Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post Reply
lasta2

#1 Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post by lasta2 »

Za 12 dana njemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu će ispred sebe staviti premijere, ministre vanjskih poslova i ministre ekonomije država zapadnog Balkana.

Skup u Berlinu kojim će dirigirati kancelarka Merkel zapravo ima za cilj pokazati da je Njemačka odlučna “upetljati” se na Balkan što će sigurno ovom dijelu Europe donijeti “svjež zrak” i osigurati da lakše diše.

Skrojen je i protokol sastanka u Berlinu – premijeri će se zasebno baviti regionalnim temama, ministri vanjskih poslova vladavinom prava, jačanjem pravosudnih institucija, borbom protiv korupcije i kriminala i slobodom medija, a ministri ekonomije konkretnim gospodarskim temama s naglaskom na već postojećim projektima.

Prema našim izvorima iz diplomatskih krugova, berlinski sastanak neće biti “jedna u nizu velikih sjednica” niti će Njemačka dopustiti bilo kakve “repove obećanja”. Šta je konkretno urađeno, biće referirano na sastanku premijera i ministara vanjskih poslova i ekonomije balkanskih država u Beču u avgustu iduće godine.

Po mnogim ocjenama, sve ono što će se na relaciji Berlin – Bruxelles – Washington – Sarajevo događati na sceni, a još više iza kulisa, treba značiti buđenje Evropske unije i SAD-a kada je u pitanju završavanje nezavršenog posla u Bosni i Hercegovini.

Prema okvirnom scenariju raspletanja bh. čvora, vlasti izbrane na izborima u oktobru moraju u prvom polugodištu iduće godine promijeniti sadašnja ustavna rješenja kako bi BiH postala funkcionalna država. To, pored ostalog, podrazumijeva jednog predsjednika države, jednu adresu države, umjesto Vijeća ministara uspostavu Vlade BiH s formiranjem dva nova ministarstva – za poljoprivredu i za obrazovanje, nauku i tehnologiju, ukidanje kantona u Federaciji, odnosno osnivanje regija po ekonomskim, prometnim i geografskim kriterijima… U tom slučaju, realna je mogućnost da se novi opći izbori održe 2016. godine zajedno s lokalnim. OHR, kao vrhovni tumač Daytonskog sporazuma, neće biti ukinut dok BiH ne ispuni sve potrebne uvjete i ne dobije kandidatski status u EU-u, a od formiranja trećeg entiteta nema ništa ma koliko to zajedničkim snagama tražili HDZ i SNSD uz tihu asistenciju nekih krugova iz Sarajeva.
ovo bi za početak bilo genijalno.

frau Merkel neka ti Bog pomogne da nam pomogneš.
dezurni_ucenik

#2 Re: Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post by dezurni_ucenik »

Na kojem portalu si ovo procitao?Drmaj.ba,fresh press info ili nesto trece slicno tome?
dječak sa šibicama

#3 Re: Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post by dječak sa šibicama »

dezurni_ucenik wrote:Na kojem portalu si ovo procitao?Drmaj.ba,fresh press info ili nesto trece slicno tome?
mokrisnovi.ba
Ridjobrki

#4 Re: Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post by Ridjobrki »

Već sama činjenica da se sastanak održava sa onima kojih neće biti tu u augustu iduće godine da podnesu raport ulijeva povjerenje.
:wink:
O'zone
Globalni moderator

#5 Re: Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post by O'zone »

HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHA
moon_walker_90

#6 Re: Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post by moon_walker_90 »

dezurni_ucenik wrote:Na kojem portalu si ovo procitao?Drmaj.ba,fresh press info ili nesto trece slicno tome?
Nisi daleko...tu je to negdje...Kako možete nasjedati na ove fore,nije mi jasno? Zar stvarno misite da smo nekome interesantni i DA ĆE NEKO RJEŠAVATI NAŠE PROBLEME???? Boli nekoga briga za BiH,i njenu sudbinu,i njenih gradjana...Ako sami ne sredimo nase stanje,niko drugi nam pomoci nece.Moje misljenje.
Bodkin

#7 Re: Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post by Bodkin »

ha ja, nemoj da mi rjesavamo nase probleme. sve ce to merkela carobnim stapicem :lol:
lasta2

#8 Re: Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post by lasta2 »

izvor je Dnevni list.

dnevni-list .ba/web1/2014/08/16/ohr-ostaje-nema-treceg-entiteta/
dezurni_ucenik

#9 Re: Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post by dezurni_ucenik »

Ma mi smo strancima jedna vrsta eksperimenta.Gledaju nas kao pokusne kunice i to kako ce reagovati kad im nakon komunizma das malo demokratije i kapitalizma.Uostalom ne bi nam ni ja pomagao da sam stranac.Ko nas jebe ba,primili smo vise para od Njemacke nakon 2.svjetskog rata a mi ,umjesto da napredujemo,padamo na nivo Afganistana i Pakistana.Prije smo bar bili bara bar sa Albanijom.
Ridjobrki

#10 Re: Merkelica će da postroji bh. političke šarlatane

Post by Ridjobrki »

Više od pola tih para bilo je na principu 'kum donio kum popio'. Nagledao sam se toga poprilično.

I sada jedna njemačka banka pere lovu i dere nas kroz 'povoljne kredite' u talu sa Špirićem i Lagumdžijom a mi plazimo jezike i dahćemo za Merkelicinom politikom...
Post Reply