Tehnicki gledano, to nije pravi pravcati nosac aviona premali je da bi prihvatio teze avione, u video je receno s njega u biti od fixed wing aircraft mogu samo poljeteti Harrieri (koji ne mogu ici iznad brzine zvuka i zastarjeli su) ili JSF to jeste F-35 (koji ima trenutno raznih problema a isto tako ne moze ni on sve odraditi). Ovaj tkz. nosac je vise za helikoptere nego za avione.
Jedini pravi nosac aviona u svom smislu nosaca aviona ima samo SAD, razlog zasto ga drugi nemaju meni stvarno nije jasan jer je u WWII vidjena moca takvih brodova.
Turska vojna industrija i naoruzanje
-
lajkujMe
-
lajkujMe
#2 Re: Turska vojna industrija i naoruzanje
Jedan Nimitz class nosac aviona nosi preko 94 aviona i helikoptera i to ne samo tipa Harrier i F-35 nego i vece avione poceci od F-15-f18-f22 (mislim) do AWAKS aviona. Cak je sljetao C-130 Hercules na njega.dilajlija122 wrote:Pogledaj vidio jos jednom. Nosac aviona ima dvije borbene matrice standardno ima 20 aviona 30 helikoptera sa sobom. Spanjolski Juan Carlos ima znaci standardno 20 aviona na njemu. Turci planiraju da ga koriste za poletnje JSF-a i helikoptera.lajkujMe wrote:Tehnicki gledano, to nije pravi pravcati nosac aviona premali je da bi prihvatio teze avione, u video je receno s njega u biti od fixed wing aircraft mogu samo poljeteti Harrieri (koji ne mogu ici iznad brzine zvuka i zastarjeli su) ili JSF to jeste F-35 (koji ima trenutno raznih problema a isto tako ne moze ni on sve odraditi). Ovaj tkz. nosac je vise za helikoptere nego za avione.
Jedini pravi nosac aviona u svom smislu nosaca aviona ima samo SAD, razlog zasto ga drugi nemaju meni stvarno nije jasan jer je u WWII vidjena moca takvih brodova.
Turska zeli u 2023. godini da ima JSF i TFX avione. JSF ce biti znaci kompatibilan sa nosacem aviona i avioni ce sletati vertikalno na njega bas kao i helikopteri. TFX je turski stealth avion koji ce sluziti za "air superiority" jer je JSF slab sto se tice superiornosti u zraku.
Tako da iako je ovo veliki napredak i sigurno se pridruzuje Europskim silama, to jest Francuskoj, Spaniji, Italiji itd jedino Britanci imaju nadmoc tu jer imaju ih mnogo. Ali SAD je u tom smislu jaca od svih njih zajedno, jer em imaju 10 ovih velikih i jos 10 ja mislim ovakih sto Turska ima.
Kina npr nema ni ovakav jos, rade na tome ali ce oni za 10tak godina mozda malo vise imati kao i Amerika prave nosace.
-
TheMule
#3 Re: Turska vojna industrija i naoruzanje
lajkujMe wrote:Jedan Nimitz class nosac aviona nosi preko 94 aviona i helikoptera i to ne samo tipa Harrier i F-35 nego i vece avione poceci od F-15-f18-f22 (mislim) do AWAKS aviona. Cak je sljetao C-130 Hercules na njega.dilajlija122 wrote:Pogledaj vidio jos jednom. Nosac aviona ima dvije borbene matrice standardno ima 20 aviona 30 helikoptera sa sobom. Spanjolski Juan Carlos ima znaci standardno 20 aviona na njemu. Turci planiraju da ga koriste za poletnje JSF-a i helikoptera.lajkujMe wrote:Tehnicki gledano, to nije pravi pravcati nosac aviona premali je da bi prihvatio teze avione, u video je receno s njega u biti od fixed wing aircraft mogu samo poljeteti Harrieri (koji ne mogu ici iznad brzine zvuka i zastarjeli su) ili JSF to jeste F-35 (koji ima trenutno raznih problema a isto tako ne moze ni on sve odraditi). Ovaj tkz. nosac je vise za helikoptere nego za avione.
Turska zeli u 2023. godini da ima JSF i TFX avione. JSF ce biti znaci kompatibilan sa nosacem aviona i avioni ce sletati vertikalno na njega bas kao i helikopteri. TFX je turski stealth avion koji ce sluziti za "air superiority" jer je JSF slab sto se tice superiornosti u zraku.
Tako da iako je ovo veliki napredak i sigurno se pridruzuje Europskim silama, to jest Francuskoj, Spaniji, Italiji itd jedino Britanci imaju nadmoc tu jer imaju ih mnogo. Ali SAD je u tom smislu jaca od svih njih zajedno, jer em imaju 10 ovih velikih i jos 10 ja mislim ovakih sto Turska ima.
Kina npr nema ni ovakav jos, rade na tome ali ce oni za 10tak godina mozda malo vise imati kao i Amerika prave nosace.
F-15 i F-22 su dio vazduhoplovstva, ne mornarice. Standardni avioni kod Amerikanaca na nosacima su F18 i nekolicina F-35.
Ovo je ogroman napredak za Tursku
-
arslanbey
#4 Re: Turska vojna industrija i naoruzanje
Da je BIH vojska samo bosnjacka postojala bi veza,ovako posto je i srpska i hrvatska i muslimanska veza ne postoji
-
Lovrenovic
#5 Re: Turska vojna industrija i naoruzanje
Ahjaa233 wrote:Turski sistemi protu zracne odbrane:
https://www.youtube.com/watch?v=ltSi9dKxuNg
Jedno oklopno vozilo (8x8) Turske proizvodnje na Slovackoj izlobi ove godine (iz bliza):
https://www.youtube.com/watch?v=1LmYuvvZ8y4
Mnogo proizvoda na jednom mjestu:
https://www.youtube.com/watch?v=cS13eVBeICk
- cenecimoveocino
- Jolpaz
#8 Re: Turska vojna industrija i naoruzanje
Prijatelju, nauci razliku izmedju vjeroispovjeti i nacionalnosti...arslanbey wrote:Da je BIH vojska samo bosnjacka postojala bi veza,ovako posto je i srpska i hrvatska i muslimanska veza ne postoji
- HarTar
#9 Re: Turska vojna industrija i naoruzanje
Turska je postala najveći svjetski dobavljač (izvoznik) UAV-UCAV: Prema izvješću američke organizacije CNAS, Turska je postala najveći svjetski dobavljač UAV-UCAV svojim uspješnim radom posljednjih godina.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... etu-984484
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... etu-984484