek wrote:Zakonski, morati će se prvo vjenčati u opštini, pa onda u institucijama IZ. Prije nije moglo, ali sad je očito moguće i da se vjenčaš u IZ, pa kroz koju sedmicu u opštini, vjerovatno traže neku potvrdu i sl.

Uglavnom, IZ te neće vjenčati ako nisi opštinski vjenčan. Negdje je to možda i moguće, kod nas nije. Isto ko što ti šerijat dopušta 4 žene, ali kod nas to neće ići, jer se IZ veže za državni, zemaljski zakon.
Sve se može u BiH pa i šerijatski vjenčati prije općinske udaje. :bih:
belfy

#22 Re: Novi trend?

Post by belfy »

insomnia78 wrote:Iz postovanja prema rahmetliji?

yup.
ExNihilo

#23 Re: Novi trend?

Post by ExNihilo »

Može mu se počast odati i dolaskom na sam ukop. Ne vidim zašto se mora ići protiv vlastitih ubjeđenja i obavljati vjerski ritual.
m_l

#24 Re: Novi trend?

Post by m_l »

belfy wrote:
insomnia78 wrote:Iz postovanja prema rahmetliji?

yup.
Izvini, mozda je licno, al' haj' iskreno reci, je li to razlog ili nesto drugo? Mozda da ne uvrijedis nekoga od porodice, nisi jos JAVNO povuk'o granicu, etc?

Ovo drustvo je opcenito jad jadova :mrgreen: , puno licemjernosti...licno ne bih voljela da imam prijatelje koji jedno zive u RL, a sate provode po forumima boreci se protiv toga. A sve je moguce. Uglavnom, munafike NE VOLIM. Budi ono sto jesi!
Towelie

#25 Re: Novi trend?

Post by Towelie »

joooj wrote:Ako katolkinje ili pripadnice bilo koje druge vjere ili ateistkinje u krajnjem slucaju, stavljaju maramu prilikom ulaska u dzamiju prilikom turistickih obilazaka, zasto je problem ako ateista klanja dzenazu!?
Mozda zato sto katolkinje i ostale dolaze u dzamiju iz turistickih razloga, dok je obavljanje dzenaze religiozni obred svojstven vernicima samo.
Post Reply