Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aux

#1 Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by aux »

Temu nisam nasao pa da je ja otvorim.Zanima me vase misljenje o ovom revolucionaru,gerilcu.Da li je po vama pozitivna ili negativna licnost,u svakom slucaju vrlo zanimljiva historijska licnost koja i dan-danas je uzor i idol mnogim ljudima,posebno se to odnosi na buntovnike,mlade ljude spremni na promjenu.
dust in the wind

#2 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by dust in the wind »

bez dileme pozitivna licnost...
Klavikula

#3 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by Klavikula »

Image
crnoplavo

#4 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by crnoplavo »

za nekog heroj za nekog zlocinac, sad ko je vecina a ko manjina, ko je u pravu a ko u krivu? :? :-) :? :shock: :-)
broj dva

#5 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by broj dva »

Niko nije bez mane tako ni Che. I nije sve sto je uradio dobro,ali definitvno pozitivna licnost.
Drinski

#6 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by Drinski »

za neradnike - pozitivna,
za radnike - negativna.
aux

#7 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by aux »

Drinski wrote:za neradnike - pozitivna,
za radnike - negativna.
Kako to mislis,ja sam radnik pa je meni pozitivna jer iako je dosao iz vrlo bogate familije covjek je imao određeni cilj i odrekao se svega da bi to i ostvario.
bingov buraz

#8 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by bingov buraz »

Svijet majica ne bi bio isti bez njegovog printa.
Drinski

#9 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by Drinski »

aux wrote:
za radnike - negativna.
Kako to mislis,ja sam radnik pa je meni pozitivna jer iako je dosao iz vrlo bogate familije covjek je imao određeni cilj i odrekao se svega da bi to i ostvario.
halali, ti si izuzetak.

oni koji podrzavaju Che-a bi da nose majice sa njegovim likom i sl., ali ne bi da podignu bilo sta teze od mobitela. Che je učio nepismene da čitaju i pišu, krampao i radio na bausteli i ... posmicao sve neistomišljenike (mada, takva su bila i vremena).
AdoCka

#10 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by AdoCka »

aux wrote:
za radnike - negativna.
+1 :thumbup:
Stoner

#11 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by Stoner »

Zna se kome je Che pozitivna licnost.

Pa onima koji podrzavaju ubijanja i masovne koljace sve dok se kolje za njihove ideoloske ciljeve.

Za Kubu je uradio to da je jedna od najsiromasnijih drzava Latinske Amerike i da je Kubanaca skoro vise u dijaspori nego u domovini.

Ne treba zaboraviti i da su kapitalisti iz modne industrije generisali ogromne profite prodajuci majicu s njegovom glavurdom rokerima i onima " sto misle drugacije".
Panzer_Daddy

#12 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by Panzer_Daddy »

All Star na nogama,Che na grudima.......na stolu nezaposlena kafa,iPhone i Marlboro.... :-)

Che je zivi brand....Ernesto je odavno mrtav.
aux

#13 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by aux »

Panzer_Daddy wrote:All Star na nogama,Che na grudima.......na stolu nezaposlena kafa,iPhone i Marlboro.... :-)

ziva istina,vrlo jako misljenje
Stargate Punk

#14 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by Stargate Punk »

Stoner wrote:Zna se kome je Che pozitivna licnost.

Pa onima koji podrzavaju ubijanja i masovne koljace sve dok se kolje za njihove ideoloske ciljeve.

Za Kubu je uradio to da je jedna od najsiromasnijih drzava Latinske Amerike i da je Kubanaca skoro vise u dijaspori nego u domovini.

Ne treba zaboraviti i da su kapitalisti iz modne industrije generisali ogromne profite prodajuci majicu s njegovom glavurdom rokerima i onima " sto misle drugacije".
Za razliku od onih koji su se borili protiv njega i klali i ubijali hiljadu puta više.
A Kuba nije najsiromašnija država Latinske Amerike zato što hoće nego zato što svijet radi što SAD kaže a oni kažu 40-tak godina i dalje ekonomske blokade. Ne daj bože da te uhvate sa Kubanskim cigarama u SAD robijao bi tek tako.
Cybernetic

#15 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 01:58, edited 1 time in total.
cassius

#16 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by cassius »

Panzer_Daddy wrote:All Star na nogama,Che na grudima.......na stolu nezaposlena kafa,iPhone i Marlboro.... :-)

:thumbup:
mousstapha

#17 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by mousstapha »

Ernesto mi je pozitivan, a likovi sa njegovim majcama negativni. :run:
aux

#18 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by aux »

Da li je on otvoreno mrzio Amere zbog nepravde koju su vrsili nad Kubancima,zanima me sta bi bilo da se lik Che pojavi na ulicama americkih gradova u obliku tetovaze,majice,zastave ili neceg drugog i je li ustvari postovanje prema Gevari ustvari i antipaticnost prema amerikancima
madner

#19 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by madner »

Pozitivac.

Stoner

#20 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by Stoner »

Cybernetic wrote:Pa nije Che kriv sto je njegovo lice pretvoreno u trzisnu robu i brend. Kapitalizam ne poznaje principe. On zdere sve sto unosi profit. Za vecinu ljudi Latinske Amerike je Che sigurno pozitivna licnost. To su bile vecinski agrarne i zaostale zemlje cvrstom cizmom zemljoposjednickih elita i njihovog vojnog aparata. Che jeste pravio greske, ali njegova djela su za bijedu (dakle velike mase) Latinske Amerike bila od velikog znacaja. Lako je jednoj supersili opkoliti jednu zemlju, uspostaviti ekonomsku blokadu koja traje nekoliko decenija i onda siromastvo pripisivati Che Guevari ili Castru. I opet Kuba nije ni blizu najsiromasnija zemlja latinske Amerike. Kuba je prva pomogla Haitiju nakon zemljotresa 2010. godine. Kubanci im poslali ljekare i humanitarce, a Amerikanci prvo vojsku. Inace najveci krivci za bijedu tamo su Francuzi i Amerikanci koji su im bukvalno unistili svu poljoprivredu.
Naravno da nije kriv, to je više stvar ironije i zajebancije.
Kuba nije najsiromašnija, ali samo ako gledaš po nominalnim pokazateljima, a nominalni BDP recimo ne znači apsolutno ništa za državu koja pokušava biti komunistička. Priča o "ekonomskoj blokadi" i "sankcijama" je toliko glupa da je nema potrebe ni komentarisati.
Jebo tu državu koja je bijeda jer im je poljoprivreda uništena, industrija koja ne čini ni 2% ukupnog BDP-a nekih industrijaliziranih zapadnih zemalja.

Uglavnom, lik je, osim što je bio blago poremećen i odavao informacije kao najveća pichkica stigao je i da otvori La Cabanu i ubije par bliskih prijatelja i tu i tamo članove porodica svojih suboraca.
berenice

#21 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by berenice »

madner wrote:Pozitivac.

http://www.arte.tv/guide/de/019805-000/ ... ocial-club

Probaj naći na netu, ako voliš ovo. Emisija je super.
Dr Kova

#22 Re: Che Guevara - Pozitivna ili Negativna Licnost

Post by Dr Kova »

:thumbup: :thumbup:
Post Reply