Ja se pitam jesmo li mi stvarno toliko glup svijet da niko živ ne konta kako rade semafori. Ovo pišem jer mi puna ona stvar kuknjave o zelenim svjetlima za Usaina Bolta, zelenim koji ti namiguju da prijeđeš, zelenih tijekom kojih ne možeš ni prdnut i sl.
Pa dobro, ljudi moji, jeste li možda primijetili da kada se zeleno za pješake ugasi, auta još neko vrijeme stoje, jer njima još bude crveno, i krenu tek neko vrijeme nakon što zeleno prestane pješacima. Dakle, semafori ne mijenjaju svjetla za pješake i aute istovremeno (crveno pješacima, zeleno autima), nego neko vrijeme bude crveno i pješacima i autima. Zašto? Pa zato što je u to vrijeme uračunato da oni koji su u momentu paljenja crvenog na pješačkom prijeđu do drugog kraja (sudeći po našim semaforima, za referentnu brzinu prijelaza je uzeta šepava astmatična baba sa 12 kesa s pijace i štakom). Dakle, crveno pješaku nije znak da mora trčati ko sumanut na drugu stranu da ga se ne pregazi, nego je samo znak pješacima koji još nisu zakoračili na pješački da čekaju iduće zeleno. Oni koji se u tom momentu nađu na pješačkom, mogu slobodno normalnom brzinom došetati do drugog kraja bez straha da će ih išta udariti. Drugačije se ne bi moglo niti spriječiti pješake da u jednom momentu prestanu ići preko ceste, a istovremeno ih spasiti od naleta auta.
Najbolji primjer je semafor preko Alipašine, gdje pješaci prelaze preko ceste široke, čini mi se, 4 trake. Tamo semafor samo "namigne" onima koji čekaju da prijeđu, i odmah se vrati u crveno, ali zato između tog pješačkog crvenog i autima zelenog ima vremena za komotno prijeć cestu, uzet abdest pred Alipašinom i teraviju isklanjat