Audi A4 vs Passat
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jasko__
#1 Audi A4 vs Passat
Tražio sam sličnu temu, nisam našao...
Planiram kupovinu jednog od ova modela pa me interesuje vaše mišljenje šta bi izabrali, prednosti, mane...vozio sam Fiata zbog kojeg sam osijedio i ne mogu više, kredit i kupujem kvalitetnije...
Oba modela se mogu naći za oko 10-11 hiljada...oba su ista verzija motora 1.9 TDI, 74 kw
Passat je 2004
Audi A4 je 2002 godište
...šta velite???
Planiram kupovinu jednog od ova modela pa me interesuje vaše mišljenje šta bi izabrali, prednosti, mane...vozio sam Fiata zbog kojeg sam osijedio i ne mogu više, kredit i kupujem kvalitetnije...
Oba modela se mogu naći za oko 10-11 hiljada...oba su ista verzija motora 1.9 TDI, 74 kw
Passat je 2004
Audi A4 je 2002 godište
...šta velite???
- corsa
#2 Re: Audi A4 vs Passat
Audi je premium, znaci kvalitetniji materijali u unutrasnjosti, obicno sa boljom opremom, dok je kod passata prednost to sto ima vise prostora u unutrasnjosti.
Licno mislim da je taj motor slab i u jednoj i u drugoj varjanti. Ipak je to motor koji samo u fabiji dobro ide.
E sad, najpametnije je uzeti auto koje je u boljem stanju, jer dzaba ti sve kad pocnu uvaljivanja od par hiljada maraka....
To je moje skromno misljenje.
Licno mislim da je taj motor slab i u jednoj i u drugoj varjanti. Ipak je to motor koji samo u fabiji dobro ide.
E sad, najpametnije je uzeti auto koje je u boljem stanju, jer dzaba ti sve kad pocnu uvaljivanja od par hiljada maraka....
-
milojicabrzi
#3 Re: Audi A4 vs Passat
Oba auta su ok, ali Audi je premijum, pa po tome i dosta skuplji za odrzavanje.
Licno, mislim da ti budzet nije bas za ta vozila, jer ih kupujes za 1/5 ili 1/6 njihove cijene, dakle, na zalasku eksploatacije.
Nemoj me pogresno shvatiti, ako si osijedio zbog Fiata, nemoj da dobijes secer od Audija ili Pasata. Vani su i Passati i Audi auta velikih kilometraza, pogledaj na oglasnicima, stari 4-5 godina, vec imaju po 200 000 na satu.
Realno, imas novce za dobar auto star 10 ili manje godina, u klasi Skode Fabije karavan, Peugeota 308 SW, ili Skode Octavije, Seat Cordobe ili Toleda ako si bas za VW grupaciju.
Realno, ja bih za te novce, trazio za broj manji auto, ali mladjeg godista i provjerene kilometraze, ali opet, svako zna svoje.
Licno, mislim da ti budzet nije bas za ta vozila, jer ih kupujes za 1/5 ili 1/6 njihove cijene, dakle, na zalasku eksploatacije.
Nemoj me pogresno shvatiti, ako si osijedio zbog Fiata, nemoj da dobijes secer od Audija ili Pasata. Vani su i Passati i Audi auta velikih kilometraza, pogledaj na oglasnicima, stari 4-5 godina, vec imaju po 200 000 na satu.
Realno, imas novce za dobar auto star 10 ili manje godina, u klasi Skode Fabije karavan, Peugeota 308 SW, ili Skode Octavije, Seat Cordobe ili Toleda ako si bas za VW grupaciju.
Realno, ja bih za te novce, trazio za broj manji auto, ali mladjeg godista i provjerene kilometraze, ali opet, svako zna svoje.
-
jasko__
#4 Re: Audi A4 vs Passat
Ma meni je dovoljan ovaj motor, nisam plaho zahtjevan vozačcorsa wrote:Audi je premium, znaci kvalitetniji materijali u unutrasnjosti, obicno sa boljom opremom, dok je kod passata prednost to sto ima vise prostora u unutrasnjosti.
Licno mislim da je taj motor slab i u jednoj i u drugoj varjanti. Ipak je to motor koji samo u fabiji dobro ide.![]()
E sad, najpametnije je uzeti auto koje je u boljem stanju, jer dzaba ti sve kad pocnu uvaljivanja od par hiljada maraka....![]()
Recimo vozio sam dosad 1.9JTD 85kw i mislim da sam koristio možda 50% kapaciteta...
-
jasko__
- stakasa
#6 Re: Audi A4 vs Passat
Staro je to jarane sve, ocekuj nastavak sekiracije.jasko__ wrote:Tražio sam sličnu temu, nisam našao...
Passat je 2004
Audi A4 je 2002 godište
...šta velite???
Uzmi Passata. Zadnja godina te serije, zrelo auto, otklonjene greske
-
milojicabrzi
#7 Re: Audi A4 vs Passat
Ta Octavia je puno presla, to godiste, moze se naci sa 200-220 hiljada na satu.
Mada, u tom slucaju, prije bih gledao one do 2004. godine, sa starim motorima (66 ili 81 kW), jer su prilicno pouzdani a i nemaju toliko problema sa turbinama.
Mislim da bi tebi u tu cijenu dobro isli Octavia ili Seat Toledo... Imaju prostora, prilicno su pouzdani...
Mada, u tom slucaju, prije bih gledao one do 2004. godine, sa starim motorima (66 ili 81 kW), jer su prilicno pouzdani a i nemaju toliko problema sa turbinama.
Mislim da bi tebi u tu cijenu dobro isli Octavia ili Seat Toledo... Imaju prostora, prilicno su pouzdani...
-
Seyfo
#8 Re: Audi A4 vs Passat
Morat ces se navici na skuplje popravke u odnosu na sta si navikao...npr sofersajba ti cikne od kamencica, preko 500 KM, gume skuplje, dizne su zara, turbina ce crknuti u tvom vlasnistvu ako uzimas tog godista, bos pumpa, ... senzor ovaj-senzor onaj uzme koju stoju ...
Na to racunaj inace ti ne gine secer, kako neko maloprije navede.
-
jasko__
#9 Re: Audi A4 vs Passat
Pa šta bi ti uzeo da si na mom mjestu??Seyfo wrote:Morat ces se navici na skuplje popravke u odnosu na sta si navikao...npr sofersajba ti cikne od kamencica, preko 500 KM, gume skuplje, dizne su zara, turbina ce crknuti u tvom vlasnistvu ako uzimas tog godista, bos pumpa, ... senzor ovaj-senzor onaj uzme koju stoju ...
-
Seyfo
#10 Re: Audi A4 vs Passat
Ili probaj benzin-plin (sve na papir pa sta pokaze) ili mladje a novijeg godista, mozda klasu nize.
Iznenadio bi se, recimo, koliko prostora vise ima u Peugeotu 307 nego u Audiju a4. Ako budes imao priliku, sjedi u jedan pa u drugi.
Iznenadio bi se, recimo, koliko prostora vise ima u Peugeotu 307 nego u Audiju a4. Ako budes imao priliku, sjedi u jedan pa u drugi.
- madner
#11 Re: Audi A4 vs Passat
Ne slusaj druge, kupi sta ti se vise svidja.
Ako te i zaboli glava, mozes prodat oba.
Ako te i zaboli glava, mozes prodat oba.
-
jasko__
#12 Re: Audi A4 vs Passat
Evo lik mi priča o nekom preskupom održavanju trapa u Passata, da se sve nešto u kompletu mijenja...
Zar to nije slučaj sa modelom Passat 6 ?? Čuo sam i ranije za to ali sam mislio da se ne tiče ovih starijih modela???
Zar to nije slučaj sa modelom Passat 6 ?? Čuo sam i ranije za to ali sam mislio da se ne tiče ovih starijih modela???
-
romeomoraprezivjeti
#13 Re: Audi A4 vs Passat
E bas taj passat kojeg hoces da uzmes je imao odredjenih problema sa trapom,a koliko mi je poznato i audi A 4 koristi istu platformu,pa vjerovatno ima slicne probleme.jasko__ wrote:Evo lik mi priča o nekom preskupom održavanju trapa u Passata, da se sve nešto u kompletu mijenja...
-
milojicabrzi
#14 Re: Audi A4 vs Passat
...Passati, godista od 2000 pa na ovamo, imaju jako nezgodno rijesene trapove... Jedan kolega je kupio solidno ocuvanog karavana, tamo negdje 2001. godina, sa oko 250 000 na satu.
Kaze da trapovi imaju nekih vise lafeta i stabilizatora, da kosta oko 1500 KM da se sve zamijeni.
Kao sto ti rekoh, bjezi od auta visoke klase za te novce. Bez ljutnje, Passata i Audi isplati se gledati kad ti je budzet oko 20 000 + KM, pa i tada je rizicno.
Kaze da trapovi imaju nekih vise lafeta i stabilizatora, da kosta oko 1500 KM da se sve zamijeni.
Kao sto ti rekoh, bjezi od auta visoke klase za te novce. Bez ljutnje, Passata i Audi isplati se gledati kad ti je budzet oko 20 000 + KM, pa i tada je rizicno.
- corsa
#15 Re: Audi A4 vs Passat
Te probleme sa trapom ima taj passat i passat model prije, a taj audi nema, nego model prije. Medjutim to je prije bilo skupo dok su ta auta bila novija, sada su cijene pristupacne. Ti modeli imaju 8 lafeta koje su aluminijske i slabo podnose nase ceste i to je u sustini taj problem, ali kao sto rekoh, to vise nije toliko skupo, a uz malo pazljiviju voznju i ne ide tako cesto.
- sema911s
#16 Re: Audi A4 vs Passat
to skupo (nazvacemo ga tako) vjesanje je isto na mondeo mk3, volvo 60,70, c-klasa, bmw5 ,., i da je skupo nije jer (jest nama balkancima) koliko udraca istrpi dok ne crken ali pruzi zato mnogo ugodjaja u voznjii,., e sada sto zamjena kosta mnogo jbga imate jeftinije alternative
-
jasko__
#17 Re: Audi A4 vs Passat
Onda je najbolje saletit još nekih 3000 i kupit ovo i mirna Bosna
http://www.pik.ba/artikal/13450320/vw-jetta-1-9-tdi/
http://www.pik.ba/artikal/13450320/vw-jetta-1-9-tdi/
- mufa1
#18 Re: Audi A4 vs Passat
Jao kakvih nebuloza se pročita ovdje. Imao sam takvog audija, doduše samo 2004. godište, i uopšte nije bio skup za održavanje. Zupčasti sa svim originalnim dijelovima 470 KM, sajba pukla, zamijenjena za 220 KM.
Na njeg idu gume 15-ke, tako da i tu ne stoji da si prinuđen skuplje gume kupovat.
Jedina činjenica je, zbog kojeg sam ga i ja prodo, da je lijen. Preticat nemoj ni pomisliti. 74 kW je premalo.
Al ostalo se sve odlično. Gdje god sam radio tehnički, majstori se ibrete kako je suh motor.
Eh da, zaboravio sam, mana su mu prozori, tj sajla se zamrsi pa moraš mijenjat, ja sam na obje strane u roku od 2-3 mjeseca promijenio, 120 KM čini mi se. Ostalo je bukvalno peri deri.
Sent from my OnePlus One
Na njeg idu gume 15-ke, tako da i tu ne stoji da si prinuđen skuplje gume kupovat.
Jedina činjenica je, zbog kojeg sam ga i ja prodo, da je lijen. Preticat nemoj ni pomisliti. 74 kW je premalo.
Al ostalo se sve odlično. Gdje god sam radio tehnički, majstori se ibrete kako je suh motor.
Eh da, zaboravio sam, mana su mu prozori, tj sajla se zamrsi pa moraš mijenjat, ja sam na obje strane u roku od 2-3 mjeseca promijenio, 120 KM čini mi se. Ostalo je bukvalno peri deri.
Sent from my OnePlus One
-
ado-šampion
#19 Re: Audi A4 vs Passat
Ne koristi, A4 od 2000. koristi zasebnu platformu.romeomoraprezivjeti wrote: E bas taj passat kojeg hoces da uzmes je imao odredjenih problema sa trapom,a koliko mi je poznato i audi A 4 koristi istu platformu,pa vjerovatno ima slicne probleme.
Na temu, 2002. godiste, TDI, ako uvozis s vana racunaj da ima najmanje 200 hiljada na satu. Realno prosjek 300-400, posebno Passati.
Jedino da nadjes da je dovezen mlad ovdje pa da je vozan po Bosni, ali s obzirom na aluminijske dijelove ovjesa pitanje koliko je i to rjesenje.
- stakasa
#20 Re: Audi A4 vs Passat
Najcesce se promjeni u paketu na prednjem trapu kad se mjenja. Jedno drugo vuce. Pogledaj na tom sto je 2004-o godiste, mozda je zamjenjeno vecjasko__ wrote:Evo lik mi priča o nekom preskupom održavanju trapa u Passata, da se sve nešto u kompletu mijenja...
- klaki
-
jasko__
#22 Re: Audi A4 vs Passat
Da ne bude zablude, na ovaj Passat sam mislio...2004-to godište
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 070323.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 070323.jpg
-
NediM17
#23 Re: Audi A4 vs Passat
Cuj ti trkaca, malo 74kw, a ko da gledam da su do juce vozali Golfa 2 1.6d sa 54ks.
Sto se tice navedenih auta, bjezi od toga u sirokom luku, sve su to vec izlaufane trulje, na kojima da bi ih doveo u dobro stanje moras se uvaliti jos pola para koje si dao za kupovinu, a sa druge strane jos su i na meti lopova.
Bolje ti je spusti se klasu nize i kupi sta tipa Pug-a 307, Citroena C4 itd. i budi miran.
Sto se tice navedenih auta, bjezi od toga u sirokom luku, sve su to vec izlaufane trulje, na kojima da bi ih doveo u dobro stanje moras se uvaliti jos pola para koje si dao za kupovinu, a sa druge strane jos su i na meti lopova.
Bolje ti je spusti se klasu nize i kupi sta tipa Pug-a 307, Citroena C4 itd. i budi miran.
- mbenz
#24 Re: Audi A4 vs Passat
Ja imam passata 2003 230hiljada preso i nije istina da je slab motor onaj s 74kw ,jedino ako pise neki lik koji je vozio porsea pa sjeo u 100 konja njemu je slab
auto slusa hvala Bogu , nije nekih kvarova bilo ,moj ti je savjet da uzmes, pusti ti ove tipa bolje daciu staru 5 godina nego passata 10-11 godina . Sa audijem nemam iskustva ali mislim da su po kvalitetu tu negdje, passat normalno komotniji, tako drug sretno ali obavezno sve dobro provjeriti , ne zalijetati se na usminkanu limariju i tako to.
- pink floydd
#25 Re: Audi A4 vs Passat
kakav je c4 za preticanja ?vettel wrote:sta mislis sta ce biti u boljem stanju? passat star 11 godina ili citroen c4 iz 2009.?mbenz wrote:Ja imam passata 2003 230hiljada preso i nije istina da je slab motor onaj s 74kw ,jedino ako pise neki lik koji je vozio porsea pa sjeo u 100 konja njemu je slabauto slusa hvala Bogu , nije nekih kvarova bilo ,moj ti je savjet da uzmes, pusti ti ove tipa bolje daciu staru 5 godina nego passata 10-11 godina . Sa audijem nemam iskustva ali mislim da su po kvalitetu tu negdje, passat normalno komotniji, tako drug sretno ali obavezno sve dobro provjeriti , ne zalijetati se na usminkanu limariju i tako to.